Atomszínház

Hétfőn “megvitatták” (a “szokásos” színvonalon), kedden pedig meg is szavazták (a “szokásos” módon) a Pakstum szupertitkosítását. A Maffia a paksi bővítés minden eddigi és ez után keletkező iratait behajította az “atombunkerbe”, rázárta az ajtó, a kulcsot pedig  eldobta. Hogy mi fog történni, az sejthető. Hogy miért, azt meg talán unokáink sem fogják megtudni!

Már a hétfői “vita” is jelezte, általában milyen az “Országgyűlésnek” nevezett bábszínház marionett-figuráinak hozzáállása az egész paksi bővítéshez. Nem csak a téma jelentőségéhez, de az Ülésteremben szokásos purparlékhoz képest is meghökkentően alacsony színvonalú volt a “nézetek ütköztetése”.

A “Bevezetés Aradszki András energiaügyi államtitkár nevéhez fűződik, aki kegyeskedett egy akkora csúsztatással indokolni ezt az egész titkosítási dolgot, hogy azon normális országban egy hozzá hasonló “szakpolitikus” egy életre elhasalt volna. Szerinte ugyanis a komplett beruházást (döntéselőkészítéstől a kivitelezésig) azért köll három évtizedre titkosítani, mert egyrészt védeni kell a “szellemi tulajdont”, másrészt itten, ebben a zűrzavaros világban terroristák kószálnak fel és alá, tehát indokolt a “nemzetbiztonsági szempont” figyelembe vétele is. Csatlakozott hozzá egy másik “szakértő”, a méltán “közismeretlen” Cseresnyés Péter maffiapárti képviselő. Ő azt hangoztatta, hogy a titkosítás “nem általános“, hanem csupán “szükséges mértékű“. Ez a “szükséges” mérték pedig ezek szerint kiterjed nem csak a tényleges vállalási árra, a tényleges határidőre és a tényleges műszaki tartalomra, de arra is, hogy kik és miféle anyagot, berendezést szállítanak majd oda; kik és miféle “kommunikációs feladatokat” végeznek el; kik és miféle “jogi képviseletet” látnak el; kik és mennyiért vállalják az Avatóünnepség megrendezését; kik és mennyiért főzik majd ezen a gulyáslevest.

A “Tárgyalás” is hasonló színvonalon történt. Szociék az “átláthatóságot” és a “korrupció elleni küzdelmet” kérték számon a Maffiakormányon. Ebben tulajdonképp igazuk is volt, hiszen miféle terroristamerényletet lehetne előkészíteni azon adatok ismerete alapján, melyeket az előző bekezdésben ismertettem. A Lényegről azonban nem beszéltek. Nevezetesen arról, hogy úgy és általában mi az ördögért szükséges ez az egész “beruházás”? Ki is fogja lényegében visszafizetni a Kölcsönt? Ki fogja szállítani a fűtőanyagot (az elhasználtat pedig ki és hol tárolja majd, no meg mennyiért?), a csereszükséges berendezéseket? Mi az ördögöt kezdünk a Paks II. által előállított és valószínűleg teljesen fölösleges árammennyiséggel? Hogyan lesz ebből olcsóbb a “vellany”, ha a Moszkva jóvoltából még tavaly februárban nyilvánosságra került Pakstum szerint az árat az úgynevezett “Orosz Kijelölt Szervezet” egyetértésével lehet csak megállapítani? S legvégül: ez az egész biznisz mégis hogyan illeszthető össze mondjuk Viktor Győzövics 2008-as véleményével?

Persze a “válasz” sem késlekedett. A téma egy másik “szakértője”, nevezetesen Tuzsony Bence nertárs (frakció-, avagy pártszóvivő? – lényegében mindegy!) “hátrább az agarakkal!”-t kiálltott a Szocikra. Hiszen pont “az MSZP-s Józsa Imre cége” (később “csatlakozott” hozzá Gyurcsány Ferenc és Harangozó Tamás(?) is!) “volt az, amely több, mint hat milliárdot lapátolt ki Paksról“. Az persze nem zavarta a szóvivőt, hogy Józsa és cége volt az egyetlen olyan honi vállalat, mely kellő szakértelemmel bírt egy atomerőmű üzemi ellenőrzéséhez. No meg az a máig hangoztatott kormányzati duma sem, miszerint “a honi vállalkozásokat kell helyzetbe hozni, mert ez a patrióta gazdaságpolitika“. Nem is beszélve arról, hogy a “hivatalos” kalkulációk szerint mintegy 4000 milliárdba kerülő Paks II.-beruházásból megalapozott becslések alapján “ellopható” 300-400 milliárd mellett eltörpül a Józsa-féle “lapátolás”.

Csatlakozott hozzá két “valóban nemzeti és magyar” képviselő is. A jobbikos Kepli Lajos, valamint Szilágyi György azonban “jobbra is rúgtak”, kijelentvén: a magánprofitot termelő “energiavámpárok” nem csak az MSZP, de a jelenlegi kormány háza táján is ott fenik a fogukat a közpénzekre!(Megjegyzem, az egész “vitában” csupán egyetlen képviselő volt hajlandó leereszkedni a szakmaiság színvonalára. Ő a lömpikés Schiffer kvázinertárs volt, aki kijelentette: a beruházás nyertesei csakis az orosz és a magyar maffia cégei lehetnek, vesztesei pedig Magyarország lakói!)

A “Befejezés” színvonala sem maradt el a “Bevezetéstől” és a “Tárgyalástól”. A teljesen megszokott módon (tehát fogalmatlanul és agyatlanul) az egy-, avagy ha tetszik félbites Biodroidok szépen megnyomták az “igen” gombot, s innentől kezdve indulhat a “műsor”. Persze ez nem jöhetett volna létre a fideszes “energiavámpírokat” egyébként joggal felemlegető jobbikosok nélkül. Kettőjüknek ugyanis tegnap sürgős “távolmaradhatnékja” volt (egyiküknek éppen aznap köllött halaszthatatlan feljelentést tennie egy őt és családját még szombaton halálosan megfenyegető mátészalkai “kábítószeres cigánymaffiózó” ellen!), így a most szükséges 131 helyett elegendő volt csupán 130 szavazat a kétharmadhoz. Persze ezt most lehet úgy kommentálni, hogy a Jobbik “segítő jobbot” nyújtott a Maffiapártállamnak, de én inkább hajlanék arra a kézenfekvőbb magyarázatra, hogy ezzel szolgálták meg a működésüket évek óta fedező “putyinpénzt”.

Bevégeztetett hát, a “Mű” kész, az “Alkotó” meg pihenhet! Innentől minden megy a maga útján (bele a zsákutcába), visszafordulni pedig csak a “csillagok” nagyon szerencsés “együttállása” esetén lehetséges. A “Folytatás” ugyanis világos, hiszen a világon nem volt még olyan atomerőmű-építés, mely határidőre elkészült volna. A franciaországi Flamanville-ben 2012 volt a “deadline”, most jó, ha 2017-ben elindulhat a próbaüzem. Ráadásul ugyanennél már 90 százalékkal lépték túl az eredetileg tervezett költségeket. Hasonló a helyzet Nagy-Britanniában, de Finnországban is. Az utóbbi esetében (Olkiluoto) 3,2 milliárd euró volt az elképzelt végösszeg. Most 8,5 milliárdnál tartanak és egy nyamvadt wattnyi áram ki nem jött még belőle!

Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy úgy járunk majd ezzel az egésszel, mint anno Bős-Nagymarossal: a szlovákoknak “perkál”, nálunk meg kiszárad a mosoni Duna-ág. Avagy úgy, mint a debreceni “Latinovits Színházzal“: Kósa Laller haveri cége megbízta Demján (ma már nem annyira) nertárs vállalkozását a “Fórum” nevű épületkomplexum (bevásárlócentrum) felhúzásával, benne pedig a nevezett színház felépítésével. Nos, a mai helyzet szerint bevásárolni ugyan lehet, de a teátrum használatlan, használhatatlan: betonon kívül néhány neoncső van csak benne!

Ámde tegyük fel a lehetetlent! Azt, hogy ez a Paks II. úgy 15 éven belül tényleg áramot fog termelni. Azzal mégis mi az ördögöt kezdünk. A fejlődő technológiák következtében csökken az energiaigény. Ráadásul ez is ingadozik aszerint, hogy tél vagyon-e, avagy nyár. A “megújuló”, de még a “fosszilis” erőműveket is le lehet ilyenkor állítani, avagy korlátozni a kapacitásaikat. No de egy atomerőművét? Szinte lehetetlen, s ha mégis, hát akkor is “ketyeg” benne a pénz (a költség), ha éppen nem csinál semmit. Persze lehet azt csinálni, mint amit Maffiáék, hogy nem engedélyezzük a szélturbinákat, “környezetvédelmi termékdíjat” vetünk ki a napelemekre (kilónként 118 forint! – és ezt Káder még alá is írta!). Ámde akkor is! Hová tesszük majd a felesleget? Eladjuk azoknak, akik szintén “úsznak” ugyanebben? Netalán akkumulátorokat töltünk meg velük (felkészül a Garancsi-Mészáros-féle, EU-támogatásból létesítendő akkugyár!)?

Nincsenek illúzióim. Itt ülünk ebben az “atomszínházban”. Bőségesen kifizettük a jegyet, cserébe nézzük a Nagym/szarost. Osztán meg majd évek múlva csodálkozunk azon, hogy miért is hagytuk ezt most.

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s