Merkel a “gesztenyekaparó”

Merkel asszony tegnap egy olyan országban töltött el nyolc órát, ahol mindenki tőle várta, hogy kaparja ki a “gesztenyéjét”. Tette is, nem is. Gesztusai félreérthetetlenek voltak, de nem küldte el Orbánt nyíltan oda, ahová való. Nem is az ő dolga volt!

Nem irigyeltem Angela Merkelt tegnap és ma is sajnálom, amit Magyarországon néhány óra alatt el köllött viselnie. Már a repülőtéren kezdődtek megpróbáltatásai, ahol egy külügyminiszterenek álcázott korrupt nyikhaj fogadta, egy csokor (valószínűleg lopott) virággal.

Osztán egy vidéki bunkó nyalogatta meg kézfejét a szőrös, tokaszalonna szagú, villás nyelvével.

A Bundeskanzlerin ennek ellenére “viselkedett”, de gesztusaiból és mimikájából látszott, hogy hányingere van a Vendéglátójától, no meg az egész Slepptől.

Azt nem tudni, hogy pontosan miről és milyen hangnemben esett szó Merkel és Orbán négyszemközti találkozóján, de az azt követő sajtótájékoztatóból, no meg különösen az Andrássy Egyetemen elmondott beszédéből, a diákoknak adott válaszából egészen jól kikövetkeztethető (a tudósítást lásd itt!). Az előbbin némi szurkálódások (kétszer is “megköszönte” Orbánnak a korábban Alekszej Miller Gazprom-vezér egyetlen füttyentésére leállított ukrán gázszállítások újraindítását – ez állítólag már megint szünetel!), határozott célzások például a “demokrácia” szóval kapcsolatos jelzős szerkezetekre (ebben az összefüggésben “nem tud mit kezdeni” az “illiberális” kifejezéssel! – mire Orbánban felment a “pumpa” és hülye magyarázkodásba kezdett). Az utóbbin pedig már egyértelmű kijelentések arról, hogy mennyiben és miben különbözik a valódi, “néppárti” felfogás a magát ugyanilyen kötődésűnek hazudozó orbanizmustól például a menekültekkel, a civilekkel, az ellenzékkel való bánásmód, az azokhoz való hozzá állás kérdésében.

Minden tehát a “helyén” volt, minden a megfelelő pillanatban és “adagban” lett “kiosztva”. A józan ész birtokában és a diplomácia szabályainak ismeretében ennél többre, erősebb rendszerkritikára egy külföldi kormányfőtől számítani nem lehetett. Ez volt az a maximum, melyet Merkel asszony anélkül “teljesíthetett”, hogy magára vette volna a “belügyekbe való beavatkozás” ódiumát, amit – és erről ne legyen kétségünk – vulkán-szerű szókészlettel honorált volna például az ilyen Kovácshoz hasonló (titulusa szerint “a kormány külügyi szóvivője”) alpári bunkó, aki a “habitusát” legutóbb az Európai ParlamentLIBE“-bizottságának meghallgatásán demonstrálta egyértelműen. (És akkor még meg sem említettem a B. Zsolt nevezetű “publicistát”!)

Ennek ellenére a magyar “Hivatásos Ellenzék”, és a társadalom antiorbanista “gyülekezete” most mégis csalódott. Csalódott, mert hatalmas várakozásokkal nézett a Merkel-látogatás elé. A Népszava például még tavaly december 13.-án közölt le egy cikketMerkel kezében Orbán politikai sorsa” címmel. Ezzel nem is az volt a baj, hogy az újságíró lényegében fantáziált. Ő csupán kielégítette a lapot olvasó “Hivatásos Ellenzékiek” és a társadalom antiorbanista tagjainak igényeit. Azt az Igényt, hogy Merkel tegyen végre zabolát Orbán szájába. Hogy a kancellár asszony legyen az, aki kikaparja nekik azt a bizonyos “gesztenyét”! Azt a csodavárást, melyet Paul Lendvai, a Welt am Sonntag legutóbbi számában megjelent írásában is oly’ találóan megnevez.

Ennél sokkal normálisabb és követendőbb az az álláspont, amit Zsebesi Zsolt képvisel a gepnarancs.hu oldalán tegnap megjelent cikkében, pontosabban annak címében: “Merkel tegye a dolgát, de emeljük meg végre mi is a seggünk!“. Például úgy, hogy megvédjük az egyik szerveződést (avagy hangosan tiltakozunk) egy olyan önkényes, Orbán főtestőre által inicializált intézkedéstől (illetve miatt), ami egy, a bíróság által is engedélyezett állandó tüntetés ugyan átmeneti, de erőszakos “feloszlatását” eredményezte (lásd előző posztomat!).

Kezdhetnénk végre felelős felnőttként viselkedni!

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s