Keserű humor

Néha még a legelkeserítőbb dolgokról is lehet végtelenül ötletes, bár nagyon karcos humorral írni. Egy ilyenre bukkantam rá ma a 168ora.hu oldalán.

Ceglédi Zoltán:

Ölni kell, Viktor

Habony még egyszer átpergeti ujjai közt az ábécét. A Gucci táskából utoljára előkerülő attitűdvizsgálatok táblázatain egyre lejjebb halad, és nézi az elmúlt kampányok töltőtollvérfoltjait. A korábbiak még dicső ütközetek fakuló nyomai, az alsók viszont meg sem alvadtak, olyan gyorsan jött a vereség és az újabb összecsapás.

Pedig úgy volt, hogy csak ez a táblázat kell, meg a másik, a Kubatové, és összeolvasva őket megfejthető tízmillió magyar lelke. Határon túli kettősökkel még több is. Aztán elesett a kétharmad, Veszprém és Tapolca, és Kubatovtól már azt kérdezgették, vajon a listája puha papírra van-e nyomtatva, perforált-e – hogy valamire használni tudják. Most meg gond gyűri a homlokbőrt a foltos dizájnfrizura alatt is. Korábban hű udvaroncok-nyaloncok pusmognak, hogy a lila kockás zakó talán mégsem az aranycsináló alkimista palástja, hanem… bohóckabát. Szűk ficsúrnadrággal.

A régi szép idők! Azt mondta a táblázat, hogy az emberek alacsonyabb villanyszámlát akarnak, megkapták a rezsicsökkentést, és örültek. Azt mondta a táblázat, hogy a magyarok jó része irigy és szűkkeblű a szegényekkel, pláne a cigányokkal, hát jött a segély helyett kuncsorgás a közmunkáért, és az emberek örültek. Mármint akinek volt munkája. Pálinkafőzést mondott a táblázat, és az emberek már nem a hátsó udvarban, titkon keverték a hullott szilva bugyogó levét, hanem büszkén, a tornác előtt.

Csakhogy a táblázatból kormányozni nem lehet. Hiába mondja az egyik rubrika, hogy csökkentsük a szemétdíjat is, ha nincs egy szakember, aki szólna, hogy bedőlnek a cégek, csökken az iparűzési bevétel, a katasztrófavédelem meg nem tud hetente beugrani Mari nénihez a kiürült tejfölösdobozért. Kéménysepréstől a keleti nyitásig dettó. Csak Bólogató Jánosok (dekázgató protokollosok) maradtak, és pusztul a rendszer – amin csak gyorsít a táblázat.

Habony ujja ugyanis haladt lejjebb, és megállt ott, hogy „az emberek szerint a drogok rosszak”. A miniszterelnök erre bejelentette, hogy a „drogmaffia” miatt gyerekeket, újságírókat és politikusokat kellene drogtesztelni – az emberek meg arra jutottak, hogy az ilyen szövegek miatt érdemes lenne Orbán Viktoron kezdeni. De amíg ezt hajtotta, egy kicsit még rosszabb, gonoszabb házmesterország lettünk.

Aztán Habony azt olvasta ki a táblázatból, hogy „az emberek többsége nem szereti az idegeneket”, és kicserélte a chipkártyát a miniszterelnökben: munkatáborba az idegenekkel, jelszavunk a „rögtön börtön” meg a „visszakézből”.

Egymilliárd van a kampányra, aminek célja egy még rosszabb, gonoszabb házmesterország. De már látni, hogy hiába, ettől még hosszú, tömött sorok vándorolnak a Fidesztől a Jobbikhoz. A kormányzás meg katasztrófa. Ég a pajta, ég a ház is, fényessége megvilágítja a kormányfő vejét, kezében a százmilliós takarékos izzóval, Lázár árnyéka reszket a trafik oldalán, Rogán küzd, hogy bele ne nőjön a háza a tűzvészbe. Semjén meg csak áll a vizesvödör mellett, nem olt, hiszen vasárnap van, ilyenkor sétálni kell a családdal.

Szinte látni véljük, amint Habony utoljára még megpörgeti a táblázatát, egészen le, az utolsó sorig, majd a legünnepibb, vitrinméltató hangján annyit mond: Ölni kell, Viktor. Halállal büntetni. Nem akasztatni kell, napirenden tartani. Azt szeretni fogják.

És a valóságtól elszakadt, már csak a táblázatból kormányzó miniszterelnök elindul az országban „uralni a pillanatot”. Leszúrja az első akasztófajelzőt Pécsett, majd a másodikat, a harmadikat, telik a térkép, megszámolni is nehéz. De a végén csak kijön: 2018. Vona Gábor csendesen mosolyog.

*

Mivel a fenti írásban minden benne van, mi csak köll, hogy legyen: részemről no comment.

… és ezt …

szendamondja!

A NAP legújabb híreit Tuaregtől lásd itt!
Reklámok

2 hozzászólás on “Keserű humor”

  1. anonymand szerint:

    Valóban zseniális!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s