Elég volt!

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap (dec. 12.) napirend előtt felszólalt az Országgyűlésben. Amit (és ahogyan) mondott, azzal ismételten bebizonyította: tökéletesen alkalmatlan a kormányfői posztra.

Előző posztomban (“Orbán Viktor a ‘Hintás’ “) leírtam és keresetlen szavakkal minősítettem azt az egészen elképesztő sunyiskodást és felelőtlen magatartást, amit Orbán az EU-tagállamok kormányfőinek múltheti tanácskozásán tanúsított. Az ember azt gondolná, hogy a brüsszeli “riszálás” után politikus mélyebbre már nem sűlyedhet, de a józan ész bizony nem képes felmérni azt, hogy micsoda “kreativitásra” képes a bomlott elme.

Orbán, az EU-csúcs másnapján (dec. 10.) felvett, de a köztévében csak másnap este leadott interjújában még meglehetősen szeppenten és visszafogottan viselkedett. A Duna TV-be érthetetlen okoknál fogva száműzött Bethlen János nevű mikrofonállvány előtt űlve nem egyszer bonyolódott bele saját, megszokott mondatkliséibe, s többször is nyílvánvalóan kiesett a szerepéből. Nem is csoda, hiszen egyrészt nagyon fáradt lehetett (európai kollégival szemben ő nincs hozzászokva a feszített munkatempóhoz, a hajnalba nyúló tanácskozásokhoz, alkudozásokhoz), másrész orcáján ott égtek még a Brüsszelben kapott hatalmas pofonok is. Nos, ez a felpofozott Orbán akkor még úgy vélte, hogy nincs különösebb baj, a magyarok el fogják érni céljaikat (mármint az övéit), s bár kormányzásának elején még úgy vélte, hogy “napsütésben” lehet majd végrehajtani az ország átalakítását, de most már látszik, hogy “…nem napsütésben kell végrehajtanunk az előző időszak hibáinak kijavítását, hanem kell esernyő, és úgy látom, kell viharkabát is”.

Az interjú után a Magyar Univerzum Géniusza vette viharkabátját, kinyitotta esernyőjét és haza ment szerény (alig pár száz milliós) hajlékába. Otthon elővette a pont ilyen alkalmakra tartogatott gyógyszereit, azokra nagy adag, házi főzésű pálinkát ivott, majd ledőlve nyoszolyájára alaposan kialudta magát. Mindezek után nem csoda, hogy hétfőn már egy egészen más Orbán Viktor állt fel a parlamentben, hogy napirend előtt mindenkinek megmagyarázza a megmagyarázhatatlant, s ismét felhorgadt önbizalommal egy újabb EU-ellenes beszédet mondjon idomított kétharmada szájtáti társaságának akólmelegében.

Orbán, eme jól megkomponált áriájában legelébb mindenkit megnyugtatott (sordino), hogy ami most van, az nem a “magyarok”, hanem az “eurozóna” válsága. De mivel ez bennünket is rosszul, fájdalmasan érint, elemi érdekünk, hogy Európa kilábaljon ebből. Tudomásul kell azonban venni (hangerő kicsit feljebb!), hogy bizony viharos idők következnek, de Magyarország célja ” …világos és egyszerű. Van egy új verseny, amelyet meg akarunk nyerni, de legalábbis a győztesek közé tartozni. Hogy a válság után Magyarország legyen az egyik legversenyképesebb környezetet nyújtani tudó állam.“. Orbán szerint most (hangerő kicsit vissza!) “…öröknek vélt dogmák dőltek meg, ami sokakban kétségbeesést kelt, és gyakran vált ki elkeseredettséget és dühöt“, de a magyaroknak nincs más dolguk (hangerő ismét feljebb!), mint a “hüvelykujj-szabályhoz” tartva magukat a “saját fejükkel” gondolkodjanak. Ez pedig nem más, mint az eddigi politika folytatása(!), azaz a “…múlt hibáinak kijavítása a tehermegosztás, a felelősség és az átszervezés mentén”. Mindezek után bejelentette, hogy a parlamenti vita lesz arról, hogy Magyarország csatlakozzon-e ahhoz a megállapodáshoz (hangerő a maximumon!), melyről szerinte “…senki nem tudja, hogy mit tartalmaz“, s amely “…súlyosan érinti a nemzeti szuverenitás kérdését, hatásköröket von el a tagállami törvényhozásoktól, és lehetőséget ad arra, hogy kívülről beleszóljanak az országok költségvetésébe, például a hiány megállapításával kapcsolatban“, majd megfontolásra javasolta, hogy “…van-e bármi kivetni való a brit álláspontban?“.

Én már nagyon régen megszoktam, hogy Orbán (és pártja, kormánya) rendszeresen “kettős beszédet” alkalmaz: egyet belföldi, egyet pedig külföldi “használatra”, amit aztán így is, meg úgy is lehet magyarázni. Tegnapi felszólalása ennek egyik ékes példája volt. Hiszen Bánk bán híres üzenetét parafrazálva kb. azt mondta, hogy “Az egyezményhez csatlakozni nem kell félnetek jó lesz!“, aztán majd annak megfelelően teszi ide, vagy oda a “vesszőt”, hogy éppen milyen környezetben van. Ez egy nem rossz, bár kétségtelenül aljas kommunikációs trükk, amit évtizedek óta sikerrel alkalmaz.

Csakhogy azok az idők, amikor ilyesmire még lehetőség volt, régen elmúltak! Az a “vihar“, amit Orbán még csak most vár, már régen itt dühöng, tépi és cibálja Magyarországot. Kiváltó oka pedig csak kcsiny részt az “euroövezet válsága“! Nagyobb részt az a népbutító, nacionalista populzmus, melyet Orbán 2002. óta, illetve az a borzalmasan rossz és felelőtlen politika, melyet 2010. óta folytat, s melyeket majd “orbanizmusnak“, illetve “matolcsyzmusnak” fog nevezni a történelem. Orbánnak ezt a beszédet (sem) lett volna szabad elmondania, mert ezzel (is) aláásta azt az utolsó esélyt, hogy elfogadható feltételekkel és mihamarabb kössön megállapodást úgy az IMF-fel, mint az EU-val, s tette mindezt pucér hatalmi és vagyoni önérdekből, simán letojva a “magyar embereket“, s magát az Országot is! Az pedig már csak nyálhab volt az orbanista takonytortán, hogy mindezek után a “Világ Legpofátlanabb Frakcióvezetője” címére joggal aspiráló Lázár János képes volt a hátsó lábára ágaskodva azt mondani a parlamentben, hogy “megszakadt az értékközösség(!!!)” Magyarország és Európa között, s most már csak “érdekközösség” van!

Mindezek után nem lehet mást mondani, csak azt, hogy “Elég volt!Orbánnak, teljes díszes társulatának menniük kell! AZONNAL!

… és ezt …

szendamkiabálja!


4 hozzászólás on “Elég volt!”

  1. Avi szerint:

    Szerintem nagyon egyszerű a képlet. Orbán ki akarja az országot rakatni az EU-ból viszont nincs benne annyi gerincesség, hogy nyíltan megtegye. Azt akarja elérni, hogy az EU mutasson ajtót neki így simán rájuk tolhatja a felelősséget. Azután már teljesen szabad az út a korlátlan diktatúra előtt mivel a kutyát sem fogja érdekelni (már most sem), hogy mi történik Magyarországon. A nép pedig annyira ostoba, hogy neki megengedi, bármit is csináljon vele.

  2. […] Magyarország és Európa között, s most már csak “érdekközösség” van!” Tovább a teljes bejegyzéshez… Like this:TetszikJelezd elsőként, hogy neked ez tetszik: post! « Tilos a burka a kanadai […]

  3. öregszeder szerint:

    Lassan a parlamenti demokratikus ellenzéki képviselőknek fel kellene állniuk és kivonulni abból a bolhacirkuszból. Nem szabad tovább legitimizálni jelenlétükkel az ott folyó banditizmust, elfedve annak valódi lényegét. Tudom Gyurcsány már egyszer kimondta és most az LMP is kijelentette, hogy vége a parlamenti demokráciának, de nem követik a szóvirágokat valódi cselekedetek. A jelenlegi nemzetközi helyzetben nem kellene félni orbánék erőszakos megtorlásától. Lehet, hogy inkább attól félnek, mi lesz orbánék elzavarása után? Erre még szerintem nincs felkészülve senki. Néha azt feltételezem, hogy már itthon és az EU-ban is bánják, hogy nem engedték orbánnak a tervezett 7% -os hiányt, abban reménykedve, hogy akkor talán nem lendül bele annyira a rablásba. Egy biztos, a hazai káosz és “a nemzetközi helyzet” egyre fokozódik.

    • szendam szerint:

      Kedves “öregszeder”!
      Ismételten köszönöm, hogy blogomat megtisztelted a kommenteddel!
      Igazad van!
      A kesztyűbábos bolhacirkuszt, melyet jelenleg a “Magyar Köztársaság Országgyűlés”-ének hívnak … már akik nincsenek tisztában a valódi “funkciójával” (a Vezér “hátvágányának” – copyr. by Karithy Frigyes – rózsaszínen tartása!) a Valódi Ellenzéknek talán nem köllene jelenlétével – nem csak megtisztelnie, de – legitimálnia se!
      Én tökéletesen megértem, hogy a nem csekély képviselői tiszteletdíjjat nehéz feladni (bizottsági “felár”-ról meg se feledkezzek!). Azt is megértem, hogy a Családot fent köllene tartani (nekem is és milyen könnyű volna, ha nem Darth Victorius és az Ő sith-ellenzéke lenne a Parlamentben!), s ennek érdekében időnként kompromisszumokat kell kötni … ELVEK és (anyagi) IGÉNYEK között.
      De ITT MOST MÁR LEGALÁBB MÁSFÉL ESZTENDEJE NEM LÉTEZNEK ELVEK! … csak kompromisszumok … “elvek” és egziszetnciális igények között!

      Öregszeder!
      Minimum KÉT ÉVTIZEDE cipelünk SENKIHÁZ(Y)IKAT a hátunkon! És míg Soltész (szociális) államtitkárnak havi netto 360 ezer az eleddig elköltött utazási költségkerete, addig egy szociális munkásnak ennyi ÖT HAVI NETTÓ KERTESETE!
      Mindehhez tegyük még hozzá, hogy a cigányoktól (is) ez a Gyönyörűséges Országos Világhatalom megvonta a szoctámokat úgy, hogy közben nem csak magántestőrséget (TEK) és mindenre kiterjedő állami titkosszolgálatot finanszíroz nagyvonalúan.
      Csakhogy vannak olyan kompromisszumok, melyek közép- és hosszú távon nem szolgálnak SENKIT, de az ELVEK betartása akár néhány esztendőn belül is “kifizeti magát”.
      Második napja próbálok összehozni “Úton a Szakadékhoz” címmel egy kellően okadatolt posztot (vélem, hogy jószerint minden esetben így jártam el … linkeltem a bizonyítékaimat!) arról, hogy mi az Öregördög okán jutott ez a Mi Szarfaszú Országunk már megint a Pöcegödörbe? Rengeteg anyagot, idézetet szedtem már össze, de egy poszt nem alkalmas arra, hogy a “Háború és Béke” terjedelmét valósíthassam meg! … nagyon sok az írnivaló, de nagyon kicsi a netpolgár türelme.
      Igyekszem még MA befejezni! … esetleg …
      Kommentedet köszöni:
      …szendam


Hozzászólás