Ecce Homo Orbanicus!

Bizonyos alapvető dolgok általános elfogadottsága, tehát mindenki által történő betartása nélkül egyszerűen nem lehet “normális”, azaz “élhető” országot “csinálni”! Ilyen alapszabály például a magántulajdon automatikus tisztelete, avagy az állami/bürokratikus önkény ösztönös/zsigeri elutasítása.

Olvasói levélre bukkantam ma a Népszava oldalán. Tartalma és a mögötte megbúvó “Homo Orbanicus” ethosza annyira “aranyos, hogy kénytelen vagyok szó szerint ideschmittelni:

“Mint a kofák. Nem tudok hetek óta megnyugodni. Tudom, hogy ez nem könnyű téma, de mégis. Szó van Munkácsy világhírű Golgota című festményéről, magyarázzák nekünk, hogy ez a kép egy “magyar származású” amerikai műgyűjtő tulajdona. A neve Pákh Imre, és ahogy a Googlen megtudhatjuk, Pákh Munkácson született, és ott élt 20 évig, azután meg tanult Leningrádban. Nem tudom, hogy ki ez a Pákh, nem is nagyon érdekel, de az igen: ha ő tényleg magyar,vagyis magyar származású amerikai, tudnia kellene, hogy Munkácsy Mihály művei, egész élete a magyarsággal volt kapcsolatban. Nekünk magyaroknak nagyon fontos lenne, hogy a világhírű festőművész képei Magyarországon legyenek. Mert mindig öröm, ha van mivel büszkélkedni. És ezért nem tudom megérteni Pákh zsarolását az MNB-vel szemben. Eladja a Golgotát egy orosz milliárdosnak, ha a bank csak 6 millió dollárt kíván kifizetni ezért a festményért? A “magyar származású üzletember” 9 millió dollárt kér. Nem tudom, hogy mivel fog befejeződni a kofáskodás, örülök, hogy a Miniszterelnökség keresztbe tett Pákhnak, és kezdeményezte, hogy védetté nyilvánítsák a festményt. Így van ez rendben. Mert igazuk van, hogy a festménynek Magyarországon van a helye, és ha Pákh akarja, itt is eladhatja, de csak azért az összegért, amit a kormányrendelet rögzített. Véget kell vetni ennek a kofáskodásnak. Mert biztos vagyok abban, hogy az orosz milliárdos vevő (ha van ilyen?) szemében Munkácsy Mihály csak egy név. Nekünk meg a mi történelmünk.”

Sulik Gelencsér István, Debrecen

Én igazán nem akarok “belegyalogolni”, eme Cívis fideszes/jobbikos, tehát roppant egyszerű (alig egybites) lelkének világába, de vagyon itten egy-két tény melyet talán tudomásul köllene vennie (mán ha képes rá, bár ebben kevés a bizodalmam)! Lássuk csak:

 1. A Munkácsy-féle TrilógiaGolgota” című része Pákh Imre tulajdonát képezi. Ebből egyenesen következik, hogy azt csinál vele, amit csak akar: ha úgy tetszik neki, akár el is tüzelhetné amerikai otthonában, a kandallóban. Pákh azonban nem egy barbár, hosszú esztendőkig adta kölcsön a festményt a debreceni Déry Múzeumnak, ahonnan azonban ugyanezt a művet évek óta hol ide, hol meg amoda hurcibálják. Történt mindez azér’, mer’ a Maffiaállam (sem) tudta magát elhatározni a vásárlásra, lévén fontosabb lopni valója vót.
 2. Miután a Maffiaállamnak valamilyen oknál fogva hirtelenjében sürgőssé vált a vásárlás (nem volt ebben semmiféle “nemzeti kultúrális” szempont, csak a szokásos népszerűség-vadászat – közpénzen!), az “ügyet” úgy zárták “rövidre”, hogy egy védettségi eljárással korlátozták Pákh tulajdonosi jogait! Lehet ugyan ezt bármiféle “nemzeti” köntösbe bújtatni, de a lényeg: az állam zsarolt, hivatalnokai pedig visszaéltek a hatalmukkal (és ezzel még büszkélkedtek is!)

Úgy gondolom, hogy eme két bekezdés talán még mindig nem elegendő a “Civis” (meg a hozzá hasonlók) felvilágosítására. Ezér’ osztán megpróbálom egy parabolával (bocsánat: “példatörténet”!) érthetőbbé tenni a Pákh-ügyet!

 1. Sulik Gelencsér István debreceni lakosnak van 900 ezer forint bakbetétje.
 2. Ámde közben a “nemzeti” qrmány elbaszarintja a gazdaságpolitikáját és csődbe dönti az államot (nem egy életszerűtlen feltételezés!)
 3. Emiatt a “nemzeti” államnak pénzre van szüksége, például Sulik “úr” bakbetétjére, amit “nemzeti célokra” akar felhasználni.
 4. A nemzeti állam közli Sulik “úrral”, hogy csak akkor juthat hozzá a betétjéhez, ha “önként lemond” annak egyharmadáról, tehát beéri 600 ezer forinttal. Ha nem, akkor “nemzeti érdekből” az egészet zárolják, azaz megtiltják neki a saját tulajdona szabad használatát, holott ezt minden törvény és a bankkal kötött szerződés garantálja.

Mit tenne ebben az esetben Sulik “úr”? A Népszavának írt olvasói levele szerint nem mást, mint önként lemondana tulajdona harmadáról, s támogatva a “nemzetet” nem “kofáskodna”, hanem kizárólag a Zország érdekeit nézné. Ugyi?! (Felteszem Sulik “úr” mélyen egyetért azzal is, hogy a Quaestorbán-ügy károsultjait az ő adójából fizessék ki, miközben ugyanebből a Buda-Cash és a Hungária hasonló ügyfelei valamilyen “furcsa” oknál fogva kimaradnak.)

*

Közbevetve:

A “Golgota” valóban nem az egyik legkiemelkedőbb alkotása a magyar festőművészetnek. Egyszerűen csak “nagy”, amit a hozzá nemértő közönség, meg a többségükben vidéki bunkókból álló Adminisztráció tátott szájjal bámul. Munkácsynál is lehet sokkal jobb “nemzeti festőt” találni, lévén már saját korában is “elavultnak” számított a pasas stílusa. Ebből meg egyenesen következik, hogy a Pákh által kért 9 millió dollár (cca. 2,5 milliárd forint!) valóban sok, s a tényleges értékhez még a felajánlott 6 millió dollár is több a kelleténél. Különös tekintettel arra, hogy az ennél sokkal jobb és művészettörténetileg értékelhetőbb “Poros út” című festmény mindössze 220 millió forintért talált gazdára. Ámde az a nagybüdös helyzet, hogy két esztendővel ezelőtt a Miniszterelnökségen kézfogással pecsételték meg ezt a 9 millió dolláros vételárat! Most meg az a Jegybank “kofáskodik”, amely messze az infláció feletti (20%!) béremeléseket hajt végre és nem átallottal a hirdetési ár fölött(!) megvásárolni mondjuk a budapesti Eiffel Palace épületét! (forrás: nol.hu.)

*

Ámde mi van akkor, ha mégse? Mi van akkor, ha Sulik “úr” mondjuk nem annyira “nemzeti”, hogy “kofáskodás” nélkül odaadja a megtakarítása (esetleg a vagyona) harmadát? Mi van akkor, ha Sulik “úr” ezt az állami “ajánlatot” már nettó zsarolásnak fogja fel? Olyannak, amit esztendőkkel ezelőtt ugyanezen adminisztráció már elkövetett a Manyup-tagokkal szemben.

Gondolom akkor már eszébe sem fog jutni a “nemzeti érdek” elsődlegessége, meg a “kofáskodás” messzemenő elítélése. Sulik “úr” majd szépen bevonul a Jobbik védelmező “hiternyője” alá, majd néhány hónap/év múlva “csodálkozik” egy jó nagyot. … Velünk együtt, de nélkülem!

… és ezt …

szendamondja!

A NAP legújabb híreit Tuaregtől lásd itt!
*

*
*
Reklámok

3 hozzászólás on “Ecce Homo Orbanicus!”

 1. emigrant szerint:

  Tényleg nem jó kép. A három közül tulajdonképpen a leggyengébb. Csontváry sokkal jelentősebb festő volt (csak mert éppen a nagy vásznakról beszélünk), ez ma már világos. Azért érdemes volna egyben tartani a három képet, ha már megcsinálták a helyét, meg restaurálták is, egy érdekesség és idegenforgalmi vonzerő. (Nem mintha Debrecen mostanában megérdemelné.) Meg Munkácsy is sokat dolgozott vele, beöltöztette, majd beállította a modelleket, aztán lefényképezte, és fénykép alapján festett. Pákh nem akart tejelni az árából, ha hajlandó lett volna, pénz nem számítana, ennyi a történet háttere. (Nem ezt hurcolászták, hanem a Krisztus Pilátus előtt címűt. Az is szép történet az emberi hülyeség témakörben.)

 2. emigrant szerint:

  De, és már milyen régóta tart ez a cirkusz. Az állam sokkal olcsóbban megkaphatta volna a képeket, ha lett volna döntési képesség abban az országban. Minél tovább húznak valamit, annál többe fog kerülni. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a képek senki másnak nem kellenek, csak Magyarországnak, és ahogy telik az idő, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb. Ettől meg nem bír olcsóbbodni. Ez a védetté nyilvánítás jó trükk, én a Pákh helyében összetekerném, és elhelyezném egy pályaudvari csomagmegőrzőben. Vagy feltenném a falra, csak háttal kifelé. El nem vinném, mert azt ugye tilos.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s