Rajkin Nyula

Komoly fordulatot vett az Egyesült Államok és a magyar kormány között már régóta dúló diplomáciai háború: Washington legalább tíz, a budapesti kabinethez közel álló vezető tisztviselő és üzletember beutazását tiltotta meg az USA területére. … Rajkin híres Nyula találkozott a Tigrissel.

Régóta megy már a diplomáciai pofozkodás Budapest és Washington között. Hogy csak a közelmúlt eseményeit említsem: az Orbán-kormány egészen konkrétan megfogalmazott kritikákat kapott demokráciaromboló és a civil szervezeteket ellehetetleníteni igyekvő cselekedetei miatt elébb Bill Clinton volt, majd Barack Obama hivatalban lévő elnöktől. Mindezekre a budapesti válasz egy-egy rendkívül orcátlan nyilatkozat volt, a diplomáciai őstehetségként semmiképpen nem aposztrofálható Szíjjártó Péter “küküminiszter” gyakorlatilag lehülyézte a világ eme két, talán legbefolyásosabb emberét. Nem is maradt el a válasz.

Tegnap szinte a teljes magyar sajtón végigviharzott az értesülés: az Egyesült Államok külügyminisztériuma az ifj. George Bush által még 2004-ben kibocsátott 7750. számú elnöki proklamáció alapján, legalább tíz, a magyar kormányhoz közel álló vezető tisztviselőt, illetve üzletembert kitiltott az USA területéről, mint olyan személyeket, akik “Amerika érdekeivel ellentétes tevékenységet folytatnak, illetve abból hasznot húznak“.

Ez az értesülés természetesen nem Washington, avagy az USA budapesti nagykövetsége jóvoltából jutott a közvélemény tudomására. A vonatkozó amerikai törvények szerint ugyanis a 7750. elnöki rendelet alapján folytatott eljárás épp úgy titkos, mint az az alá vont személyek kiléte. Az indiszkréciót a magyar kormány “agytrösztjének” számító Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonában álló, (a valaha jobb napokat látott) “Napi Gazdaság” című lap követte el, mikoris csütörtöki, online-kiadásában megszellőztette a hírt: a NAV adóhatósági vizsgálatot indított bizonyos “amerikai tulajdonban álló cégek és intézmények” ellen, melyet az USA kormánya úgy próbál megakadályozni, hogy “megnehezíti a NAV egyes tisztségviselőinek amerikai beutazását“.

A hír napvilágra kerülése után rögvest beindult az információvadászat. Ennek eredménye pedig az lett, hogy az amerikai kormány nem csak “arra készül”, de már meg is tette a beutazást megtiltó intézkedéseit. Ráadásul nem csak a NAV egyes tisztviselői (pl. Vida Ildikó elnök, egy meg nem nevezett alelnök és egy szintén ismeretlen nevű főosztályvezető) ellen, hanem további, legalább hét olyan “üzletemberrel” (pl.: Heim Péter, a “Századvég” nagyfőnöke) és “egyéb személyiséggel” (pl.: a hivatalosan ismeretlen státusú Habony Árpád, miniszterelnöki főtanácsadó) kapcsolatosan is, akik “szorosan kötődnek” az  Orbán-kabinethez. (Ezt később a két nevezett hevesen és ügyvédi úton! tagadta, míg a NAV a kussolás stratégiáját választotta. Utóbbin nem köll csodálkozni, hiszen őket a kormánylap, a Napi Gazdaság hozta hírbe! Természetesen a kormánytól származó információ alapján egy szokásos, de most önmaga ellen fordult karatergyilkolászós taktika szerint. … hehehe!)

További kutakodás után kiderült az is, miért kerültek az érintettek eme tiltólistára, azaz mi volt az a “tevékenység” mely “Amerika érdekeivel ellentétes”. Az USA kormányának ugyanis “hiteles, saját forrásokból származó információi” vannak arról, hogy a magyar kormány egyes tisztviselői, illetve az adminisztrációhoz közel álló egyes személyiségek korrupcióra próbáltak rábírni amerikai tulajdonban álló magyarországi cégeket (néhány konkrét, de anonimizált esetről a 444.hu portál számolt be!), megsértve ezáltal az Egyesült Államok érdekeit, amiből pedig egyenesen következik, hogy jelenlétük az USA területén nemkívánatos.

Diplomáciai Őstehetségünk, a már említett Szíjjártó küküminiszter persze hozta a “formáját”. Felháborodott nyilatkozatban követelte az USA kormányától, hogy hozza nyilvánosságra, illetve adja át információit a magyar kormánynak, mert ha ezt nem teszi, akkor “azt a látszatot kelti”, hogy ezzel az eszközzel akar “befolyást gyakorolni” a magyar belügyekre. Mire az Államok budapesti ügyvivője, M. A. Goodfriend a sajtó elé állva (kellően maliciózus arckifejezéssel) elmondta: Washington természetesen szívesen együttműködik a világ bármely kormányával bizonyos korrupciós ügyek kivizsgálásában, de itt most olyan értesülésekről/bizonyítékokról van szó, melyeknek a budapesti adminisztráció is birtokában van. Ráadásul az indiszkréciót nem az amerikai kormányzat, avagy annak budapesti képviselete követte el, hanem maga az Orbán-kabinet!

Juhéj! Ez osztán a Tökéletes Csapda-helyzet! Amerika szépen megvárta, amíg Orbánék meglépik a szokásos dolgukat (“leleplező”, tehát karaktergyilkos újságcikk, azaz az infó egy részének torzított nyilvánosságra hozatala), aztán meg azt, hogy a honi sajtó még mindig működőképes része kiderítsen mindent. Osztán hogy az Orbán-kormány (meg annak küküminisztere és komplett propaganda-hadosztálya) szépen belebonyolódott a saját hazugságaiba (mint macska a gombolyagba), a budapesti Ügyvivőnek már semmi más dolga nem volt, mint kiállni a sajtó elé, s (nem cáfoltan) megerősítve az értesüléseket kijelenteni: Budapest ne Washingtonon kérje számon azokat a tényeket, melyeket maga is ismer, s ha nem akarja, hogy az egész kormányra(!) vetüljön a korrupció árnyéka, hát hozza nyilvánosságra mindazt, amit egyébként is tud! Ámde ezt Orbánék nem tehetik, hiszen akkor kiderülnének a féltve őrzött Nevek, no meg az Ügyek is! Márpedig ez lebőgés, orcaveszejtés nélkül lehetetlen!

Mi is ennek az egésznek a tanulsága? Legelébb is az, hogy mennyire profi az amerikai és mennyire (kiszámíthatóan) amatőr a honi “diplomácia”. Utóbbiban már annyi kreativitás sincs, mint “Mackó” sajtban a brummogás: ha bármi (általuk “csinált”) baj van, rögvest felveszik a “több tiszteletet” követelő és méltatlankodó Függetlenségi Harcos (“Csút Guevara“? … hehehe!) jelmezét és egyre nagyobb blődliségeket beszélnek, számonkérve a maguk által “generált” sajtóértesüléseket az “Ellenségen”. Osztán az is, hogy ez az “Elit” már annyira elszemtelenedett (a zújabb Kétharmad után pláne!), hogy már a saját farkát sem képes hiteles mércéhez viszonyítani. Azt hiszi (akárcsak az idióta kormány), hogy nekik már mindent szabad, például bajuszt akasztani Amerikával (annak honi cégeit megzsarolva!). Most meg csodálkozva döbbentek rá (és ez a harmadik tanulság), hogy ezt mégsem köllött vóna, pláne azok után, hogy az USA tökéletesen demonstrálta: “Mindent tudunk rólatok, bazkikáim! Mogyoróitok a kezünkben vannak!

No, innentől kezdve lesz érdekes minden, ami ezután fog történni. Pontosabban az, hogy mi is fog ezután történni! Hogyan és miként fog (mert fog, ha van egy kis esze!) retirálni az Orbán-kormány. Hogyan fog (mert fog, ha van egy kis esze!) kihátrálni ebből a fenenagy Putyin-barátságból, visszafogni uszult kutyáit a civil szervezetekről, visszavenni (visszafordítani?) a demokrácialebontó tempóból? … Mert az “Írás” most megjelent a “Falon“! Orbánék meg (ha egyáltalán még képesek rá) azt el is olvasták. … Nem tartom őket ilyen sokra. … Pláne nem az eszüket!

De hogy kerül ide “Rajkin híres Nyula“? A velem egykorúaknak, meg a nálamnál idősebbeknek nem köll magyaráznom a dolgot. Az Ifjabbak kedvéért azonban leírnám, hogy ez a bizonyos Arkagyíj Rajkin az 1960/70-es esztendők egyik legnépszerűbb orosz (ha tetszik: “szovjet”) humoristája volt, aki néhányszor megfordult Budapesten is. Emlékezetünkbe az ő sajátos akcentusával előadott produkcióival véste be magát, amit úgy adott elő magyar nyelven, hogy lényegében egy kukkot sem beszélt magyarul (szövegeit hallás után tanulta be, hibátlanul!). Egyik ilyen fellépésén mondta el azt a bizonyos Nyúl-mesét!

Az Erdő Lakói egyik reggel úgy döntenek, hogy a Nyulat választják meg a Legerősebb Állatnak. Ez a “siker” annyira felbátorítja őt, hogy délelőtt a Rókába, délben a Farkasba, délután pedig már a Medvébe is bele mer kötni. Ámde egyikük sem merészel aktívan fellépni a Nyúl egyre agresszívabb szemtelenkedései ellen, lévén köti őket a még reggel hozott Közös Határozat. Este azonban a Nyulat összehozza végzete a Tigrissel. Ez a “randi” pedig Rajkin szerint úgy zajlott le, hogy “Á Nyul elszemtelenedett es belehárápott a Tigris fenekebe!“. Ámde Tigris nem úgy reagált erre, ahogyan azt a “Legerősebb Állat” egész nap megszokta: erős mancsával odacsapott, s a magáról megfeledkezett Tapsifülest simán agyonütötte. Miért történhetett ez meg? Rajkin szerin azért, “… mert á Tigris nem volt ott a Gyulesen!“.

Aki érti a párhuzamot, annak nem magyarázok már semmit. Aki meg nem, annak pedig pláne. Hiszen van az úgy, hogy egyesek homlokcsontja mögött (minden orbáni erőfeszítés ellenére) még mindig agyvelő és nem narancsgáz vagyon. Az előbbieknél a Kogníció, az utóbbiaknál pedig legfeljebb a Kinetikus Gáz-elmélet Törvényei (Gay-Lussac) érvényesülhetnek.

Orbán(Szíjjártó)nyuszi összetalálkozott Amerikatigrissel. Utóbbi az előbbit agyon még nem csapta, de oda ütött, ahol már nagyon fáj! … Szeretném megnézni a végkifejletet is, ami kezd hasonlítani ehhöz, csak egy kicsit másként!

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok

4 hozzászólás on “Rajkin Nyula”

 1. bonhomme szerint:

  Szellemes összefoglalása a dolgoknak, mint rendesen.
  Én viszont most offolok, lévén egy órája volt az Alcsúti Juhász temetése:

  A Felcsúti Kanász
  (Tuareg inspirációja nyomán)

  Sohasem lesz olyan a Felcsúti Kanász,
  mint volt életében az Alcsúti Juhász.
  Egyenes, jellemes; igaz ügyért harcolt,
  míg a másik rabolt, s egy országot sarcolt.

  Váradi András, te szimbólummá váltál:
  az volt a bűnöd, hogy jó oldalon álltál.
  Téged – mint sokakat – többször meggyilkoltak,
  mielőtt éjszaka végleg eltiportak.

  Életed, halálod legyen nekünk példa:
  ne féljünk magunkért kiállani még ma!
  Csupán néhány bátor ember kell a gátra,
  ki csak előre néz, nem pediglen hátra!

  A mi társadalmunk lassú haldoklása
  sziinte észrevétlen visz a pusztulásba.
  Emberek, nem kéne már valamit tenni,
  s amíg még nem késő, az utcára menni?

  E sok tétlenségnek nagy lesz majd az ára!
  Mért hajtjuk a vizet Vityu kán malmára?
  A mi forradalmunk nagy-nagy ellensége
  A kisemmizettek reménytelensége.

  Ezen kell túllépnünk, megrázni magunkat,
  és büszkén ég felé emelni arcunkat!
  Megpökni munkától már kérges markunkat,
  s egyre szívósabban folytatni harcunkat!

  “Jobb állva meghalni, mint térdelve élni!”*
  Jobb szabadnak lenni, mint örökké félni!
  Meg kell már tanulnunk bízni és remélni,
  mert tetteink után fog majd megítélni

  minket az utókor, mely nem igazán érti,
  ha Viktor s bandája olyannyira sérti
  mindenki érdekét, mért nem állunk ellen?
  Az ő fasizmusa csupa báj és kellem?

  Vagy ellenkezőleg: egy rút atavizmus:
  egy diktatórikus neokommunizmus…!
  Hívd, ahogy akarod! Csak tegyél ellene!
  Az országnak már rég harcolni kellene!

  E modern Cipolla**, az Ország Hóhéra
  jócskán megérett egy autodaféra.
  A demagógia önjelölt mestere;
  s te azon vacillálsz: harcolsz, vagy fekszel-e?

  Október tizennyolc, Áldozatok Napja;
  ideje, hogy Viktor pontosan azt kapja,
  amire már régen rászolgált a beste!
  Melyik nap lesz majd a BonsaiDuce veszte?

  Tisztán katarzis lesz, semmi romantika:
  szemétdombra kerül a ‘Csúti Bandita!
  Kinek örömünnep, kinek sötét gyásznap;
  ám az ország biztos fellélegzik másnap!

  Sohasem lesz olyan a Felcsúti Kanász,
  mint volt életében az Alcsúti Juhász.

  ***

  ez egy bónusz versszak, nem sikerült sehová beillesztenem:

  Sohase ismerd el, hogy vége mindennek!
  Vagy a barátaid ilyennek ismernek?
  Sarah Connor mondta azt, hogy nincsen végzet;
  csak amikor végül magad is bevégzed.***

  * Dolores Ibárruri (1895 – 1989.) baszk nemzetiségű spanyol kommunista újságíró, politikus mondása
  ** Thomas Mann: Mario és a varázsló
  *** idézet a Terminátor 2 c. filmből

 2. emigrant szerint:

  Kedves Köztársam és Barátom, Szendam!

  Mindig irigyeltem az optimizmusodat. Szerintem most is az fog történni, ami mindig. Semmi. Nem tudunk meg semmit, ha pedig megtudjuk konkrétan, hogy a fideszesek lopnak, na abban meg mi az újdonság? A Zusákok nem mondhatják meg, kire vonatkozik a kitiltás, az érintettek meg bolondok lennének. Így viszont mindent le fognak tagadni, és keksz. A Zusával rosszban lenni sajnos egyet jelent a Pútyinnal meg jóban, sőt még jobban következményével. Lesz itt még Paks 3 is. Emlékszünk milyen szép volt, amikor Albániával csak Kína állt szóba, és fordítva. Hogy dübörögtek?!
  Ha lesz valami következménye ennek a “botránynak” (Magyarországon nevetséges botrányról még beszélni is), akkor az az Oroszországhoz való szorosabb dörgölőzés lesz. Pútyinnak meg jó lesz, amikor eldobhatja a zországot fideszestül, orbánostul valamilyen üzlet reményében. De nem tudok olyan üzletet elképzelni, ahol Magyarország elégséges fizetőeszköznek bizonyulna. Öt meg nincs belőle, hogy számítson.Tehát számunkra marad a túlélés. Semmi sem tart örökké, Tutanhamon is erősen amortizálódott az utóbbi időben.

  Maradok alámerülve és barátsággal: emigrant

 3. emigrant szerint:

  Érdekes ez a net, kimaradt: -tana.

 4. anonymand szerint:

  Kedves szendam!

  Lenyűgöz, hogy milyen állatbarát vagy.
  Oly szépen, ékesszólóan írsz róluk, hogy alélok el.
  Neked nyilván nagyon szívedhez nőttek ezek az állatok.
  Megértelek.

  Komolyra fordítva a szót, lenne nehány megjegzésem.

  “Diplomáciai Őstehetségünk, a már említett Szíjjártó küküminiszter persze hozta a “formáját”.- egyszerű Őstehetségnek degradálni Lószerszámkészítőt, nem igazán elegáns dolog a részedről (nem kő megsértődni, kritikám építő jellegű). A vérében, akarom mondani génjeiben determinált külügyi jellegű rátermettsége. Nem köztudott, de külügyi dinasztia sarja, ha éppen tudni akarod. A szülei annak idején (az átkosban) jó külkapcsolatokkal rendelkezvén eredményes tárgyalásokat folytattak Gorenje ügyében Parndof, Nickelsdorf, Zurndorf vezető gazdasági körivel (ezért is a széleskörű gazdasági kapcsolatokat is magába foglaló felhatalmazása). Tehát nem kőne pikírt módon megnyilvánulnod róla. És ha ez nem lenne ölég, jobb tőlem megtudni, hogy egészen kiskorától rajongott a germersdorfi cseresznyéért.

  “Juhéj! Ez osztán a Tökéletes Csapda-helyzet!” – ez így igaz, az USA-ra nézve.
  Lehet, hogy lábon, sőt tökön lőtték magukat, amikor mindenféle törvényre hivatkozva jártak, járnak el.
  Ebbe egy kormány bele is bukhat.
  Nem gondolod?
  Próbáld csak meg elemezni: nem saját maguk által kreált, személy(ek)re szabott, visszamenőleges hatályú törvényre hivatkoznak. Nem is próbálnak az eset kapcsán egyéni képviselői indítványra Alkotmányt módosítani.
  Egyáltalán, életszerű az, hogy valaki kormányon betartja a törvényt?
  Lásd be, valami nem OK!

  “Mi is ennek az egésznek a tanulsága?” – már most is tudok mondani.
  Egy olyan erős, sőt erősebb országot, mint Mutyisztán, egy olyan világnemzetet, mint a magyarok jobban kőne tisztelni.

  Hozzászólásom a ma irányadónak tekintett keresztényi értékrend szellemében zárom:
  Figyeld majd meg, hogy „Lészen sírás és fogaknak csikorgatása”
  Máté 8,12;


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s