Nyugi! Orbán a kokit megkapta.

Nagy várakozások előzték meg Eleni Tsakopoulos Kounalakis USA-nagykövet és Orbán Viktor tegnapi (okt. 18.) találkozóját. Az erről kiadott követségi közlemény azonban sokakban csalódást keltett. Pedig erre nincs ok.

Múlt pénteken (okt. 14.) röppent fel Magyarországon a hír, miszerint az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis már augusztus közepe óta kér folyamatosan időpontot Orbán Viktorhoz, hogy utasításai értelmében személyesen adja át az USA Külügyminisztériumának (“State Department”) szóbeli jegyzékét, úgynevezet “démarche”-át, a miniszterelnők azonban azóta sem ér rá.

Mit írt a “Post”?

A hír forrása a tekintélyes amerikai napilap, a “The Washington Post” (“WP”) vélemény-rovatában (“Postpolitics“), Al Kamen tollából megjelent cikk, amelyet a legrészletesebben az Amerikai Népszava  (“AN”)ismertetett (az eredeti cikket itt, az Amerikai Népszava ismertetését pedig itt olvashatják!). A “közszolgálati” és a kormánypártiak kivételével valamennyi magyarországi hírforrás megemlítette a “WP” írását, melynek lényege a következő (idézet az “AN”-ből):

“… az amerikai-magyar kapcsolatok fagypont alá süllyedésének okáról azt írja, hogy az Orbán növekvő ‘antidemokratikus bohóckodása‘ lehet. Ez pedig szerinte csak a ‘szokásos dolgokban‘ merül ki: ‘a média megzabolázásában, az igazságszolgáltatás függetlenségének a csorbításában, a kisebbségek elleni támadásokban, valamint az egypártrendszer felé történő sodródásban‘. Al Kamen szerint esetleg ‘ilyen lehet a kínai beruházások bosszantó dicsőítése is, miközben folyamatosan rontja Nyugat-Európa hírnevét, és a Nyugat hanyatlásáról beszél. Mindezt egy olyan ország részéről, amely tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak.‘ A szerző szerint Orbán kormányzási stílusa – az emberi jogi szervezetek növekvő kritikája ellenére – a fehérorosz Lukasenko diktatórikus rendszerére hasonlít.”

Al Kamen mindezek után megjegyzi, ezen amerikai kifogásoknak Hillary Clinton már konkrétan hangot adott, amikor ezév június 30.-án a “Tom Lantos Intézet” megnyitására Budapestre érkezett, ám a figyelmeztetést Orbán elengedte a füle mellett. Ezért az USA kormányzata úgy döntött, hogy “emeli a tétet“, s immáron egy “démarche“, azaz hivatalos diplomáciai tiltakozás formájában ad hangot nemtetszésének. Ezt azonban a budapesti nagykövet hiába akarja már augusztus közepe óta átadni, Orbán azóta sem talál erre megfelelő időpontot, azaz tényszerűen bújkál Tsakopoulos Kounalakis elől.

És láss csodát!

A “WP” idézett cikke október 11.-én, kedden, a magyarországi utánközlések pedig október 14.-én, pénteken láttak napvilágot. S minő furcsaság, Orbán még aznap talál egy üres rubrikát a határidőnaplójában, s ami két hónapja nem sikerül, az ripsz-ropsz összejön mindössze négy nap alatt!

Az október 18., keddre kitűzött Kounalakis-Orbán találkozót hatalmas várakozások előzik meg. Az antiorbanista közvélemény valami olyasmire számít, mint ami a 2006.-os választások kampányidőszakában történt. Mint emlékezetes, az akkoriban Budapestre látogató Nicolas Sarkozy, francia köztársasági elnök alig öt perc után faképnél hagyta Orbánt, s egyszerűen rácsapta az ajtót az elképedt ellenzéki vezérre.

Csalódás és düh

A meglepetés azonban elmaradt. Mind a másfél órás találkozóról távozó Kounalakis, mind a diplomáciai képviselet által kiadott sajtóközlemény tartalma és hangneme komoly csalódást okozott. A magyarországi hírforrások ugyan tényszerűen közlik az eseményeket és az MTI-n keresztül érkezett közleményt, ám az internetes kommentek értetlenül állnak a “State Department” szerintük lagymatag magatartása előtt. Bartus László főszerkesztő pedig dühös “szerkesztőségi álláspontot” jelentet meg az Amerikai Népszavában. Valmennyien kifogásolják ugyanis, hogy a nagykövetség által kiadott közlemény rendkívül udvarias, az amerikai-magyar kapcsolatok fontosságát hangoztató, de szót sem ejt az USA diplomáciájának Orbán politizálásával kapcsolatos esetleges kifogásairól.

Olvasni tudni kell!

A csalódottaknak és dühösködőknek azonban nincs igazuk! Mert ha nem forró fejjel, hanem inkább figyelmesen olvassák el a nagykövetségi közleményt, akkor ráakadhatnak a következő részletre:

…a miniszterelnök és az amerikai nagykövet megbeszéléseket folytattak továbbá a magyarországi fejleményekről, köztük a Hillary Clinton külügyminiszter által a budapesti látogatásán felvetett aggályokról. “Ezekről az ügyekről barátokként ejtettek szót, egyetértve abban, hogy Magyarország demokrácia, melynek megválasztott kormánya ritka, kétharmados mandátumot kapott Magyarország népétől. E rendkívüli lehetőség, valamint a gyors ütemű változások az Egyesült Államokat erősen érdekeltté teszik abban, hogy Magyarország sikerrel járjon és még erősebb szövetségessé váljon. Kapcsolatunk közös értékeken és közös érdekeken, valamint kölcsönös tiszteleten alapul.

Az Isten szerelmére! Hát mi ez, ha nem annak a bizonyos “démarche”-nak a diplomáciai nyelvezet adta lehetőségeken belüli nagyonis konkrét megemlítése! Hát tessenek már elolvasni, mit is mondot Hillary Clinton Orbánnak még a nyáron (az “Origo” erről szóló tudósítását lásd itt !)! Vagy csak elolvasni a “WP” cikkének részletes ismertetését a fentebb már megadott linken!

Tudatos kiszivárogtatás

De ha már ismét a “The Washington Post“-nál tartunk: komolyan azt hiszi bárki is, hogy a világ leghatalmasabb állama egyik legbefolyásosabb lapjának az a legfőbb szórakozása, hogy egy légypiszoknyi közép-kelet-európai országocska nevenincs diktátorocskájának viselt dolgaival foglalkozzon, ráadásul szerkesztőségi vélemény-cikkben? Ha egy ilyen írás ott megjelenik, pláne egy olyan szerzőtől (Al Kamen), aki korábban a lap külügyminisztériumi(!) tudósítója volt, akkor egyenesen jön a következtetés, hogy ez a cikk a külügy kérésére fogalmazódott meg, s egy nagyonis tudatos kiszivárogtatása volt úgy a “démarche” létezésének, mint annak tartalmának!

Az “Origo”-nak még hétfőn, név nélkül nyilatkozó diplomata azt állította, hogy ezen “démarche” egy olyan szóbeli jegyzék, melynek “…nem hogy a tartalmáról, de még a létezéséről sem szokás tudni“. Szerinte a keddi találkozóról éppen ezért “legfeljebb egy nagyon udvarias hangvételű nyilatkozatot” fogunk olvasni.

Hát ez pontosan így is történt! Csakhogy a most nagyon lehordott és “puhának” nevezett USA-diplomácia – ismerve a magyarországi viszonyokat – a “The Washington Post” révén mindent megtett annak érdekében, hogy a honi közvélemény lehető legszélesebb köre tudomást szerezzen arról: Amerika tudja mi folyik Magyarországon, s azt nagyon rossz szemmel nézi! S ez bizony, ha áttételesen is, de szerepel a nagykövetségi közleményben is!

Tehát üzenem minden csalódottnak és dühösködőnek:

“Nyugi! Orbán azt a kokit bizony megkapta! Csak Ti valamiért nem veszitek észre.”

… és ezt …

szendamondja!

(P.S.: A “The Washington Post” ma megjelent számában, a már említett Al Kamen ismét foglalkozik a Kounalakis-Orbán találkozóval, melyben nagy vonalakban beszámol a tegnap történtekről – a cikket a Klubrádió ismerteti ! Ez pedig alátámasztja a “kiszivárogtatás-elméletemet”, azaz azt, hogy az USA diplomáciája a “WP” segítségével tájékoztatja a magyar sajtót, rajta keresztül pedig a honi közvéleményt, lévén tisztában van azzal: a pártirányított MTI-n keresztül soha nem jutna el a magyar fülekbe “Amerika Hangja”!)


5 hozzászólás on “Nyugi! Orbán a kokit megkapta.”

 1. Avi szerint:

  Van benne valami… 🙂

  • szendam szerint:

   Na ugye! És ehhez még jön az az újabb Al Kamen-cikk, ami ma jelent meg a “WP”-ban és belső információkat közöl a tegnapi Kounalakis-Orbán találkozóról!
   Nem hiszem, hogy e posztomban hülyeségeket írtam volna!

 2. kekec szerint:

  szendam: továbbra sem pontos (vagy inkább teljes) a mottód. “Az elsőben nem vagyok egészen biztos” kiterjesztés hiányzik.
  Egyébként meg egyetlen közös fotót sem lehet látni róluk: akkora kokit kapott, hogy a búbot nem sikerült kiretusálni?

 3. […] én akkor félre értve írtam egy posztot (majd még egyet),melyben szembesítettem Bartust a véleményével, illetve a […]

 4. […] van aki emlékszik még arra a tavaly nyári-őszi diplomácia botrányra, mely arról szólt, hogy a Clinton-féle figyelmeztetésekre füle botját sem mozdító Orbán (a […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s