“Homo Orbanicus”

A világ vallásainak jelentős része azt tanítja híveinek, hogy nem a tudás, a tények ismerete, hanem a Hit a fontos. Ezek szerint fideszesnek lenni tulajdonképpen vallás, maga a Fidesz pedig egy “egyház”.

Nem, bárki bármit mond vagy gondol, fentebbi megállapításom egyáltalán nem túlzás. Egykori és jobb sorsra érdemes(?) Hazánk(?)ban százezer-számra járnak-kelnek a hátsó lábukra ágaskodott Homo Orbanicusok, akikkel óránként tucatszám talákozhatunk utcáinkon, tereinken, munkahelyeinken, kedvenc kocsmáinkban és még a saját otthonainkban is.

Ők azok, akik két esztendeje még büszkén domborodó mellel hírdették egy “Fülkeforradalom“-nak hazudott egyszerű és akkor még szabályszerűen demokratikus választással megváltott Új Világ beköszöntét, ahol majd minden “happy” lesz, jövendő történelmünk meg egy merő “Fairytale“. Ahol a vezető pozíciókban csupa földre szállt félistenek, hótiszta, sefiú-selány arkangyalok, valóságos szentek ücsörögnek, napi negyvennyolc órában kizárólag azon töprengve, hogy miként tudnák mégjobbá tenni a Zemberek életét.

Aztán kiderült, hogy a félisteneknek villás farkaik, patáik és szarvaik vannak. Hogy a semlegesnemű arkangyalok ágaskodó fütyieikkel naponta erőszakolják meg az egyre erőtlenebb Jogállam Asszonyságot. Hogy a szenteknek pedig sok-sokezernyi, közpénzt markoló kezeik vannak, melyek egytől-egyik maguk felé hajlanak. Így derült ki a “Fükeforradalom”-ról, hogy az  valójában éhes és vérszomjas ragadozók jogaink, jövedelmeink és vagyonaink zsákmányul ejtésére indított “Falkavadászat”-a csupán. Hogy az “Új Világ” (törvényei, módszerei és szemléletmódja szerint) nem más, mint egy már meghaladni vélt, s lassan a feledés homályába veszni látszó, molyszagú és hullabűzös “Régi”. Hogy az a bizonyos “Fairytale” pedig csupán egy horrorisztikus “Nightmare“.

A Homo Orbanicusok ma már nem büszkén dagadó kebellel járnak utcáinkon, tereinken, ülnek munkahelyeinken, kedvenc kocsmáinkban és gyakran otthonainkban is. A beléjük beszélt, s vállalt(nak gondolt) hitük Képzelt Világa ugyanis antagóniába került a Tapasztalati Valósággal. Az így fellépő kognitív disszonanciát habitusuknak megfelelően ugyan többféle módszerrel igyekeznek feloldani, de ami a személyiségüktől függetlenül valamennyiükben közös, az a Düh és az Agresszió. Rettentő dühösek, mert a mindennapi Tények özönei nem igazolják vissza a Képzeletet, s ezért hihetetlen, nemegyszer extrém agresszióval reagálnak. Ám ezek nem az őket becsapó, a magát országmegváltónak, keresztény-konzervatívnak, fő- és fajmagyarnak hazudó kormányzat (és annak “politikusai”), hanem a Tényeket soroló ember- és polgártársaik ellen irányulnak.

Jancsi barátom a hite és a mindennapi tények közötti ellentmondások okán benne fellépő kognitív disszonanciát azzal igyekszik feloldani, hogy kizárólag olyanokkal hajlandó csak szóba állni, akik hozzá hasonlóan tagjai a “Fidesz Egyház”-nak. Mindenki mást – úgy az eleve gyaúrokat, mint az időközben eretnekké váltakat – az elmúlt tíz (de különösen a tavalyi és az idei) esztendő során fokozatosan kiutált maga mellől. Számára ez problémamegoldó választás azért (is) hátrányos, mert kocsmáros lenne a szentem, akinek ugye abból köllene megélnie, hogy minél több vendéget szolgáljon ki. Bár szinte naponta szembesül a kizárólag pénzbehajtást szolgáló orbanista-matolcsysta, egy-kéthavonta megváltoztatott és egyre csimbókosabb sarcokat kivető adószabályokkal (plusbonus: dohányzás és nyerőautomaták betiltása), mégis vakon hiszi, hogy mindezek nem a teljesen idióta és rabló gazdaságpolitika következményei, hanem “azemútnyócév“-nek, az EU/IMF-követeléseknek, no meg az adó- és munkakerülőknek köszönhetőek. Mindennapi megélhetését ma már pusztán a szülei által “adómentesen“(!) kiadott két lakás albérleti bevételei biztosítják, törzsvendégei pedig a Lecsúszott Egzisztenciák képviselői: optimális esetben havi 47 ezerrel fizetett közmunkások, innen-onnan időnkét pénzhez jutó “svarcmelósok”, fokozatosan elnyomorodó kisnyugdíjasok, illetve bizonytalan árbevételekre és fideszes hitre/reménységre alapozott vállalkozások tulajdonosai.

Laci barátom eme utóbbi törzsvendég-kategória egyik képviselője. Ő az, aki bármikor és bárkivel hajlandó szóba állni. Ez nem csak annak köszönhető, hogy egy alapvetően jóindulatú és segítőkész ember, hanem hogy környékünknek ő a “No.1” fideszes önkéntese, az orbánpárt valamennyi helyi és országos rendezvényének (így pl. az összes “Békemenet“-nek is) állandó résztvevője és toborzója, illetve – és ez köztudott róla – legalább évtizede a körzeti Kubatov-lista adatszolgáltatója és -frissítője is. Ő az a vállalkozó, aki egészen tavalyig meglehetős nyereséggel tudta működtetni fürdőszobai berendezéseket, kerti medencéket árusító boltját. Ő az, aki eladdig automataváltós (és nagymagyarországos matricákkal teleragasztott) Suzukijával önköltségen járta végig rendszeresen a neki fideszileg kijelölt körzetét (a kocsi belteréből ordítva harsogtak ki a “Kárpátia” zenekar kicsit sem jobbikos, de nagyon sablonos csasztuskái!), s terítette azt propagandával, illetve gyűjtötte be abból az éppen aktuális népszavazások aláírásait, meg a választások kopogtatócéduláit. Ő az a vállalkozó, aki idén kénytelen volt kiszállni a kocsijából, elküldeni mindhárom alkalmazottját (ma egyedül “dolgozik” valaha jobb napokat és sokkal jobb árbevételeket látott boltjában), a minap pedig saját aranyékszereit bevinni az eddás Pataky egyik zacijába, hogy ki tudja fizetni szeretve tisztelt Nemzeti Kormánya által reá kirótt adóit. Ő az, akitől napra készen meg lehet tudni, mi az éppen aktuális Fidesz-igazság – ezt kb. 30 cm. távolságból kiabálja bele áldozata arcába – , s ha az ember szembesíti őt az akár csupán két héttel korábbival, akkor elébb – immáron 20 cm.-ről – azt ordítja, hogy “ne-beszéljél-hülyeségeket-mert-az-nem-így-volt“, majd ha már kifogyott a hangerőből (az opponense pedig kitart a korábban hangoztatott propagandavalóságra való emlékeztetés mellett), akkor “vissza megy a kályhához” és kijelenti, hogy igazából itt mindenért a “jideaux“-k a hibásak! Ő az, aki szerint minden, jogállamromboló fidesztörvény-förmedvény, különösen a választói jogot alaposan elvonó jogszabály ellenére ma Magyarországon egy tökéletes demokrácia fungál, lévén egy demokratikusan megválasztott kormány és parlamenti többség csupán él a demokratikus felhatalmazásával.

Misi barátom esetében a kognitív disszonancia már a 2002-es Orbánbukta óta fenn áll. Ő ezt akkoriban rendszeres és nem kontrollált alkoholbevétellel és az ennek okán bekövetkezett, szintén rendszeres asszonyveréssel próbálta feloldani. Az asszonnyal az volt a baja, hogy csökönyösen SZDSZ-szavazó volt. Idősebbik lányával az, hogy az nem tűrte szó nélkül az anyjával való bánásmódot. Fiával az, hogy az otthoni és tömény “jideaux”-zások miatt is jehovistává vált. Kisebbik lányával pedig az, hogy a szülői házban tapasztaltak okán egy, az ország túlsó potján lévő oktatási intézményt és annak kollégiumát választotta. Ő az, aki egyetlen percig nem tagadja, hogy anno, az 1990-es évek zavaros körülményei közepette törvénytelen úton (“olajozás”) akart meggazdagodni, s azt sem, hogy ő volt azon “Kicsik” egyike, akiken a “Nagyok” érdekeinek védelmében államilag és jogilag elverték a port. Ő az, aki egyetlen percig sem tagadja, hogy minden ezt követő vállalkozása, munkahelye azért ment tönkre, mert a 2010-ben hatalomra jutott második Orbán-kormány minden létező lehetőséget elszívott előle. Ő az, aki egyetlen percig nem tagadja, hogy a jelenleg egzisztáló kormány tudatosan törekszik a demokrácia megszüntetésére. Ő az, aki az utóbbival egyetért, hiszen szerinte két évtizednyi tapasztalat szolgál arra, hogy megállapíthassuk: “A Demokrácia minálunk nem vált be, s bármire is csupán Diktatúrával lehet jutni!“. Ő az, aki pedig az előbbit azzal magyarázza, hogy még ma sincs Magyarországon valódi, nemzeti kormány: úgy Orbán, mint Vona/Zazrivecz is csupán a nemzetközi “jideaux”-ság érdekeit szolgálja ki. Így aztán ő az, aki még csak meg sem próbálja feloldani a kognitív disszonanciáját, mert sem erre, sem a számára kedvező jövőre immáron semmiféle lehetőséget nem lát … persze a nemzetközi, tehát globalista “jideaux”-ság mindenre kiterjedő uralma okán!

Most joggal merülhet fel Olvasóimban a kérdés, hogy vajh’ miért nevezem “barátom”-nak ezeket a hátsó lábukra ágaskodott Homo Orbanicusokat? Nos azért, mert magam is a kognitív disszonancia szindrómájában szenvedek. Szeretem Magyarországot és itt is szeretnék élni, csakhogy ippeg pont a Homo Orbanicusok, meg az ők kagylófüleikbe propagandát, alpári indulatokat belekiabáló Orbanopithecusok miatt számomra ez egyre lehetetlenebbnek tűnik. Ezért osztán egyreinkább foglalkoztat az emigrálás gondolata (majd “emigrant”-tal két sör és egy-egy schnaps között elmerengünk hátunk mögött hagyott, egykori Hazánk állapotjai fölött).

Jut eszembe! Mi lenne, ha a Homo Orbanicusok, meg az Orbanopithecusok emigrálnának? Szerintem mindenki jól járna! … kivéve Őket! … De az meg kijafaszt érdekel?!

… és ezt …

szendamondja! ….

PS.: A Homo Orbanicus nevezetű lénynek van egy tudatosan és génmanipulációval kitenyészett változata is. Blogger kollégám, a varanus.blog.hu oldalon publikáló “Fabius” kollégám a minap már a fényképét is leközölte:

bayer2.jpg

Aki felismeri, írjon egy kommentet ide, a “szendamondjá“-ra. Papchuck Norris, illetve Ocsmány Vitéz bandájának pereskedő-cenzúrázó szannamáriás keze idáig garantáltan nem ér el! Az tuti!


12 hozzászólás on ““Homo Orbanicus””

  1. emigrant szerint:

    Kedves Köztársam és Barátom, Szendam!
    Remek cikkedhez annyit fűzök hozzá, hogy jó sörhöz Németországban hozzá lehet jutni, de rendes pálinkáért legalább Ausztriáig vissza kell autózni. Az itteni snapszok snasszok. Jó magyar borhoz viszont itt sem lehet hozzájutni, igaz, hogy otthon is egyre kevésbé. (Ezt jó tudni arra az esetre, ha Magyarországból kitiltanának bennünket. A borellátás szigorúan illegális csatornáit tehát még ki kell építeni!) Más minden van, kivéve, hogy a mi fogalmaink szerint nincs min bosszankodni.
    Egyébként nekem is vannak ilyen kognitív disszonanciában szenvedő barátaim. És tényleg a barátaim, tehát tényleg sajnálom őket. Ők azok, akik miután engem a zezerharmad és a zorbánkormány aljas indokból elkövetett jogalkotás után üres zsebbel (mármint az én zsebem volt üres) és indoklás nélkül az utcára helyezett, megnyugtattak, hogy az átalakulásra szükség volt, és minden forradalomnak vannak áldozatai, hát én pont beleestem a percentbe. Amikor rájuk is sor került, és vállalkozásuk a tönk szélére sodródott, akkor ugyanezt megállapították saját magukról is. Valóban sajnálatra méltó álláspont.
    Köztársasági (remélem ezt a kifejezést még nem foglalta le magának a katolikus egyház) üdvözlettel: emigrant

  2. Wotan szerint:

    Kedves emigrant!Annyi Fusel amit én,mint régi kivándorolt hazatérve “in Ungarn aufgetischt” kaptam arról lehetne vitatkozni! Németországban vezették be azt a kifejezést is (figyelmezte-
    tésként),hogy “gyümölcsízű szeszesital! Sajnállak,hogy nem találsz rendes “konytalávalót”, de
    “selberschuld”! Ez a fajta panaszkodás typisch madzsarosch!

    • emigrant szerint:

      Lieber Wotan! Ebben sajnos igazad van, szeretik az embert otthon annyira, hogy mindenféle pálinkának nevezett szörnyűséggel traktálják. Nem is mondtam komolyan, én egyébként sem iszom a szeszesitalokat, hanem csak élvezem. Tehát a vackot kiköpöm, vagy meg se veszem, esetleg kiöntöm a lefolyóba, mint illegális veszélyes hulladékkal szokás. A legjobb gyümölcspálinkákat egyébként Szlovéniában, Ausztriában, Morvaországban és Lengyelországban kóstoltam, utóbbi helyen gyártanak egy 70%-os szilvapálinkát, hát az király. Otthon is van már jó, de nem feltétlenül a legdrágább és a legszebb üvegben. Azért erre is vonatkozik, ami a borra: jót nem lehet olcsón előállítani. (Gondoljunk csak a galagonyapálinkára, ahol 400 liter cefréből 7 liter nedű keletkezik. De az aztán!) Egy magyar vonatkozás. Itt az Edeka italpolcán elég széles a kínálat (egyszer még Black Seal rum is volt, de már megittuk), magyar termékként egyedül egy “Barack Párlat” (azaz gyümölcsízű szeszesital) kapható, de a derék kereskedők az árcédulára – tiszta jószándékból – ráírták, hogy ez “Ungarische Pálinka”. Ennél rosszabb reklám azt hiszem nem kell a magyar termékeknek. Ennyit az orbáni diktatúráról. Maradok köztársasági grüßszel:
      emigrant (és óvakodj dich a Fuseltől!)

  3. farcsika67 szerint:

    az egész ország ebben az új betegségben szenved. mert hát ki gondolta volna , hogy ez a felkent agyalágyult mocskos felcsúti tróger és gazember nyassgemjei semmibe vesznek működő alkotmány, szembemennek kapitalizmussal, demokráciával, és a diktatúra mocskát varázsolják a lenézett népük elé. senki.
    apám mondta a választás előtt, aki korára tekintettel tudja mit beszél(76). Isten óvja ezt az országot attól hogy orbán hatalomra kerüljön-mondta ő 2010-ben. apámtól államosították az ingatlanát 48-ban, de megélte a rákosiékat, kádárt, így tudta mi következik, mi várható ettől a pökhendi istenkirálytól. meg is kaptuk.

  4. Avi szerint:

    Nem értem, hogy ennyire szeretik az emberek ha egy ilyen tetves felcsúti disznóól szökevény és maffiája sarcolják őket és mindenféle baromsággal( lásd tegnapi eltolcsy beszéd a pirossegűekről) etetik őket. Meg is érdemlik!

  5. h.kovacs szerint:

    ez bizony így van, szép számú fideszes ismerőseim között egy sincs aki belátná tévedését, nyolcéveznek, meg euznak, igaz egyre csendesebben, nagyon nagy a hit ereje

  6. Observer szerint:

    Kedves köztársam, tisztelt Dr. Szendam főorvos úr!

    A diagnózisod és a mellékelt esettanulmányaid – mint eddig szinte minden esetben – ezúttal is tökéletesek. Az ajánlott gyógymóddal (nyúlcipő, illa berek, nádak, erek) viszont nem tudok egyetérteni. Egyrészt személyes körülményeim okán: 65 éves leszek nemsokára, és bár számos piacképes tulajdonságom – nyelvismeret, szakmai ismeretek és tapasztalatok, kozmopolita beállítottság, stb. – van, mégis úgy gondolom, hogy elkéstem az emigrálással. A világnak az a része, ahol szívesen eltölteném hátralévő éveimet, sajnos nem engem vár… (Van egyéb, családi ok is, amit most nem részletezek). A másik okot is könnyű megérteni: ha mindenki, akit ez a Szörnyállam (copyright by József Attila) elborzaszt, az emigrációt választja, akkor ki marad itthon “helyretenni a kizökkent időt”? (copyright by W. Shakespeare) Lehet, hogy – tisztán önérdekeimet nézve – rossz a döntés. De mégis… “Dum spiro, spero”.

    Szeretettel üdvözöl köztársad,
    Observer

    • szendam szerint:

      Kedves Observer!
      Nagyon köszönöm a hozzászólásodat – pláne, hogy barátodnak és köztársadnak neveztél!!! 🙂 . Megértem a szempontjaidat, de Te is értsd meg az enyémeket! Én cca. 20 esztendővel vagyok fiatalabb Nálad, s bár nagyon szeretek(szeretnék) Idehaza élni, ámde az idehazai viszonyok ezt egyre lehetetlenebbé teszik. Nekem sajna el köllene tartanom (és még ki is “iskoláztatnom”!) három fiúkölköt, kik közül a legidősebb mindössze 15 esztendős (a többiek 9 és 12!!!). A magam szakmájában ugyan az “Elit”-hez tartozom (emigrant köztársunk ezt október közepén meg is “tapasztalhatta”), ám ha ebből nem lehet a Család fenntartását/üzemeltetését biztosítani – mert olyan az “Átlagmagyar” amilyen – akkor ippeg pont a saját Családom érdekében köll vállalnom az idegenbe szakadást! … Isten látja lelekemet: nem szívesen teszem, s az utolsókként hagynám el a “Gyorsnaszád”-ot. … Kivéve akkor, ha a PATKÁNYOK már most, a teljes elsűllyedés ELŐTT kb. fél esztendővel hagynák el a “fedélzetet”! … No de ezek addig zabálnak, amíg a víz a fülükig nem ér! … mert már rátapostak a mi fejeinkre! 👿
      … Bocsi, most egy kicsit nagyon mérges lettem!
      Üdv! szendam

  7. bonhomme szerint:

    csak ismétlem önmagam:

    Alvajárók népe
    (szózat a szuttyogó szittyákhoz)

    Lassan téli álmát alussza a medve..
    De ti miért vagytok álomba dermedve?
    Tetszik tán, mit Orbán szabadított rátok?
    Nem hiányoljátok demokráciátok?

    Kéne egy Petőfi? Hiányzik Jókai?
    Kossuthot várnátok beszédet mondani?
    Mi az, ami felráz, s eszetekre térít?
    Fel kéne támasszam nektek most Széchényit?

    Recesszió, nyomor, földrablás, fasizmus,
    Munkanélküliség meg neohorthyzmus,
    Éhezés, bűnözés, cenzúra, agymosás,
    Éhenhalás elől külföldre vándorlás…

    Elég számosak már az ország bajai!
    Csak egy tud rá gyógyírt: Gordon, a Bajnai!
    Ti meg finnyákoltok: pfúj, komcsi, meg libás!
    Tényleg nem világos, hogy Orbán a hibás?

    Így beszoptátok a lejárató dumát?
    Tízmilliónak mind átmosták az agyát?
    DK, 4K!, Milla, Haza és Haladás,
    MSZP, LMP és Szolidaritás…

    Szátokba kell rágni? Egységben az erő!
    Sok kicsi pártocska külön nem lesz nyerő!
    Széthúzás, irigység… A turáni átok!
    Ezt verte belétek édes jó anyátok?

    Ha most Jézus Krisztus eljőne közétek,
    Egyetlen rossz szóért megfeszítenétek,
    Aztán meg rínátok: – A Megváltó oda!…
    Csak a magyar lehet ennyire ostoba.

    Csak egy megoldás van: összefogni végre!
    Az országot újra kihozni a fényre!
    Megtörni a sötét fideSS-zsarnokságot,
    S felépíteni az új Köztársaságot!

    • kekec szerint:

      szendam
      A levelezős kötetbe egy Varánuszos gyűjtés – ők is mástól smittelték, de érdemes megőrizni:
      Ezt egy szombathelyi informatikus fiú küldte OV-nek a facebook oldalára, de nagyon hamar törölték.

      “Szeva Viktorom!!!!!!!!

      … Most olvasom, hogy kötelezõen le akarjátok cseréltetni a rendszámokat, mert kell a zsé! Hatalmas ötlet! Komolyan! És erre még mindig nem mondhatja a köcsög ellenzék, hogy ez megszorítás, meg hogy adó! A lófaszt! Kurva jól kitaláltátok! Figyelj! Ha gondolod, lenne még ötletem! Mert ugye manapság minden autóban van rádió! Mi következik ebbõl? ARTISJUS!

      Ennyi, bazdmeg! Ha a kocsiban zenét hallgat, fizessen jogdíjat a köcsög! Hát nehogy már! Majd ingyen hallgatja, nem?! Aztán, arra is gondoltam, hogy mi lenne, ha bevezetnétek a kötelezõ átfényezést! Narancssárgára, ofkórsz! Ebbõl is lehetne kaszálni! Nem? Szerintem fasza ötlet! Sõt!, ha elõtte még felemelnétek a festékek adóját 60%-ra, az még nagyobb kasza! Ezt figyeld: TANKOLÁSI DÍJ! Minden tankolásnál 300 ft (Elég? Lehet több is!) kötelezõen fizetendõ, úgy mint a telefonnál a kapcsolási díj! Mi kifogás lehetne ellene?? Nem adó! Vagy igen? NEM! Na és ugye, ha valakinek utasa van?? Személyszállítási hozzájárulás!!! Vagy kötelezõvé lehetne tenni a tetõcsomagtartót is! És lehetne egy olyat, hogy aki felrak a tetõcsomagtartóra egy fidesz transzparenst, az kedvezményt kap! Amilyen fillérbaszó népek ezek, minden kocsin lesz transzparens! Ezzel a választási kampányt is megspóroljátok, azt is el lehet lopni! Yee! Aztán még gondoltam olyanra is, hogy kötelezõ BKV bérlet! A vidékieknek is ám! Mert ne mondja nekem egy vidéki se, hogy nem járt még Pesten!? Akutyaúristenit! Hát már a kifogást keresi!! És hát sajnos egy adót is javasolnék, de meg lehetne azzal magyarázni, hogy jó-jó, adó, de ez az egy csak!! És ez az adó tudod mi lenne, Vitya? Istenem, ha kimondom, Gyurinak keresztbe fog folyni a könnye ettõl a hazafias ötlettõl, és a bánattól, hogy nem õ találta ki! Na? Van ötleted? Nincs? Szabad a gazda? JÁRDAADÓ baszdmeg!!! Mekkora ötlet, mááár?!! J Á R DA A D Ó ! Hát mutass egy embert, aki nem használja a járdát!? Ugyehogyugye! Faszom! Ez alól nincs kifogás! És ehhez lehetne kapcsolni egy kötelezõen kiváltandó – persze borsos áron – kártyát, amit mindenkinek kötelezõen kellene hordania, és ha a rendõrök (vagy egy külön erre a célra felállított járdaõrség!) meglátják, hogy valaki nem fizette be a járdaadót, de mégis járdázik, annak teljes vagyonelkobzás!!! Lesz itt rend! Na, Vitya! Most mennem kell, de ha kérdés van, hívjatok nyugodtan! Ha kicsit iszom, még komolyabb ötleteim lesznek! Bár, ahogy elnézem, ti is valami pszichotróp anyagot nyomtok! Viki-Viki! Nagy huncutok vagytok ám.. 😉 Ölellek és kívánok sok erõt és kitartást!
      P.S.: Édesanyádat üdvözlöm!!!!!! Sokat gondolok rá mostanában!!!”

    • kekec szerint:

      bonhomme
      Kezdesz nagyon belejönni. Ez egészen remek!

      • bonhomme szerint:

        Ugye, ugye?
        Mit tesz egy kis kerti munka..
        Friss levegő, tiszta fej világos gondolkodás. 🙂


Hozzászólás