Intelem a holnapi Tüntetőknek

A “Közfelháborodás Napján“, tehát november 17., hétfőn, elvileg “Tüntetéscunami” várható Budapesten és több vidéki nagyvárosban, melyek során sok ezer honfitársam fog (elvileg) tiltakozni a Korrupciót, a Közpénzlenyúlást magától értetődő dolognak (sőt, kétharmaddal Szerzett Jognak!) tekintő, azt államilag és törvényhozásilag is menedzselő Orbán-kormány ellen, amelyről immáron nyilvánvaló: Hazánkat ki akarja szakítani a “Nyugati Integrációból” és pár milliárdnyi baksisért odalökni a bizantikus Putyin-birodalomnak. Mivel a Szervezők valódi civilek, tapasztalatuk szinte semmi a honi Pártokrácia működési természetrajzában, így indokoltnak tartom, hogy “Intelemként” utánközöljem számukra Bruck András múlt pénteken (nov. 7.), a hvg.hu oldalán megjelent írását! (Ehol az eredeti!)

Bruck András:

Újabb tüntetések elé

Lélegzetvételnyi szünet nélkül folyik az ország, a társadalom szétzilálása, az események egyre gyorsabb tempóban követik egymást. Amikor már a vásárlókat ingyen szállító Tesco autóbusz megszüntetése is szóba jöhet, az a paranoia elhatalmasodásának jele. Jóformán nem telik el nap valamilyen újabb, bennünket sújtó intézkedés bejelentése, meglebegtetése nélkül. Miután a hatalmon lévők négy év alatt szétverték a jogrendet és a piacgazdaságot, és az ország csúszik lefelé, most nekilátnak felszámolni a független állampolgári létezés maradékát is. Semmit nem tudnak elviselni, ahol és amitől az emberek jól érzik magukat. Az internet, a szupermarketek, a civil szervezetek és a gimnáziumok ellen indított támadás az új irány; a cél az élet újabb kényelmei, örömei felett átvenni az állami kontrollt.

Hogy hova jutottunk, hajszálpontosan jelzi a miniszterelnök minapi elmélkedése a Kossuth rádióban. Szerinte a magyar szülők tévedésben vannak, ha nem látják, hogy a szakmunkásvégzettség ér annyit, mint az érettségi vagy a diploma, de „efölött a gondolkodásmód felett eljárt az idő”. Szóval ő nem csak gazdasági, sport és képzőművészeti szakember, ehhez is ő ért a legjobban, és szülők százezreinek fogalma sincs, mi jó a gyereküknek. Megalomán kijelentésektől hemzsegő pályafutása során talán még egyszer sem volt ennyire nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor immár Istent játszik; azt hiszi, illetékessége a családok legszemélyesebb döntéseire is kiterjed. De a szülőknek adott atyai tanács mögül kilóg a diktátor szakmunkásbakancsa. A gimnáziumok tervezett megtizedelése és az iskolarendszer felforgatása alapos nemzeti vita nélkül, inkább hasonlít Ceausescu falurombolásához, mint hasznos átalakításhoz.

Az elmúlt hetek eseményei végképp bebizonyították, hogy a politikára nem érdemes tovább várni, onnan nem jön, nem jöhet megoldás. A nép vagy maga visszaszerzi a szabadságát, vagy menetel tovább a teljes romlás, elszegényedés, a térségi és nemzetközi eljelentéktelenedés felé. A hogyan történtre tudjuk a választ; magyarázható és kevésbé magyarázható okok folytán mi magunk is tettestársai voltunk a saját nemzete ellen fordult miniszterelnöknek és az elnyomásban készséges apparátusának. A miértre viszont egyelőre nincs felelet. Arra, hogy miért kellett egy országot bármiféle látható, ésszel felfogható indok nélkül letéríteni természetes, nyugati vonalú pályájáról, és ekképp szánt szándékkal lassú pusztulásra ítélni. Mert itt minden szándékosan történt, tévedés, rossz szakmai döntések lehetősége kizárva.

Emlékezzünk. Centrális erőtér és unortodox gazdasági módszerek – ez volt a ránk váró végzetet bejelentő két, ravaszul kitalált fogalom. És ezekben benne volt minden, a jövőnk, a sorsunk. Hogy miért, nem tudom, de a társadalom nem reagált, pedig Orbán Viktor az egypártrendszer és saját egyszemélyi uralmát hirdette meg, hogy aztán négy éven át mindent ennek az alávaló célnak rendeljen alá. Ezért forgatta fel a tulajdonviszonyokat, deformálta a médiát, ezért központosított, államosított, íratott új alkotmányt, ezért tette tönkre a hatalmát kontrolláló demokratikus intézményeket, változtatta meg többször is a választási törvényt… ezért vette el a magyar néptől a jobb élet esélyét. Tusnádfürdői „illiberális vallomása” már csak a befejezett tényt rögzítette: immár a teljhatalom vaskupolája borul fölénk. Egyetlen szó illik erre az ámokfutásra, nemzetárulás.

Az élet állandó nehezítése – ez a diktatúrák értelme, logikája. A hatalom fáraszt, megtör, meggyötör. És amikor már nincs mit többet elvenni, nincs mit félteni, az ember elkezd annak örülni, hogy legalább a nyugdíj időben érkezik, és hogy a gyerek nincs börtönben, amiért lefotózták valahol. Ami velünk történt, az iszonyatos. Az élet kiszámíthatatlanná vált, eltűnt belőle az elemi biztonság. A munkánk, a munkahelyünk, a megélhetésünk bármikor elvehető, magyarok milliói gyomorgörccsel várják a sárga csekkeket, a középosztály fogy és lecsúszóban, tömeges a gyerekéhezés, nem járunk moziba és nem veszünk könyvet, mert mindkettő túl drága lett, nem nyaralunk, mert nem telik rá, sokan nem tudják kiváltani a gyógyszerüket, télen rendesen fűteni a lakásukat, és még az Állatkert 2500 forintos felnőtt- és 1800 forintos gyerekjegye is nagyon sok családnak megfizethetetlen.

Kizárólag az EU-pénzek és a gátlástalanul kivetett harminc új adó tartja felszínen a „jobban teljesítünk” kormányát, de máris jönnek az újabb adók, a szociális ellátást ismét kurtítják, hadd éhezzenek újabb százezrek, mert a diktátorok egyetlen teljesítménye, hogy képesek mindent másokkal megfizettetni, még lányuk svájci, nem éppen szakmunkás taníttatását is. De legalább az unortodox modell az alkotók szándékai szerint működik: az agyonadóztatott kis- és középvállalkozások többsége a létezés határán tengődik, az alkotmányos és törvényes korlátok nélkül maradt rendszerből pedig a hatalom emberei már nem nokiás dobozban, hanem kamionban hordják ki a pénzt.

Az Orbán-rezsim, mint minden önkényuralom, korrigálhatatlan, mert éppen a saját bűneiből él. Az egyetlen jó hír, hogy ennek a beteg, deformált rendszernek, amely még a lerobbant, zsúfolt kórházak felújítása helyett is üresen tátongó pompás stadionokba öli a pénzünket, pont annyi esélye van a fennmaradásra, mint valamennyi hasonló elődjének. Az új tömeg a múlt héten ezt végre tisztán, érthetően meg is üzente, és ezúttal egy percre a hatalom is figyelt, de ragadozó természetén nem tud, nem fog változtatni. Akár a leállni képtelen bankrabló, a rendszer prominens megtestesítői is hisznek a szerencséjükben, abban, hogy sosem lesz utolsó csepp a pohárban.

Meglepő, de diktatúrákban nem szokatlan a veszélyérzet hiánya. A kormány ideológusai, legismertebb arcai, az elnyomás „törvényi alapjait” megteremtők, az országot szisztematikusan félrevezető közrádió és köztévé irányítói, a milliárdokkal kitömött propagandaintézmények emberei, egyszóval a rezsimet az utolsó leheletükig kiszolgáló főemberek és politikusok mind abban a hitben élnek, hogy nincs mitől tartaniuk. Fel sem merül bennük, hogy uralkodásuk éveiről egy új parlament egyszer még kimondhatja, hogy önkényuralom, tehát törvénytelen volt. Bíznak benne, hogy ügyvédeik, offshore szakértőik minden nyomot eltüntettek, minden szálat elvágtak, a vagyonuk kikezdhetetlenül legalizálva, ezért a rendszer bukása után az élet majd megy tovább, és ők zavartalanul élvezhetik a bankszámlájukon összegyűlt milliókat, milliárdokat. És ki tudja, lehet, hogy jól gondolják, mert még hosszú ideig nem lesz olyan kormányunk, amely nagyon sok emberhez hasonlóan maga is elképzelhetetlennek tartja, hogy ez a tengernyi bűn elszámolatlanul maradjon. Bármeddig kell is azonban várnunk, ebből a tragédiából igazságszolgáltatás nélkül Magyarország nem fog tudni talpra állni. De valóban csak feddhetetlen emberek kezdhetnek majd hozzá, hogy a bukott rezsim hívei is képesek legyenek elfogadni.

Gulyás Gergely, a Fidesz jó rendőr osztályának ifjú csillaga a minap ezt nyilatkozta Berlinben. „A magyarok nagyon pontosan tudják, hogy mi a különbség demokrácia és egypártrendszer, jogállamiság és diktatúra között.”

Ezt végre jól mondta, igen, tudjuk.

*

Aki esetleg úgy gondolja, hogy tudna vitatkozni Bruck András megállapításaival, annak kommentjét szívesen olvasnám itt, a “szendamondján“. … Én azonban inkább hallgatnék! … Ellenérvek híján, illetve maximális szégyenérzet okán!

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok

17 hozzászólás on “Intelem a holnapi Tüntetőknek”

 1. Zümm-Zümm szerint:

  Valamelyik nap a HVG hu. címoldalán egy időben 2 cikk egymás mellett:
  -egyik arról elmélkedett,hogy Magyarország demokrácia és semmi aggódnivaló.
  -a másik cikk címe :” Orbán Viktor: az volt a tervem (!), hogy 1000 milliárdot elveszek (!) a bankoktól”
  Majdnem halálra röhögtem magam.
  De ez már valóban a legalja :”Orbán ideológusa magyarázta az “orbánizmust” Varga embereinek” (http://hvg.hu/itthon/20141114_Orban_ideologusa_magyarazta_az_orbanizmus)

 2. bonhomme szerint:

  Nos, Tuareg nem éppen civil, lásd a róla elnevezett blogját, valamint a korábbi, JóvárosBlogot.
  És némi infrastruktúrát is szervezett maga köré, ezért létezik és tüntet az OGYM immár jó három hónapja a Narancs Horda orra előtt, a Kossuth téren.

  • szendam szerint:

   Ebben igazad van, de láttad már egyszer is, hogy “Tuareg” úgymond “infrastruktúráját” hányan veszik körbe?
   A meghirdetett és alapvetően tisztességes célhoz képest rohadt kevesen.
   Ráadásul még az “ellenzéki” sajtó is agyonhallgatja!
   Hát akkor?!

 3. bonhomme szerint:

  Ákos – bonhomme:

  Induljon a tömeg!

  Megabyte-nyi hely sincsen szabadon
  Tüntetési plakát a weboldalakon
  Az Orbánt leváltók mind összejöttek
  És a Kossuth téren végre kikötöttek

  Hát induljon a tömeg,
  Reszkessen a Ház
  Ne higgyék, hogy Viktor mindent megmagyaráz

  Hát induljon a tömeg,
  Törje ki a frász
  Az Orbán-bandát, mert kemény a fegyház

  Hát induljon a tömeg,
  Reszkessen a Ház

  Hát induljon a tömeg,
  Reszkessen a Ház

  Nyugati az eszme, de keletire vált
  Ha nem állja útját se ember, se párt
  Viktor, nem biztos, hogy jót tesz neked,
  Ha nap mint nap nyalják a nagy seggedet

  Hát induljon a tömeg,
  Mondjon le a a Ház
  Legyen újra nálunk Magyar Köztársaság

  Hát induljon a tömeg,
  Kopjon le a máz
  Führerünkre vár a grazi diliház

  Hát induljon a tömeg,
  Mert ez nagyon gáz

  Hát induljon a tömeg,
  Mert ez nagyon gáz

  Végre felébredt
  A nép és kifakad;
  A potrohod már a
  Zakódból kidagad
  Pénzünkből híztál
  Kövérre, pufikám,
  Legyen újra Graz a
  Szükséges útirány

  Hát induljon a tömeg,
  Tisztuljon a kép
  Térjen már eszére a birka magyar nép

  Hát induljon a tömeg,
  Az lenne a szép
  Ha végül győzne a demonstráló nép

  Hát induljon a tömeg,
  tüntessen a nép

  Hát induljon a tömeg,
  tüntessen a nép

  Észre tért a nép és
  Kipaterol téged
  Kirúgják alólad a
  Diktátori széket
  A fideSS-glória
  Annyira halovány
  Nem lesz már utódod
  Se Lázár, se Rogán

  Hát induljon a tömeg,
  Az az ideánk:
  Szabadnak szeretnénk látni a hazánk’

  Hát induljon a tömeg,
  Mind egyek vagyunk
  Nem segíthet rajtunk, csak saját magunk

  Hát induljon a tömeg,
  Az ország mi vagyunk

  Hát induljon a tömeg,
  Az ország mi vagyunk

  Bónusz refrén:

  Hát induljon a tömeg,
  Hulljon le a maszk
  Tűnjön el örökre minden fideSS-paraszt

 4. Rostás Katalin szerint:

  Bruck András -és mások, máshol olvasott – összefoglalásához nem lehet szólni, jobban nem lehetne megirni.
  Tehát tudjuk, mi ellen.
  Kevésbé pontosan tudjuk, MIÉRT?
  Hogyan lesz holnap és holnapután…és azután?

 5. bonhomme szerint:

  Aki volt már meccsen, kiválóan tudja majd skandálni:

  Orbán, takarodj!

  Orbán, takarodj!
  Rajtunk nem uralkodsz! Nem ám!

  Orbán, takarodj!
  Már hiába kapkodsz! Az ám!

  Orbán, takarodj!
  Gumiszobát kapsz most! Az ám!

  Orbán, takarodj!
  Szabad lesz akkor a hazám!

 6. anonymand szerint:

  Én már annyi helyen elhintettem a tüntetőknek szóló intelmemet (egy van csak, de azt ismételgettem számtalanszor), hogy azt gondoltam, itt már nem köll.
  Példa: http://konyvtaros.tumblr.com/post/102761021507/el-a-kezekkel-az-oszk-otthonatol-cimmel-nyilvanos
  Nagyjából arról lenne szó, hogy legyen a cél bármilyen (adó, korrupció, szegénység, stb.), nem elég a közvetlen érintetteknek kimenni.
  A példám; ha 200 logopédust jogsérelem ér, akkor ki kell menni és tüntetni a jogokért.
  200 logopédusnak, az összes pedagógusnak, egészségügyisnek, közlekedésinek, vasasnak, vegyiparinak, stb.
  Szolidaritásban az erő!

  Mondd meg holnap is szendam!

  NETtársi üdvözlettel:
  anonymand

  • szendam szerint:

   Ma is “megmondtam”. … Lásd a legújabb posztot!
   Köz(NET)társi üdvözlettel:
   szendam

   • anonymand szerint:

    Óh! Tisztában vagyok én azzal, hogy nem kell téged hergelni, megmondod a magadét nélkülem is, megtetted már azelőtt is, hogy idetévedtem.
    Mióta “felfedeztelek” mindent elolvasok itt, ha nem szólok is hozzá.

    Apropó! Ez az üdvözlettel búcsúzás szép, de van szebb (némi aktualitást is bele lehet magyarázni), a régi cserkészköszöntés.

    Légy résen!

 7. Aqze szerint:

  Igen igen, mondd meg Szenda.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s