Megbomlott a Nemzeti Együttműködés Rendszere?

Tegnap olvastam egy cikket az “Index” gazdasági rovatában. Nem akartam hinni a szememnek!

Az írás ( lásd: itt !) arról szólt, hogy tegnap nyílvánosságra került az Állami Számvevőszéknek a 2012. évi állami költségvetésről szóló törvénytervezetet (“ktv.”) illető véleménye. Az ÁSZ ebben kijelenti, hogy nem tud teljeskörűen véleményt mondani a nevezett törvényjavaslat megalapozottságáról, ugyanis:

  • hiányoznak a bevételi előirányzat-tervezetek jelentős részét alátámasztó dokumentumok;
  • komoly eltérések tapasztalhatóak a jegyzőkönyvben rögzített, illetve a tv.-javaslatban megjelenő adatok között.

Az ÁSZ jelentésében azt írja, hogy ezen eltérések okait ugyan “részben ismeri”, de hátterét egyáltalán nem! Ezeken kívül

A költségvetési törvényjavaslatban – az Áht. előírásai ellenére – nem jelennek meg összefoglalva a többéves hatásai, és nem tudnak véleményt mondani a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló 2008. évi. törvény és a költségvetési javaslat összhangjáról sem, mivel ‘a szükséges adatok, háttérszámítások nem álltak rendelkezésre’.

Továbbá:

A Költségvetési Tanács részére átadott normaszövegben, és a fejezeti indokolásban szereplő adóbevételi előirányzatok (pl. személyi jövedelemadó, társasági adó) eltérnek. ‘A kapcsolódó tanúsítványok, háttérszámítások, hatástanulmányok, dokumentumok nem álltak az ÁSZ rendelkezésére, így az adóbevételek megalapozottsága nem volt megítélhető’.

Nem idézgetném tovább az Index által közölt szemelvényeket, mert itt az a lényeg, hogy az Állami Számvevőszénél egy olyan jelentés készült, amely valami egészen csimbókos módon küldi el a fenébe az egész ktv-tervezetet! S ezt a dokumentumot az a fideszes Domokos László írta alá, aki Orbán Viktor jóvoltából űlhetett át a Békés Megyei Közgyűlés elnöki székéből a Számvevőszék élére! 

Ezek után talán nem csoda, hogy olvasva ezt az egészet, egyszerűen nem akartam hinni a szememnek! Hiszen ugyanezen Domokos László (Járai Zsigmonddal karöltve) ugyanezt a törvényjavaslatot a Költségvetés Tanács szeptember 23.-i ülésén még elfogadhatónak nevezte, leszavazva azt a Simor András MNB-elnököt, aki a fentebb már idézett (és a megadott linkben olvasható további) ugyanezen indokok alapján azt elvetendőnek ítélt! (az erről szóló cikket lásd itt !)

No, azt már korábban is jószerint mindenki tudta (kivéve a Kormányt, a Fideszt és annak “szakértőit”), hogy az Eltolcsy-féle ktv.-javaslat úgy hülyeség, ahogy van. Hiszen nem csupán propagandisztikus és autoszuggesztív állítások szerepelnek benne, de a Kormány elé került első “dokumentumban” (söralátét?) az oldaljelzéseken és a dátumokon kívül egyetlen szám sem volt! Ráadásul most derült ki az is ( a “Portfolio.hu” tegnapi írásából), hogy bár a tv-javaslat már két hete az Országgyűlés előtt van (s már számos módosító is érkezett – a legelső Kósa “20%” Lajostól okt. 3.-án!) Eltolcsy csupán tegnap kezdte meg a jogszabály végrehajtása céljából történő intézkedési tervek egyeztetését a “szak”tárcákkal, s minderre kőkemény 5 (azaz ÖT!) munkanap áll a rendelkezésre!

De térjünk vissza a témára!

Egyszerűen nem értem, hogy a pártkatona Domokos hogyan írhatta alá ezt az ÁSZ-jelentést?! Be volt rúgva? Avagy valamilyen ellenséges szoci- vagy/és Moszad-ügynökök titkon kicserélték az asztalán heverő dokumentumot s Domokos (mivel nem azért van ott, hogy olvasson) csak úgy odskribálta a nevét? Netán (horribile dictu!) megjött a pasi esze, s kezdett gondolni a “Jövőre” is (ami tavaly tavasszal számára is “elkezdődött”!)? Vagy valamiért megsértődött, s most keresztbe tesz a Főnök Úrnak?

Hát nem tudom, de tény: ezzel az ÁSZ-jelentéssel Orbán elméje után a Nemzeti Együttműködés Rendszere is megbomlott!

Nem mellesleg említeném, hogy ezen ÁSZ-jelentés után úgy Domokosnak, mint Járainak azonnal le kell mondaniuk minden funkciójukról, hiszen a Költségvetési Tanácsban szeptember 23.-án egy nyílvánvalóan megalapozatlan és elkészítése szempontjából törvénytelen tervezetet minősítettek pusztán párt-mamelukságból elfogadhatónak!

… és ezt …

szendamondja!



Hozzászólás