Az esztendő utolsó vasárnapjára …

… ezt az olvasni valót “lőttem” a vasarnapihirek.hu oldalán. A “szórakozást” ugyan nem, de a minőségi tartalmat garantálni tudom!

Lengyel László:

Tigris télen

Flórának, kedves tüntetőmnek ajánlom …

Még övé az erdő. Bármerre megy, lehajtott fejek. Behúzott farkak. Elég egyetlen morrantás, hogy kedvére tegyenek. Meg se kell mutatnia a fogait. Bárkit, bármikor kivégeztet. Csak zsákmányolók és zsákmányok vannak. Igaz, valami növényevők, őzek és szarvasok, nyulak és bivalyok, birkák és kecskék naponta összegyűlnek tisztásokon. Bőgnek és morognak. Nem számít. Majd elszélednek. Újra rágogatnak békésen és várják, hogy megegyék őket. Az erdőben rend van. Tigrisisten rendje. Fiatal rabló farkasok és tigrismaradékot tépő öreg sakálok, keresztényi keselyűk és csíkoshitű csúszómászók tudják, hogyan teremtsék meg a hatalom csöndjét. Az erdőn kívül nincs élet.

orbanrendszer.1.0

2010 és 2012 között Orbán Viktor szétszereltette a rendszerváltás súlyokon és ellensúlyokon nyugvó, alkotmányosan jól-rosszul kiegyensúlyozott rendszerét. A szétszerelés valamennyi mozdulatát előre megtervezte, technológiáját leellenőriztette. A vezér körüli, senkinek, csak a vezetőnek felelősséggel tartozó pretoriánus gárda stratégiailag végiggondolta, hol húzódnak az alkotmányos ellenállás intézményes erődítményei, ezeket előre elkészített vagy hevenyészett jogszabályokkal, képviselői indítványokkal, az engedelmes parlamenttel megsemmisítette vagy semlegesítette. Se az ellenzék, se az alkotmányos intézmények képviselői nem voltak erre az általános lerohanásra felkészülve, senki nem rendelkezett nemhogy átfogó védelmi stratégiával, de még az egyes intézményeket védő taktikai fegyverekkel sem.

A kancellári jogokat maximalizáló miniszterelnöknek gondja volt arra, hogy ne alakulhasson ki összefüggő ellenállás, hogy az intézmények és a bennük dolgozók engedelmesen részt vegyenek önmaguk vagy a másik felszámolásában. Tökéletesen átérezte belülről a társadalom ellenszenvét az igazgatási intézményekkel, az igazságszolgáltatással szemben, és jól megértette az érintettekkel, hogy védtelenek a társadalom elitellenes hangulatával szemben. Az establishmenttel szembeni gyűlölet felhasználása tette lehetővé, hogy Orbán válogathatott az elitbűnbakok között: minisztériumi főtisztviselők, bírák, bankárok, földbirtokosok vetekedtek a politikusokkal a gyűlöletlistán.

A korábban uralkodó elitnek meg kellett értenie, hogy a társadalom többsége nemhogy védelmezné az alkotmányos jogokat, nemhogy kiállna az átlátható jogi és erkölcsi szabályokért, hanem tetszéssel fogadja a gyors, személyi döntéseken alapuló szabályokat, és az elit lefejezését. Orbán joggal üzenhette: ha akarom, a társadalomra hagyom a meglincseléseteket, örüljetek, hogy futhattok! Ezzel a köz belső ellenállását sikerült megsemmisítenie. Nem vagy alig akadt az állam különböző apparátusaiban szereplő, aki ellenállással próbálkozott volna, és a Kádár-korban ismert igazgatási szakértői, reformista, hivatali szamizdaton keresztül érintkező „ifjú tiszti” hálózatos félellenállás létre se tudott jönni. Az államgépezet a hatalom titokzatos fekete dobozává vált.

A gyenge ellenzék és civil társadalom 2012 őszétől 2013 tavaszáig egy történelmi pillanatra esélyt kapott: különböző társadalmi csoportok sérelmei estek egybe az egyetemistáktól a pedagógusokig, a devizahiteles adósoktól az elbocsátott közigazgatókig; megroppant a gazdaság és megkezdődött Magyarország nemzetközi elszigetelődése. Ugyanakkor hiteles, kormányképes és békét/ biztonságot ígérő alternatíva jelent meg a láthatáron a zászlót bontó Bajnai Gordon személyében. Ám az ellenzék nem tudott élni a lehetőséggel, és az államgépezet a mézesmadzag-furkósbot alkalmazásával egymás után semmisítette meg az ellenállás csoportjait. 2013–14-ben Orbán felépíthette az antiliberális, kleptokrata, vezérelvű, centrális, tekintélyi pretoriánus rendszert.

orbanrendszer.2.0

2014-es parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati győzelmei közben és után a megtáltosodott miniszterelnök hozzálátott a civil társadalom, a maradék tőle független média felszámolásához és az életforma-háborúhoz.

Se a permanens foglalásra, mozgóháborúra kialakított intézményi rendszer, se a rendszer irányítója nem képes a leállásra, a megállapodásokra, a békekötésre és a konszolidálásra. Mindig új forrásokat, zsákmányt kell találni, mert a rendszer feléli önmagát és a vezetője remekül ért a támadó hadműveletekhez, a manőverező háborúhoz, de nem tud mit kezdeni magával békében. Az új források megszerzésénél óhatatlanul beleütközött saját nemzeti, külsőés belsőkörös oligarcháinak érdekeibe, akik az utolsó ellensúlyt jelentik a központosított pretoriánus rendszerrel szemben. És eljött az idő, hogy az intézményeket megtöltse az „új embertípussal”, az átnevelt orbáni állami emberek hadával.

Az Orbán-rendszer nem akart, tudott osztozni a gazdasági és politikai hatalmon az oligarchákkal. Az Orbán–Simicska közösen kialakított adminisztratív piacon, ahol tőke, jövedelem, jogszabályi privilégium, közigazgatói és állami/félállami banki/vállalati vezetői kinevezés cserél gazdát, mindkét nagy szereplő úgy vélte és véli, hogy a másik felrúgta az eredeti megállapodásokat, behatolt az adminisztratív piac általa birtokolt területére. Továbbá az orbáni központosított politikai rendszer az adminisztratív piacot minden kockázatot figyelmen kívül hagyva kiterjesztené, vagyis tovább háborúskodna, ellenben az oligarchikus rendszerépítők már megállapodásra jutnának a gazdaság piaci és adminisztratív piaci része között, belátva, hogy az előbbitől remélhetnek új forrásokat. Az oligarchaháború 2014 tavaszától szinte kettéhasítja az Orbán-rendszert. Egyszerre folyik a gazdaságban és a közigazgatásban, a médiában és a központi/helyi politikában. A paranoia immár jogosulttá válik, mert senkiről se lehet tudni, hogy kihez lojális: a negyedszázada mindenkit fizető Simicskához vagy az ugyancsak negyedszázada politikailag jutalmazó/büntető Orbánhoz.

Ha eddig az intézményeket alakította magára és a vezető pretoriánus gárdára, most a társadalmat töri hozzá az új intézményekhez. Meg kell tanulniuk 12 órákat a lojalitás vak fegyelmezettségében dolgozni a központi igazgatásban. Cserébe megcsillan a remény, hogy feljuthatsz. És a csúcsokon a kivételezettség, szabad zsákmányolás, a gazdagodjatok meg szelleme és gyakorlata uralkodik. Ha bekerültél az önálló nyelvet, magatartásmódot, lakást, öltözködést, utazást, földet, szőlőt, vadászatot, halászatot, madarászatot, gyereknevelést biztosító, diktáló belső körbe, kapcsolati tőkehálóba, akkor neked mindent szabad. De ha kikerülsz, halott vagy.

2014 őszének valamennyi döntése életformadöntés: netadó és légy munkássá, ne gimnazistává, légy hasznos műszakivá és ne fölösleges bölcsésszé, jogásszá, közgazdásszá; a közigazgatásban bizony 12 órát kell dolgozni és nekünk jogunk van gazdagnak lenni, kispolgári irigyek beszélnek csak úrhatnámságról; drogteszt és a vasárnapi keresztényi zárva tartás; a szociális segélyrendszer megsemmisítése és a megalázó közmunka kiterjesztése. Ha itt akarsz élni, így kell élned! Az orbanrendszer.2.0-ban mindenkinek megvan a pontos helye, amit kijelöltek számára. A köz- és a magán tér és idő együttesen szerveződik: templom, iskola, hivatal, szórakozás, minden a miénk. Szabadon dönthetsz, hogy velünk vagy vagy ellenünk! Az utóbbi esetben innen menned kell!

Falba ütköztek. Összeütközés van Nyugat és Kelet, Amerika+Európa és Oroszország között – Magyarország Kelet egyik utolsó csatlósává vált. Összecsapnak a csalódott társadalmi rétegek és a hatalom az utcán, folyik az oligarchaháború, és a Fideszen belüli hatalmi harc. A rendszer hasonló megroppanáson megy át, mint a Kádár- rendszer 1988 végén, 1989 elején, a szociálliberális hatalom 2006 őszén. Sorsa hasonló lehet: ahogy Kádár és Gyurcsány magukkal rántották a mélybe pártjukat és politikai oldalukat, úgy ránthatja magával Orbán a Fideszt és a jobboldalt.

A tigris minden fa mögött vadászt vagy saját, átálló farkasát sejti. És nem tudhatja, hogyan s mikor indul el az a bivalycsorda, egy hatalmas fekete bivallyal az élén, hátán egy meztelen embergyerekkel, hogy eltapossa. A fáklya már ég.

*

Nem tudom (nem a fenéket!), ki hogy van vele, de szerintem végtelenül szomorú, hogy két tucat esztendővel a Rendszer(gengszter)váltás, tizenhét évvel a NATO- és tízzel az EU-csatlakozás után Magyar(agyar)országon ilyen – egyébként kitűnő – elemzést köll olvasnunk. Az meg főleg szomorú, hogy Egyeske és Követői (Lakájai, Kutyái, Pondrói) szerint örüljünk, hogy egyáltalán még olvashatjuk!

Hiszen közibünk is lövethetnének, kiléphetnének a NATO-ból, az EU-ból, hadat is üzenhetnének Amerikának, behívhatnák az orosz (avagy esetleg az azeri) csapatokat! … Szerintük.

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok

11 hozzászólás on “Az esztendő utolsó vasárnapjára …”

 1. dalai bálna szerint:

  Nálam mindig megszólal a vészcsengő, mikor az elmúlt huszonöt év bármely emblematikus figurája úgy kezdi a mostani rendszer f.kázását, hogy “a zemberek a hibásak …”. Hitelesebb lenne Lengyel siránkozása a szememben, ha nem kenne rá mindent (a szerinte) “oligarchagyűlölő magyar átlagemberre”.
  Az meg (még) nem igaz, hogy minden pártcsinovnyikokkal lenne tele. Ismerek én olyan rendőrt, ügyvédet is, aki utálja a mostani rendszert. Nem mondom, hogy nem tudná Orbán beidomítani a hivatalnoksereget évtizedek alatt, de most még biztos alszik a hamu alatt a parázs mindenhol.
  Bajnai Gordon “utolsó reményünk” lehetett volna Lengyel szerint? Biztos ennyire személyekben kell gondolkodni? Épp elég bajt csináltak már nekünk mostanában a politikai “messiások”.

  • szendam szerint:

   Kedves “dalai”!
   Attól tartok, nem kellő figyelemmel olvastad el a cikket.
   Ebben ugyanis ÁLTALÁNOS felelősségről van szó és nem csak a “Zemberekéről”!
   Ami pedig a Bajnai-véleménnyel kapcsolatos: Lengyel L. ölég tekintélyes és általában okos ember ahhoz, hogy neki is meg legyenek a személyes vonzalmai.
   Ami a “messiásokat” illeti: egyetértünk!
   Köztársasági üdvözlettel:
   szendam

   • dalai bálna szerint:

    Ezt írja Lengyel: “Az establishmenttel szembeni gyűlölet felhasználása tette lehetővé, hogy Orbán válogathatott az elitbűnbakok között: minisztériumi főtisztviselők, bírák, bankárok, földbirtokosok vetekedtek a politikusokkal a gyűlöletlistán.” Csodálkozik Lengyel, hogy nem sajnáltuk mi, a csóró, “átlagbérből és fizetésből élők” a Csányikat meg Demjánokat (nevek tetszőlegesen behelyettesíthetők), akik a rendszerváltáskor jókor voltak jó helyen? Visszautalnék az előző posztodra: talán a rendszerváltó elitnek igazságosabban kellett volna szétosztani a hatalmas állami vagyont, de nem tették. A téeszelnököktől kezdve a pesti ügyvédekig széthordták az ország vagyonát a kárpótlásokkal és a gyáreladásokkal, aztán föl vannak háborodva, hogy a nép nem védi meg őket és a vagyonukat a Fidesztől? Ebül szerzett jószág ebül vész el, ahogy a mondás tartja.
    Én inkább abban hibáztatom a magyar embert -magamat is beleértve-, hogy bedőlt a Fidesz igazságosztó dumájának. Az első kormányzásuk alapján tudni kellett volna, hogy csak a saját zsebüket akarják tömni, azért kiabálnak a leghangosabban a többi rablóra.
    Ha egy normális ellenzék kerül valamikor hatalomra, inkább harcoljon azért, hogy jogállami eszközökkel, fokozatosan alakítsanak ki igazságosabb, kevéssé végletes tulajdonviszonyokat az országban. Ne legyünk dél-amerikai latifundium, ahol a nagy kávé-, és cukornád-ültetvényesek fillérekért dolgoztatják a csóró tömeget.

   • dalai bálna szerint:

    Még valami, az előző válaszomhoz. Szerencsére én nem mondhatom magam a rendszerváltás vesztesének, mert a szüleim egy pici földdel, sok kétkezi munkával meg tudtak élni egy középosztályi szinten a kilencvenes években, főleg hogy mezőgazdasági konjunktúra volt a világgazdaságban akkoriban. De apám, mint régi téesz dolgozó meg van döbbenve az istenhátamögötti zsákfalukon, ami csak a segélyből élőknek köszönhetően nem ürült ki (eddig). Szégyen szerinte, hogy ezeknek a falvaknak annyi földje nem maradt, hogy az emberek állatokat tarthatnának, takarmányt termelhetnének. De a városba se mehetnek dolgozni, mert nincsenek munkásszállók, olcsó tömegközlekedés.

   • szendam szerint:

    Kedves “dalai”!
    Ezek szerint nincsen vita közöttünk, illetve Neked Lengyellel. Hiszen Te magad írtad: abban hibáztatod Magad és a Zembereket is, hogy bedőltetek a Fidesz propagandájának. Márpedig ez (az én olvasatom szerint) ippeg punkt ugyanaz, mint amit L.L. írt!
    Persze ha Te ezt mégsem így véled, hát összeveszni nem fogunk! Elvégre nem mindig sikerül (gyakorlatilag szinte soha!) egész pontossággal leírnunk azt, amit gondolunk. … L.L.-nek ebben több évtizedes gyakorlata van, így ő legfeljebb a jóslataiban szokott időnként … khm … “pontatlan”, avagy ha így jobban tetszik, “negatívkasszandrának” lenni!
    Köztársi üdvözlettel!

 2. dalai bálna szerint:

  Abban egyetértek Lengyellel, hogy hibáztunk mi magyarok. De Lengyel szerint a magyar emberben van egy “elitutálat”, szerintem viszont az elitek is tettek azért, hogy megutálják őket. Ángyánnak van egy felmérése, hogy Európában a nagybirtokok átlagos mérete Magyarországon nagyobb, mint Németországban! Arról is sokat cikkeznek mostanában, hogy durván nagy a különbség itthon a leggazdagabbak és a legszegényebbek közt!
  Azokat nem értem, de sajnálom, akik a Fideszre szavaztak az “elszámoltatunk” retorika miatt, és most már nagyon bánják. Én nem szavaztam rájuk, de azt elismerem, hogy egy ideig én se láttam tisztán, hogy ezek most tényleg rosszabbak lesznek-e, mint a rendszerváltó csencselők? Az MDF-FKGP kormány privatizációs ámokfutása, majd az MSZP-SZDSZ korrupciós botrányai után egyáltalán nem tűnt úgy, hogy a fidesz-fijjúk még új szintre tudnák emelni a közpénzből gazdagodást. Átlagos, sz.rházi politikusnak látszottak, mint a többi.
  Abban reménykedett a jónép, hogy ezek vidéki származású, egyszerű fiúk, akik megelégednek a “szőlőbányával” és az Audi-kulccsal. Nem számított rá senki, hogy ezeknek még fontosabb lesz az aranyvécé meg a nyaralás a Holdban, mint pl. annak a helikopteres h.lyének (Kóka, vagy hogyhívják).
  Nem tudom, érthetőbb-e így, hogy mit akarok mondani? Lengyel egyszerűen gyengének nevezi az ellenzéket, meg sajnálgatja őket, hogy nem állt mögéjük a nép. Minek állt volna mögéjük, miért? Mit tett ez az ellenzék a népért? A hazudozáson, meg az erőltetett EU-ba belépésen kívül? Ami aztán eurómilliárdokat hozott az Orbán-rendszer konszolidációjához …
  Most csak a cikkről beszélek, lehet, hogy Lengyel máshol bővebben kifejti az álláspontját.

  • szendam szerint:

   Kedves “dalai”!
   Légy kedves még egyszer elolvasni a posztot, osztán meg a ma megjelentet is!
   Ezekből (szerintem) bőven kiderül, hogy az “elitutálatot” maga az Elit hozta létre évszázados tevékenységével, no meg a Zemútnyóc-pulsznégyéves “kommunikációjával”. A módszer lényege: “Korrupt Elit” a ballib “oldal” (az “elit” eufemizmus, bár az utódokhoz képest inkább negatív dehonesztálás!), a “Tisztességes Plebejusok” meg … hát ŐK, akik most éppen nem ballibek. Osztán meg ha változnak a gránit szilárdságú Alapelvek, rögvest módosulnak a definíciók is! (Ugye nem köll példákat citálnom?!)
   Szerintem ennek vált elébb csak Játékszerévé, utóbb meg (fizetett) Játékosává az az Ellenzék, mely most a Civilektől követeli vissza (Ne szíggyákmán a Zemúthuszonötévet!) azon munka (egyelőre éretlen) gyümölcseit, melyet a Civilek helyettük végeztek el.
   Köztársi üdvözlettel kívánva kellemes Szilvesztert és boldog Új Évet!

 3. maxval bircaman szerint:

  André Veesenmayer Badfriend dolgozik. A cél: az amerikabarát új Fidesz létrehozása.

  • szendam szerint:

   Kedves “maxval”!
   Azt nem értem, hogy miért cserélgeted olykor-olykor az “azonosítóidat”. Ezzel arra kényszerítesz, hogy rendszeresen kiszabadítsam a moderációs listáról azon kommentjeidet, melyek többségével egyébként még csak egyet sem értek.
   A fenti Veesenmayer-Goodfriend párhuzamot ugyan képes vagyok elhelyezni az “értelmezési tartományomban”, de csakis abban a kategóriában, melyet A. Einstein a blogom mottójául szolgáló definíciójában oly’ kitűnően megfogalmazott! … Bocsesz!
   Ámde a helyzet az, hogy Goodfriend kábé annyira Veesenmayer, mint amennyire Orbán egy tekintélyes államférfi! 😉
   Kellemes Szilvesztert és BÚÉK!
   szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s