Viktor, haHÓ!

Számát sem tudom, hány posztban írtam már le, hogy milyen elképesztően működésképtelen tud lenni egy túlcentralizál, egy(víz)fejes rendszer! Hát most itt a bizonyító példa: a csütörtök-pénteki hókatasztrófa! Csúnyán leégett a “Centrális Erőtér“, leszerepelt a “Nemzeti Együttműködés Rendszere“, impotens létét bizonyította az omnipotens “Nemzeti Ügyek Kormánya“.

Nem hiszem, hogy különösebben taglalnom köllene, mik történtek Magyarország közútjain és településein március 14.-15.-én, s történnek még most is egyes helyeken. Az interneten nyüzsögnek a hírek, a hatóságok döntés- és cselekvőképtelenségeiről szóló, azokat kitűnően szemléltető személyes élménybeszámolók.

Élménybeszámolók arról, hogy csütörtök délutántól péntek délig hogyan fagyoskodtak végig 16-18 órákat emberek ezrei a bedugult autópályákon anélkül, hogy az adófizetők által finanszírozott, s pontosan az ilyen helyzetek kezelésére létre hívott hivatalos forrásokból bármiféle használható információkhoz juthattak, avagy az ilyen szervektől bármiféle segítséget kaphattak volna!

Ám szóltak élménybeszámolók arról is, hogy miközben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, Bakondi Téltábornok, meg az ő főnöke, Pintér “belügyminiszter” valahol (a jólfűtött akól melegében) a tökét vakargatta, a katasztrófa súlytotta térségek településein élő, öntevékeny civilek (településőrök és polgármesterek, jószándékú és cselekedni is kész közemberek) valahogy képesek voltak a maguk kis “birodalmában” megszervezni azt, amit a Főhatalom túlfizetett Főhivatalnokainak nem sikerült: járőröket küldtek ki az utakon elakadt autók utasainak felkutatására, azokat fűtött helységekbe kísérték, meleg étellel-itallal kínálták őket, elvontatták a lerohadt kocsijaikat, s megpróbálták felszámolni a hótorlaszokat. …

… A munkaszünet ellenére a leginkább érintett M1.-M7. autópályák mentén megnyitották áruházaik kapuit a Tesco és az Auchan nevű cégek is (azok a bizonyos “szarszemét multik“!), hogy a Hatalom által magukra hagyott fagyoskodók megmelegedhessenek, ételhet-italhoz juthassanak. S mindezek ráadásaként Győr környékén pedig megjelentek a “Habsburg csapatok” is (pont március 15.-én! – muhaha!) …

… s bár hóból Ausztriában is van rogyásig, mégis van annyi munkagépük, hogy azokat akár napokra is kölcsön adják a többek között az ő bankjaikkal is piszkoskodó Magyarországnak!

Aztán péntek délelőttre magához tért a Főnökség is. Beindult a “hivatalos mentés”, a BM hülyesesemeseket kezdett küldözgetni, nagynehezen és végre-valahára megnyitották az autópályák szalagkorlátait (hogy a töküres szembenső sávra a járművek felhajthassanak – megbontva és mozgásba hozva így a több tíz kilométeres dugót), elindultak a “melegedőbuszok” (étel és ital nélkül!), a Honvédség és a TEK(!) harcjárművei, … meg a Potentátok is, hogy “harci helyzet“-ben kamerák előtt nyilatkozgathassanak. …

… Közülük a legkiemelkedőbb propaganda-teljesítményt a Főbelügyér nyújtotta: kijelentette, hogy “felkészültek” voltak a “váratlanra”, alaposan megveregette önmaga és a 24 órán át mit sem tevő beosztottjai vállait és lehordta a “felelőtlen” autósokat.

Ha csak az eseményekről szeretnék beszámolni, akkor most és itt lenne vége a posztnak. Ámde ez a horrorfilm, amelynek sokan aktív szereplői voltak kénytelenek lenni, nem elsősorban a napokkal korábban előrejelzett, majd bekövetkezett időjárási helyzet okozta nehézségekről szól. Sokkal inkább arról, hogy mennyire impotensnek bizonyult a katasztrófavédelem teljes szervezete, a helyi vezetőktől kezdve egészen a főigazgatóig, rajta keresztül a belügyminiszterig, azon keresztül pedig a kormányig és annak fejéig!

Az OKF diszfunkcionalitására még lehet egy viszonylag egyszerű és kézenfekvő magyarázatot adni. Ahogyan azt a hvg.hu tegnap este írta (link fentebb!):

A határőr végzettségű Bakondi György irányította átalakítás 2011-2012-ben sok vérveszteséggel járt: forrásaink szerint az átszervezéssel során a közel ezer főállású polgári védelmisből mintegy 900-at kirúgtak. Menesztették a megyei polgári védelmi szolgálatok vezetőinek mintegy 90 százalékát is – helyükre jórészt szintén nem szakirányú végzettséggel bíró tűzoltók kerültek.

Korábban mintegy 200 helyi szervezeti egységgel működött a polgári védelem, ami egy név nélkül nyilatkozó szakember szerint biztosította, hogy mindenhol kellő helyismerettel rendelkeztek egy-egy katasztrófahelyzet elhárítására. A helyi polgári védelmisek tisztában voltak a környék rizikós útszakaszaival, tudták, hogy hol van a legközelebb vészhelyzet esetén bevehető, akár kölcsönkérhető nehézgép, szivattyú, egyéb műszaki eszköz. Az átszervezéssel együtt ezeket a szervezeti egységeket is megszüntették, így fordulhatott elő például a szakember szerint, hogy az M1-esen 14-16 órát vesztegeltek autósok, miközben az autópályához közel Tatabányán ott álltak a honvédség hókotróval is felszerelhető T-72-es tankjai. Ezeket végül péntek késő délelőtt vetették csak be.

Pont! Ennyi! Nem is köll ehhez semmilyen különösebb magyarázat! A Nagy Falkaforradalmi Tisztogatás során szépen kirúgdostak mindenkit, aki értett volna a dolgához. Helyükre beraktak egy vagon semmirevaló, kenyérpusztító fidesznyiket, akik most, hogy “helyzet” lett de nem jöttek az ukázok Odafentről, hát inkább vállalták a személyes egzisztenciájukra nézvést veszélytelen zabhegyezést, köldöknézést, aktív semmittevést, mint a káros és rendszeridegen önálló feladatellátást. Ja, hogy van pár ezer bajbajutott?! Hát sorry, meg bocsika de … nincs utasítás.

Rendben(?), az OKF parancs nélkül nem léphet. És a BM? A nagyhatalmú és befolyásos Pintér miért nem tett semmit egészen pénteken délelőttig, miközben már csütörtök délután óta állt a bál, a meteorológia pedig már kedden megkongatta a vészharangot? Miért csak egy “riadó” elrendelésére futotta a (nekünk) drága idejéből, miért nem rendelt el országos katasztrófahelyzetet? Ja, mert az a kormány hatásköre, s a kormánynak ugyan számos minisztere van, de dönteni csak egyvalaki dönthet, az a Valaki meg éppen Brüsszelben égette magát meg az országot is.

Rendben(?), itt bármire utasítást csakis Orbán adhat ki. De akkor miért nem hívták fel telefonon? Miért vártak ezzel egészen péntekig, hogy a nagyemberi rábólintással végre beindulhasson az egyébként baromira “csapágyas” gépezet? Azért, mert Viktornak csütörtök este “egyéb, országos jelentőségű elfoglaltsága” volt? Ugyan mi? Csak nem azt, hogy a Tákolmány-módosítás miatt csimbókosra rúgdosott seggét borogassa? Meg az egója felturbózása végett magába a “Házi rettenetes“-t? Osztán péntek délelőttig tartott, míg kiheverte a “mellékhatások”-at? … Kifejezetten gusztustalan volt, ahogy péntek délután zsebrebaszott kézzel kiállt a kamerák elé, osztán mindenkit nyugalomra és bizalomra intve kijelentette, hogy csak egy személy került veszélybe, s mostan már minden a legnagyobb rendben van!

Közbevetőleg:

Erről az Orbán-nyilatkozatról izibe’ eszembe jutott egy korabeli rendszervicc: “A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint a Csernobili Atomerőműben bekövetkezett üzemzavar mindössze két halálos áldozatot követelt. Névszerint: ‘Ápraja’ és ‘Nágyja’.

Nyugalom és bizalom?! Egy olyan országban, melyben a kormány és annak szervei azonnal működésképtelenné válnak, amint a “Centrális Erőtér”-ben valamilyen oknál fogva átmenetileg(?) lemerül az akku, avagy kiolvad a biztosíték? Egy olyan országban, melynek lakói még szükséghelyzetben sem számíthatnak az általuk finanszírozott államigazgatásra, rendvédelemre és katasztrófaelhárításra (csakis egymásra!)? Amelyektől csupán alpári és tahó nyilatkozatokra telik, áldozatkész cselekvésre már nem? Ugyan!

Az emberi/civil öntevékenységen kívül itten csupán egyetlen jele volt annak, hogy azért működik még egy s más. Nem valami nagy dolog, s első blikkre még különösebb hírértéke se lenne, ámde a jelenlegi helyzetben ez, talán még gusztustalanabb, mint a kormány tehetetlenkedése, az ezt leplezni akaró Orbán- és Pintér-nyilatkozatok:

… Miközben Debrecen utcáit járhatatlanná tette a lezúduló hó, kotrógépeknek meg nyoma sincs, a Kósaista Önkormányzat zárt parkolóját szorgalmasan takarítja egy kistraktor! Nehogy Lali Királynak és Kutyuskáinak hóba/hólébe süppedjék majd hétfőn a cipellőjük!

Trehány felelőtlenség, cinikus tétlenkedés, kivagyi úrhatnámság  – hatalmas pofával, azon pedig vastag arcbőrrel! … Na most mentem hányni!

… és ezt …

szendamondja!


9 hozzászólás on “Viktor, haHÓ!”

  1. emigrant szerint:

    De énvelem mi lesz? Tegnap kora délután kaptam meg a Belügyminiszter SMS-ét. Azóta itt ülök a kocsimban az autópálya szélén. Üzemanyagom fogytán. Lassan aludnom kellene, enni, inni, és hát nos, az embernek egyéb biológiai szükségletei is támadnak. Másik autóba nem tudok átülni, mert a többiek mennek, méghozzá elég gyorsan. Részben Köln, részben Dortmund irányába. Mit tegyek? Várjak még a Belügyminiszterre, vagy most már hazamehetek?

    • Klári szerint:

      Tulajdonképpen szavam nem lehet. Itt üldögéltem a jó meleg nappalimban, miközben vettem a “Balügyminisztérium” (nomen est omen!) buzdító kör SMS-ét…Ez tényleg okádék egy banda…

    • szendam szerint:

      Kedves Köz(és szerző)társam!
      Szerintem ne várj tovább! Indulj haza!
      De ne Haza! Ide csak végszükség, önszervízeltetés és némi átfutó kvaterkázás okán! 😉
      Üdv! szendam

    • bonhomme szerint:

      a face-en megy körbe egy poén: “Már 3 órája ülök a kocsiban, nem merek kiszállni. Remélem a Belügyminisztérium hamarosan megírja a további instrukcióit SMS-ben, mert kurva sötét van a garázsban…”
      szóval emigrant, te rosszabbul jártál… 😀

  2. pannon szerint:

    én már 3 éve hányok. a baj, hogy ezek tervutasításra mozognak csak. önállóságuk megszűnt, a vezér parancsát vakon követik, de ha a vezír nem nyitja száját, tehetetlenek. nem önjáróak. fidesz elemmel működnek.

  3. valaki szerint:

    Szerintem, a fijjuk logikäjat jol ismerve. Ebböl elöleptetes lesz.Minimun vall veregetes.

  4. bonhomme szerint:

    szendam, ismét odabaszós cikket írtál, mint rendesen!
    Cserébe itt a friss költeményem:

    Sokasodó kérdőjelek

    Március idusa idén mással tellett:
    megtréfált minket egy késő téli felleg.
    Így aztán tüntetés, forradalom helyett
    azt kellett menteni, ki a a hóban rekedt.

    Ám ez csak odázza azt, ami forr bennünk:
    előbb vagy utóbb, de utcára KELL mennünk!
    Ki KELL tartanunk és addig KELL tüntetnünk,
    míg nem sikerül a kormányt elkergetnünk!

    “Mért nem ordítotok?” Bartus Laci kérdi.
    Épelméjű ember egyébként sem érti,
    miért habozunk még? Vajon mi a titka,
    hogy addig várunk, míg zárul a kalitka?

    Nem elég nekünk a rekordmagas ÁFA?
    Bankadó, csekkadó ránk áthárítása?
    Magánnyugdíjpénztár nettó elrablása?
    fideSS-oligarchák földhöz juttatása?

    Az alaptörvényünk folyton átírása?
    Az ordas eszméknek szabad tombolása?
    Egy náci hamvának Erdélybe hordása?
    Vitéz “kőbányai” szoboravatása?

    Utcáknak, tereknek átkeresztelése?
    Dohos náci szerzők tantervbe vevése?
    A villany- és gázár kamu csökkentése?
    Hol fizeted tovább? Azt sem veszed észre?

    Médiatörvénnyel kezek megkötése;
    öncenzúrát folytat a szakma nagy része.
    A média nagyrészt fideSS-kézbe véve
    folyton manipulál… Nem tűnik fel végre?

    Az egykulcsos adó “áldásos” hatása?
    Hogy kevesebb jut a jónép asztalára?
    Más meg százezrekkel többet vihet haza!…
    Éhezés és nyomor… Ezt kapja a haza!

    Munka törvénykönyvét nem is említettem!
    Örüljek neki, hogy közmunkás lehettem?
    Három hónap segély és alászolgája!…
    Vagy lehetsz az “urak” kezes rabszolgája!

    Hol az egymillió beígért munkahely?
    Elszállt, mint viharban a gyenge hópehely!
    Épelméjű multi nem ruház be nálunk!
    Szóval hogy is kéne itt munkát találnunk?

    Gazdaság, termelés csökkenve növekszik,
    unorthodox módon.. bár van, kinek tetszik.
    Millió agyatlan!… Nem tűnik fel sose,
    hogy át vagytok verve? Ez egy tündérmese!

    Mi kell, hogy a tantusz egyszer már leessen?
    S fény gyulladjon végre a birka fejekben?
    A biztosítékot mi lesz, mi kiveri?
    Orbán? Kövér? Lázár? Szabó-Szőke Feri?

    A hallgatók merész székházfoglalása?
    A Szőke Piranha cinikus dumája?
    Meddig kell az önkénynek tobzódnia még?
    Mi az, mitől végül azt mondjuk, hogy: ELÉG!!!

    Nosza, ébresszük fel a felcsúti tahót!
    Turulba születve nem sejti a valót:
    torkig vagyunk véle! Kergessük el végre
    Grazba, vagy a poklok forró fenekére!

  5. Avi szerint:

    Kedves Szendam!
    Már hegyezheted a tollad a tavaszi árvíz miatt elöntött házakban rekedt emberek felelőtlenségéről, ártunk és ormányunk hatalmas sikereiről az ár megfékezése miatt. Láthatunk majd szép filmet ahogyan a kedves vezető mint Wesselényi egyszál maga kiment egy Erdélyből arra úszó kettős állampolgár fiatal házaspárt.

  6. […] mondott szinte minden területen és látványosan csődöt – legutóbb a márciusi “Hóshow” alkalmából! Az oroszlánordításokat mímelő “Viki Mouse” Brüsszelből […]


Hozzászólás