A siker titka

Hiánypótló és a helyzetet tökéletesen elemző írás jelent meg tegnap a 168 Óra online oldalán. Még az ugyancsak tegnapi görög botorságra/bátorságra(?) is magyarázatot ad. Amivel azonban a szerző nem boldogul: a populizmus vírusa tenyészti ki az idiotizmust, avagy az idiotizmus vírusa a populistákat.

Mátyás Győző:

Lehatárolva

A bevándorlók nem dolgoznak és elveszik előlünk a munkát!” Talán ez a legszellemesebb a Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog ellenplakát- akciójának közadakozásból készült darabjai közül, már csak azért is, mert kell azért egy kis idő, míg az ember „leveszi” a paradoxon mögött megbúvó utalás mélyebb értelmét. Azt, hogy ez a deiktikus „kiszólás” bizonyos értelmében frappírozza a kormány hecckampányának logikátlansági struktúráját.

Csak éppen különösebb hatása nem lesz.

És nem pusztán azért, mert itt néhány tucat plakát áll szemben a kormány teljes propagandagépezetével. Hanem azért, mert ez a kormány által szított bevándorlóellenes hisztéria szinte mintapéldája annak a stratégiának, amivel a Fidesz eddig komoly „indoktrinációs” sikereket ért el a zemberek körében. (S amely álságos és hazug stratégiát a ballib oldalon is kifejezett irigységgel szemlélik némelyek, éppen vitathatatlan eredményessége miatt.)

Ennek a stratégiának az egyik fundamentuma a szüntelen ellenségkeresés, illetve bizonyos emberek, csoportok, adott esetben intézmények megbélyegzése ellenségként, (ami amúgy egyenlő a társadalomból való kirekesztéssel), akik ellen a kormánynak meg kell védenie a zembereket.

Lehetnek ezek a hajléktalanok, akik veszélyt jelentenek a társadalmi higiénére vagy a kommunisták, akik meg a nemzet ideológiai egységére nézve. De a legjobban az olyan fantomszerű képzelményekkel lehet ijesztgetni, akikről, amikről a lakosságnak csak ködös fogalmai lehetnek, mint például a Jetinél is ijesztőbbre markírozott Brüsszel. Végtére is magyar átlagember soha életében brüsszeli bürokratával nem találkozik, fogalma sincs, hogy az mi fán terem, így készséggel elhiszi, hogy a brüsszelita az egy gyarmatosíthatnékjával nem bíró, a magyarok vérét csapoló szörny, aki ellen élet-halál szabadságharcot vív a magyar kormány.

Így világlik ki a stratégia másik igen fontos eleme, a harc.

Az tehát, hogy a Fidesz-kormány állandó harcban áll a magyarságot végromlásba/rabigába dönteni, vagy még inkább azt megsemmisíteni/a föld színéről eltörölni akaró ellenség ellen. (Tessék csak figyelemmel kísérni a magyarság legfőbb védőszentjének és első számú hadvezérének szóhasználatát: ő mindig csatába indul, harcot vív. Legutóbb épp a bevándorlótéma kapcsán nyilatkozott ekként: „megvédjük Magyarországot, megvédjük az Európai Uniót is.”)

Így természetesen a harmadik fontos eleme ennek a stratégiának az a sugallat, hogy – legalábbis a propaganda szintjén – a zemberek csak a kormánytól remélhetnek védelmet az ezer alakban reájuk leselkedő veszélyek ellen. Csak ettől a kormánytól remélhetik, hogy megvédi biztonságukat és egzisztenciájukat.

Az igazán ártalmas ebben az ideológiai tákolmányban az, hogy csak úgy tud működni, ha a lakosság legrosszabb ösztöneire, atavisztikus félelmeire, irracionális indulataira épít. Ha arra kondicionálja az embereket, hogy ne bízzanak a másikban, hogy ellenséget lássanak a szomszédban, hogy vezérelvük kizárólag a gyanakvás legyen. Vagyis a működő polgári demokráciák talán két legfontosabb alkotó elemét, a bizalmat és a szolidaritást akarja kiirtani a társadalomból.

Hát ezért pusztítóan veszélyes ez a stratégia. És sajnos ugyanezért sikeres.

Mert a magyar társadalomban régóta meglévő ösztönökre és beidegződésekre alapoz.

A „zsákutcás fejlődés”, a torz történelmi genezis következtében már-már zsigerileg beleplántált gyanakvásra, bizalmatlanságra, a kizárólag magadra számíthatsz elvére. A Fidesz-hatalom pontosan ezekre a rossz beidegződésekre épít, ezeket használja. Mondom ismét: számottevő politikai sikert aratva ezzel. Egyúttal nap mint nap tovább roncsolva a társadalom amúgy is beteg szöveteit.

S a Fidesz-hatalom érzékelhetően tudatosan ennek az ellenségkereső stratégiának a hatványra emeléseként indította el a bevándorlóellenes hecckampányt is. (Miközben a migráció valóban súlyos probléma, csak éppen ezekkel az alantas eszközökkel legfeljebb rontani lehet rajta.)

Szép dolog, hogy mi majd megvédjük az Európai Uniót, (lásd mint fent), de azért kellene valaki végre, aki megvéd minket saját magunktól.

*

Az írás maga tökéletes. Sebészi pontossággal írja le az Orbanizmus lényegét és metodikáját. Ámde ezt a jelenséget éppen most tapasztalhattuk Görögországban is! Ez pedig felveti a kérdést: ez fertőzte meg (többek között) Hellászt is, avagy az Orbanizmus csupán “terméke” az Európai Unió “töketlenkedéseinek” (netalán “gyarmatosítási vágyainak” – lásd még: “Békemenet” és a Sziriza hasonszőrű szövegeit!), ami meg abból következik, hogy ezt az egész Közösséget az “Északiak” megrögzött tisztességességére “találták ki”?

A magam részéről a másodikat választanám. “Félázsiaknak”, balkániaknak “nem jön be” a Szabályok betartásából, a Demokrácia tiszteletéből szinte automatikusan következő Jólét! Helyette: “Éljen a Nyomorba oltott Nemzeti Büszkeség!

… és ezt …

szendamondja!

A NAP legújabb híreit Tuaregtől lásd itt!
Reklámok

5 hozzászólás on “A siker titka”

 1. anonymand szerint:

  „A bevándorlók nem dolgoznak és elveszik előlünk a munkát!” – valóban szellemes.
  L’art pour l’art.
  Pont azok nem értik, akiknek szánták.
  Ahhoz ugyanis, hogy az értelmét felfogja valaki, köll némi intelligencia.
  Ezt föltételezni egy olyan táborról, akiknek a “Folytatjuk!” megfelelő ‘program’ volt ahhoz hogy megszavazzák (ismételten) ezt a csürhét, több mint indokolatlan optimizmus.

  “Az igazán ártalmas ebben az ideológiai tákolmányban az, hogy csak úgy tud működni, ha a lakosság legrosszabb ösztöneire, atavisztikus félelmeire, irracionális indulataira épít. Ha arra kondicionálja az embereket, hogy ne bízzanak a másikban, hogy ellenséget lássanak a szomszédban, hogy vezérelvük kizárólag a gyanakvás legyen. Vagyis a működő polgári demokráciák talán két legfontosabb alkotó elemét, a bizalmat és a szolidaritást akarja kiirtani a társadalomból.

  Hát ezért pusztítóan veszélyes ez a stratégia. És sajnos ugyanezért sikeres.” – a Fidesz, amióta nem liberális, erre alapozott, erre épít, ezt turbózza hol ezerrel, hol még annál is jobban.
  …” a lakosság legrosszabb ösztöneire, atavisztikus félelmeire, irracionális indulataira épít.” – ez az ideológiai alap.
  Nagy szavakat használva ez az ország, a nép tragédiája.
  Hogy erre az alapra lehet építeni.
  Hogy ez egy biztos alap.
  Ezért érvényes a 2000 év óta ismert “Ceterum censeo Carthaginem esse delendam”.
  Jó lenne, ha a kétezer éves kultúra überelné végre az ezer évest…

 2. bonhomme szerint:

  “Az tehát, hogy a Fidesz-kormány állandó harcban áll a magyarságot végromlásba/rabigába dönteni, vagy még inkább azt megsemmisíteni/a föld színéről eltörölni akaró ellenség ellen.”

  Az IQ-nuku hazai bajnokainak valahogy nem tűnt fel: a brüsszeli pirézek kizárólag Vityu kán országlása alatt akarnak minket “végromlásba/rabigába dönteni, avagy … megsemmisíteni/eltörölni a föld színéről”.

 3. bonhomme szerint:

  Orbán Viktor küldetése

  Orbán Viktor küldetése?
  Franc se tudja, mi lehet!
  Bár szenvedett már miatta
  kis országunk eleget.

  Az Unió gondját-baját
  ki hozhatná rendbe más,
  mint csakis és kizárólag
  a Felcsúti Messiás.

  (Azt hiszi az elmeroggyant
  a tűhegynyi eszével:
  ő fogja majd rendbe rakni
  a két enyves kezével.)

  Te kis geci! Ismét kérdem:
  mért vagy te olyan gyagya?
  Merthogy nem a megoldás vagy,
  hanem a probléma maga.

  • emigrant szerint:

   Kedves Bonhomme Köztársam!
   Ez eddig a legjobb alkotásod. Gratula! (Szerintem verstanilag jobb lenne a “miért vagy te oly gyagya?” változat. De csak kukacosság részemről.)

   • bonhomme szerint:

    emigrant,
    igazad van. Javítom is a bonhomme összesben 🙂
    Ámbár írtám már egy-két (pár száz) jót. De nem először fordul elő, hogy a frissekért lelkesednek az olvasóim. 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s