Szókereső

Szóhasználati útmutatóval” lepte meg munkatársait minap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A sajtó röhög és hüledezik, pedig igazán hozzászokhattak volna, hogy ez a Qrmány mindent “átkeresztel”. Például: “szarkupac“=”rózscsokor“.

Tapasztabb Olvasóim tudják, diktatúrákban minden “politikai” kérdés, illetve ilyen színezetet kap. Kiterjed ez az élet valamennyi területére, még a legképtelenebbekre is. Balog Zoltán miniszter (EMMI) például egy korábbi konferencián arról beszélt, hogy szeretné, ha a “terhesség” helyett a “várandóság” szót használnák. Véleménye szerint ugyanis ez egyfajta “nyelvpolitikai küzdelem“, amely arról szól, hogy “nevezzük úgy a dolgokat, ahogy róluk gondolkodunk“. Meg is lett ennek az eredménye. Egy tavalyi, az egészségügyi törvényt módosító javaslat 48.§-ban kimondatik: az eredeti jogszabály “terhesség” kifejezése helyébe a “várandóság” lép. Így lett a “terhesség-gyermekágyi segélyből” a sokkal jobban hangzó “várandósági és csecsemőgondozási díj“. … Hurrá! Ismét győztünk!

Ám a kezdeti sikerek úgy látszik a miniszter fejébe szálltak. Valószínűleg e “nyelvpolitikai küzdelem” frontján elért dicsőség gőze diktáltatta le vele azt az elképesztően nevetséges “belső utasítást“, melyet a tárca és háttérintézményeinek dolgozó e-mailben kaptak meg néhány nappal ezelőtt. Ebben a miniszter, pontosabban az általa utasított famulusai oldalakon keresztül sorolják azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek “nem használhatók az egymás közötti, illetve a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációban“. (“Kedvezményezettek”= az EMMI által kezel uniós pályázatok nyertesei!)

Az elektronikus körlevél szerint kerülendőek a “szegény”, “szegénység”, “mélyszegénység”, “gyermekszegénység”, illetve az “esélyegyenlőség”, az “ápoló”, a “gondozó”, valamint a “rokkant”, a “terhes” vagy éppen a “fogyatékos” szavak. De mivel a minisztériumi bölcsesség nem akarta bizonytalan helyzetbe hozni munkatársait, “nyelvi mankót” is adott alájuk. (Pl.: szegény/szegénység helyett “rászorult/rászorultság“, rokkant helyett “fogyatékkal élő“)

No, ez még úgy körülbelül érthető is, hiszen “nevezzük úgy a dolgokat, ahogyan róluk gondolkodunk”. Azt meg ugyi tudjuk, hogy az emberminiszter, meg a Qrmány is úgy kerüli a “szegénységet” (mármint nem csak magát a szót, hanem az ilyen állapot létezésének elismerését is), mint pacsirta a semjénpuskát ördög a tömjénfüstöt. Az szerintük, ha egyáltalán van is, “nem növekszik, hanem csökken” (O.V. emlékezetes parlamenti beszéde arra reagálva, hogy immáron a KSH szerint is több, mint 3 millióan élnek a “szegénységi küszöb” alatt), a rokkantak és a munkanélküliek meg ugye általában csak lusta, segélyre ácsingózó alakok. Hiszen “nevezzük úgy a dolgokat … stb.” és ezek az alakok tényleg így is “gondolkodnak”! … Tapasztalhattuk!

Ami azonban érthetetlen, az az, hogy bizonyos szavak, melyeknek szerintem közük nincs az EMMI által “felügyelt” szférához, miért tartoznak a “nem használhatók” kategóriájába. Ezek egyike a “stadion“! E helyett, a nemkötelezően kötelező javaslat szerint a “fedett sportlétesítmény” kifejezést ajánlatos alkalmazni “az egymás közötti és a kedvezményezettekkel folytatott kommunikációban”. Mire volt ez jó?

Azt mindenki tudja, hogy az oktatás, a szociális és az egészségügyi szféra a “Nemzeti Qurmány” egyik (ha nem A) mostohagyereke. Ha az elképesztő korrupció és lopások miatt újra és újra bedöglő/összeomló államkasszának/költségvetésnek pénzre van szüksége, akkor ezek azok a tételek, melyekhez legelőször hozzá szoktak nyúlni. Azt is tudja mindenki, hogy bezzeg a dicsekvés tárgyát képező (pedig szégyellni kéne!) “Stadionépítési Programra” mindig van suska.

Az a baj, hogy ezt a közismert tényt nem csak a “kedvezményezettek”, hanem még a minisztérium és háttérintézményeinek dolgozói is rendszeresen szóvá teszik? Mert pontosan látják, hogy mely esetekben “bő” az a bizonyos “kéz”, és mely esetekben “szűk” a “marok”? A “probléma” meg azzal lészen majd megoldva, hogy a miniszter egyszerűen betiltja a “stadion” szó használatát? Akkor majd jobb lesz, ha az eddigi szöveget az váltja fel, hogy “Oktatásra, egészségügyre, szociális kiadásokra soha nincs elég pénz. Ami meg lenne, hát azt is elvonják. Bezzeg a ‘fedett sportlétesítmények‘ építésére mindig pont annyi fussa, amennyi köll! … Hogyaza jóbüdös … stb.!“? Tényleg? Akkor majd a miniszter “úr”, meg a hozzá hasonló … khm … qrmánytagok majd megnyugosznak? Tényleg?! Akkor már ki tudnak egyezni a lelkiismeretükkel? Tényleg?!! Mert jé, van nekik olyanjuk is?! Tényleg?!!!

Közbevetőleg:

Valamilyen oknál fogva erről a “szóhasználati utasításról” az egyik, az 1980-as esztendők végén kirobbant botrány jutott az eszembe. Ennek lényege az volt, hogy egy bizonyos Sikula György, az állampárt akkori, hajdú-bihari atyaúristenéről kiderült: állami pénzen nevelteti a saját libáit a Hortobágyon. Ebből lett az úgynevezett “Liba-gate”, amit az akkor már/még működő sajtó alaposan a tolla hegyére tűzött. A következmény: Sikulát menesztették a megyei pártbizottság éléről, helyére pedig Postás elvtárs ült. De nem csak oda, hanem az akkori legnépszerűbb televíziós tényfeltáró műsor, a Mester Ákos által vezetett “Hírháttér” kamerái elé is. Mester alaposan kikérdezte az egyébként vétlen Utódot, aki pedig oly’ izzadtságos kínkeservvel igyekezett kikerülni az emblematikussá vált “liba” szót, hogy az egész botrányt következetesen “Lúd-ügy”-nek nevezte. Jót röhögött rajta mindenki!

Még tiszta szerencse, hogy ez az Előírás csakis az EMMI és Háttérintézményeire vonatkozik. Ellenkező esetben el tudom képzelni, miféle botrányt csinált volna Balog miniszter annak hallatán, hogy egy bizonyos Orbán Viktor a Putyin-látogatás egyik elképesztően nagy “sikerének” nevezte azt, hogy “A futball-vb egy stadionját elhozzuk!“. Talán még ki is rúgatta volna a szerencsétlent!

“Érdekes”, hogy a diktatúrák soha nem tanulnak. Még egymástól sem. Mindig ugyanolyanok, mindig ugyanazt csinálják, mindig ugyanúgy. Ezért szoktak dugába dőlni … az általuk “irányított” országgal egyetemben.

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok

6 hozzászólás on “Szókereső”

 1. anonymand szerint:

  Kedves szendam!

  Akkor most joggal mondhatjuk, hogy Máriaországamutyisztán jobban teljesít?
  A GDP-arányos tiltott (“megszorítás” csak múlt időben létezett) és új értelmű szavak (kezdődött a “megvédés” immár klasszikus esetével) száma qrva hazánkban a világon a legnagyobb?

 2. bonhomme szerint:

  Kedves szendam!
  Készültem! Tudtam, hogy ezt nem hagyod poszt nélkül!

  Bővülő NER-szótár, avagy a miniszter szótára

  Nem vagyok szegény, csak unorthodox gazdag;
  Balog páter vigyázz, mert még pofán baszlak!
  Szívlapáttal teszem, hogy érezd a súlyát,
  mivel beleadom hazám minden búját.

  Emberes ütés lesz: mutatja, hogy vagyunk,
  és a gondjainkat hogy oldjuk meg magunk.
  Új főnévvel bővül most a NER szótára,
  de mivel nem lehetsz a Nemzet Csótánya,

  be kell érned majd egy másik titulussal,
  mit kiérdemeltél fideSS-paraszt jussal.
  Úgy áll a dolog, hogy mai naptól, sajna
  te leszel – szegénykém! – Viktor Cerkófmajma.

  Kitüntető címed ápolgasd és vigyázd!
  Más is aspirál rá: ott van Németh Szilárd,
  L. Simon és Kövér, Semjén, Rogán, Lázár…
  Még lenyúlják tőled! Vigyázz, rá ne fázzál!

 3. bonhomme szerint:

  Egyébként te is alkothatnál egy fidesz-magyar szótárt, ilyenek szerepelhetnének benne, mint

  hülye = értelmileg alulreprezentált
  korrupt = maga felé hajló kezű szent
  oligarcha = nemzeti nagytőkés (ez már létezik is, a kedves vezető maga találta ki)
  hajléktalan = vadkempingező
  alaptörvény = ami a tiéd, az az enyém is, ami meg az enyém, ahhoz neked semmi közöd

  és így tovább!

  • bonhomme szerint:

   államcsőd = Magyarország jobban teljesít
   47 000 Ft-os bankó = 1 Zsiga Marcell
   47 000 Ft-os bankó + 1 kecske = 1 Pintér Sándor
   diktátor = A Nemzet Jótevője (ezt speciel loptam, Trujillo hívatta így magát Dominikában)
   tömeggyilkosság = idegenrendészeti eljárás (szintén létező fogalom mát)

 4. […] az ATV riportere megkérdezte arról a hírhedt “szóhasználati útmutatóról” is, mellyel Balog emberminiszter “örvendeztette meg” a minisztériuma és annak […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s