A Munkácsy-saga szaga

Egyre nagyobb bűzfelhő árad szét Debrecen irányából az egész Orbanlandra. A Munkácsy-trilógia hétfőn Kanadába visszaszállított festményének (“Krisztus Pilátus előtt“) ügye úgy rákozmált Mr. Húszszázalékra, meg a szintén debreceni illetőségű, ex-államtitkárra, rajtuk keresztül meg az egész, sötéten bunkó, műveletlen és álnépies(ch) Maffia-államra, hogy az “nem semmi”. Persze nem csak ők, de a Hívek is tudnak még mindig “magyarázni”.

Kezdjük akkor ösmét az elejétől! Jeles művészünk, Munkácsy Mihály még a XIX. században alkotott három, monumentális föstményt, az úgynevezett Krisztus-trilógiát. Ennek elemei a “Krisztus Pilátus előtt“, az “Ecce Homo” és a “Golgota“. Maga a Mester őket együtt (kiállítva) soha nem látta, ugyanis különböző tulajdonosokhoz kerültek. Jelenleg az első a kanadai Hamilton Galériáé (Joseph Tannenbaum, magyar származású üzletember adományaként), a második a magyar államé, a harmadik pedig Pákh Imre, amerikai magyar műgyűjtőé. A Trilógiát együtt és legelőször 1995-től lehetett megtekinteni a debreceni Déri Múzeumban öt esztendeig, lévén a kanadai birtokú festmény bérleti szerződése ekkor járt le. Ezt 2002-ben ismét visszaszállították Debrecenbe, de 2007-ben újra összecsomagolták (lejárt a második ötéves szerződés is!). Két esztendővel később (2009) megint Debrecenbe került a “Krisztus Pilátus előtt”, ugyancsak öt esztendőre szóló szerződéssel, de immáron a megvásárlás lehetőségével együtt, lévén az adományozó tíz esztendős moratóriuma 2011-ben lejárt.

A vásárlás lehetőségével természetesen a 2010-es Falkaforradalmi Jogász-Paraszt Kormány is tisztában volt, akárcsak a festmény eszmei jelentőségével(?). Ennek ellenére semmiféle érdemi erőfeszítés nem történt. Mármint a “politikum” részéről: a fideszes polgármester (Kósa Lajkó), meg a szintén fidesznyik, megyei közgyűlési elnök (Rácz Róbert – jelenleg a megyei kormányhivatal főnöke) ugyan ott díszelegtek a 2009-es beszállításkor (a hétfői elszállítást már nem tisztelték meg jelenlétükkel!), de a tulajdonjog megszerzéséért egyikük sem tett semmit. Ahogyan nem tett semmit a szintén debreceni illetőségű Halász János sem, aki – mint a NER-Kormány kultúrális államtitkára – ugyan kétszer is “megtisztelte” Kanadát a látogatásával (persze közpénzen), de egyetlen egyszer sem tudott írásbeli kormányfelhatalmazást felmutatni a Hamilton Galériában arról, hogy a vásárlással kapcsolatos ígéretei valamivel többet érnek, mint az elszálló füst, no meg a soha nem hazudozó miniszterelnök ippeg aktuális “elvei”.

Ezen persze csodálkozni nem köll, hiszen a helyi önkormányzatnak ilyesmire tényleg nem volt egy kanyija sem: a milliárdok különböző szökőkutakra, térburkolatokra, a “három öl/miatyánk” sebességgel közlekedő Kettes Villamosra (a “Debreceni Négyesmetró“), meg a bő 3 milliárdba került, Latinovits Zoltánról elnevezett, negyedik esztendeje tök’ üresen álló (még egy villanykörte sincs ott becsavarva!) Betonszínházra mentek el … no meg az ezökhöz kapcsolódó, szokásosan fidesznyikes lenyúlásokra. Hasonló helyzetben volt a NER-kormány is: a manapság lassan Elsőszámú Közellenségnek tekintendő, közgépes Simicska-birodalom kitömése, meg a “Stúdiumok helyett Stadionok!” című program okán egy ilyen jól kommunikálható, erősen nacionalista mezbe bújtatható tranzakcióra már sem idő, sem energia nem maradt. Nem is beszélve arról a népnemzeti mázba-mezbe bújtatott, igazából minden “magyarságot” nettón leszaró cinizmusról, amit ez a banda (nem csak) 2010 óta “képvisel” … pár milliónyi Ostoba Barom támogatásával!

Mozdultak azonban a Civilek! Még 2000-ben létre jött egy Alapítvány a Trilógia hiányzó két festményének megvásárlására összesen kétmilliós alaptőkével. Jellemző a debreceniekre, hogy most ugyan baromira fel vannak háborodva a kanadai tulajdonú föstmény elszállítása miatt, de tizennégy esztendő alatt mindössze 20 millió gyűlt össze annak számláján! Az meg főleg jellemző az ilyen alapítványokra, hogy miután azt “Setét Lajos” pémester, meg a Pártja “felkarolta”, hirtelen fogyatkozni kezdtek az addig felhalmozott betétek. A jelenlegi “felállás” szerint az Alapítvány immáron bő 100 ezres mínuszban van, lévén ki köllött fizetnie a Kur(v)atórium Tagjait, meg magát a Működtetést is. … Hát nem “aranyos”?! Engem élénken emlékeztet ez a hírhedt “Vörösiszap“-katasztrófára összegyűlt bő 2 milliárdnyi adomány esetére: beültek a fidesznyikek és szépen ellopták az egészet! (Akárcsak a Manyup-pénzeket!)

A múlt hét végén, mikor kiderült: a Trilógia kanadai része megy vissza a tulajhoz, Pákh Imre (a “Golgota” tulajdonosa), aki magát “magyar jobboldali“-nak definiálja kijelentette: egyszerűen nem tud mit kezdeni ezzel a sztorival, hiszen ha egy ballib kormány baszarintotta volna el a Munkácsy-festményt, azt még megértené (“nemzetellenes, judeobolsevik, libsi-kozmopoliták”? – hehehe!?), de egy “alapvetően magyar és konzervatív” kabinet teszi ugyanezt, az neki már “kívül van az értelmezési tartományán“. Pákh ezen kívül még azt is megaszonta, hogy a föstmény összecsomagolásának napja (2014. július 14., hétfő) “A Magyar Kultúra Fekete Hétfője“, s ez ellen a világon senki nem tiltakozott. Maga Kósa “Setét” Lajos is csupán annyit volt képes kibrekegni magából, hogy van lovetta (az MNB “Értéktár” kasszájában), csak hiányzik hozzá a “jogszabály” – amit 2010 óta a hétfőről keddre tákolmányozni tudó Zezerharmad képtelen volt “megalkotni”! … Jajj de rossz a szöveg Lajos, de néhány Hithű még ezt is elhitte Neked … Bazmeg! (lásd alantabb!)

A “Civil Alapítvány” is kiadott egy sajtóközleményt Debrecenből. Eszerint “A Munkácsy Alapítvány 2014. július 14.-ét a magyar kultúra fekete hétfőjének kiáltja ki. Fekete Hétfő, melyen Magyarország elveszítette ikonikussá vált festmény-együttesét. Teljesen érthetetlen, hogy elbukott egy nemzeti ügy, mely teljes támogatottságot élvezett a civil szervezetek, az egyházak és az állami vezetők köreiben.

Őszinte és keresetlen szavak ezek, tökéletesen fedve a Maffia-kormány ValóVilágára rádöbbenő Támogatók csalódottságát! Ámde a Főnökség szinte azonnal reagált és mentette … no nem a Munkácsy-festményt, hanem a mundéron esett a “kárt”: “A Közleményt a Kuratórium és a Kuratórium Elnöke tudta nélkül adta ki a Kuratórium Titkára. Az Elnök közölte: ‘A Kuratórium elnökeként sem a kiadott nyilatkozattal, sem annak hangvételével, sem bizonyos állításokkal nem értek egyet.‘ Rákay Philip(!!!), a Munkácsy Alapítvány (és az MTVA – szendam) elnöke sk.

Meg tudná nekem mondani valaki, legfőképpen egy orbánhívő Debrecenből, hogy mi az ördögöt keres Rákay nertárs egy debreceni és civil alapítvány élén?! Mert én abszolajte nem értem. Csak az Alapítvány gazdálkodási mínuszait … ezek után pláne!

Nos, a magyarázatok erre már ki nem terjednek. Az eleddig orrba-szájba nyilatkozgató Kósa “Húszszázalék Setét” Lajos, ma már ott tart, hogy “Azt állítani, hogy nem tettünk semmit a Munkácsy-trilógia egyben tartásáért, nem igaz! Ezzel a magam részéről minden politikai vitát tárgyi körben (sic!) lezártnak tekintek!

Hát Lajos, ha én is egy Hozzád Hasonló, Utolsó Senkiházi Fidesznyik lennék, akire a korábbi nyilatkozatai a sztratoszféráig felbűzlően rákozmáltak, akkor én is valami ilyesmiket böfögnék ki a közpénzzel és korrupcióval kitömött böndőmből. Ámde a helyzet az, hogy egy ilyesmit még én sem hinnék el magamnak. Ahogy Te sem! Igaz, célodat elérted, hiszen az egyik helyi érdekeltségű, ostoba választód szerint “… a kanadaiaknak ingyen kéne felajánlani a festményt, hiszen az a Nemzeti Kultúra része“, mert ugye a szerzett Tulajdon szerinte csak akkor “törvényes“, amikor “nem ütközik nemzeti érdekbe“. … A meginterjúvolt Ostobát én megkérdeztem vóna: “Ha a kormány által nemzetinek minősített érdek úgy kívánja, hogy ő ingyé’ adja át a saját pénzéből megvásárolt lakását/házát, avagy bármiféle vagyontárgyát, akkó’ ezt ő önként és danolva megtenné?“.

Ámde az ilyesmihez hasonló, kissé kényelmetlen kérdésekkel sem a NER-kormány, sem a neralattvaló sajtója nem szokta zaklatni a Zembereket. Ahogyan azzal sem, hogy ha majd az ők vállalkozásaikat is elérik a rezsicsökkentések, s így (büszkén, békevonulva) tönkre mennek, akkor ugyan mit is fognak mondani. Azt talán, hogy “Ezt diktálta a nemzet érdeke!”? … Hehehe!

Sötétség az észak-balkáni délben!

… és ezt …

szendamondja!

P.S.: Minden idézetem a “Hajdú-bihari Napló” című megyei lapból származik. “Emilen” kaptam “őket” és nem volt bennem ölég szorgalom, hogy egyenként kikeressem azokat! … Bocsika!

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s