Ecclestone Tusnádfürdőn

Hogy miként került Bernie Ecclestone Tusnádfürdőre? Sehogy. A Forma-1 mindenható piócája soha még a közelében sem járt a Bálványosi Szabadegyetemnek. Oda az Agyar Hírlap vezető publicistája, a látnoki képességekkel rendelkező Bayer Zsolt vizionálta. Nem kéne ezt a szósámánt rendszeresíteni a “Kurultájon”?

Hosszas tanakodás után végre Bayer Zsolt is megszülte a maga Posványosi Magyarázatát. Jobbszéles Gábor kedvenc tollnoka tegnap velős jegyzetet rittyentett az Agyar Hírlapba (mazochisták kedvéért: itt a cikk!) arról értekezvén, hogy valójában mi is hangzott el a Posványosi Beszédben.

Az agyarkodó szósámán szerint az a helyzet, hogy a Liberalizmus, pláne a Neoliberalizmus igenis meghaladható, sőt, meghaladandó. Azért az, mert gazdasági téren az nem más, mint a globális szabadversenyes kapitalizmus dogmája, amely semmi más, mint a világ népeinek halálra ítélése, kultúrális területen pedig maga a fertelem. A neoliberalizmus a hétköznapi gyakorlatában ráadásul tagadja a jogállamiságot, nem biztosítja a törvények előtti egyenlőséget, azaz elveszi az emberektől a szabadságukat. Kitűnő példa erre az, hogy a közelmúltban B. Ecclestone, akit a német hatóságok vesztegetéssel vádoltak és pereltek be, mindössze 60 millió fontért cserébe megvásárolhatta a büntetlenségét! Márpedig szabadság csakis jogállamban képzelhető el, ezt pedig Orbán egyáltalán nem támadta. Az orbáni állam (ellentétben tehát pl. Németországgal) ugyanis messzemenőkig biztosítja a szabadságot (tehát a jogállamiságot), amire fényes példa az Alaptörvény. Összefoglalva: a miniszterelnök Tusványoson lényegében az egész emberiséget, annak szabadságjogait, a jogállamiság alapeszméjét védelmezte, s aki mást állít, az hazug, randa disznó és le van szarva!

Eme dupla galimatiászoktól(*) hemzsegő szöveggyúrmány ékes példája annak, hogyan próbálja megszolgálni egy udvari bértollnok a maga baksisát. A szeszipar termékeinek mértéktelen fogyasztásától, valamint az elvakult, kritikátlan párthűség és alázat mákonyától teljesen elbódult trubadúr, költeményének alapjául azt veszi, hogy Hűbérura a legfaszább csávó, maga a Világ Megmentője. Erre a bázisra osztán felhalmoz egy zagyva, eklektikus (ecclestone-os) szópiramist, melynek csúcsán ott csillog az ő egyénisége. Azon unkilási tehetsége, hogy ő képes volt a Posványosi Fertelmet egy olyan megvilágításba helyezni, amire addig más nem is gondolt. Az nem baj, hogy tulajdonképpen ő sem érti az egész firkálmányt. Az a fontos, hogy az olvasó se, s ezt a célt el is érte (lásd: a cikk alatti kommentek egynémelyikét!).

  • (*) A “galimatiász” egy olyan értelmetlen, zagyva szógyurmány, melyben a szerző a lapos tartalmat érzelmi dagályossággal, stílusbéli nagyzolással, nagy szavak pufogtatásával igyekszik feljavítani. Ennek “dupla” változata az, amikor a szöveget már nem csak az olvasó, de maga a szerző sem érti. (forrás: Ráth-Végh István, “Az emberi butaság” – Gondolat, 1962.)

Végtelenül egyszerű lenne néhány kézenfekvő példával kikarikírozni és leleplezni Bayer firkálmányának nyáladzó szervilitását, ordító önellentmondásait. Hiszen a jegyzetbe, a koncepció okán erőszakkal belegyömöszölt Ecclestone-üggyel nyugodtan lehetne szembe állítani a Safarov-botrányt. Osztán feltenni a kérdést, hogy miért nem jogállam az a Németország, amelyik egy akkora “váltságdíj” ellenében ejtette a vádat Ecclestone-nal szemben, ami számára is komoly érvágás (háromszorosa a vesztegetési összegnek!) és miért jogállam az a Magyarország, amelyik gyakorlatilag szabadon engedett egy azeri baltásgyilkost, cserébe egy-két milliárd eurónyi kölcsönért(!) és egy, az ország tekintélyét alaposan lejárató, nemzetközi botrányért? Lehetne írni arról is, hogy a “jogállamiság biztosítékában”, az Alaptörvényben ugyan tényleg rögzítve vagyon például az általános, titkos és egyenlő(!) választójog elve, csak ezt ez a “Jogállam” egyszerűen nem tartja, a törvényesség őreként szolgáló legfőbb testület pedig nem tartatja be (lásd: a választójogi törvényt, a “Budapest-törvényt”, meg az ezekhöz kapcsolódó tákolmánybírósági határozatokat!).

Ámde nem teszem, mert a leleplező példák oly’ gazdagsággal állnak a rendelkezésemre, hogy a bőség zavarában nem tudnám eldönteni, melyikekhez nyúljak. A karikírozást azért hagyom ki, mert ezt már megtette “kettes” kolléga az “Örülünk, Vincent?“-ről (kitűnő írását lásd itt!). Nem teszem továbbá azért sem, mert azok, kiknek szemeit a leleplezéssel, a kifigurázással ki kéne nyitni, egyszerűen nem is akarnak látókká válni, a szendamondját pedig még véletlenül sem olvassák. Nekik bayerzsoltok, sspéterek, tellérgyulák, bogárlászlók köllenek és nem a tiszta ész kritikája.

Ami a Mi Zsótinkat illeti, javasolnám, hogy a következő esztendőtől rendszeresítsék őt a “Kurultáj“-on, mert ott nagy a kereslet az ilyen szósámánok és textustáltosok iránt. Ez a rendezvény ugyanis az önámító emberi butaság egyik legszebb példája.

… és ezt …

szendamondja!

A Mozgalom legújabb híreit Tuaregtől, lásd itt!
Reklámok

One Comment on “Ecclestone Tusnádfürdőn”

  1. OKI szerint:

    Ha az osszes fideszes gengszter az altala okozott kar 3-szorosat fizetne vissza a koltsegvetesnek, ez az orszag a vilag leggazdagabb orszaga lenne! Es persze akkor lenne
    jogallam ebben az orszagban.
    (Alom, alom edes alom?)
    De hat erre itt sajnos nincs IGENY!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s