Bezzeg az “oláhok”!

A magyar társadalom egyik “öröklött betegsége”, hogy mindenféle “fölényben” tudjuk magunkat a bennünket körülvevő, többségükben szláv népekhez képest. Különösen igaz ez a mélyen lenézett “oláhokkal”, azaz a románokkal kapcsolatban. … Pedig és bezzeg!

Mindig lenyűgözött a Tudatlanok “nemzettudata”. Megfordultam már néhány, általában jobbikosok és fideszesek által uralt úgynevezett “néptánc” körben. Az elmúlt néhány óévbúcsúztatót egy-egy ilyen társaságban voltam kénytelen elszenvedni. No meg azt is, hogy az éjféli Himnusz után az a bizonyos “maroknyi székely” belebőgte a világba, hogy sziklik mint a porlaporlik mint a szikla“. Utána meg egymás vállát veregetve jelentették ki: Európa legfaszányosabb nemzete vagyunk, messze fölötte mindenki másnak (mi nyaltuk hegyesre az egyiptomi piramisokat is! … hehehe!), mert … és itt most egy önfényező, áltörténelmi előadás következhetne, ha hajlandó lennék ilyesmit leírni.

Általában az a szokásom, hogy itt a “szendamondján” kizárólag jegyzeteket, blogposztokat közlök után, változtatás nélkül. Néha azonban “előferdült”, hogy komplett újságcikkeket is. Ezen esetekben ugyanis úgy véltem: a “jelenség” feltárása, az ebből következő “mondandó” sokkal fontosabb, mint az én … khm … “blogger-munkásságom”.

Hát most egy ilyesmi következik: teljes utánközlése egy újságcikknek, melynek “eredetie” a címre kattintva érhető el!

Korrupt a fél kormány

Feltartóztathatatlannak tűnik Romániában a korrupcióellenes harc. A két friss „áldozat” a pénzügyminiszter, illetve egy korrupcióellenes szerv, a feddhetetlenségi ügynökség vezetője. Többen „ügyészállamtól” tartanak, ám a Népszabadságnak nyilatkozó szakértő szerint jogos a törekvés, hogy az ország kilábaljon „a mindent átitató korrupció ingoványából”.

Romániában átmenetileg Victor Ponta miniszterelnök látja el a pénzügyminiszteri teendőket, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hivatali visszaélés gyanújával kezdeményezte az eddigi tárcavezető előzetes letartóztatását. Darius Valcov az ügyészség szerint még Slatina város polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől előnyös önkormányzati szerződésekért cserébe.

A miniszter már a vizsgálat kezdetekor benyújtotta lemondását, de Ponta „félretette” az aktát azzal, hogy Valcov nem kormánytagként követte el az állítólagos bűncselekményeket. Miután a letartóztatás is felmerült, Ponta beadta a derekát, és menesztette pénzügyminiszterét, aki éppen az új adótörvénykönyvet véglegesítette. A szociáldemokrata kormányfő hivatalba lépése óta eltelt három évben a most felmentett pénzügyminiszterrel együtt tizenhárom kormánytagnak gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással.

Egyesek közülük már a büntetésüket töltik. Ugyanakkor tucatjával indult vizsgálat, valamint született bírósági ítélet parlamenti képviselők és magas rangú állami tisztségviselők ellen is. A DNA trófeái közé a héten felkerült a politikusok vagyonosodását vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezetője, Horia Georgescu is, akit hivatali viszszaélés gyanújával őrizetbe is vettek. Georgescut azzal gyanúsítják, hogy az Ingatlan Vagyon Visszaszolgáltatási Ügynökségnél (ANRP) működő kártérítési bizottság tagjaként tudatosan a piaci értéknél nagyobb kárpótlást ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért, 75 millió eurós kárt okozva az államnak.

Az ügyben 2014 őszén vizsgálat indult Alina Bica, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt vezetője ellen, aki azóta előzetesben várja az ítéletet. Az ANI egyike a Nyugat által következetesen támogatott romániai intézményeknek. Noha a vizsgálat Georgescu korábbi posztjával függ össze, ő benyújtotta lemondását, „nehogy az ügynökségen folt essen”. A gesztus azonban elkésett.

A közvéleményt meglepte, hogy az ANI vezetőjét kommandósok kísérték az ügyészségre, Alina Mungiu-Pippidi professzor, a berlini Hertie School of Governance korrupciós ügyekkel foglalkozó szakértője szerint Georgescu problémás múltja ismert volt, ezért „támogatói – Joe Biden amerikai alelnöktől az Európai Bizottságig – osztoznak vele a hitelvesztésben”.

Miközben Bukarestben egyre többen „ügyészállamtól” tartanak – és nem csupán a nyomozások érintettjei –, az Egyesült Államok dicséri Romániát a „korrupcióellenes ütem fokozásáért”. Dean Thompson bukaresti ügyvivő a Romania libera jobboldali lapnak adott interjúban aláhúzta: Románia az elmúlt három évben nagy utat tett meg a korrupció elleni fellépés és az igazságszolgáltatás függetlensége terén.

Alina Mungiu-Pippidi úgy véli, nem véletlenül ítélik meg Washingtonban teljesen másként Magyarországot és Romániát. Miközben az Orbán-kormány egyetlen tagját sem háborgatják ügyészek, Románia megpróbál „kilábalni a mindent átitató korrupció ingoványából, és új vezetőket keres magának”. – Abban, hogy Washingtonban másként ítélik meg Romániát, benne van, hogy Bukarest barátságos az USA-hoz, Orbán Viktor viszont Vlagyimir Putyinnal „haverkodik”. Emellett Romániában korlátlan szólásszabadság is van – mutatott rá a professzor.

*

Tehát ki is van itten mindenféle “kultúr-” és egyéb “fölényben”? … Attól tartok, hogy azok a bizonyos “oláhok”!

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

(P.S.: Az “oláhoknak” Victor Ponta, nekünk – a “kultúrfölényeseknek” – meg pont A Viktor jutott! … Hehehe! … Röhögnék, ha lenne min.)

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s