A megHÖ(O)Kkent Dávid esete a NER-kormánnyal

Gazdag (nertárs) szülők kölkeinek kiváltságává, illetve élethosszig tartó eladósodással, meg minimum 10 esztendős rabszolgaszerződéssel járó passzióvá vált mától Nerisztánban egyetemi diplomát szerezni. Nagy Dávid, az Orbánpártnak eleddig szorgalmasan bokázó HÖOK-elnök pedig végre felháborodott. Hurrá!

Kedves Dávidom, ides ecsém!

Már megbocsáss, hogy “ecsém”-nek neveztelek, de a helyzet biza’ az, hogy van közöttünk úgy tizenhét esztendő, s bár nem ismerjük egymást, ezért mégis megengedem magamnak Feléd ezt a titulálást.

Ahogy a guglin elérhető egyetlen életrajzodból olvasom, nem vagy Te egy buta gyerek. Ezt nem csak abból állapítottam meg, hogy már 2010-ben közgazdásszá váltál a győri Széchenyi István Egyetemen, de ugyanitt még a “közszolgálati” szakot (no, ez meg mi az ördög?) is felvetted, melyen – ha Isten és annak alig 160 cenits Földi Képmása is megsegít – , 2014-ben fogsz diplomázni. Ámde nem csak abból állapítottam meg, hogy nem vagy Te egy buta gyerek, hogy diplomamunkát író, abszolutoriummal bajmolódó végzős hallgató létedre még egy másik szak vizsgáival is képes voltál foglalkozni, hanem abból is, hogy mindezeken túl még arra is jutott időd, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) “külügyekért felelős elnökségi tagja” funkciójával együtt járó feladataidat is ellásd!

Az is csupán az ügyességedet, a helyzetfelismerő képességedet bizonyítja, hogy pontosan tudtad, miként lehet ebben az országban karriert építeni, hogyan lehet “tényezővé” válni, s ezért már “gyólya” korodtól kezdve nyomultál az egyetemi közéletben. Kezdted ugye elébb a hallgatói sportélet szervezésével (2005), aztán egy esztendővel később már a helyi HÖK gazdasági alelnöke lettél, aztán jött (2007) a HÖOK Északnyugat-magyarországi Regionális Szövetségének elnöki posztja, újabb esztendőre rá a már említett HÖOK elnökségi tagság, végül pedig ugyanezen szervezet elnöki funkciója (2010), melyben ippeg pár héttel ezelőtt erősítettek meg újra. Ehhöz persze gratulálok Neked, de engedd meg nekem, hogy némi szkepticizmussal viszonyuljak azon jogos kérdéshez, hogy vajh’ miként tudtál Te mindezekre úgy időt szakítani, hogy valamennyi kötelezettségednek maximálisan eleget tegyél.

Kedves Dávid ecsém!

Nekem a világon semmi bajom azzal, ha valaki közéleti/politikai szerepre törekszik. Magam is megpróbálkoztam vele akkor, amikor Te még csak hat esztendős voltál, de sajna nálam kórosan alacsony volt a tekintélytiszteletre, meg a felfelé nyalásra (lefelé meg rúgásra) való készségem, arra meg pláne, hogy a magam, meg a Felsőbbség szekerét tologatva simán leszarjam azokat, akik bennem bízva maguk fölé emeltek. Neked azonban ez sajna alaposan sikerült.

Hogy most miért írom ezt Neked? Hát azért, kedves Dávidom, mert Te már 2008-ban, a már akkor is fideszes káderkeltetőnek számító HÖOK-ban szolgáltad a Magad és Orbán érdekeit, miközben kifejezetten nem törődtél akkori és leendő hallgatótársaid jövőjével. Aktív részese voltál ugyanis annak a Hülyenépszavazásnak, melynek köszönhetően eltöröltetett ugyan a FER (Fejlesztési Részhozzájárulás), de semmiféle biztosítékot nem adott arra, hogy ugyanezt (avagy ennél még csimbókosabbat) egy bármikori következő kormányzat, valamiféle más néven be ne vezthesse. Mert ugye az a korabeli, eldöntendő kérdés úgy szólt, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?“. Szerinted ebben az állt, hogy márpedig itten soha és senkinek egyetlen fillért nem köll majd a saját, illetve a szülei kasszájából áldoznia az egyetelmi tanulányok folytatásáért? Igen?! Mert szerintem nem. Ebben a kérdőmondatban ugyanis mindössze annyi lett kimondatva, hogy az “államilag támogatott … hallgatóknak” nem köll még további pénzeket saját zsebből fizetniük, de az már nem, hogy a jövőben itten minden egyetemista, avagy főiskolás “állami támogatott” lészen!

Ugye, kedves Dávidom?!

Ugye, hogy Te sem voltál képes értelmezni ezt az egyszerűnek látszó szöveget?! Pedig Te már akkor is egy “közéleti személyiség”, egy a felsőoktatási hallgatók érdekvédelmével megbízott szervezet elnökségi tagja voltál! Ilyeténként pedig minimálisan elvárható lett volna Tőled, hogy csak némi szemantikai elemzés után uszítsd rá Magadat és társaidat egy teljesen nyílvánvalóan pártpolitikai indíttatású kezdeményezés némiképpen agyament támogatására.

Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy ezen Hülyenépszavazás (s ezáltal személyesen Orbán, meg az ő egyik oligarchája, a Titeket, mint diplomásokat teljesen fölösleges lomnak tekintő Demján) elvakult kiszolgálásával gyönyörűen elkezdtétek kivágni a fát Magatok, illetve egészen pontosan jövendő kollégáitok alatt.

Mert ez a bizonyos FER miről is szólt? Emlékszel még rá, Dávidkám? Nem?! Hát akkor mi a Jóistenről szavazgattatok meg szavaztattatok Ti Vazzekém? Ám hogy ne maradj tájékozatlan, hát itten leírom Néked!

Azt szavaztátok le Ti, meg a Fidesz által (sajnos nem “úgy”) feltüzelt ostoba barmok, hogy a felsőoktatási hallgatók első két féléve ingyenes legyen mindenkinek. Azt, hogy ezt követően az elért tanulmányi eredmény alapján a képzés részben, avagy egészben ingyenes maradjon. Azt, hogy a fizetős és a nemfizetős kategória között minden szemeszterben átjárási lehetőség legyen az utóbb szorgalmasabbnak, avagy lustábbaknak bizonyulóak számára. Azt, hogy a legrestebbeknek ne kölljön havi maximum 15 ezret fizetniük a lébuskázásaikért cserébe. Arról szavaztatok Ti, meg az egyetemeket maximum fényképről látott “zemberek”, hogy ez a Hiller-féle rendszer igazságtalan, s ezért Te és társaid ott tüntettetek a az akkori kormány ellen, magasba emelve a táblát, miszerint “A FER, nem fair!“.

Hát, Dávidkám: ha ez nem egy “fair” elképzelés volt, akkor ugyan mi az?! Netán az, amit az Általad is trónra segített Kiműveletlen Fő, a “Jobbhíján Jogász” többek között a Te segítségeddel is ránk erőltetett?

No, de borítsunk fátylat a múltra, s foglalkozzunk inkább a jelennel, avagy pontosabban fogalmazva: az elmúlt cirka 11 hónappal! Ugyanis ezen, mintegy 330 napban voltál szíves bebizonyítani, mennyire alkalmatlan vagy Te hallgató- (meg a Veled együtt többségükben mindmáig kussoló) -társaid érdekeinek képviseletére!

Néhány nappal azután, hogy Te, mint megválasztott HÖOK-elnök hivatlaba léptél (2012. jan. 1.), a Nemzet (sajnos nem a falra)Felkent Idiótája, egy rosszul sikerült nap után bevonult kicsiny (kb. 100 négyzetméter?) dolgozószobájába, elővette plajbászát (mely a Havereknek vastagon, a Nemhavereknek meg vékonyan fog), s a szoksásos “xanax-pálinka”-koktél mellékhatásai következtében alaposan átírta az államilag finanszírozott felsőoktatási képzéshelyek keretszámait. Ennek során mintegy tízezerrel csökkentette az úgynevezett “ingyenesek”-et, ezen belül pedig 100-100 főre a jogi és a közgazdasági helyek számát (utóbbiban Te ugye érdekelt lettél volna, ha akkor lettél volna gólya-jelölt). Mindezt pedig csupán egy hírtelen ötlettől vezéreltetve, alig egy hónappal a jelentkezési határidő előtt és abszolajte önkényesen! … Ekkor pedig Te, Dávidkám mit is csináltál? Tiltakoztál a miniszterelnöki önkény ellen? Az ezt elítélő sajtónyilatkozatokat tettél közzé? Tüntetéseket szerveztél? Nem! Te kussolva lapítottál, mint az a bizonyos “Emésztési Végtermék” a fűben.

Körülbelül egy hónappal később részt vettél a Fidelitas országos választmányának pécsi ülésén. Nincs is ezzel semmi gond. Hisz’ ugyan miért is ne járhatna egy HÖOK-elnök valamely politikai párt ifjúsági szervezetének vezetőségi ülésére? Pláne, mint látgató és pláne akkor, ha azt az alkalmat is megragadja a funkciójából eredő kötelezettségek teljesítésére. Ez a Te esetedben az lett volna, hogy ezen fórumon is bejelented a felvételi keretszámok ökényes és drasztikus megnyírbálása, illetve úgy általában az Orbán kormány magatartása elleni tiltakozásodat. Ám ehelyet mit is csináltál Te? Bokázva a választmányi elnöknek végighelyeselted annak beszámolóját, mely a Fidelitas által Orbán 2014-es ujraválasztásáért elkövetendő akcióit taglalta, illetve végigszörnyülködted egy Dömötör Csaba nevezetű niemann (egyébként az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke) beszámolóját arról, hogy miként igyekszik lejáratni a honi baloldal Magyarországot az Európai Parlament falain belül (is). Ráadásul mindezt közvetlenül azt követően, hogy az ott gyűlő fidelitasosok is megszavazták azt a felsőoktatási törvényt, amely ellen (kényszerűségből?) Te magad is tüntettél még az előző esztendő októberében. … Bocs’ Dávid, de erre igazán nem tudok barátságos, pláne kultúrált szavakkal reagálni.

Kedves Dávid!

Én tökéletsen meg tudlak érteni Téged. Pályfutásod elején azt tapasztaltad, hogy HÖOK-osként kifizetődő dolog a Fidesz szekerét tolni. Ezért is szekundáltál a tejesen igazságos Hiller-féle rendszer elleni merényletben, s meg is kaptad érte a jutalmadat: Te lettél az első “vidéki”, akit a Konferencia elnökének megválasztottak. Gondolom ezután már fel is csillant Előtted a 2014-es országgyűlési mandátum víziója, melynek elérése érdekében szinte minden felsőoktatás-ellenes kormányzati intézkedést igyekeztél a lehető legteljesebb mértékben agyonkussolni. Csakhogy most beütött az elképzelhető legnagyobb disznóság: 10480-ra vágják vissza a 2013-ban elérhető állami képzési helyeket, ami ugye azt jelenti, hogy ha ugyanannyian jelentkeznek majd jövőre is egyetemekre, mint az idén, a hallgatók 84 százaléka részben vagy egészében saját zsebből, avagy majdnem az aktív élete végéig eladósodva, diákhitelből lesz kénytelen finanszírozni a tanulmányait.

Felteszem, még ezt is megpróbáltad volna csendben átvészelni, s talán még ahhoz a nyílvánvaló hazugsághoz sem szóltál volna hozzá, hogy Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár szerint “…a keretszámok csökkentésének következtében többen kerülnek majd be a felsőoktatásba“. Ámde a farod tájékáról az addigi nedvesen puha nyelvek helyett a kemény bakancsok orrhegyét kezdted érzékelni, ezért aztán lépned kellett, s meg is hírdetted nyomban a “haragszom rád“-ot, meg a népszavazási kezdeményezést is. Megjegyzem, az utóbbin jót mulattam, hiszen bizonyos vagyok abban, hogy Te is tudod: Magyarországon ma már népszavazást kezdeményezni gyakorlatilag lehetetlen.

Kedves Öcsém!

Tulajdonképpen akár még meg is dícsérhetnélek azért, hogy az elmúlt napokban végre tényleg úgy kezdtél viselkedni, ahogy egy HÖOK-elnökhöz illene. Csakhogy eleddig egyáltalán nem ezt tetted, így ma már csinálhatsz akármit: hiteltelen alak vagy, s ott a matolcsysta (narancs)piros pötty a fenekeden (is)! Ippeg ezért mindössze annyit tudok Neked ajánlani, hogy legelébb is rögtön felejtsed el azt a bizonyos parlamenti mandátumot, mert azt Neked Orbánék akkor sem fogják majd megadni, ha netán képesek is lennének rá. Mint tudod: a hála nem politikai kategória, s eme bölcs, Pozsgay-féle mondás hatványozottan igaz a Fideszre, meg az azt kiszolgáló mame és egyéb lukokra is. Ha pedig leszámoltál ezen vízióddal, a lehető legsürgősebben mondjál le HÖOK-elnöki posztodról, s az ezt bejelentő beszédedben mondd el, hogy mindezt azért teszed, mert alkalmatlannak tartod Magad ezen funkcióra, lévén a Fidesz Téged is az orrodnál fogva vezetett!

Ha ezt képes vagy megtenni, megőrízheted maradék emberi tisztességedet és tekintélyedet, s egyszer talán még Belőled is lehet “valaki”!

Barátsággal ölel szerető bátyád:

szendam


5 hozzászólás on “A megHÖ(O)Kkent Dávid esete a NER-kormánnyal”

  1. Avi szerint:

    Remélem nem haragszol de terjesztem ezt az írásodat is. 🙂

  2. kekec szerint:

    Az a csoda, hogy egyáltalán mozdul a HÖOK, hiszen abban már régen egyetemre járók vannak, akiket annyira nem érint közvetlenül ez a szűkítés. Az a következő nemzedéket vágja gajra. De azért a hídfoglalás és a városon végig vonulás talán eléri majd Orbán ingerküszöbét is, hogy netántán rosszul “számolt” mert
    ez nem “csak” annak a pár(tíz)ezer felvételiző ügye, akiket ezzel le akart szalámizni, hanem többszázezer jelenleg is gimibe járó, felvételire készülő gyerek + szülők + nagyszülők kérdése.
    Hiába emel “kiemelten” a nyugdíjakon a kormány (5,2 % – van-é valaki, aki elhiszi, hogy ennyi a “nyugdíjas-kosár” inflációja?) ha abból nem tudják támogatni az unoka tanulását.
    Egyébként nekem szent meggyőződésem, hogy 56-ban ezért lapult a vidék: mert minden parláslesöprés ellenére – a gyerekek tanulhattak! Ami korábban a családi birtok megcsappantásával a középparasztságtól felfelé volt elérhető. Mert ne feledjük: az érettségivel VÁLASZTÓJOG járt! Azaz “emberszámba” vették a tanult embereket. Ezért családi ünnep még ma is az érettségi a családokban!
    És őszintén: ha ETTŐL sem mozdul az ország – akkor tényleg reménytelen, és keresni kell a menekülési útvonalat. Én nyelvi antitalentum vagyok – ezért Szlovákia magyarlakta területét néztem ki magamnak: uniós ország, euró-zóna, magyar nyelvi környezet……
    Kertész Ákossal szólva: “Be vagyok zárva a nyelv börtönébe” – ez azért eléggé behatárolja a választékot. Bár állítólag már London a z ötödik legnagyobb magyar lakosságú város….

  3. […] tekintsem. Molnár Richárd (nepszava.hu) alábbi jegyzete még az én korábbi posztomnál is jobban megvilágítja a teljesítményhiányban és szervilizmusban szenvedő HÖOK, valamint […]

  4. […] Az előbbi kategóriába az eleddig is jólkezelhető Magyar Rektori Konferencia (MRK), meg az előélete okán joggal fideszközelinek tartható Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája […]

  5. […] megfogalmazhatom a “Na, ugye megmondtam!” hogy ez lesz a vége, meg azt is, hogy HÖOK-Dávid tök’ alkalmatlan a dologra, mert a NER-Góliát elleni kűzdelemben nem a “parittyáját”, hanem a […]


Hozzászólás