Mérgezett “ajándék” a Vezértől

Mottó: “Orbán földjén nyílik már az encián./ Ajándékot kaptál Tőle?/ Nem lehet más, csak cián!” (©: “Pótbonhomme“)

Amikor ez a posztom nyilvánossá válik, a “Magyar Országgyűlés” nevű, egybites, gombnyomogató biodroidokat tenyésztő Államfarmon már javában szónokol a xanaxpálesz koktélon felhízott “Napoleon” (röff-röff, uííí!) arról, hogy itten úgy el lészennek számoltatva a bankok (már megint), mint a csuhajlom! … No meg mérgezett Ajándék a Znépnek!

Mer’ uííí … ugyinem volt még olyan a világon“, hogy “… létrejött volna egy olyan lehetőség, hogy az emberek, akik azért fognak össze a demokrácia keretei között, és választanak maguknak parlamentet és kormányt, hogy legyen, aki képviselje az ő érdekeiket a nagyhatalmakkal szemben, a külföldiekkel és a belföldi nagy hatalmasokkal szemben is, szóval az emberek összeálltak volna, választottak volna egy parlamentet és egy kormányt, ami az ő kormányuk és az ő parlamentjük … (Viktátor Urunk felejthetetlen megjegyzése a “szokásos” pénteki rádiós igehirdetésében, lásd itt!).

Ezek szerint hungaricum, hogy 2010 (pláne 2014) előtt egy Törvényhozást és egy Kormányt “a Nép által, a Népből és a Népért” választottak volna meg annak érdekében, hogy “szolgálja a Népet, képviselje a Nép érdekeit, őrködjön a Nép szabadsága fölött“. … Gondolom, eme Pénteki Szózat után az “elmaradott” EU-tagállamok, valamint az USA népe (és politikusai) mélyen magukba szálltak, s elgondolkodtak azon: hol is rontották el az egészet, miért is gondolták magukról azt, hogy Valódi Demokráciában, sőt, Jogállamban élnek!

Mert az is hungaricum, ahogyan itt, ezen a 93 ezer négyzetkilométernyi, kissé unorthodox, nem is annyira liberális, de mindenképpen “Modern Demokráciában” a Jogállamiság elve érvényesül. Minálunk uííí … ugyanis ez úgy működik (röffenti a Napoleon), hogy nem a Népnek köll alkalmazkodnia a jogszabályokhoz, hanem a Törvényeknek a Nép “Igazságérzetéhez”. … Azt, hogy a Nép mit “érez” Igazságnak, azt természetesen eme hungaricumnak minősülő Kormány és Törvényhozás határoz meg évről évre, hónapról hónapra, napról napra … néha pediglen óráról órára is!

Ha ugyanis a Nép úgy “érzi”, hogy a csütörtökön még hatályos, neki akkor még tetsző (mert “hasznos”) jogszabályok pénteken már sértik az igazságérzetét, akkor a Népi (galád imposztorok szerint: “populista“) Kormány javaslatára a Népi (galád imposztorok szerint “egybites, gombnyomogató, a csimpánzok IQ-jától messze elmaradó Idomítottakból álló“) Törvényhozás azt hétfőre már meg is változtatja! (“A változtatás jogát a hungaricumos Kormány és a hungaricumos Törvényhozás magának fenntartja!”)

De mivel a változtatás csak hétfőn volt lehetséges (ebből is látható, mennyire kontraproduktív, tehát fölösleges a “hagyományos” Demokrácia!), az Igazságérzet Sérelme meg már múlt hét pénteki, hát bizti ami bizti, visszamenőlegesen történik a módosítás és (bizti, ami bizti – nehogy szó érje a Nép Törvényhozás/Kormány háza elejit) egynehány esztendőre visszamenően! Mindezt csakis azér’ uííí … ugyi, hogy Mindenkinek jó legyen: a Népnek, de legfőképpen a Népi(es) Politikusnak!

Kitűnő példa erre, az úgynevezett Devizahitelesek Problémája! Melyből azér’ lett “gond” uííí … ugyi, mert sokuk, a kedvező kamatok és törlesztőrészek okán, jóval messzebbre nyújtózkodott, mint ameddig a “takarója” ért. Tették mindezt azért, mert mindezt már 2000-ben (ki is volt akkor a miniszterelnök? … na uííí … ugyi!) ez engedélyezve lőn, 2002-től kezdve pedig maximálisan költséghatékonyabb volt, mint a forintalapú hitelek felvétele (ki is volt akkor az a Járay Zsigmond MNB-elnök, aki ezt engedélyezte, majd később, 2002-ben a Holdig rúgta fel a jegybanki alapkamatot csakis azér’ uííí … ugyi, hogy alaposan kibasszon a Medgyessy-kormánnyal?!).

Nem is volt ezzel semmi gond, amíg be nem következett a 2008 őszi Pénzpiaci Pánik, melynek következtében a Forint fejest ugrott a szakadékba. Volt olyan időszak is (kb. 10 nap), amikor a korábbi, 240-250 forintos Euro elérte a 330-at, illetve a Svájci Frank 150-160-as árfolyama a 280 forintot.

Osztán jött a Gyurcsány-Bajnai konszolidáció. Az elátkozott IMF- (és WB- és EU-) hitelből feltőkésített, Simor-féle Jegybank mindent megtett a forint árfolyamvédelme érdekében. Így 2010 májusára az € lement 265 forintra, a CHF pedig 180-ra.

Osztán jött a Falkaforradalom és annak két szócipelője (Kósa és Szíjjártó) mindössze 48 óra alatt gondoskodtak az újabb árfolyamelszállásról! Kinek volt ez jó? Hát nem a lassan nyomorba és vagyonvesztésbe dőlő Devizahiteleseknek, hanem az “infó” birtokában lévő “shortolósoknak”. Tehát azoknak, akik “szénné keresték magukat” az egészen, s ugyanezek voltak azok is, akik az “egyösszegű, rögzített árfolyamú végtörlesztést” lehetővé tévő, “népi indíttatású” törvényen is hatalmasat kaszáltak.

Most az a duma, hogy a bankok voltak tisztességtelenek. Ez részben igaz, de közel sem annyira, mint a forintleértékelésre és statisztikaszépítésre játszó kormány és annak Jegybankárja (Matolcsy), aki Simorral ellentétben még csak kísérletet sem tesz az árfolyam megóvására! … Tetézve a Bajt!

Ámde minek magyarázok én itten, amikor a jelenlegi Klerikálfasiszta Pártállami Kurzus által lekommunistázott Aczél Endre ezt nálamnál sokkal jobban leírta:

Vallomást teszek.

Devizahiteles ügyfele vagyok az egyik kereskedelmi banknak. Akkor lettem az, amikor a bank elnök-vezérigazgatója, akkori barátom, azt javasolta nekem, hogy föltétlenül vegyek fel hitelt, ha szükségem van rá, svájci frankban, mert ő maga is ugyanígy tett. Nem akart nekem rosszat; vélem, önmagának se. Ha valaki, hát ő tudta, mit érdemes csinálni és mit nem. Biztos nem Medgyessytől vagy Gyurcsánytól kért tanácsot. A kérdéses időpontban forinthitelt 12–15 százalékra, svájci frankban elszámolt hitelt 3-4 százalékra lehetett felvenni.

Akik akkor cselekedtek, így például én is, éveken keresztül jól jártak, de nemcsak azért, mert a kamatszint látványosan alacsonyabb volt, hanem azért is, mert a forint árfolyama nem ott volt, ahol most, hanem legalább 40 százalékkal föntebb (azaz erősebb volt).

A devizahiteleseket nem a bankok mohósága tette tönkre, hanem a forint romlása. Azok, akik „jó időben” vettek fel svájcifrank-hitelt, éveken át halálra keresték magukat a forinthitelesekkel szemben, vagy ha nem, a szaldójuk még ma is pozitív (2008 után). Magánszemélyeké is, önkormányzatoké is. Utóbbiakról – ahol eltűnt a pénz – mintha manapság nem esne szó. Miért is esne? Még a végén kiderülne, hogy Lázár János, hajdani hódmezővásárhelyi polgármestert azok a gonosz bankok beszélték rá, hogy városát Magyarország legeladósodottabb településévé tegye. Nem téma. (Régebbi iskolázottságúak értik a vonatkozó német mondást: „nicht berühren” – erről nem beszélünk. Ez a szófordulat, így, németül, akkor volt divatban, amikor a zsidótörvények folytán „aladárok” – keresztény alkalmazottak – vették át pro forma a tulajdonjogot az eredeti tulajdonostól, de erről nem illett tudni, beszélni.)

Egyszóval állapodjunk meg: a svájcifrank-hitel hosszú időn át roppant előnyös volt a hitelfelvevőknek. Ehhez képest Orbán Viktor pénteken ezt mondta: „A magyar gazdaságtörténetben példátlan, hogy a kormány és a parlament a tisztesség logikája alapján teljes egészében átvilágítson egy az emberekkel szemben tisztességtelen pénzügyi manőverrendszert, és elszámoltassa a bankokat.”

Manőverrendszer? Biztos, hogy a bankok nem emberbaráti szempontból nyújtottak hitelt svájcifrank-alapon, hanem azért mert lehetőség volt rá. Arra, hogy ők is jól járjanak, meg a devizahiteles is. Le kell szögeznem, hogy az én szerződésemet az én bankom egyetlenegyszer sem módosította, bár a kamat lassan, de alig észrevehetően feljebb kúszott. Igaz, azt se kérdezte meg tőlem, hogy egyetértek-e a kamatemeléssel? De erre semmi sem kötelezte. Most 4 százaléknál van a kamat, és a bank éppenséggel igazodhatna Matolcsy alapkamatához, amelyet pár hónap alatt 7-ről közel 2-re vitt le (puszta erőszakkal, ami a pénzügyi világban szokatlan), de persze nem teheti, mert ő frankban számol el, nem forintban.

Itt jegyzem meg, járatlanabb olvasóink kedvéért, hogy a devizahitelek forintosítása, amiről annyit pofáznak, azért nem fog megtörténni egyhamar, mert olyan mértékű kamattámogatást vonna maga után (hogy a forinthitelesek egálban legyenek a devizahitelesekkel), amelyet a központi költségvetés 100–150 milliárdos nagyságrendben nem tud, nem is akar vállalni. Orbán ravaszul kibújt a válasz alól, amikor erről, mármint a forintosításról kérdezték. (A szám szakértői becslés.)

De a legnagyobb gonoszság az, hogy ez az egész devizahiteles balhé, amely egészen bizonyosan családok százezreit nyomorította meg (nota bene: akik luxusautóra vettek fel hitelt, azokat aligha), az Orbán-propaganda folytán teljes egészében „félrecsúszott”, hiszen közepes képzettségű embereknek is tudniuk KELLENE, hogy nem a bankok gonoszsága, hanem az orbáni, árfolyamromboló gazdaságpolitika miatt kénytelenek többet fizetni. Lehet ugyan napestig hivatkozni – olykor akár okkal is – egyoldalúan módosított szerződésekre, engedély nélküli kezelésiköltség-emelésre és hasonlókra, ki lehet csikarni a Kúriából ennek megfelelő döntést – de ezek hatalmas semmik ahhoz képest, amennyit a forint romlott, következésképp az adósság (az államé is!!) automatikusan növekedett. Csak erről volna szabad beszélni, nem pedig a „bankrendszer átvilágításáról”, „tisztességtelenül elvett pénzekről” etc. (Egy szép nap talán azt is megkérdik tőlük, árják-e? Mellesleg: Csányi Sándor OTP-jének átvilágítása hogyan fog megtörténni? Hátha Csányi többet tud a Fidesz-vezérkar magánvagyonáról, mint bárki más ebben az országban. És hogyan fog megtörténni az oligarchikus körbe tartozó kisbankoké, amelyek „magyarok”, szó se róla?) A bankok nem angyalok, sehol sem azok. De arról aztán végképp nem tehetnek, hogy amikor én fölvettem a hitelemet, a svájci frank valahol 180 forint körül állt, ma meg 260 körül.

Tudom, ez egy fura írás. Végtére is tapsolnom kellene, hogy ha Orbánnak hinni lehet, harmadával csökken majd az én törlesztőrészletem is (tényleg? nem fogadnék rá nagy tétben), és ez nem kevés. Csakhogy bizalmatlan vagyok. Tudom, hogy a vége zéró összegű játszma lesz. Mert ami az egyik oldalon nyereség, a másikon veszteség. „Valakinek” állnia kell a számlát. Jó, azt mondják nekem, ezek a bankok lesznek. De ők erősebbek mint én, bármennyit sarcolják is őket. Ki fogják találni a módját, miként hozzák be a réven azt, amit a vámon elveszítenek. Ebben egészen bizonyos vagyok mint ahogyan abban is: észre sem fogom venni, mikor fizetek többet. Lám, Orbánék egy népszavazással eltüntették a vizitdíjat, és most szórványos hírek jönnek arról, hogy a 300 forint többszöröséig fizettetik ki egyes kórházak a nem „oda tartozó” betegekkel. És pénzt kérnek „extra” szolgáltatásokért. Mindig van megoldás.

Szóval a Népi Kormány és Törvényhozás immáron sokadjára döntött úgy, hogy jogi erőszakot vesz a Saját Alaptörvényén is. … Biztos-ami-biztos pedig a Civil Szervzeteken/Mozgalmakon is. Utóbbiak a veszélyesebbek, lévén az Előbbit napról napra képes a Nép Igazságérzetéhez idomítani (lásd fentebb!), míg az utóbbiakat csak dehonesztálni: HAT “alapítványistára” ÖTVEN rendőrt reászabadítani!

De hát ezen csodálkozni nem köll! A Hatalom egyelőre azt csinál, amit akar. Kinyírja a Civileket … no meg a bankokat … mindezek pénzén pedig le/kifizeti azt a Magyar Honpolgárt. Aki némi állami baksisért bármikor eladja a saját szavazatát, szabadságát (lévén ezekkel kezdeni semmit nem tud!). No meg a saját anyját is! …

Ám ebben az esetben talán még meg is jegyzi: “Bocsi, Anyuka! Semmi személyes. Csak muszáj!

A posztomban nincsen semmi személyes. Csak A tenyeremet viszkető “Muszáj“!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

2 hozzászólás on “Mérgezett “ajándék” a Vezértől”

 1. bonhomme szerint:

  Jókívánság á la bonhomme

  Mikor beszédet mond a Felcsúti Gigász,
  mondókájában sok a galimatiász.
  Hungaricinusos ez a fideSS-kúrmány;
  álnok vezetőjét én úgy szájba kúrnám
  egy súlyos fémtárggyal, hogy szerteszét szállna
  becses protkója, és többet nem kaszálna
  vastapsot gyülevész népétől a tróger…!
  Taposná a földbe Közgépes bulldózer!

 2. kicsiroli szerint:

  Na kérem szépen, szó szerint és feketén-fehéren erről van szó!!! Aki pedig nem látja ezt, na az a hazaáruló. Ennyit Magyarországnak nem ártottak még, mint ez a lopós, hazudós trógerek.
  bonhomme: az utolsó sor “háziáldásnak” is szenzációs lenne.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s