Gáz a Vezér fejében

Az E.On-nal kötött gázcégvásárlási szerződések napvilágra kerülése után a legteljesebb nyugalommal nyilváníthatjuk “gázai“, azaz katasztrófa sújtotta övezetnek Orbán agyát. Nagy “gáz” van a Vezér fejében.

Az Átlátszó által kiperelt és tegnap közzé tett dokumentumok alapján a következő tényeket ismerhettük meg. A német E.On már régóta szeretett volna megszabadulni két, magyarországi gázcégétől, az EFT-től (“E.On Földgáz Trade“) és az EFS-től (“E.On Földgáz Storage“). Ezért 2011 májusában ezeket eladásra ajánlotta az MVM-nek (“Magyar Villamos Művek Zrt.“) összesen 1360 millió euróért. A reménybeli vevő azonban, a saját értékelése szerint, a két céget legfeljebb 384 millióra tartotta, így a biznisz kútba esett. Ámde bő egy esztendővel később ismét terítékre került a dolog, s az E.On már “csak” 875 millió eurót kért a vállalataiért, amit osztán az MVM tavaly zokszó nélkül ki is fizetett.

Joggal merült fel a kérdés, hogy vajon melyek voltak azok az indokok, amelyek meggyőzték az MVM-et arról, hogy 2013-ban már érdemes neki a két esztendővel korábban megállapított érték majd’ két és félszeresét kifizetnie az EFS/EFT-csoportért. Ezt szerette volna megtudni az Átlátszó is, s ezért közérdekű adatigénylést nyújtott be az illetékes MNV-nek (“Magyar Nemzeti Vagyonkezelő“), amely azt – az orbanista állam hivatalaitól megszokott módon – elutasított. A portál persze perre ment, s bár a hivatal “az utolsó töltényig” hadakozott, a harmadfokú bírósági döntés után nem volt más választása, mint a dokumentumok átadása.

Az iratokból kiderült, hogy ha a kormány hallgat a szakértői által készített vagyonértékelésekre és kockázatelemzésekre, akkor nem hogy fizet az E.On-nak, hanem még ő kér pénzt a német óriástól! Az EFS/EFT-csoport ugyanis egy végtelenül kockázatos, hatalmas bizonytalansági tényezőkkel terhelt, óriási pénzszivattyú csupán. Valódi értéke pedig valahol a plusz 111 milliárd és a mínusz(!) 355 milliárd forint között lehet, melynek pontos megállapítása azért lehetetlen, mert az E.On a legfontosabb dokumentumokba nem adott betekintést. Tehette pedig mindezt azért, mert még 2012 novemberében Orbán aláírt egy megállapodást a német cég vezetőjével, Johannes Teysennel, amelyben még a vételárat (875 millió euró, azaz 260 milliárd forint) is rögzítették!

A Világ Legostobább Szándéknyilatkozatában a “Nemzeti Ügyek Kormányá“-nak minimum zavart feje, belement ugyanis abba, hogy az akvizíció eldöntéséhez legfontosabb dokumentumok egy részéhez, csakis a Nyilatkozat aláírása után(!), a legszenzitívebb anyagokhoz pedig kizárólag az Adásvétel nyélbe ütését követően(!) juthat hozzá a Vevő. Ez pedig ugyi teljes mértékben kizárta annak lehetőségét, hogy a vételre kijelölt MVM, meg a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV megállapíthassa nem csak azt, hogy érdemes-e vásárolnia (s, hogy mennyiért), hanem azt is, hogy valójában mi is kerül a tulajdonába. … Mindezt rögzített áron!

Közbevetőleg:
A Nyilatkozat aláírása után a német “Handelsblatt” című üzleti napilap egy szokatlanul gúnyos cikkben (a linket sajna nem találom) meg is dicsérte Teyissent azért, hogy milyen “ügyesen ejtette át a teljesen ostoba” Orbánt. Lássuk be, a lapnak igaza volt! Hiszen ki az a hülye, aki hajlandó szerződésben kötelezni el magát például egy olyan ingatlan megvásárlására, amelyről a címén kívül semmi mást nem tud?! … No, ezt az idiótát hívják “Orbán Viktor”-nak, akit teljes joggal lehetne mondjuk egy “gazdaságtörténeti múzeumban” mutogatni. … KITÖMVE!

A kockázatokkal és mellékhatásokkal természetesen az MVM is, az MNV is tisztában volt. Hiszen azért, mert azok vezetői egytől-egyig fidesznyikek, még nem automatikusan debilek is. Pontosan tudták, hogy itt nagy “gáz” van, s ezért kétségbe esve írogatták a memorandumaikat. Feljegyzéseket arról, hogy a tényleges érték megállapíthatatlan. Arról, hogy az egész ügylet előkészítése (a honi előírások szerint is) törvénytelen és valószínűleg sérti az EU állami támogatások tilalmára vonatkozó szabályait is. Arról, hogy lehetetlenség felmérni a kétségtelenül létező kockázatokat (különösen a “Take or Pay“-kötelezettségből eredőket – lásd alább!). Arról, hogy ezzel csontig kizsigerelik az MVM-et, amelynek így tőkepótlásra és állami garanciákra lesz szüksége. Arról, hogy “nagy gáz van”, ez az egész pedig marhára büdös, amire sokak kozmálhatnak rá.

Take or Pay
A 2000-ben (ki is volt akkor a miniszterelnök?!) megkötött és jövőre lejáró, hosszútávú orosz gázszállítási szerződés egyik pontja szerint a magyar fél akkor is köteles kifizetni az adott esztendőre megrendelt kontingensét, ha azt felhasználni/elszállítani nem tudja. Ezt a pontot a 2004-ben színre lépő E.On sem tudta módosíttatni a Gazprommal, hiszen mutassanak már egy kereskedőt, aki ne szeretné kétszer eladni ugyanazt az áruját. A visszaesett honi gázigény okán ez az idén 105 milliárdos kiadást jelentene, ámde – mint hírlik – az oroszok (valószínűleg a Pakstumért cserébe), hajlandóak voltak úgy eltérni, hogy az idei keretet 2015 után is felhasználhatjuk. Balsoje szpasziva … gaszpagyin Putyin/Orban!

A memorandumok közös jellemzője, hogy mindegyik egy-egy (“seggvédelmi”) segélykiáltás … Felfelé! Az MNV a tulajdonosának könyörög: hagyjuk az egészet a picsába! Az MNV térden állva esdekel az “őt” felügyelő/irányító NFM-nek (“Nemzeti Fejlesztési Minisztérium“): csináljon már valamit, mert ez az egész úgy szar, ahogy van! Az akkori miniszter (Lászlóné Zsuzsika) azonban csak a vállát vonogatja, s hivatkozván a kormányrendeletre kvázi kijelenti: sajnálom fiúk, ez van, ezt köll csinálni, én pedig nem vagyok hajlandó odatolni a seggemet a beszámíthatatlan meggyőzhetetlen Főnök szaros gumicsizmája elé! Így osztán a T. Magyar Honpolgár foghatta magát és kihajíthatott az ablakon összesen 465 milliárd forintot (azaz 205-tel többet, mint amit hivatalosan Orbán a szemünkbe hazudott! – lásd a táblázatot!) az “energiafüggetlenség” elérése címén olyasmiért, ami valójában (pontosabban: vélhetően) mínusz 355 milliárdot ér!

Felhasználási célok (Ft) Források (Ft)
Fix finanszírozási igény Vételár: 260 milliárd, Forgóeszköz igény 90 milliárd Bankgaranciák: 10 milliárd, Tranzakciós költségek: 8,55 milliárd tőkejuttatás: 200 milliárd hitelfelvétel: 160 milliárd
Opcionális finanszírozási igény VTB akkreditív: 105 milliárd tőkejuttatás: 105 milliárd

Ezek után nem is csodálkozom, hogy a Vagyonkezelő anyatigrisként védelmezte a nyilvánosság elől eme dokumentumokat. Hiszen ezek tökéletes bizonyítékai az orbanista maffiaállam működésképtelenségének, elképesztően centralizált döntéshozói mechanizmusának, irgalmatlanul pazarló mivoltának, kártékonyságának. Kitűnően mutatja be, hogy a túlfizetett pártkáder ugyan tökéletesen tisztában van azzal, hogy a Főnök koponyájában a Józan Ész már csak molekulárisan, légnemű halmazállapotban található meg. Tudja azt is, hogy a Döntés végrehajtásával iszonyú károkat okoz az országnak, s ha egyszer majd jön(?) a számonkérés, hát az ő fejére borul a bili. Ennek ellenére nem az ilyenkor logikus lépést (lemondok, felmondok) teszi meg, hanem a felelősséget igyekszik elhárítani magáról azzal, hogy a “sejhaját” bebiztosítani hivatott memorandumokat ír, de azt is csak úgy, hogy azér’ nagy baja ne legyen belőle. Mert kell az állami állás, mert egy valódi munkahelyen helyt állni (ha egyáltalán képes rá) roppant fárasztó, mert segget nyalni könnyebb (bár undorító).

Hát ez a helyzet emberek! Egy őrült vezeti az országot, amiben pedig “légnemű” káderek segítik szorgosan. Mi meg “szívni” fogunk. Nem gázt! Ha az ukránok tényleg elzárják a csapot, a félig üres tározóinkból maximum propaganda fog elősziszegni.

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!

15 hozzászólás on “Gáz a Vezér fejében”

 1. kicsiroli szerint:

  Ez még a régi rendszerből hozták ezek a kisz- és párttitkár fiuggg, úgy hívtuk, hogy vs mozgalom, azaz védd a segged. Majd azt mondják, hogy parancsra cselekedtek. Láthattuk, hogy a nácik is milyen jól jöttek ki belőle.
  Már csak egy tökös ügyész kellene!!!!
  Hajrá OGYM, hogy egyszer csak ezt a psziho- és szociopata barmot felelősségre vonjuk!!!

  • szendam szerint:

   Igazad van “kicsiroli”!

   Éppen ezért aktuális mind a mai napig Hofi Géza szinte valamennyi kabaréja. Ő ugyanis a bürokratikus ostobaságot, az emberi hülyeséget karikírozta ki mindég is!
   Most, hogy megint diktatúra vagyon, hát legalább három Hoffmann Gézára lenne szükség a feldolgozáshoz!

   No, meg Ellenzékre is, amely minden létező kamera/mikrofon jelenlétében azt ismételgethetné, hogy “A magyar polgárok azt várják a miniszterelnöktől, hogy álljon ki eléjük és személyesen magyarázza meg – ha tudja – , hogy miért költött el az adófizetők pénzéből ötszázmilliárdot egy olyan cégcsoportért, amely igazából csak 400 milliárdos adósságot, kötelezettséget, tehát negatív vagyont jelent!”

   Ámde se polgárok, se ellenzék nem létezik!

   Sajna ez a helyzet!
   … és ezt szendamondja!

 2. nyizo szerint:

  Sajnos van az a pénz,amiért sok (majdnem “ember”-t írtam) seggnyaló megalkuszik,gerince már amúgy sem lévén,nem kell küszködnie a felelősséggel,és csak az tudja miért van a posztján,aki benyomta oda.
  Csak még egy kérdés: lesz alternatíva ha az OGYM győz? Szerintem akik eddig voltak,mind el kéne zavarni,de úgy hogy soha ne jöhessenek vissza,és az első új törvényben le kéne írni a képviselők visszahívhatóságát! De örömmel látnék egy “teljes vagyonával felel” mondatot is a szarháziak elriasztására!

  • emigrant szerint:

   A képviselők visszahívhatóságának kizárólag akkor van értelme, ha megszűnik a listás mandátum. Mindenki egyénileg és területi alapon kerülhetne csak be. Ez volna az igazi képviseleti demokrácia, és elválna egymástól a politikus és a szakember. Ez egyelőre kilátástalan, mert a politika a pártok játszótere, és az ő érdekeiket sérti. A pártvezetők egyéni mandátumot szinte biztosan nem kapnának, hiszen őket már jól ismerik az emberek. Mivel a törvényeket politikusok, azaz képviselők hozzák, nem várható el tőlük olyan szabályozás, ami saját egyéni és pártérdekeiket (=közérdeknek álcázott magánérdek) sérti. Azaz a politikai képviselet tekintetében radikális változásra csak valamiféle forradalom és forradalmi alkotmányozás után lenne lehetőség. Hozzáteszem, hogy az egész csak öt percig tartana, mert utána a képviselők meghoznák a maguk “négy láb jó, két láb jobb!” jellegű módosításaikat. Hát ennyit a vágyainkról.

   • szendam szerint:

    Kedves Köztársam, Barátom!

    Ugye ez a “tisztán egyéni és területi” mandátumszerzésre vonatkozó ötleted csak egy szándékos abszurd!
    A pártvezetők egyéni mandátumot “szinte biztosan” nem szerezhetnének, lévén “őket már jól ismerik az emberek”? Ugye nem gondolod komolyan, hogy a széljobbra erősen bebólintó, budai luxuselit piócái nem lennének hajlandóak akármikor egyéni képviselőjüknek választani a vidéki bunkó Zorbánviktort?!
    A “helyi ismertség”? No hiszen! A vakkomondoros Baloghjózsiról mindenki tudott helyben mindent, ennek ellenére negyedjére polgármester és kétszeres ogy.-képviselő! Seszták Offshore Miniszterről meg Kisvárdán tudott mindenki mindent. Mégis helyi és ogy. képviselő lehetett 1998 óta többszörösen is!
    Abban persze igazad van, hogy a “képet viselők” kábé öt perc alatt hoznák meg a “négy láb jó, két láb jobb”-szabályt. Hiszen ezt már tapasztaltuk … a Zemútnyégyévben (is!).

    Köztársasági és baráti üdvözlettel: szendam!

  • szendam szerint:

   Kedves “nyizo”!

   Halvány sejtelmem nincs arról, hogy az OGYM “győzhet”-e. Hogy ez a mozgalom jelenleg alternatívát jelent, az biztos. … Pláne, ha Tuareg kitart az eredeti szervezőelv mellett.

   Visszahívhatóság?! Soha!
   A “Zelmúnyócévben” megtapasztalhattuk, hogy mindig lehet kellő számú hülyét/ostobát találni egy Közérdeknek kikiáltott, alpárian mocskos cél elérése érdekében. A “Zemútnégyévban” pedig azt, hogy a Hatalom miként tudja közérdeknek beállítani a Köz emilyen jogainak maximális korlátozását.
   Ezért osztán én inkább azt propagálnám, hogy nem csak a “választott”, de annak “választója” is vagyoni felelősséggel tartozzon!
   Igaz, hogy ez gyakorlatilag megoldhatatlan, hiszen ehhöz tudni kéne ki kire/mire szavazott (ŐK tudják!), illetve a Képviselő miért tette, amit tett?!
   Ámde mindez azt a célt szolgálná, hogy a T. Választó ne begőzölve, hanem megfontolás alapján szavazzon!
   Szerinted lehetséges ez?
   … és ezt szendamkérdi!

   • nyizo szerint:

    Azt még sokáig nem fogjuk elérni,hogy a szavazó tudja miért és kire szavaz,ezért kéne az “okosabb” oldalról megfogni a dolgot,vagyis ha néhány havi kormányzás után is csak a zsebtömés mutatható ki az ígéretek szokásos elfelejtése mellett,akkor el kell zavarni és teljes vagyonelkobzással jutalmazni. Ez talán elrettentő lehet,ha meg valaki olyan barom,hogy így is jelentkezik képviselőnek, és nem dolgozik,az az “übaja”. Ehhez csak egy független testület kell,akár jól megfizetve,hogy ne lehessen korrumpálni őket,de még mindig kevesebbe kerülne a mai képviselőink törvényes lopásainál,vagy a mi zsebünkből történő mértéktelen és felelőtlen pénzszórásoknál.

   • nyizo szerint:

    A “választó” még sokáig nem fogja tudni kire szavazzon,hiszen ahhoz meg kéne érteni az igazi célt amit a jelölt ígér (nem a kampányhazugságot!!),ez pedig feltételezi,hogy saját aggyal rendelkezik és azt használni is tudja,nem csak magánál tartja mint a legtöbb orbánfan. Ezért én a másik oldalon fognám meg a dolgot,mivel ha valakinek annyi esze van,hogy rájön e pénzkereset milyen lehetőségekkel jár,akkor vállalja azt is,hogy tesz érte valamit. Ha pedig csak üres ígérgetés volt és ez kiderül, akkor számoljon azzal,hogy a teljes vagyona rámegy. Ennek felügyeletét egy független szervezetre bíznám,jól megfizetve,hogy ne lehessen korrumpálni őket,ami még mindig kevesebb pénzbe kerülne mint a mostani rendszer zsebünkre menő esztelen herdálásai.
    Na persze egy alkalmassági igazolás sem ártana mondjuk egy független pszichológustól hiszen már egy moped vezetéséhez is követelmény,nemhogy egy országhoz!

 3. bonhomme szerint:

  Most olvastam egy elég kemény krimit. A negatív főszereplő egy házaspár volt, akik azt hitték, kedvükre és büntetlenül űzhetik véres játékaikat. Aztán végül megkapták, amit érdemeltek, persze nemhivatalosan, mert közvetlen bizonyíték nem volt ellenük.
  Ez itt az ő filozófiájuk. Nem tudom, mennyire áll Orbánra, a bandájára, vagy általában az ígérgető képviselőkre:
  “A szabályok azoknak valók, akiknek nincs elég képzelőerejük ahhoz, hogy megszegjék őket. A felsőbbrendű nők és férfiak a saját szabályaik szerint élnek – vagy egyenesen szabályok nélkül….. Ha az ember él a hatalmával, akkor nincsenek áldozatok, mert a sorsuk csak a behódolás utáni vágyuk manifesztációja. Ugyanúgy irányítják saját végzetüket, mint mi a miénket.”

 4. bonhomme szerint:

  Még az előző, “gázos” poszt, meg Neonbagi nyomán született, de akkor már ide posztolom:

  A felcsúti sz***s k***a

  Édes Viktor, mért gondolod,
  hogy te bármit megtehetsz?
  Az országodat rombolod,
  s neked ez csupán jó hecc.

  Multik, bankok ellenében
  vívod “szabadságharcod”,
  míg végül néped szemében
  elveszíted majd arcod.

  Azért az már elég durva,
  hogy a lengyelek szerint
  nem vagy más, mint sz***s k***a,
  s néped még mindig legyint.

  Nem tudom, így meddig marad,
  mikor fognak ébredni,
  de azt tudom: a népharag
  fog majd veled végezni.

  Tusnádfürdőn osztod az észt,
  véreinket uszítod;
  országodra hozod a vészt,
  amíg el nem pusztítod.

  Orálisan ejakulálsz
  bullshitet az arcunkba*;
  lenyeljük – arra spekulálsz -,
  elfáradván harcunkba’.

  Közmunka az árokparton
  – “Arbeit macht frei”, azt mondod -,
  hogy néped éhen ne haljon,
  ámbár neked nincs gondod.

  Megmondom, mi lesz a vége:
  a húrt addig feszíted,
  amíg végül még ez évbe’
  hatalmadat veszíted.

  Mi jön előbb? Nem tudhatom.
  Államcsőd? Forradalom?
  De véged lesz, elmondhatom;
  erről szól most a dalom.

  Nem lesz majd itt Vologya cár,
  vagy bárki, hogy kimentsen:
  elsodor majd a szökőár;
  neked remény már nincsen.

  Bukott elődeid sorsa
  lebegjen szemed előtt:
  vajh’ lábadnál akasztanak,
  vagy kivégeznek előbb?

  * ez egy derekas képzavar; ezúttal Neonbagi Igazad vót Fletó! c. posztjának kulcsszavait, illetve hellyel-közzel Fabius szófordulatait használtam fel.

 5. […] ő meg igyekszik megszolgálni a pénzt. Pénzt?! Ugyan! Azt már minimum az E-On-ügylet (lásd itt!) napvilágra kerülése óta tudjuk, hogy a Nemzet Esztelenje egyáltalán nem tud üzletet […]

 6. […] De mire megy el ez a rengeteg pénz? A lejáró adósságok finanszírozásán kívül többek között arra, hogy az Orbáni Őrület jegyében elkövetett államosításokat fizessék ki. A kormány bőkezűen szórja a mi pénzünket különböző, eladdig magánkézben lévő vállalatok felvásárlására. És tényleg nem szűkmarkú ilyenkor. Ha a piaci pletykák szerint a felvásárolt Magyar Külkereskedelmi Bank német tulajdonosa “fülig érő szájjal” távozott Magyarországról (lévén elképesztő összegért sikerült eladnia az ordas veszteséget termelő bankját) és otthon pezsgőt bontott, akkor az ugyancsak német E.On vezetői/tulajdonosai egy egész pezsgőgyárat vehettek maguknak! Volt is miből, hiszen a (kb.) mínusz 1100 millió eurót érő, magyarországi földgázcégeiket sikerült 875 milláért Orbán nyakába sózni, ráadásul úgy, hogy még alaposan át is verték a Kárpát-medence Géniuszát (lásd itt!). […]

 7. […] rendben vagyon!) bármiféle módon megkérdőjelezné, megingatná (egyik eklatáns példát lásd itt!). Mert különben ki vagyok rúgva, ahogy az a beosztottam is, akit én magam távolítok el annak […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s