Légy Orbán levesében

Hetekig izmozott a Fidesz a Millásokkal az október 23.-i rendezvények ügyében. Nem használt a jószó, nem hatottak az észérvek, Orbánék makacsul kitartottak. Tegnap aztán hírtelen visszavonulót fújtak. Vajon miért?

Előzmények:

A Facebookon szerveződő “Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért” (EMS) nevű mozgalom még júliusban bejelentette a rendőrségen, hogy tüntetést kíván tartani “Nem tetszik a rendszer?!” címmel október 23.-án az Erzsébet híd pesti hídfője közelében. A csoport őszre közel 90 ezres létszámúvá dúzzadt, mely előre vetítette, hogy megmozdulásuk az elmúlt 20 esztendő legnagyobb kormányellenes demonstrációjává fogja kinőni magát, tekintettel arra, hogy a mozgalom már március 15.-én is – bár akkor még “csecsemőkorú” volt – képes volt egy 10 ezer fős felvonulás megszervezésére.

Többek véleménye szerint e lehetőség ösztönözte a Fideszt arra, hogy október 4.-én, szintén az ’56-os Forradalom Emléknapjára váratlanul bejelentse saját rendezvényét az EMS-megmozduláshoz rendkívül közel eső Astoria elé.

A fideszes helyszínválasztás miatt mind az EMS, mind a rendőrség aggodalmát fejezte ki mondván, a várható létszám és a kis távolság miatt a két rendezvényt gyakorlatilag lehetetlen lesz elválasztani egymástól, azok óhatatlanul “összeérnek”, ami pedig felveti az ellentétes beállítódottságú csoportok közötti fizikai összecsapás lehetőségét, veszélyét is. Az érvek azonban nem hatottak a kormánypártra így a kéthetes rendőrségi egyeztetés vége az lett, hogy az EMS engedett, s pénteken (okt. 14.) időpont-, helyszín- és program-módosítást jelentett be.

Ehhez képest tegnap (okt. 17.) koradélután a Fidesz sajtóközleményt adott ki, melyben Orbán Viktor brüsszeli utazása miatt a párt Astoria előtti vasárnapi rendezvényét lefújják, s ugyancsak törlik a hivatalos állami megemlékezés programjából a miniszterelnök valamennyi megjelenését.

Találgatások

Aki nyomon követte ennek az ügynek a fejleményeit, e hír hallatán értetlenül dőlt hátra: mire volt jó akkor ez a majd’ kéthetes izmozás a Millásokkal, az ebnek karóhoz kötése, ha most ilyen hírtelen visszalépnek, s nem csak a helyszíntől, hanem az egész rendezvénytől?

Annak célja, hogy fideszék miért éppen akkor akarták megtartani a maguk dzsemboriját nyílvánvaló volt: erőt akartak az erővel, tömeget a tömeggel szemben felmutatni. Ezért volt a minél közelebbi helyszín (Astoria) megválasztása (szemmel és főleg kamerákkal is jól látható legyen a különbség!), a hajánál fogva előrángatott, hivatalosan bejelentett demonstrációs cél (“a 2006.-os rendőrterror áldozatairól való megemlékezés”) pedig csupán ezen utóbbi hazug magyarázata.

Voltak természetesen ennél meredekebb találgatások is. Egyesek szerint a Millásokra való szoros rászervezés azt a célt szolgálta, hogy a a tömegek összefolyatásával, s alkalmas létszámú provokátor-csoportok beépítésével fizikai összecsapást robbantsanak ki, melyet aztán Pintér rendőrsége leverhet, így ismét alkalom nyílhat az “áldozati bárány” szerepkörének eljátszására, de akár még a szükségállapot bevezetésére is. Ezen elmélet képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy a kormánypárt mai és 2006.-os csökönyössége között komoly párhuzamosság látható, akkor is (s most is) minden kockázati tényező, minden észérv és kérés ellenére ragaszkodtak eredeti szándékukhoz. Ugyancsak párhuzam fedezhető fel Orbán akkori és mostani taktikája, magatartása között. Öt esztendeje beszéde elmondása után egy páncélozott BMW-be fejest ugorva ismeretlen helyre távozott, s csak a már ismert események lezajlása után jelent meg ismért a nyílvánosság előtt. Most pedig hírlik, hogy Orbán még csak jelen sem lesz majd a fideszes tüntetésen, helyette a brüsszeli Úniós csúcsra utazik.

Ellentmondások

Apropó, Úniós Csúcstalálkozó! Legalább 10 napja kering már a hír a sajtóban, hogy a fideszes rendezvény ütközik a Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke által Brüsszelbe összehívott csúcstalálkozóval, mely az eurozóna válságával kapcsolatos teendők megbeszélését célozza. Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésekre a szokásos fideszes hablatyolás volt a válasz.

A Fidesz-frakció sajtófőnöke, Krakkó Ákos egy hete még ezt nyilatkozta a Népszavának: “…a Fidesz-nagygyűlést nem befolyásolja a kormányfő szereplése, annak sem a helyszínében, sem az időpontjában nincs változás”. Szíjjártó Péter, mint a miniszterelnök szóvivője pedig azt mondta, hogy “…az Európai Tanács ülésének pontos menetrendje még mindig nem ismert, amint azzá válik, akkor tudunk döntést hozni“.

Csakhogy volt egy kis bibi ezen nyilatkozatokkal, különösen a Szíjjártó-félével. Nevezetesen az, hogy amikor a Nemzeti Trubadúrbubi ezt a szöveget kinyomta magából, az EU honlapján bizony már olvasható volt az ET ülésének konkrét programja! S hogy legyen még egy csavar a dologban, szintén még a múlt héten a HVG megkereste Nicolas Kerleroux-t, az ET sajtószolgálatának vezetőjét, aki a lap kérdésére azt válaszolta, hogy (… és most tessenek csak nagyon figyelni!…) “…az EU-csúcs 23-i dátumának kihirdetése előtt jóváhagyatták a tagállamok kormányaival az időpontokat, így arra a magyar fél is igent mondott.” !

Hooogy? Micsodaaaa? Az EU-csúcs dátumát mintegy 10 nappal ezelőtt hírdették ki. Az Orbán-kormánnyal való jóváhagyatás pedig feltehetően ezt megelőzően történt, mondjuk úgy szeptember vége, október elején. Ebből pedig egyenesen következik, hogy amikor a Fidesz tüntetés-felelőse október 4.-én bejelentette az Astoriás megmozdulást, majd nekiállt izmozni a Millásokkal Orbán már pontosan tudta, hogy a dolog ütközni fog az EU-csúccsal olyannyira, hogy mindkét időpontba ő maga egyezett bele!

Két légy a levesben

Hát akkor most hogy is állunk? Orbán előbb beleegyezik az EU-csúcs október 23.-i időpontjába, hogy brüsszeli látogatásával eljátszhassa a “nagyfiú”, a “befolyásos europolitikus” szerepét – persze csakis a hazai közvélemény előtt. Csakhogy légy pottyan a levesébe, mert lihegve jönnek a párt PR-főokosai s közlik vele “Főnök! Valamit tenni kell, mert a Millás tüntetés kurva nagyot fog szólni!”. No, erre nagyhírtelen kitalálják az ellendemonstrációt, a lehető legközelebb az EMS-hez, majd nekiállnak a tömegszervezéshez. Csakhogy ez a piszok sajtó kidörzsöli, hogy a “Megemlékezés” ütközni fog az EU-csúccsal, s Orbán ugyan legyen szíves már megmondani, hogy mégis melyiken lesz jelen?! A kezdeti kussolás után beállítják a gátlástalanul hazudozó Szíjjártót, aki még múlt pénteken is azt meri mondani, hogy itt kérem még semmi nem biztos, a konkrét program sem ismeretes! Miközben akkor már a hétéves gyerekem is le tudta volna kérni azt az EU honlapjáról!

Hétvégén aztán egy újabb légy pottyanhatott Orbán levesébe, mert hétfőn egy kurta közleményben az egész fideszes programot törölték, Szíjjártó pedig előállt azzal a falmelléki szöveggel, hogy  “…az euróválság magyarországi hatásait ki kell védeni, a magyar miniszterelnöknek pedig mindig ott kell lennie, ahol az országnak a leginkább szüksége van rá. Márpedig most vasárnap a Magyarország szempontjából legfontosabb döntések Brüsszelben fognak megszületni“. Rizsaágyú Pubi szerint ugyanis ” …az ország érdeke és az emberek elvárása is az, hogy a miniszterelnök ott legyen az ET ülésén.” !

Hát akkor most mi az ördög is van azzal a nagyon fontos, ötödik évfordulós Megemlékezéssel az Astoriánál? Amit azért nem lehetett sem időben sem térben elcsúsztatni, mert ott tüntetni a Fidesznél “történelmi hagyomány” (egyetlen alkalom már “hagyomány”?) ? Mert a Fidesz és a Kormány támogatói elvárják azt? Arról meg már nem is beszélve, hogy a Nagy Kormányos még március 15.-i beszédében jelentette ki, hogy márpedig nekünk semmiféle Brüsszel nem diktálhat!

Mi az ördög történhetett a hétvégén? Miért határozott az egészen elképesztő módon narcisztikus Orbán ezen presztízsveszteség mellett? Miért megy inkább Brüsszelbe páriának, akivel ott a világon senki szóba nem áll ahelyett, hogy itthon ünnepeltetné magát? Mióta fontosabb Orbánnak az EU, mint a hazai bázis hergelése, a maga hatalmának és befolyásának megerősítése, annak demonstrálása egy nyílvános önfényezéssel? S mindezt azok után, hogy mint hírlik, OVi éppen ezekben a percekben veszi át az USA budapesti nagykövetétől azt a diplomáciai jegyzéket, melyben akkora kokit kap az Obama-kormánytól, hogy még vasárnap is dagadt lesz tőle a feje?

Van egy ötletem. A hétvégén OViék kikalkuláltál a rendezvényükön résztvevők várható létszámát, s bizony leesett az álluk. A fideszes egérke ordított volna csupán a Millás elefánttal. Orbán ezért a kisebbik lebőgést választotta. Persze ezt már sosem fogjuk megtudni, de hogy Orbán nyílvánvalóan menekülőre fogta, az biztos!

… és ezt …

szendamondja


5 hozzászólás on “Légy Orbán levesében”

  1. asher alexander szerint:

    Magyarorszag jelenleg nyakig -(sott Allig!!)- a szarban ul,koszonhetoen az Orbanviktorvitezfohercegvezenylotabornok….stb-stb Korsag,politikajanak!!
    van egy olyan Magyar mondas,;
    Ne kavarjuk a szart mert konnyen a szankba csap!
    Ugytunik ezt O.V. nem iemeri!!

  2. kekec szerint:

    Szendam: ebből a posztból sem deról ki a számomra egyértelműen: a demarche átvétele előtt, vagy után határozott úgy Orbán, hogy lemond a provokációról? Ha előtte: akkor tényleg a visszaigazolások számával lehetett a gond, ha utána: akkor azért mégiscsak lehetett abban némi ejnye-bejnye. Pl. hogy nem néznénk tétlenül egy kiprovokált szükségállapot bevezetését.

    • szendam szerint:

      Kedves “kekec”!
      Ne keverjük a szezont a fazonnal. Az EU-csúcsnak, annak időpontjának, illetve visszaigazolásának semmi köze az USA “démarche”-ához! Ezen utóbbit csupán azért említettem meg, hogy érzékeltessem: a Fidesz-gyűlést akkora lebőgésnek prognosztizálták, hogy Orbán inkább vállalta Brüsszelben a kiközösített pária szerepét, pedig a keddi amerikai koki után bizonnyal jobban esett volna egy kis önfényező, önbizalomemelő “tömeggyűlés”. Bocs’, ha félreérthető voltam. Máskor jobban igyekszem!

  3. gets szerint:

    Kiváló poszt, akár vádemelési útmutatónak is jó.
    Ovi már légyből főtt húslevest tálal mindnyájunknak.

  4. […] ez a rendezvény már elmaradt (a miértekről és hogyanokról részletesen beszámoltam “Légy Orbán levesében” c. posztomban), a “Milla” örülhetett a maga kb. 60 ezres tömegének, a […]


Hozzászólás