Orbán Viktor a “Hintás”

A magyarországi “argó”-ban “hintás“-nak nevezik azt a bűnözőt, aki áldozatait ígérgetésekkel, haudozásokkal bírja rá pénzük/értékeik kiadására. Nos, ez a megnevezés tökéletesen illeszkedik Magyarország (ma még “Köztársaság”) jelenlegi miniszterelnökére!

Hogy Orbán Viktor egy hazug és tökéletesen megbízhatatlan, felelőséget soha nem vállaló ember, illetve “politikus” azt sokan és sokszor tapasztalhatták már az elmúlt bő húsz esztendőben. A lassan mögöttünk maradó hét azonban ennek ismételten ékes és megcáfolhatatlan példáját adta.

Az Európai Únió vezető államai (Franciaország és Németország) több, mint egy hónapja azon dolgoztak, hogy az ismételt, de a 2008.-nál sokkal mélyebbnek ígérkező gazdasági válságot elhárítsák, megelőzzék az “euroövezet” összeomlását. Merkel kancellár és Sarkozy elnök által kiötlött rendszer lényege az lett, hogy az EU államait egy még szorosabb integrációban fogják össze.

Akik ezt a szerződést aláírják kötelezettséget vállalnak arra, hogy felülírhatatlan törvényekben vállalják az éves költségvetési hiányuk egy bizonyos szintet meg nem haladó mérékét (ez mindenkire nézvést kötelező), illetve szuverén államadósságuknak egy meghatározott százalékot nem felülmúló (ez megegyezés szerinti) mértékét. Cserébe az Egyezményhez csatlakozó EU-tagállamok vállalják azt, hogy a szegényebb államoknak az eddigieknél nagyobb összegű felzárkóztatási összegeket biztosítanak, melyek hozzáférhetőségét nem csak megkönnyítik, de “személyre szabott”-á is teszik.

Az Egyezmény természetes következménye, hogy az ahhoz csatalkozó EU-tagállamok (az ÖSSZES!) kénytelenek lemondani olyan szuverén jogukról, mint a saját éves költségvetésük autonóm meghatározása, illetve gazdaságpolitikájuk önálló vitele. Ugyanakkor biztosítja őket arról, hogy ha bajba kerülnek (lásd: Görögország, Olaszország és sajnos már Magyarország is!), a többiek kiállnak értük, gazdasági és pénzügyi potenciáljukat a “szegény rokonok” megsegítésére fordítják.

Köztudomású tény, hogy Magyarország az elmúlt bő másfél esztendő elképesztően ostoba gazdaság- és adópolitikájának következtében nagyon komoly financiális problémákba került. A “gazdasági szabadságharcot” folytató (az IMF-et “kipateroló”) Orbán-Matolcsy kormány (2010. május óta) alig másfél esztendő alatt sokkal rosszabb helyzetbe hozta Magyarországot, mint ahogyan azt átvették a Bajnai-Oszkó kabinettől (2009. április – 2010. május). Utóbbiaknál még 180 Ft. volt a svájci frank és 264 Ft. az €, 4,2%-on vették a magyar államkötvényeket a szabadpiacon (165-ös CDS-szel!), most 250 Ft. körüli a CHF, 300 Ft. körül mozog az €, 6,5% az államkötvények kamata (már ha megveszik – október óta nem!) és 600 fölötti a CDS! Mindezekből még a közgazdasági hülye is meg tudja állapítani, hogy a magyar gazdaság és állam finanszírozása hatalmas gondokkal küszködik! Ennek megoldása lenne az a német-francia EU-egyezmény, mely ugyan “szuverenitást” kér cserébe, de megmenti minden aláírót a csődtől.

Ez az Egyezmény azonban csak akkor működik, ha MINDEN rászoruló (pl. most éppen Magyarország is) és a FINANSZÍROZÓK elsöprő többsége is csatlakozik hozzá!

No éppen ezért érkezett hétfőn (dec. 5.) Magyarországra Wolfgang SÄUBLE, német pénzügyminiszter. Az ő dolga az volt, hogy a teljesen megbízhatatlan Orbántól kialkudja azt az “igen” szavazatot, ami a TELJES EU megmentéséhez szükséges. A német miniszter ennek érdekében még azt a megaláztatást is elvállalta, hogy mintegy 20 percen keresztül és kamerák előtt egy asztalhoz ült Matolcsyval (“Terpesz Sam“) meg a Magyar Galaktikus Géniusszal, s bár nem nagyon tudott uralkodni magán (nézte a plafont, illetve ásítozott), ennek ellenére elmondta a lényeget: az EU arról szól, hogy aláírunk egy szerződést és azt be is tartjuk!

Hát Orbán tartotta is … egy darabig.

Az Európai Néppárt Marseilles-ben rendezett közgyűlésére menet (dec. 6.,kedd), meg annak szünetében is (dec. 7.,szerda) még tartotta magát a német pénzügyminiszternek adott szavához. A konzervatív francia lap, a “Les Echos“-nak adott nyilatkozatában is még ugyanezt mondta (a teljes magyar fordítást a “Galamus” közölte és itt olvasható!). Aztán megérkezett Brüsszelbe (dec. 8.,csütörtök) és más húrokat kezdett pengetni.

Bár a már nyílvánvalóan frusztrált (ráadásul az “MSZMP-bűnök” alkotmányos kiegészítésének egyik érnitettje) Martonyi János külügyminiszter még csütörtök délelőtt is kormány-álláspontként közölte az Egyezményhez való feltétlen csatlakozás TÉNYÉT, ennek ellenére a Mi Fényességes Vezérünk szinte azonnal “nem“-et mondott arra, amire “igent” ígért még hétfőn a német miniszternek.

Aztán persze jött pénteken (dec. 9.) a szokásos “magyar tangó“, azaz az orbansita hazugságözön:

Hajnal: Magyarország semmiképpen sem csatlakozik az új uniós egyezséghez.
Délelőtt: Győri Enikő EU-s ügyekért felelős államtitkár: mindez félreértés volt.
Kora délután: Orbán Viktor: csatlakozunk a megállapodáshoz, az Országgyűlés beleegyezése után.
Késő délután: Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a magyar parlamentnek kellő ideje lesz megtárgyalni a megállapodást. (forrás: lásd itt!)

A Mi Császárunk, Darth Victorius tehát képtelen volt megtagadni önmagát. Azt hitte, hogy adott szavát büntetlenül megszegheti, aztán valaki (Merkel egyik famulusa, avagy valaki más) figyelmeztette arra, hogy saját Galaktikus Birodalma teljes sorsa most, az ostoba és másfél esztendőn át folytatott gazdaságpolitikája következtében kizárólag az EU (és az IMF legfőbb részvényese, az Orbán-kormánnyal – Viktorka ostobasága, műveletlensége okán – kifejezetten NEM JÓ viszonyt ápoló USA) kezében van, annak jóindulatán múlik.

Orbán ugyan még megpróbálkozott belekapaszkodni a semmiféle EU-t nem vállaló Nagy-Britanniába, de ez közröhejbe fulladt, hiszen nem csak a brit, de a francia lapok is körbevigyorogták … nem Orbánt, aki “Viki Mouse“-ként “együtt dübörgött” a brit oroszlánnal, hanem David Cameront!  

Hogy az EU összesített GDP-jének 13,8%-át adó Nagy-Britannia nem csatlakozott az Egyezményhez (akárcsak az €, mint fizetőeszköz átvételéhez), azt még megértem, hiszen kellő gazdasági ereje van ahhoz, hogy akár még – persze csak egy ideig – az EU ellen működjön.

De Magyarország, amely az EU teljes gazdasági erejének alig 0,7%-át adja?! És ezen ország miniszterelnöke, meg annak “jobbkeze” akar szembe menni egy tandem-biciklivel az autópályán közlekedő száztonnás kamionokkal?!

Ugyanezen jassz-nyelv szerint “hintába ültetni” valakit annyit tesz, mint “becsapni“! Ezen “tudományban” pedig Orbán Viktor minimum Nobel-díjat érdemelne, lévén nem csak saját honfitársait, de számos, magas rangú és befolyásos európai, illetőleg amerikai politikust, ismert közéleti személyiséget is már nem egyszer “megvezetett” az elmúlt bő két évtizedben. Ennek bővebb leírását “Viktorka játszik” című posztomban adtam meg (természetesen linkelve, okadatolva).

Csakhogy a mondás szerint a hazug embert hamarabb érik utól, mint a sánta kutyát. Nos Orbán ugyan remekül tud ugatni, pályafutása kezdetétől rosszban sántikál és mindíg olyan volt, mint a hálátlan kutya (belemart a “gazda” kezébe – ezt legelőbb Soros Görggyel kezdte!), de most őt is utól érte a történelmi/politikai/gazdasági szükségszerűség sintére (“dogcacher“)! Egyelőre még csak pórázra/nyakörvre vették, illetve ketrecbe zárták, de hamarosan jön az “activ euthanasia” is!

Kevés ilyen kártékony emberről tud a magyar történelem!

… és ezt …

szendamondja!


8 hozzászólás on “Orbán Viktor a “Hintás””

 1. öregszeder szerint:

  szendam!
  Egyszerű hozzászólóként ismertelek meg, de úgy látom, írásod bőven megüti azt a színvonalat, amely a hivatásos publicistáké. Sok pluszt nyomtam a fentiekre.

 2. […] A teljes bejegyzés olvasásához, kattintson ide! Like this:TetszikJelezd elsőként, hogy neked ez tetszik: post! « Beszámoló az ottawai “Christmas Cheer” jótékonysági reggeliről […]

 3. asher alexander szerint:

  szendam!
  te nem inkabb HANTAS-t akartal irni??!!

  • tohuvabohu szerint:

   “Hantázni”, vagy “áthintázni” valakit – mindkettő létezik és helyes (már maga a kifejezés…).
   Ebből következően a “hantás” és a “hintás” is az.

 4. tohuvabohu szerint:

  Szevasz!

  Először keveredtem ide. Az Amerikai Népszava Egyik hozzászólója linkelte be két írásodat – ezt, valamint a demarssal foglalkozót.

  Mindkettő nagyon tetszett, gratulálok! Sajnálom, hogy nem ismertem eddig az oldaladat, azt hiszem, ezután figyelni fogom.

  Engedj meg az itteni írásodhoz néhány megjegyzést! Nem tartalmiak, azzal nincs komolyabb problémám. Nagyjából-egészében egyetértek – a véleménnyel, az okfejtéssel, s az a mögött található logikával. Formai észrevétel inkább:
  1. Európai Unió – s nem Únió, azaz rövid u-val. Ha elírás, elnézést!
  2. Wolfgang Schäuble, nem “Säuble”
  3. A “Terpesz Sam” megjegyzés nem csak nem elegáns, gyalázatos! Nem is illik az értelmi színvonalhoz.
  4. utolérni – nem utól érni (s a hosszú “ó” kétszer fordul elő, tehát nem elírás lehet), egybe írandó.

  A minőségi tartalmat nem szabad a formával lerontani!

  Ahhoz, a tartalomhoz viszont ismételten gratulálok!

  Szívélyes üdvözlettel:

  tohuvabohu

  • asher alexander szerint:

   Tohu v’Bohu!
   no es ha nincsen Magyar ABC a PC-n!??
   akkor gonyedjunk ketret mert nincs!?

   • tohuvabohu szerint:

    asher alexander!
    Nem, szó sincs róla! Abban az esetben nem is szólnék.
    De… A posztok nem arra utalnak, hogy szerzőjüknek ne lenne magyar ABC-s klaviatúrája.

    Ennél azonban fontosabb: ha nem lenne, az általam szóvá tett hibák meg sem eshettek volna. Hisz épp a hibásan használt hosszú magánhangzókat tettem szóvá – amelyek, ugyebár, nem léteznének a magyartól eltérő ABC-kiosztásban…
    🙂
    Ennyit azonban talán nem is ér az egész – nem tartalmi kritika volt. Pusztán a tartalom és a forma egységének szükségességére próbáltam utalni…

 5. tohuvabohu szerint:

  Bocs – közben leesett a tantusz: te magad irányítottál ide.

  Köszönöm!

  tohuvabohu


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s