Navracsics, az Alkalmas

Salamoni döntést hozott tegnap az Európai Unió szakbizottsága: nem toltak ki a Főbiztossal, de Navracsics jelölt urat is (érdemeinek elismerése mellett) elküldték a jófenébe. Mostantól főhet J.-C. Juncker feje, hogy mi az ördögöt csináljon az Illiberális Falkaforradalom átható … khm … illatát árasztó magyar ex-miniszterrel.

Az Április Hatodikai Sajnálatos Események óta köztudott volt, hogy a “kreatív” választási “jogszabályok” (meg a hasonlóan ötletes választókerületi határ-rajzolgatások) következtében ismételten kétharmados III. Orbán-kormány fog jelöltet állítani az Unió kvázi-kormányának számító Európai Bizottság egyik biztosi (ha tetszik: miniszteri) posztjára. Az sem volt különösebben takargatott titok, hogy ez az illető Navracsics Tibor lesz.

A Maffiapártállamban “megszokott” dolog, hogy a janicsárságot, tehát feltétlen hűséget Don Vittorio valamiféle jólfizető szinekúrával jutalmazza meg. A rangsorban elfoglalt hely, valamint a gazemberkedés fokától függően egyeseknek csupán egy vidéki ispánság, másoknak fővárosi gombnyomogatói pozíció jut. Ám a Kiemelt Nertársak, a vezéri ánuszrózsát a Kirakatban nyelvükkel illető Illetők, az önmagukat lejáratni korlátlanul képes alakokból azonban Főhivatalnokok, azaz miniszterek, különböző “elnökök” lehetnek. Így került az MNB élére Járay Zsigmond és (jézusmáriám!) Matolcsy György, így lett köztársasági elnök nemdoktor Schmitt Pál (hehehe) és dr. Áder János (brrr!), s ezért lett biztosjelölt Navracsics Tibor.

Csicska” már hosszú évek óta szolgálja a Vezért, s ezalatt többször is tanúbizonyságát adta annak, hogy nem egy válogatós/fintorgós fajta. Amikor frakcióvezetőként az volt a feladata, hogy “karakterileg” leamortizálja a korabeli miniszterelnököt (Gyurcsány) és lehetőleg működésképtelenné, béna kacsává tegye a kormányt, az Országgyűlést és ezzel magát a Köztársaságot is, nem habozott azt kivitelezni. Karöltve az úgynevezett “keresztény jobboldal” egyik leggusztustalanabb figurájával (Semjén), akitől legbelül talán még ő is undorodott.

Osztán jött a Falkaforradalom és Csicska megint csak ott küzdött az Első Sorokban. Mint miniszterelnök-helyettes és főleg (i)gazságügyi miniszter, erejét (és maradék tisztességét) nem kímélve végezte az Alkotmányos, Jogállami Demokrácia le-, illetve az Illiberális Patyomkin-köztársaság felépítésének kubikosmunkáját. Nem húzta ki magát abból a melóból sem, amikor a Gyarmatosítók ellen köllött harcolni a Nemzeti Függetlenségért. Ha arra volt szükség, hát ravasz csellel (“véletlenül” félrefordított törvényszövegek) tévesztette meg az Ellenséget. Ha pedig a nyílt konfrontációra, hát rögvest ki is bújt a kultúrált úriember köpönyege alól a kocsmai verekedő (alpári visszapofázások Nieli Kroes és Viviane Reding EU-biztosoknak).

Ezek után nem is csoda, hogy a hivatalosan “Magyarország” (mínusz Köztársaság!) nevű Orbánlandnak “járó” EU-biztosi posztra csakis és kizárólag ez a hűséges és “ügyes” Navracsics találtatott alkalmasnak. Azt, hogy a Maffián belül mi számít hűségnek, már tisztáztuk: a gerinctelenség és az amoralitás. Ámde azt, hogy mi az az “ügyesség”, még nem. Ez a tulajdonság – csakúgy mint minden más ebben az unorthodox államban – , pontosabban annak definíciója ugyanúgy a feje tetején áll, mint bármiféle más, az erkölcshöz és a jóízléshez kapcsolódó fogalomé. Agyarországon ugyanis nem csak a “magasabb”, de az “alacsonyabb” körökben is az számít “ügyesnek”, aki gátlástalanul ver át bármikor és bárkit. Majd miután “lebukott”, nem csak szemtelenül belevigyorog a károsult képébe, de még ő vagyon felháborodva.

Navra nertárs az első, biztosjelölti meghallgatását tulajdonképpen tökéletesen abszolválta. Ez azonban nem az ő “ügyessége”, hanem a “vizsgarendszerbe” épített “biztosítékok” következménye volt (lásd itt!). Csicska ugyan gátlástalanul hazudozhatott és vigyorogva kerülhette meg a kérdéseket, ámde az egész performansz arra mindenképpen jó volt, hogy a fentebb említett “erényei” egy újabbal egészüljenek ki. Nevezetesen azzal, hogy esetében a “gerinctelenség” egy speciális “alfajával” van dolgunk, amit úgy hínak, hogy Jellemtelenség.

A pasmag ugyanis, kizárólag a biztosi poszt elnyerése érdekében, háromszor is megtagadta a saját “hitét”, azaz a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, tehát lényegében a Megváltóját. Ámde míg a Názáreti azért bocsájtott meg (előre!) az Áruló Tanítványnak, mert tisztában lévén az emberi jellemmel alapvetően filantróp volt, addig a Felcsúti Szalvátor azért, mert ez volt az előre egyeztetett taktika. Ennek betartása pedig a Hűség újabb megnyilvánulása … lévén ő is tisztában volt “apostola” “jellemvonásaival”.

Felejthetetlen volt az a bizottsági csodálkozás, ami Navracsics nyálkásan csusszanós “válaszadásait” övezte (lásd a fentebbi link alatt!). Meg is állapodtak abban, hogy nem lehet megállapodni, azaz Csicskát “pótvizsgára” köll küldeni. Így is lett, amit persze a Jelölt (hasonló stílusban) vasárnap estig abszolvált ugyan (részletezve itt!), de ennek az lett a következménye, hogy megszületett egy tulajdonképpen salamoni, azaz “igen, de“-döntés.

Ennek értelmében Navra nertárs “alkalmas” ugyan a biztosi funkcióra, de a “portfólióra” már nem. Ez pedig “közmagyarra fordítva” azt jelenti: “Tisztelt Juncker Úr! Mi nem akarunk kitolni Önnel, de legyen olyan kedves ezt a Jelöltet olyan messzire vinni tőlünk, amennyire csak lehetséges, lévén bűzlik! Csináljon vele amit akar, de lehetőleg ne itt!“.

Tiszta és érthető az üzenet bárki számára, aki nem a fideszes médiacsöcsön csimpaszkodik, behunyt szemmel magába szívva az “információkat”. Az europarlamenti hozzáállást e témához talán ez a bejegyzés mutatja meg legjobban:

rui tavares @ruitavares

Követés

@EuropeanVoiceEV well done! do not put Mr. Navracsics anywhere near citizen’s rights.

Igaz, ezt Tovaris Tavares, a Hírhedt Jelentéstevő írta, (szabad fordításban: “Nagyon helyes! Ne is engedjék Navracsicsot a polgárjogok közelébe!“) ezért osztán a Csöcsön Csüngők körében eleve hiteltelen. Nekik valószínűleg a maffiapárti győzelmi jelentések (lásd itt!) az eklatánsak, melyek arról szólnak: a lényeg, hogy Navracsicsból biztos lesz, az meg le van szarva, hogy milyen portfólióval! (Ezek közül is kiemelkedik Gépontfodor, a “Politikai Gondolkodó“, aki három mondattal intézte el ezt az elképesztő lebőgést! … Akit érdekel, katt ide!).

Ami az egészben a “legaranyosabb”, hogy ezek a “Funkcik” már egyáltalán nem akarnak emlékezni a volt MSZP-elnök, Kovács László esetére, akit a 2004-es meghallgatásán ugyanígy elutasított az illetékes bizottság, mint Energiaügyi Biztos-jelöltet. Akkor arról csivitelt a fideszes Papagáj-kommandóKuncze Gábor), hogy Kovács párthálából történt jelölése csúfos kudarcba fulladt és szégyent hozott az országra. Most meg … hehehe! Pedig Kovács sokkal jobb külügyminiszter volt (no meg sokkal demokratább és européerebb), mint Csicska. Nemde bár?!

Szóval most főhet Juncker Főbiztos feje. Hogy mi az ördögöt csináljon ezzel a Navracsiccsal, akit, mint “Budapesti Békát”, kénytelen volt lenyelni. Magával a békával még nem is lenne baj, hiszen combja rántva nagyon finom étel. No de élve lenyelni?! Ráadásul úgy, hogy még évekig (öt esztendő!) ott fog ugrálni és brekegni a gyomorban?! … Pfúj! … Részvétem Juncker Úrnak!

Ámde van talán megoldás! Javaslom a Főbiztosnak, hogy Navracsicsot egyszerűen nevezze ki Tárcanélküli Biztosnak! Ezzel nem csak kihúzza a dolog méregfogát, de beírja magát a történelemkönyvekbe is, s mivel így létrehozza az Európai Unió Első Hungaricumát, örök és megbonthatatlan barátságba kerül Fazekas Sándor földművelési miniszterrel! … Meg sem említve a Főnyereményt: a Felcsúti Jóindulata! … Erre pedig egyszer még szüksége lehet!

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok

17 hozzászólás on “Navracsics, az Alkalmas”

 1. anonymand szerint:

  Kedves szendam!

  Kezdem azt hinni, hogy neked averziód van Navracsics jelölttel, de nem csak vale, hanem Bonsai Duce-val, a kormánnyal, a kormányzással, úgy egyáltalán a rezsimmel (ami ugyi folyvást csökken) és mindenféle intézkedésekkel kapcsolatban.

  Adott egy ország a földtekén, az asztali földgömb méretétől függően kisebb, vagy nagyobb légypiszoknyi méretű. Tehát jelentős nagyságú. Az ország vezetője, hasonlatos az országhoz, azzal a különbséggel, hogy neki még kisebbségi komplexusa is van.
  Teljesen természetesnek tartom, hogy erejét megmutatandó az ország vezetője olyan jelöltet állít a biztosi posztra aki megfelelően képes (légypiszoknyi méretű) hazánk nemzeti érdekeit képviselni a messzi idegenben.
  Mert az EU nekünk idegen, ha eddig nem tudtad volna.
  Gyarmatosító idegen, egy cukros bácsi képében. Igen, mert cukorkával próbál a gyarmatosítás közben magához édesgetni minket.
  Hol ennyi milliárd kohéziós cukorka, hol amannyi milliárd más címszó alatt. Miközben csalárdul a szuverenitásunkat veszélyezteti.
  Előírná (nekünk!), hogy mit és hogyan.
  Meddig, mennyire, milyen szempontokat szem előtt tartva.
  Mindezekből egyértelművé válik, remélem számodra is, hogy erős, határozott jellemű, meg nem bicsakló gerincű jelöltre volt szükség.
  Tudom, kicsit hosszú a felvezetés, de szükséges volt még veled is megértetni, hogyan is jött Navracsics a képbe.

  Adott tehát egy valamikori egyetemi tanár, a feladta anyagi jólétet biztosító állását, hogy szolga lehessen.
  És láss csodát!
  Az lett…
  Alkalmasságát számtalan eset bizonyíthatja.
  Ott van például az Alaptörvénykezés. A Fidesz választási “program” az alkotmányozás szükségességéről szót sem ejtett. Navracsics is írt bele (nem is keveset, 85-95 oldal), és már akkor is kitűnt erős jelleme és akaratereje, meg bírta állni, hogy egy szót sem ejtsen az Alkotmány kihajításáról és egy echte egypárti Alaptörvény megalkotásáról.
  De vehetjük a sokak szemében szálka médiatörvényt is.
  Halált megvető bátorságról tesz tanúbizonyságot az, amit az írásbeli válaszában a világy tudomására hozott: “Navracsics Tibor közli, hogy az egyéni indítványként beterjesztett jogszabálytervezetek több ponton nem tükrözték az ő álláspontját, valamint hogy a kormány mind a média, mind az igazságszolgáltatás átalakítására a közszolgálat legmagasabb szintjének garantálása és az állampolgárok legnagyobb haszna érdekében tett javaslatot.”
  És Te ezt az embert akarod kritikával illetni?
  Na még egy utolsó, de tényleg utolsó példa, az azeri hős esete.
  Anno: “Azeri baltás: Navracsics nyolcból nyolc kérdésre nem válaszolt”
  …”a kormányfő nevében válaszoló Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nem adott választ nyolc konkrét kérdésük egyikére sem,”…
  http://www.stop.hu/belfold/azeri-baltas-navracsics-nyolcbol-nyolc-kerdesre-nem-valaszolt/1086137/
  Tudod Te azt, hogy micsoda erő, tartás szükségeltetik ahhoz, hogy a támadások pergőtüzében képes legyen valaki nem válaszolni?
  És Te ennek a gigászi küzdelmekben sebzett jelöltnek vonod kétségbe alkalmasságát?
  Ha lett volna harmadik meghallgatás és alkalom ezzel arra, hogy felöltőjét, ingét levéve megmutassa sebekkel borított testét (mindet a kormányban végzett munkája közben szerezte), nagyobb tisztelettel lennél iránta.
  És folytathatnám.

  Nagyobb tiszteletet Navracsicsnak!
  Nagyobb tiszteletet Mutyisztánnak!

  • szendam szerint:

   “Kezdem azt hinni, hogy neked averziód van Navracsics jelölttel, de nem csak vale, hanem Bonsai Duce-val, a kormánnyal, a kormányzással, úgy egyáltalán a rezsimmel (ami ugyi folyvást csökken) és mindenféle intézkedésekkel kapcsolatban.”

   Egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy miként jöttél erre rá! Pedig negyedik éve (mióta ezt a blogot írom) mindenféle módon igyekeztem takargatni alapvetően nemzetellenes hozzáállásomat!
   Tragédiám, hogy ilyen hamar lebuktam! (eulibsi multiürgebőrbe varrva!)

   Tehát: 😦 meg úgy általában 👿

 2. bonhomme szerint:

  Na, most nekem is főhet a fejem!
  Itt állok egy félkész versikével, és ha jól látom, leginkább Junckeren múlik, hogyan fejezem be.
  🙂

  • szendam szerint:

   Segítség az “ihlethez”:
   “Jég dupla whiskyvel …” – álá Horváth Csárli! 😉

   • bonhomme szerint:

    Á, van itthon pálinka, vörösbor, sőt még Jäger is…
    Az igazi segítség az lenne, ha Juncker, vagy a Bizottság lépne valami véglegeset.
    A legszebb a hazazavarós verzió volna – az lenne csak pofáraesés a Narancs Hordának! 😀

 3. bonhomme szerint:

  A G-pont oldali kommentek közül leginkább ez tetszett:

  Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu2014.10.06. 23:42:20

  Meanwhile in the real world:

  MEPs reject Hungary’s Navracsics for top EU culture job

  The European Parliament has rejected Hungary’s EU commissioner-designate as unsuitable for the education and culture post.

  Tibor Navracsics could still be given a different role in the new European Commission team, MEPs said.

  He is the first candidate to be rejected at the hearings, though MEPs have blocked appointments in the past.

  He has been in a right-wing government criticised in the EU for allegedly undermining civil liberties.

  The vote in the parliament’s education and culture committee went 14-12 against him.

  Hungary’s Prime Minister Viktor Orban amended constitutional reforms after sharp criticism from the outgoing European Commission and MEPs. There were fears that changes to the judiciary, media and minority rights would hand too much power to his ruling Fidesz party.

  In: BBC World Europe News.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-29507536

 4. anonymand szerint:

  Kedves szendam!

  Ezt az önmarcangoló szentet bántod?
  “A kormány több olyan intézkedést is hozott az elmúlt másfél évben, amit szívesen elkerültem volna, a leginkább pedig az fájdalmas, hogy nem figyeltünk oda eléggé az ellenzék véleményére.”
  http://index.hu/belfold/2014/10/07/navracsics_hajlamos_az_onkritikara/

  Azt a jelöltet, aki herosz, vagy pharosz, avagy phallos a liberális és illiberális (tán nem is) demokráciák őrvényeinek közepette?
  (bocsi, de az ukrán szavak jelentésével mindig bajban voltam)

  • bonhomme szerint:

   Navracsics Tibor az igazságügy phallosa,
   most tán lefejezi fideSS-hóhér pallosa.
   Béke soraira! Törlik majd a Közlönyből,
   semmit ki nem váltva az össznépi közönyből.

  • bonhomme szerint:

   Amúgy van egy ukrán szó: zradzsenyi = elárultak.
   Most tán Viktorunk mondhatná, hogy az igazságügy-minisztere háromszor is megtagadta őt (és ez nem bibliai áthallás!) 😀 😀

   • anonymand szerint:

    A feleségem az előbb megmondta a tuttit (mint Hofinak az anyósa):
    Az lenne a legjobb Bonsai Duce-nak, meg a Fidesznek, ha Navracsicsot nem választanák meg biztosnak.
    Egy ilyen ízig-vérig européer biztos?
    Szégyene lenne az illiberalizmusnak…

   • bonhomme szerint:

    Az inkább az Uniónak lenne jó…
    A Ducénak meg szép nagy pofáraesés.

   • anonymand szerint:

    A szerintem politikailag holt biztos (jelölt) megtagadta már azt, amit egyetemi oktatóként képviselt. Materializmus.
    Most igyekezett egy szinttel feljebb lépni, mert még materialistább, tehát megtagadta Bonsai Duce-t, és ismételten (korábbi) önmagát.
    A tükör ismeretlen fogalom a Fidesz-KDNP köreiben.

 5. bonhomme szerint:

  Kedves szendam,
  egy szép nagy off:
  http://progressziv.blog.hu/2014/09/18/_fasisztak_-e
  Érdemes lenne utánközölnöd, különös tekintettel a fel nem világosult értelmiségiekre.
  Nekem is volt eggyel vitám a minap fideSS-fasizmus témakörben.

 6. bonhomme szerint:

  Még egy érdekes és érdemes cikk az egyik, OGYM-et támogató társblogról:
  http://orditok.blog.hu/2014/10/08/kedves_hazaarulok

 7. DonGolo szerint:

  Emlékszem, 2006-ban a fidSS naggyűlésre sietvén a Rákóczi út közepén egymásnak vállvetve és vigyorogva egy hatalmas, 10-20 méteres molinót szorongatott ez a nyálkás csigabiga többek közt azzal a vérnáci Bayer Zsolttal együtt, amelyen óriás betűkkel ez állt: “az igazság felszabadít” , mely idézet akkor rendkívüli módon emlékeztetett “a munka szabaddá tesz” auschwitzi szlogenre.
  És ez az “ember” lesz uniós biztos. Hányinger !!!

 8. DonGolo szerint:

  Helyesbítek:
  Az igazság szabaddá tesz (ez állt azon a molinón az út teljes szélességében)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s