Hajrá “Retek”!

Kitört a háború a Maffia-állampárt és az RTL Klub (közkeletű nevén: “Retektévé“) német tulajdonosai között. A dolog egyszerű, a szokásos állami támogatottsággal felvértezett Lenyúlásnak indult, aztán tűzzel játszássá fajult, s most úgy tűnik: valaki nagyon meg fogja égetni magát!

Őszintén meg vagyok lepődve, bár valami ilyesmire azért számítani lehetett. A Retektévé egyszerűen nekiment a Maffia-pártnak! De nem ám úgy szőrmentén, ahogy még kedden délután tették az ifjonc Gulyás Rizsaágyú képviselőféleséggel. Nem ám olyan finom stílusban, hogy “Mondja csak Bazkikám! Ha maga szerint annyira káros a kertévé, akkor mijafaszér’ ácsingózott minálunk ingyenjegyé’? He?!“. Hanem direkte! És durr, bele a közepibe! És azonnal bokára!

A Retek híradója ugyanis tegnap, kiszállt Felcsútra és az ott forgatott anyagból csinált egy öt perces beszámolót. Ebben pedig nem ám arról volt nagyba’ szó, hogy “Ugye Mari néni, mennyire szeretik itten a Viktorkát?!“, vagy hogy “Látom Józsi bácsi, magának is nagyon tetszik ez a szép új stadion.“, hanem hogy “Mi a felcsúti polgármester titka?“. Igen kérem! A Retektévé öt teljes percen keresztül (videót lásd itt!) kotorászott Magyarország nyolcvannyolcadik leggazdagabb embere, a sikert sikerre halmozó Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonosa, Felcsúti polgármestere és a Führergauleitere (és strómanja) takargatott szennyesében. S nem csak a közhivatali irodájába próbáltak bejutni (ahol Mészáros Lőrincnek elvileg hivatalos polgármesteri fogadóórája volt), megtekintendő a törvény szerint köznyilvános, de az egyik legszigorúbb államtitokként őrzött vagyonnyilatkozatát, hanem még a háza elé is odatolakodtak. Lőrike persze nem volt odahaza, mert éppen fogadóórája volt, a hivatalban pedig azért nem, mert … csak.

Szóval az inkriminált műsor öt percen keresztül taglalta, hogy Lőrincünknek hatalmas, az államtól bérelt földbirtoka van. Cége néhány esztendő alatt megötszázszorozta bevételeit, amit kizárólag az államtól kapott megrendeléseinek köszönhet. Ezen kívül az ő kasszájába folyt be azon, mintegy négymilliárd, a közkasszától eltérített tao-forint jelentős része is, melyből a felcsúti Pancholó épült. Azt, hogy kiterjedt trafik-birodalma is van, árudái a legforgalmasabb helyeken találhatóak. Azt, hogy tavaly 800 milliót, idén pedig több, mint 1,2 milliárd forint osztalékot vett ki vállalkozásából, s bár ezek nyilvános cégadatok, a polgármester (elvileg ugyancsak nyilvános) vagyonnyilatkozatát a hivatal jegyzője úgy rejtegeti, mint valami féltett kincset.

Tehát őszintén meg vagyok lepődve. Mert a Reklámadó okán megfincogtatott Gulyás után (szegénykém úgy meg volt lepődve, hogy nagyhirtelenjében még egy viszonylag elfogadhatót sem tudott hazudni) számítani lehetett a folytatásra. Különösen, hogy a Konda (plusbonus: a visítozó Nácimalacok falkája) tegnap mellső csülkeivel meg is nyomta a jog(?)szabályt elindító start-gombot. Ámde én valami enyhébbre gondoltam. Pontosan nem tudnám megmondani mire, esetleg egy nagyobbat durranó petárdára. Ám hogy a Retektévé azonnal egy ilyen nehéztüzérségi gránátot lő ki a Maffia-párt felé, ami ráadásul Don Vittorio közvetlen környezetében csapódik be? … Nos, ez váratlan volt, valljuk be őszintén!

Ilyesmit persze csak a hozzám hasonló tájékozatlanok mondhatnak. Mint az a HVG keddi cikkéből (lásd itt!) kiderül, az informáltabbak számára magától értetődő volt a Retek ezen lépése. A harc a háttérben már tavaly óta zajlik, s azzal kezdődött, hogy az egyik Maffia-oligarcha (Nyerges nertárs, a szolnoki “ügyvéd”) mintegy kilenc hónappal ezelőtt egyoldalúan felmondta a “megnemtámadási szerződést”. Hogy ezt ő a saját jószántából, tehát üzleti megfontolásból (már ha a Maffián belül lehet ilyesmiről beszélni) tette-e, avagy a “Centrális Erőtér” hatására, nem tudni. Tény, hogy az érdekeltségi körébe tartozó és a kormányzati reklámpénzek elosztogatása felett kizárólagosan diszponáló cég, az IMG Kft. minden racionális indok nélkül csökkenteni kezdte a retektévés bevásárlásait. Sőt, azokat, az időközben a Maffia által már felvásárolt TV2-höz csoportosította át. Ezzel pedig még tovább torzította (96:4-re!) a nézettségi adatok ellenére már korábban is fennálló aránytalanságot (86:14). Ezt a sérelmet tetézte a tegnap megszavazott Reklámadó, mely már eleve diszkriminálta a Retektévét, de az utolsó pillanatban beadott módosítás, mely gyakorlatilag mentesítette ezen sarc alól a konkurenst, csak még inkább fokozta az aszimmetriát.

Tegyük fel, hogy igaz a pletyka (miért ne lenne?!), miszerint a Maffia-állampárt a retektévé bekebelezésére szánta el magát. Ez az egyetlen olyan, nagy nézettségű és országos elérhetőségű elektronikus média, mely még nem áll az ellenőrzésük alatt. Ezt pedig nem engedhetik meg maguknak, lévén így e cégben benne van a hatalomtól való esetleges függetlenedés lehetősége. Mivel 2010-ben már egyszer sikertelennek bizonyult a felvásárlási kísérlet (az “IKO” Kft. 31 százalékos M-RTL részesedését a fideszes “Infocenter.hu” elől végül a német anyacég halászta el), a kiéheztetés, tehát a tönkretétel mellett döntöttek. Ennek egyik, de nem mellékes eleme a Reklámadó is. Ámde úgy látszik: a “Fijjug” most nem csak bakot lőttek, hanem még emberükre is találtak.

A Magyarország legbefolyásosabb médiacézárának tekintett Dirk Gerkens, az M-RTL német főnöke ugyanis egyáltalán nem hasonlít honfitársára, Kerstin Güntherre. Míg az M-Telekom ugyancsak német “elintéző asszonya” szinte az első szóra bedobta a törölközőt (no meg az Origot) és lefeküdt a Lázár képviselte Fidesszel, Gerkens inkább felvette a kesztyűt, s sisakba-páncélba öltözött. Még áprilisban meg is üzente Maffiózóéknak, hogy “Ha lesz háború, akkor lesz haditerv is!“, a második embernek számító Kolosi Péter pedig úgy egy hete kijelentette: fel vannak készülve, s a hadiállapot beálltát a hadüzenetként értékelhető Reklámadó elfogadástól tekintik. Nos ez meg is történt, s a Retektévé egyáltalán nem finomkodott: szinte közvetlenül a szavazás után hadrendbe állította a nehéztüzérséget. Ráadásul, mint hírlik (lásd fentebb, a legultolsó linket!), Retekék hosszan tartó, elhúzódó háborúra készültek fel, s gazdasági tanácsadókból, valamint könyvelőkből álló hadosztályokat is csatarendbe állítottak, kiknek feladata: kikalkulálni, milyen átalakítások szükségesek a talán esztendőikig tartó hadviseléshez.

Amit nem értek az az, hogy ez a mentál-genetikai csődtömeg, ez a morál-evoluciós zsákutca, akiben Magyarország miniszterelnökét “tisztelhetjük”, miért ment bele ebbe a háborúba? Miért nem hagyta lecsillapodni a kedélyeket, miután egymást követően kapta az egyre kendőzetlenebb figyelmeztetéseket. Annyira hozzászokott már az állandó küzdelemhez és a folyamatos győzelmekhez, hogy az így elborult elméjével már nem képes felmérni sem az erőviszonyokat, sem a kockázatokat? A Retektévé (sajnos) tényleg a (méltatlanul) legnézettebb adó, műsorait a fővárosi Doktor Józseftől egészen a sehunpusztai Juci néniig, bárki megtekintheti. Márpedig ha a “Berényi Miki” hirtelen ellenzékivé válik (még nem történt meg), az eleddig kizárólag szemetet (pletykákat és havariát) tartalmazó noninformatív híradója egyik napról a másikra elkezdi piszkálgatni (már megtörtént!) a Maffia-pártnak roppant kínos ügyeket, akkor Doktor Józseftől Juci néniig nagyon sokan fognak “baloldalivá” válni.

Megjegyzem: ezért a “bevállalásáért” továbbra sem vagyok hajlandó a Retektévét és annak német tulajdonosát a Magyar Sajtószabadság hősiesen hótiszta grál-lovagjának tekinteni. Tizenhét esztendő után végre teszi a dolgát, azaz nem csak bulvárszemetet árul, hanem informál is. De persze ezt is csak azért, mert érdeksérelem érte! Továbbá erős a gyanúm, hogy ez az egész “haragszomrád” nem fog sokáig tartani. Valami kedélyesen gusztustalan, tehát szokásos háttéralku (“Stratégiai megállapodás” – lásd: M-Telekom!) után elül a csatazaj, s a harcedzett alakulatok vissza fognak térni a laktanyáikba.

Addig azonban időnként kattintsunk csak az RTL-re és nézzük meg egy-egy hír-, avagy magazin-műsorát. Viktor ugyanis kihúzta a gyufát, s mindössze egyetlen lépésnyire a sziszegő gázcsőtől, meg is gyújtotta. Kényelmesen hátra dőlve nézzük meg, hogy vajon odakozmál-e!

… és ezt …

szendamondja!


8 hozzászólás on “Hajrá “Retek”!”

 1. nyizo szerint:

  Vizuális típus vagyok,az utolsó mondatodon elmerengtem….de szép is lenne!!! 🙂

 2. öregszeder szerint:

  Hajrá Retek! Ha már a “balliberális” médiák a szarpaszírozáson kívűl semmit nem csinálnak hatékonyan.

  • szendam szerint:

   Mert a hatékonysághoz köllene némi kreativitás, abból néhány jó ötlet, s az egészhez az, hogy tudomásul vegyék a Helyzetet: ITT DIKTATÚRA VAN! És aki ezt így, vagy úgy, de eltagadja, nem hajlandó szembesülni vele, az maga is KOLLABORÁNS!
   No ezért tartom az egyetlen böcsületes ellenzékinek Gyurcsányt! Igaz, hogy kormányfőnek nem alkalmas. Igaz, hogy nem tudott úrrá lenni a Puchpithecus-féle mutyizgató Ősrágcsálókon. Igaz, hogy megbukott és a (mindenoldali!) karaktergyilkos propaganda tönkre tette … egy életre.Igaz, hogy (némi “önjavítással” de) elkövette azt a Hibát, hogy felesküdött egy puccsista társaság által elkövetett Tákolmányra. De akkor is Ő az egyetlen Politikus, aki kimondja az Igazságot: MAGYARORSZÁGON DIKTATÚRA VAN!
   … és ezt … stb.!

   • öregszeder szerint:

    Ami Gyurcsányt illeti, abban nem tudok vitatkozni, mert igazad van.
    A bajt abban látom, hogy a “ballib” médiákok Gyurcsány és köztem leföldelik a kommunikációt. Állandóan relativizálják a problémákat, mintha azok még bőven az elviselhetőség tartományában lennének, Gyurcsány meg kukorékoljon ott, ahol tud. Ezt a leföldelést, a problémák élének lesorjázását nevezem szarpaszírozásnak. És ahogy egy rég meghalt kollégám mondta anno a cocolista vállalatnál, “addig paszírozzuk, amíg ránk büdösödik”. Na most jött el ez a pillanat. Iszonyú bűzt érzek, már-már elviselhetetlen.

 3. Retrograd Saturnus szerint:

  Nem értem magunkat. Emberünk eddig sem mutatta annak fikarcnyi jelét sem, hogy le tudna állni.Legutóbb nyíltan is kijelentette, hogy folytatja a “harcot”. Miért várjuk, hogy leálljon? Ez az ember erre van programozva csecsemőkorától. Kérdezd a miértről a pszichiáterét.

  • szendam szerint:

   Ha ismernénk a Doktort, akkor persze meg is kérdezhetnénk. Ámde az a helyzet, hogy meg köll várnunk, mire a kirobbantott Médiaháború újabb ütközeteként a Retektévé ezt is kinyomozza. 🙄 😉


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s