A Holt Kerényiek Társasága

Mióta Lajos legespiclizte Viktort, az előbbi tulajdonában álló, “Magyar Nemzet” címen  placcokra kerülő nyomdaipari termék szerkesztőségében terjedni kezdett az “RTL-vírus“. Azaz: időnként már újságot is írnak! … Dicsérném is őket, ha lenne amnéziám.

Megdöbbentően jó, alapos és tényfeltáró írás jelent meg tegnap a Simicska-tulajdonú Magyar Nemzet online oldalán. A téma az úgynevezett “Nemzeti Könyvtár” kiadványsorozata, illetve annak gondozója, Kerényi Imre nertárs volt.

Kerényi egy határozottan “ügyes” ember. Valahogy mindig sikerül megtalálnia “az utca napos oldalát”. Rendszerfüggetlenül áll rendelkezésére minden Rendszernek, s ebből a szempontból élénken emlékeztet engem (nemdoktor) Schmitt Pálra, illetve Fekete György “akadémikusra”. A ’80-as években “kommunista” párttitkárként még kultúrális napokat rendezett a (manapság ismét) testvéri Moszkvában. A ’90-es esztendők elején már a Demokratikus Charta rendezvényein sürgölődve védte a “jobboldallal” szemben a liberális demokráciát. Pár év teltével pedig hol vekkerórás, hol teniszlabdás tüntetést szervezett, melyekkel immáron a liberális baloldallal szemben védte a “népnemzeti demokráciát”.

Mostanság, tehát a zemútötévben egyfajta kultúrpápaként tevékenykedik az illiberális demokrácia jegyében. A “miniszterelnök” felkérésére vállalta a tanácsadó szerepét (punktos megnevezése szerint: “A tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott” – hehehe!), valamint azt is, hogy megszerkeszti és előállíttatja a Nemzeti Könyvtár összesen száz(!) darabos kötetválogatását. Ehhöz a 2018-ban lezáruló herkulesi munkához kapott cuzámen 600 millió forintot, ami fillérre azonos a tízezer címet(!) tartalmazó magyar könyvkiadás állami támogatásával. (A “Magyar Krónika” című, senki által soha nem olvasott pitypangos periodikájával együtt a nertárs agyömlése eleddig mindössze 1,5 milliárdunkba került. Tehát szó nem lehet “aránytalanságról”! – mint azt “hősünk” kegyeskedett meg is jegyezni.)

Mi a Nemzeti Könyvtár feladata? Kerényi plasztikus parabolája szerint az, hogy ha Noé esetleg ismét a bárkájára kényszerülne, akkor csupán annyi dóga lenne, hogy összenyalábolja ezt a száz kötetet, s a magyar irodalmat rögvest átmentené az Utókor számára.

Kik válogatják össze a Könyvtárt? Kezdetben még Kerényinek csak az olyan közismert, irodalomkultúrális héroszok álltak a rendelkezésére, mint például Bencsik Gábor, avagy Szigethy Gábor (előbbi nacionáléjával tisztában vagyok, de hogy ki az utóbbi, hát fogggalmam nincsen!). Ámde azóta kibővült e “grémium” különböző politikusokkal, egyházfiakkal, a köz- és a kultúrális élet szereplőivel (Jesszusom!)

Milyen szempontok alapján történik a szelekció? Kerényi nem titkolja, hogy “Nem vagyunk nagyon intoleránsak, de a mieinket természetesen betettük, ugyanakkor nem zárkózunk el a másik oldaltól sem“. Ez pediglen azt jelenti, hogy a Könyvtár ugyan “a nemzeti-konzervatív oldal ízlését követő kánon“, így természetes, hogy benne van Tormay Cécile (akit gondolom zongorán kísér Cziffra György), de ettől még vállaltan balosok (pl.: Illyés Gyula) és zsidók (pl. Zsolt Béla) is teret kapnak benne. Igaz, az “ilyeneknél” némi bevezetővel kívánják helyreigazítani az Olvasó gondolkodását. (“Dum spiro non Spiró?” – hehehe!)

Mire elég a 600 millió? Hát arra bizonnyal nem, hogy kifizessék belőle mondjuk a szerzői jogdíjakat. Ilyen bagatell ostobaságokkal a Holt Kerényiek Társasága nem foglalkozik, hiszen nekijük ugyi küldetésük vagyon. Arra sem, hogy igényes kiadásokat produkáljanak. A szakma véleménye szerint a ráfordítás harmadából azoknál sokkal jobb minőséget is lehetett volna produkálni. Ez meg nekem azt jelenti, hogy a “küldetés” leginkább a pénz kétharmadának ellopására vonatkozott. (Kerényi őszinteségi rohama: “Mindenki adót csal, ahol csak lehet. Ha még nem, csupán azért, mert nincs rá módja. … Az emberek természetesen próbálják az adót elkerülni, a közlekedési szabályokat megszegni, és a többi. Így kell nézni az embereket.“)

Folytathatnám még ezt a “szemlét”, de nem teszem. Aki tovább akar elképedni és hüledezni, az olvassa csak el nyugodtan a “nemzetes” cikket! Ígérem, semmi baja nem lesz tőle, maximum a vérnyomása mászik fel úgy a Csomolungma környékére. Mert pontos képet nyerhet arról, miféle “erkölcsök” mozgatják a pillanatnyilag nyertes nertársakat!

Kerényinek kijárna már egy elismerő okirat! … Megrovásírással! … Tőlem akár felfüggesztve is!

… és ezt …

szendamondja!

A NAP legújabb híreit Tuaregtől lásd itt!
Reklámok

One Comment on “A Holt Kerényiek Társasága”

 1. bonhomme szerint:

  Ah, a Lókötők Társasága…
  meg a Lopótök Sárgasága…(vagy a Lopók Tök-sárgasága?)

  Kerényi nertársról röviden

  Összeomlik majd a Gutenberg-galaxis,
  ha a Könyvtárában egy percig maradsz is.
  Bárcsak egy órára vérnáci lehetnék!
  Tudnám ki az, mi az, mit a tűzre vetnék!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s