Szép volt Tibi!

Lényegében egészen jól jött ki Navracsics Tibor a tegnap kora este kezdődött uniós biztosjelölti meghallgatásából – korántsem izzasztották meg annyira, mint azt az előzetes kardcsörtetésekből várni lehetett volna. Gratulációmra azonban nem ezért vált méltóvá, hanem azért, mert “segítségével” Brüsszelben, néhány óra alatt sokmindenre fény derült.

Hatalmas várakozások előzték meg Navracsics Tibor tegnap esti, uniós szakbizottsági meghallgatását (teljeskörű és alapos tudósítás erről itt olvasható!). Jószerint mindenki arra számított, hogy a magyar jelöltet alaposan megfogják izzasztani az Orbán-kormány sorozatos botrányokat kiváltó tevékenységéért, a kabinet és maga a miniszterelnök elképesztő kijelentéseiért. Ezek a feltételezések nem is voltak megalapozatlanok, hiszen már Navracsics jelölésétől kezdve hangoztak el komoly, a személyét és az alkalmasságát érintő bírálatok, határozott fogadkozások arról, hogy a volt miniszter számára egyáltalán nem lesz “sétagalopp” az uniós biztossá válás. Az érzékelhető ellenszenv és elutasítás okán, többen még azon sem csodálkoztak volna, ha az euroképviselők másik jelöltet követelnek az EB elnökétől.

Sem a “Szauna”, sem a Botrány nem következett be. Navracsics tökéletesen abszolválta eme vizsgafeladatát. Ügyesen ugrott át az akadályokon, kerülte ki a telepített aknákat – no meg a kérdésekre adandó érdemi válaszokat is. Ámde ez egyáltalán nem az ő érdeme, hanem a jelölti meghallgatás szisztémájába kódolt sikerlehetőség többé-kevésbé megfelelő kihasználása volt. Ez a rendszer ugyanis úgy működik, hogy szóbeli kérdések mindössze egyetlen percben, a Jelölt reakciója két percben (az írásban feltettekre napokig agyalhatta ki a “korrektet” magából az Aspiráns, avagy annak komplett Stábja!), viszontválasz, visszakérdezés pedig nincs! (Megbukni tehát csakis akkor lehet, ha a Jelölt esetleg hisztériás rohamot kap, s Hruscsov-módra a cipőjével verve a pulitust, leanyázza a faggatóit.)

Így osztán a “fincogtatás csakis úgy történhetett volna meg, ha a meghallgatáson jelenlévő képviselők egy csoportja előzetesen egyeztet egymással, s jól felépített kérdéssorozatokkal kavarják bele a Jelöltet a saját mondandójába. Ámde erre – mint láthattuk – sem szándék, sem akarat nem volt igazából, így Navracsics simán magára ölthette a mosolygós, disztingvált és persze européer úriember imágóját.

Ez lenne az Első Tanulság! Az Európai Parlament padsoraiban többségükben nem olyan képviselők ülnek, akik a kontinens kiemelkedő közéleti személyiségei, politikusai lennének. Nem is véletlenül éri az EP-t gyakorta az a vád, hogy az tulajdonképpen csak egy Kádertemető, a valamiféle “érdemeket” szerzett pártemberkék szinekúrája. Ezek a parlamenterek ugyan bármikor képesek arra, hogy fennen hangoztassák az uniós Értékek és Alapelvek melletti elkötelezettségüket, de ha cselekvésre kerül(ne) a sor, már sokkal többet nyom a latba az egyéni érdek, az elkötelezettség. Ezért osztán nem csak azt voltak hajlandóak eltűrni, hogy a Jelölt orcátlanul belehazudozzon a képükbe, de még azt is, hogy egy Kis Tróger (nevezetesen a fideszes EP-képviselő, Gyürk András) tenyérbemászó stílusban ki is oktassa őket. Mindezt pedig miért? Mert ugyan pontosan tudták, hogy ki is ez a Navracsics, de inkább lenyelték a békát, semhogy nehéz helyzetbe hozzák a jelölő J.-C. Junckert. (A “Magasabb Szempontok” – ugyi?!)

A Második Tanulság az EP-ben működő “Pártcsaládokkal“, pontosabban a Frakciókkal kapcsolatos. Annak ellenére, hogy a baloldali, a liberális és a zöld csoportok komoly kritikával illették már magát Navracsics jelölését is (kilátásba helyezve a “kigolyózását”), amikor tenni is lehetett volna valamit (nem csak pofázni!), akkor már lefagyott a gépezet. Ugyan mennyibe került volna a saját képviselőik kérdéseit összefűzni egyetlen láncba, amelynek a végén Navracsics alkalmatlansága, sőt, méltatlansága a Napnál fényesebben kiviláglott volna? Gyakorlatilag semmibe, ám ez mégis elmaradt. Ebből pedig egyenesen következik, hogy a honi Maffiadiktatúra ellen valóban harcoló néhány politikus és ellehetetlenített működésű civil szervezet ezektől a Frakcióktól legfeljebb verbális támogatásra számíthat.

Ennél sokkal kiábrándítóbb volt az Európai Néppárt (“EPP“) hozáállása. A Fideszt is magában foglaló, jobboldali csoportosulás szakbizottsági koordinátora, bizonyos Sabine Verheyen, a meghallgatás után azt merészelte nyilatkozni, hogy Navracsics “bebizonyította európaiságát”, valamint a posztra való alkalmasságát. A Jelöltet kritizálókat pedig azzal gorombította le, hogy szerinte “nagyon sajnálatos, hogy az európai biztosi képességeiről szóló vitát a magyar országos politikáról folytatott vitatkozás uralta”. (Hát mégis miből, ha nem Navracsicsnak “magyar országos politikában” eleddig betöltött szerepéből lehet megállapítani az ő “európaiságát” és biztosi alkalmasságát, kedves Asszonyom?!).

Az ebből levonható (“2.1“) Tanulság pedig az, hogy ez az “európai” Jobboldal minden eleddig elhangzott és egyre súlyosabb kritikák ellenére sem hajlandó kilépni a “Mundérvédelmi Üzemmódból“. Bár maguk is érzik a Navracsicsból kipárolgó, orbanista “Budapest-bűzt“, tisztán presztízs-szempontokból változatlanul takargatni fogják Orbán “szennyesét”, az egyre leplezetlenebb, már nem csak az “Európai Értékeket és Alapelveket”, de még az aláírt Szerződéseket is negligáló, Brüsszelben Moszkva érdekeit kiszolgáló Diktatúrával küzdők pedig nem hogy (verbális) támogatásra nem számíthatnak tőlük, de még ledorongoló szavakra, alpári minősítésekre is! (Az EPP-ben tehát egyre inkább elterjed a Viktor-vírus! Verheyen asszony – nyilatkozata alapján – bármikor állást kaphatna a Magyar Maffiapártban, mint szóvivő!)

A “Harmadik Tanulság pedig személyesen Navracsiccsal, pontosabban (és általánosító jelleggel) a “Fideszes Csúcskáder“-rel kapcsolatos. Aki végigolvasta a poszt elején megadott link alatt található tudósítást megállapíthatta: a vezető fideszes politikusnak (és magának Orbánnak is) egyszerűen nincs saját arca, autonóm személyisége. Olyan az, mint az újraírható CD-lemez: a helytől, a körülményektől, pontosabban a pillanatnyi érdekektől függően egyszer ilyen (törlés), osztán meg amolyan.

Az Egyik Navracsicsnak

… éppen az a dolga, hogy (i)gazságügyminiszterként segítse kiépíteni az Illiberális Demokráciát, s ennek érdekében a legalapvetőbb (a Szerződésben rögzített!) Uniós Elvekkel szembe menő törvényeket segítsen napvilágra? Az, hogy ezeket a törvényeket meghamisítva (“tévesen fordítva”) küldje ki Brüsszelbe, s amikor ez kiderül, hát az anyjába küldje el az ezt kifogásoló Biztost (Viviane Reding)? Akkor Navracsics nertárs az Antibrüsszeliánus Nemzeti Szabadságharc szigorú tekintetű tábornoka, aki legszívesebben a falhoz állíttatna mindenkit, aki csak kritizálni merészeli a Jobbanteljesítő Nerisztán Makulátlanul Szabadságszerető Népét … illetve annak kormányát.

A Másik Navracsicsnak pedig

navracsics_ep

… most éppen az a dolga, hogy megszerezze Nerisztán számára az uniós biztosi beosztást, amelyből majd a miniszterelnöki elvárás szerint (“Azt várom, hogy a magyar biztos a magyar kormány érdekeit képviselje majd Brüsszelben” – forrás itt!) kiszolgálja a Budapesti Bunkódiktatúrát? Akkor ő felölti magára a disztingvált, brüsszeliánus, européer úriember álorcáját, s bár méltatlankodva utasítja vissza az őt ért “cinikus támadásokat” (“Én voltam az, aki mindig is …”, “… aki megtárgyalta”, “… aki elintézte”, “akinek semmilyen személyes konfliktusa soha nem volt”, aki szerint Magyarországon “virágzanak a civil szervezetek”), de széles mosollyal hivatkozik arra, hogy “Végül is mindannyiunkat összekötnek az alapvető európai értékek, az emberi méltóság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete, amelyek mellett személyesen és mélyen elkötelezett vagyok.” (És a plafon még csak meg se reccsent!)

Tehát szép volt, Tibi! Nélküled a fentebb említettekre a büdös életben fel nem figyelt volna senki, a hozzám hasonlóan hazaáruló, idegenszívű Ellenségeken kívül! … Persze nem kizárt, hogy még ezek után is magányos maradok.

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

Reklámok

4 hozzászólás on “Szép volt Tibi!”

 1. anonymand szerint:

  Oszt ugyan miért maradnál egyedül.
  Lehet olvasni máshol is kritikus megjegyzéseket a meghallgatással kapcsolatban.
  A majdnem biztos, hogy biztos hozta a tőle elvárt formát, a kérdezők pedig katasztrofális felkészületlenségről tettek tanúbizonyságot, ha jól értelmezem.
  Alaptörvénykezés. Már csak amiatt is a nyakába lehetett volna akasztani a kötelet.
  Visszamenőleges hatályú törvénykezés, amit pl. a 98%-os adó esetében a gyarmatosítók elítéltek ugyan, csak a visszatérítésért köll pereskednie a delikvenseknek.
  Azeri baltás miatt nyugodt lélekkel rúghatták volna ki a sámlit alóla.
  Hogy az oktatásban történt rombolás miatt nem emelte fel szavát, elegendő okot szolgáltatott arra, hogy jelképes kivégzésén tüzet is gyújtsanak alá.
  Hogy meghallgatásán nem sz@rt a pulpitusra, annak csak az az oka, hogy Bonsai Duce anyagi retorzióktól tartva mértéktartásra inthette a valamikor nagyra becsült egyetemi tanárt.
  Tévedésbe azért ne essél.
  “Azt várom, hogy a magyar biztos a magyar kormány érdekeit képviselje majd Brüsszelben” – ukáz. Jelentése: “cári rendelet, szigorú parancs; önkényeskedő parancs, utasítás; or ukaz ‘törvényerejű rendelet’ < ukazatj 'megparancsol' < ősszláv *kazъ ’intés, parancs’"
  Te hallottál már olyat Mutyisztánban, hogy Bonsai Duce atyuska parancsát valaki nem hajtotta végre?
  Azt fogja tenni, amit itthonról parancsba kap. Kidolgozott technológia, kiforrott kommunikáció, oszt jónapot!

 2. bonhomme szerint:

  Bezony, szendam,
  másnak is van hasonló véleménye a dologról, lásd KMH:
  http://kanadaihirlap.com/2014/10/01/navracsics-tibornak-nincsen-szegyenerzete-gondolatok-a-brusszeli-produkciorol/
  Érdemes a kommenteket is végigolvasni. Sőt.

  • anonymand szerint:

   Köszi a linket, valóban érdemes volt beleolvasni.
   Egyébként, ha a Fidesze hívek oly nagyon elégedettek Navra szereplésével, ugyan miért nem teszik ki, hogy milyen arányban javasolták a “pótvizsgát”?
   Abból elég egyértelmű lenne az “osztályzat”.

 3. […] hanem a “vizsgarendszerbe” épített “biztosítékok” következménye volt (lásd itt!). Csicska ugyan gátlástalanul hazudozhatott és vigyorogva kerülhette meg a kérdéseket, ámde […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s