Ösztönlények

Abszurdisztán “miniszterelnöke”, bizonyos Orbán Gespicli Viktor tegnap hivatalos, meleg baráti látogatásra a kies mintademokráciába, Kazahsztánba érkezett. Senki nem érti, miért pont most utazik és miért pont ő. Hiszen idehaza “ég a ház”! Csapkodnak a Quaestor-villámok! … Vagy talán éppen ezért?

Tegnap este, szokásos kocsmámban ücsörögve egyik sörtársam (már nem tudom milyen apropóból) megemlítette Gespicli aznapi, kazahsztáni látogatását. Kifejtette, hogy szerinte teljesen érthetetlen, miért pont az örökös MiniElnöknek köllött vezetnie ezt a delegációt. Hiszen a hivatalos programból kitűnik, ott semmi olyasmi nem fog történni, amihez a kormányfői jelenlét szükséges. Annál inkább idehaza, ahol “áll a bál“, a csapkodó “Quaestor-villámok” felgyújtották “a Maffia nerfedeles tákolmányát“, s most inkább tüzet kéne oltani, nem pedig “röpködni a semmibe a semmiért“. “Talán éppen ezért!” – vágtam rá szinte reflexből, osztán ezen egy kicsit magam is gondolkodni kezdtem.

Ma reggel rákattintottam a kormány.hu oldalára. Semmi mazochista hajlam! Csupán ellenőrizni akartam sörtársam tegnap esti kijelentését. Azt nevezetesen, hogy valóban olyan “üres”-e a kazahsztáni látogatás programja, mint ahogyan azt ő mondta. No lássuk csak: “Orbán Viktor a programja során megnyitja a kazah–magyar üzleti fórumot, megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajev köztársasági elnökkel és Karim Maszimov miniszterelnökkel, továbbá a kazah gazdasági és üzleti élet legfontosabb szereplőivel.“. … Hááát … ez tényleg nagyon “keskeny”. Az ilyesmit simán elintézhette volna valamelyik “szakminiszter” is. Vityu kán pedig maradhatott volna idehaza tüzet oltani, rendet csinálni. Vajon miért nem tette? … Ám mielőtt folytatnám, kíváncsi lennék Tisztelt Olvasóim véleményére:

Az egyik lehetséges magyarázat a Maffiapárttól megszokott “kommunikációs trükk” alkalmazása. Ennek lényege, hogy ha kitör egy olyan botrány, melyre a Főnök gondosan felépített személyes nimbusza esetlegesen rákozmálhatna, akkor sürgősen eldugják őt a “Führer-bunkerbe”. Az első sorokba pedig, mint golyófogókat, kiállítják az éppen aktuális, de csereszabatos szócipelőket, megmondóembereket. Ők osztán szorgalmasan hajtogatják a Habonyárpi által kitalált szövegpaneleket. Ha pedig valamire nem tudnak “válaszolni”, rögvest előkerül a “jolly joker”, azaz: “Ezt a miniszterelnök úrtól kellene megkérdezni!“. Ami meg ugyi lehetetlen, hiszen a “miniszterelnökúr” éppen elérhetetlen. (Erre olyan sok és ráadásul közismert a példa, hogy nem említenék egyet sem.)

A második variáns az ugyancsak szokásos “jogi-politikai trükk” alkalmazása. Amikor valami olyasmi történik – legyen az mondjuk egy “rázós” törvény megszavazása – , akkor Viki Mouse azonnal “eltűnik”. Nem nyom gombot, nem nyilatkozik, tehát hivatalosan nem foglal el álláspontot. Olyasmit, melyet utólag számon lehetne tőle kérni akár jogilag, akár politikailag. Az úgynevezett “Döntést” ugyanis ilyenkor “nem ő hozta meg”, hanem mondjuk a “miniszter”, vagy a “frakció” – utóbbi esetben és lényegében az “Országgyűlés”. Ennek is számos példája vagyon az utóbbi öt esztendőből (utána lehet nézni, mely szavazásoktól maradt távol a Szeretett Vezető!). De a felelősségelhárítás legszebb példája mégis a 2006. október 23.-i, gyújtogatásba, tömegoszlatásba fulladt “Asztóriás Nagygyűlés” eseményfolyama volt. Viktátor, miután elmondta hírhedt beszédét, azonnal fejest ugrott egy páncélozott BMW-be, majd napokig “ismeretlen helyen” tartózkodott. (Gondolom azt várta, hogy vagy a győztes “Forradalmárok” jelentkeznek nála a “Koronával”, vagy a rendőrök a bilinccsel. … Utóbbira volt “jogosultabb”, de Gyurcsányék ezt is elbalfaszkodták!)

Ízlelgettem egy darabig ezt a két variánst, de bevallom őszintén, egyik sem tudta teljes egészében “rezonanciába hozni” a bennem ösztönösen meglévő “igazságérzeti húrokat”. Nem állítom, hogy ne lehetne e “jelenségre” bármelyiket is joggal ráhúzni. De a helyzet az, hogy szerintem itt egy harmadik lehetőség merül fel inkább. Az nevezetesen, hogy Orbánban már annyira elhatalmasodott az elmekór, annyira megszokta már a “kisasszézást”, hogy ezt immáron nem tanácsok alapján teszi, hanem ösztönösen! Tehát a becsődölt, csetlés-botlásba fulladt “Pávatánc” után most a “Strucc-politika” következett.

A helyzet szerintem ugyanis az, hogy itt már Orbán (és vele együtt a Bűnszövetkezet) teljes széthullásáról van szó. Kivonni őt a Quaestor-botrány kommunikációs tűzvonalából? Ugyan minek? Hiszen ha ez lenne a cél, akkor azt már a hónap közepén megtették volna. Bár volt is erre látható kísérlet, a dolog végül nem így alakult. Orbán ugyanis azzal, hogy kijelentette: személyesen ő adott utasítást a tőkekivonásra, nem csak az “arcvonalba” került, de magára vette a jogi-politikai felelősséget is, tehát a második variáció sem igaz! Hiszen hogyan tudná most már lemosni magáról azt a nyilvánvaló tényt: bennfentes információk alapján intézkedett, szarban hagyva a “keményen dolgozó” zembereket! Rá is égett már a billog:

Innentől kezdve tehát csak egyetlen magyarázat lehetséges. Az, hogy Orbán elméje után a Maffia egysége is megbomlott. Mindenki tudja már, hogy a Főnök “bekattant”, de a Simicska kiszorítása után fellobbant “Osztozodási koncháború” újabb és újabb ütközetei miatt senki nem ér rá pórázon tartani őt, a “lelkére beszélni”. Így osztán már nem csak arról van szó, hogy a Führer engedelmeskedik a szimpla létfenntartás biológiai ösztöneinek, hanem a Vezérkar is. … “Emberi reakció“, illetve “egészséges életösztön” – ezzel kommentálta Orbán tőkekivonó intézkedését Dzsentri Dzsoni és a Girnyószász március 26.-án egy sajtótájékoztatón. … Hát igen, bár nevezhetjük ezt akár “atavizmusnak” is!

Ha lenne valódi, potens Ellenzék Magyarországon, Orbánnak már csak egy választása lehetne: menedékjogot kérni kollégájától, Nurszultan Nazarbajevtől!

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok

One Comment on “Ösztönlények”

 1. bonhomme szerint:

  Qaestorbán

  A Csúti Pöcs új nickneve Qaestorbán.
  Amit tesz, azt nem kíséri tapsorkán.
  Újabb csínye megakad a fess torkán;
  Elegünk van, és azt mondjuk: hess, Orbán!
  Hess, Orbán!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s