Hát ezt is megéltük!

Simicska Lajos szőrös keze kinyúlt Lázár Jánosért, megragadta, s nyakára tekerte a Heti Válasz legfrissebb vezércikkének szorosra rántott nadrágtartóját. … Persze a Lényeg már megint csak a sorok között volt olvasható.

Borókai Gábor ma állást foglalt a hosszú ideje tartó és egyre durvuló Tarlós-Lázár párbajban. Talán nem véletlen, hogy a Heti Válasz főszerkesztője a főpolgármester pártjára állt mondván, Budapest “Elsőpolgára” egy igazi “szelfmédmen”, aki 25 esztendő politikai pályafutása során kiépített hitelességének és kapcsolatrendszerének köszönheti “kirobbanthatatlan” pozícióját. Igaz, gyakorta “sprőd” a stílusa, de nem az a “külvárosi jampi”, aki erejét demonstrálandó “bárhol bárkibe beleköt”, nem érheti sem a korrupció, sem a feltűnően gyors meggazdagodás, az urizálás vádja.

Ezzel ellentétben Lázár nem a nép felhatalmazásából ül a székében, s a magágára aggatott(?) feladat- és hatáskörök súlya alatt (képességek hiányában) valósággal rogyadozik. A főminiszter deprimáló, energiapusztító, a közösséget szétfeszítő, megosztó ember. Ő az aki míg a saját munkáját heroizálja, folyamatosan megalázza, öncélú és érdemtelen kritikával illet “a hierarchiába zárt” kormány- és párttagokat. Azokat, akik éppen ezért kénytelenek lenyelni sértéseit, de ennek következtében nem tudják a tőlük elvárható módon ellátni feladataikat. Amikor tehát Lázár rosszul működőnek nevezi az éppen alája tartozó állam- és közigazgatást, végső soron magáról állít ki lesújtó bizonyítványt. Azt nevezetesen, hogy hiányzik belőle a posztjához elengedhetetlenül szükséges alázat és integratív képesség.

Nem akarok vitatkozni Borókaival, mert mindaz, amit az urizáló, pöffeszkedő, elképesztően orcátlan stílusban megnyilvánuló főminiszterről leír, az lényegében igaz. No de az ő “antitézisének” beállítani pont Tarlóst! Nem túlzás ez egy kicsit? “Sprőd” a stílusa? Ez eufemizmus! Némi “guglizással” cikkek tucatjait találhatjuk csakis a közelmúltból arról, miként küldött el a fenébe olyan politikusokat, fővárosi képviselőket (nőket is!), akiknek véleményével … khm … nem értett egyet. Az időben még távolabb nyúlva megtalálhatjuk eme negyedszázados pályafutás azon mérföldköveit, amikor hasonló módon nyilvánult meg (pl.: “Leverem a szemüvegedet és ráugrok!“). Nem urizál, nem köthető hozzá feltűnően gyors meggazdagodás, nem korrupt? Lehetséges, de az tuti, hogy főpolgármestersége alatt eleddig még csak Lázárral mert szembeszegülni, azt is kizárólag verbális szinten. Ámde amikor a Főnökkel köllött volna Budapest érdekében “ütközni”, akkor a szavát se nagyon hallhattuk: államosítások, vagyonelkobzások sorozata, vagy most a metrótender oroszokkal való “trükkös” megnyerettetése. Ugyi?

Borókai kritikája tehát jogos, kimondja azt, amit a “hierarchiába zártak” és az azon kívüliek sokasága gondol Lázárról. Azt, hogy bár kitartó és jóeszű, ám ezt a tehetségét nem a köz, hanem csakis a maga érdekeinek szolgálatába állítja. Azt, hogy egy tenyérbemászóan szemtelen táskacipelő csupán. Azt, hogy karrierjét mások letaposásával, elárulásával és seggnyalással építette fel. Azt, hogy lényegében alkalmatlan szinte mindenre, még a korrupciós ügyeit (s ezzel a megtollasodását) sem volt képes diszkréten intézni (lásd: Dohány-mutyi!).

Le is venném a kalapomat Borókai előtt, ha tollát a jogos felháborodás vezette volna. Annak kimondása, hogy az ilyen Lázár-féle alakoknak semmi keresnivalójuk az ország irányítói között, mert csak mindent és mindenkit tönkretesznek. De a főszerkesztői jegyzetet nem a társadalom érdeke diktálta, hanem a hetilap Tulajdonosáé! A Gazda bosszúvágyáé, mellyel az eladdig általa irányított Maffiát igyekszik szétverni, korábbi Barátján emígyen is elégtételt venni, gyöngíteni pozícióit.

Ez volt e cikk lényege és nem az igazmondás. Mert ha az utóbbi lett volna a cél, akkor Borókai nem Tarlós (egyébként érdemtelen) heroizálásával döngölte volna agyagba Lázárt, hanem jogos kérdéseket tett volna fel. Kérdéseket mondjuk arról, hogy ugyan ki az, aki – bár megtehetné – nem rántja meg Lázár pórázát és nem ad rá szájkosarat. Ugyan ki az, aki létre hozott egy olyan rendszert, amelyben nincs annyi önellenőrzés sem, hogy az ilyen kártékony figurákat már a kezdet kezdetén, tehát nagyjából a pöcegödör legalján megállítsa és kivesse magából? Ugyan ki az, aki egy Lázárból Főminisztert “csinált”? Ugyan ki vezeti ezt az országot valójában, hová és miért?

Hát ezt is megéltük!” – sóhajtott fel boldogan egyik ismerősöm, aki ma reggel felhívta figyelmemet a Borókai-cikkre. “Hát nem!” – gondoltam magamban, “Majd akkor kezdjünk haloványan örülni, ha a fentebbi kérdéseket olvassuk a Heti Válaszban … is!“.

… és ezt …

szendamondja!

A NAP legújabb híreit Tuaregtől lásd itt!
Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s