Orbánra várva

A Kedves Vezető ösmét magára öltötte pávatáncos gúnyáját (tütü a vízilón), majd Sopronpusztán “elegánsan” elsasszézott … posványosi énjétől. Galimatiászoktól és önelletmondásoktól hemzsegő előadásából mindenki azt hüvelyezhetett ki, amit akart. Meg is kapta érte az előadóművésznek járó vastapsot.

Sopronpusztán tegnap ismét megemlékeztek a huszonöt esztendővel ezelőtti, a “Vasfüggöny átvágását” eredményező Páneurópai Piknikről. A rendezvény csúcspontja (természetesen) az volt, hogy a felállított pódiumon megjelent a Vezér és Rákay “Philip” nertársnak, meg a kb. ötszáz főnyi (jelentős részt osztrák!) szájtáti közönségnek kötetlen stílusban elmagyarázta a rendszerváltást, hogy mi a helyzet most Agyarországon és miért van még mindig válságban az egyébként a vesztébe rohanó Nyugat.

Aki azt várta, hogy e megemlékezésen majd ösmét végighallgathatja a Posványosi Fertelem valamiféle átszerkesztett és lájtos változatát, az csalódott … is … meg nem is. Viktor ezúttal hozta régi önmagát: galimatiászoktól és önellentmondásoktól hemzsegő előadásából ki-ki azt hüvelyezhette ki, ami neki jól esett; amit a szócipelői majd úgy értelmezhetnek, ahogy éppen az adott helyzet megkívánja. Ugyanis ha a nejlonkákán is csomót kereső (mondjuk liberális és nyugati) firkászok belekötnének valamelyik mondatába, hát rögvest idézni lehet egy másikat, mely tökéletesen ellent mond az inkrimináltnak. Ha pedig a saját radikálisai kezdenének háborogni, hogy “Puha voltál Viktor!“, akkor azonnal az orruk alá lehet nyomni egy olyan szövegrészt, ami szerint “A miniszterelnök úr igenis jól megaszondta!“.

Különösen megkapó volt, ahogyan Orbán gondosan kerülte a nagy botrányt kiváltott “illiberális demokrácia” jelzős szerkezetét (amit már a tusványosi videó angol fordításából is gondosan kiradíroztak), no meg azt is, hogy szándéka szerint különböző obskúrus diktatúrák példáit tenné követendővé az ország számára. Kijelentette ugyanis, hogy fölösleges címkéket ragasztgatni (gondolom: most, hogy ő Tusnádfürdőn ezt már megtette), hiszen “demokrácia, piacgazdaság és jogállam csakis egyféle lehet“, kínai meg orosz mintákat pedig azért nem lehet lekopírozni, mert “mi magyarok vagyunk” (meg “félázsiaiak” is, ugyi?!). De ugyanez a helyzet a nyugat-európaiakkal (lásd előbb!). Nekünk ugyanis “azt kell kérdeznünk, hogy mi az, ami jó nekünk és nem azt, hogy mások mit csinálnak jobban, majd azt lemásolnunk“. Mert ugye ezt a hibát egyszer már elkövettük, félre is siklott a rendszerváltás.

Szerinte a kezdet kezdetén még “minden ellenzéki liberális volt“, ők meg ráadásul “radikálisak” is, hiszen a párton belül arra a következtetésre jutottak, hogy olyan korszakban élnek, “amikor lehet előremenni, nem kell okoskodni, nem kell nagyon nagy teóriákat fölépíteni, hanem csinálni kell a dolgot“. Ennek az volt az oka, hogy akkoriban “mindenki a szabadságra vágyott” (tehát az, aki ma nem liberális az már nem erre vágyik?!), s azt gondolták, nincs más dolguk, mint “Ausztriát csinálni Magyarországon“. Bár az előbbi szempontjából “a rendszerváltás teljesítménye ötös“, az utóbbi nem sikerült, mert itt maradt “az infláció és a magas államadósság, rosszabb lett a helyzet a munkanélküliség, a közvagyon és a rend terén“.

Mindebből az következik, hogy “amiben jól teljesítettünk azt meg kell őrizni, amiben meg nem, azt meg kell változtatni“. A szabadság tehát teljesen rendben, itt minden maradjon csak úgy ahogy most van (mármint 2014-ben, egy összebuherált Tákolmánnyal meg egy, a végrehajtói hatalmat elvileg ellenőrző, kiherélt intézményrendszerrel?). Ámde minden másban meg köll találnunk a saját utunkat, ami nem lehet azonos a nyugat-európai modell követésével – hiszen arról nemrég kiderült, “rendkívül sebezhető” – , ugyanis mi “nem tudunk csatlakozni egy olyan nyugat-európai boldogulási irányzathoz, amely jól láthatóan folyamatosan veszíti el a tartalékait, talán már fel is élte“. (Ez egy gyönyörű “galimatiász”, ráadásul még “hasznos” is. Ugyanis a Rétor “elfelejtette” kifejteni, hogy pontosan miféle tartalékát éli/élte is fel Európa, így a hallgatói ebből egy kukkot sem érthettek. Ámbátor mindenki gondolhatott arra, amire csak akart! … Szabadság van itten! Nemde?!) Így most az a nagy helyzet, hogy “egész Nyugat-Európa valami megújulás után kiált, mindenki azt nézi, hogy honnan jön már egy gondolat, ami valami energiát, frissességet, iránymutatást hoz ebbe a mostani, világgazdasági értelemben zsugorodó nyugati kultúrkörbe“. (Ez már megint egy galimatiász, hiszen miként lehet egy kultúrkör világgazdasági értelemben zsugorodó? Ugyanakkor benne van a rejtett tartalom is, hiszen a Fideszegyház Híve pontosan tudja, kire is “vár” Európa, sőt az egész Világ! Hát persze hogy rá, Orbán Viktorra, Az Ismert És Az Ismeretlen Világegyetem Legfőbb Zseniére, Az Új, “Munkaalapú” UniverzumTellér Gyula által ihletett –  Megteremtőjére!).

Orbán tehát most profi volt. Tökéletes “arányérzékkel” lépdelt végig azon a kötélen, mely a maga által önmagának létrehozott aknamező fölött feszült. Produkciója még az osztrákoktól is (nekik szinkrontolmáccsal kedveskedtek a rendezők) vastapsot kapott, hiszen ők is hallhattak a Megváltótól olyasmit, amit szerettek volna, bár (szerintem) a Hablaty többi, usque 90 százalékát nem értették. (Semmi baj, a magyarok is így voltak vele!)

Persze a “Sógorok” nem olvasták Szt. Tellér próféta Márciusi Evangéliumát, így nem tudják mi várna esetleg rájuk, ha eljőne Az Új Világrend. … Mi már sejtjük!

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

4 hozzászólás on “Orbánra várva”

 1. bonhomme szerint:

  “Orbán Viktor gyagya,
  mert vizes az agya..
  Bemutatom Rákay Kálmááánt…”

  Szerintem pusztán udvariasságból kapott vastapsot a Führer standup comedy-je.
  Vagy bértapsoncok voltak, az sem újdonság a Nép-nemzeti Egyszerűsített lenyúlás Rendszerében.

  A mellékelt Gépnarancs-cikk is jó volt, nagyokat röhögtem a további írásaikon…. Különösen a Minisztériumot a falunkba! c. váltott ki belőlem erős nevetési ingert. 😀

 2. Retrograd Saturnus szerint:

  Orbán a római katolikus illiberális ‘demokráciáról’ szónokolt Sopronban csakúgy, mint korábban. Ne feledjük, ők a Nagy Francia Forradalom előtt élnek, az Ancient Regime-ben. A liberalizmus a legfőbb ellenfelük, mert sem a szabadság, sem az egyenlőség, sem a testvériség nem elfogadható számukra, hanem kizárólag az abszolutizmus, aminek számukra legtökéletesebb legújabbkori formája a fasizmus. Róma egész Európa államegyháza akar lenni, és ehhez a Nagy Francia Forradalom valamennyi vívmányát el kell tüntetnie. Nem kevesebbet, pontosan ezt képviseli a leendő nádor úr. Ezért jelent személye és politikai rendszere súlyos biztonsági kockázatot kishazánkban, Európában és az egész euroatlanti övezetben. Magyarországon sajnos, teljesen szabad utat kapott, mivel ahelyett, hogy pontosan megneveznénk és – aláírásgyűjtésekkel, bojkottal, országos tömegdemonstrációkkal – elutasítanánk alkotmány- és demokráciaellenes céljait és eszközeit, tetteit, csak hüledezve kommentálgatjuk műveletlen ostobasága szánalmas megnyilvánulásait. Ezzel valójában passzívan támogatjuk őt, klerikális tanácsadóit és tettestársait mindenben amit tesznek. Szóval, mi vagyunk igazán szánalmasak.

 3. Erdelyi Klara szerint:

  Gondolom a post cime ( nagyon találóan) a Samuel Beckett – Godot-ra várva c. münek a parafrázisa – de nagyjából a Kedves Vezetö hozzáállása a kormányzáshoz éppenolyan, mint az emlitett mü szereplöi …. legalább annyira abszurd …. csak hogy ez nekünk a kökemény valóság – mig a mü csak egy kitaláció….

 4. […] is már többször szóvá tettem, hogy a Mi Viktorunk valóban “különös anyagból van gyúrva”. Kimagaslóan […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s