Lipótmező lovagjai

Még a Hidegháború idején létezett egy azóta feledésbe merült “tudományág”, melyet közkeletűen csak “Kremlinológiának” neveztek. Ennek “művelői” a szovjet párton és kormányon belüli mozgásokból (és pletykákból) igyekezték minél pontosabban megtippelni: kell-e, s ha igen milyen mérvű változásokra számítani a Birodalom ideológiájában, politikájában, stratégiájában, célkitűzéseiben. Nos, ez a “lógia” most ismét feltámadt … Magyarországon.

Nem is köll ezen csodálkozni, hiszen minden diktatúra jellemző sajátja, hogy a lehető legsűrűbb ködbe és homályba burkolja a döntéshozatali mechanizmust. Azt, hogy az uralt ország sorsát gyakorta milyen pitiáner intrikák, mocskos alkuk határozzák meg. Azt, hogy micsoda tehetségtelen, amorális gazemberek ücsörögnek a különböző főnöki posztokon. Ilyenkor meg ugyi nem marad más, mint a (gyakorta megalapozott) találgatás. Azt pediglen, hogy Magyarországon diktatúra van, csak a szépelgő hülyék és a sunyi rendszerszolgák tagadhatják.

Az egyik “kremlinológusunk” szerint,rég nem látott hatalmi harc dúl” a Maffia-párton belül. A 444.hu oldalán publikáló “Véleményvezér” úgy véli, ez egyfajta “Proxy-háború” abban az értelemben, hogy az egymásnak feszülő párthatalmasságok nem nyíltan és személyesen (ezt nem engedhetik meg maguknak – lásd: Orbán!), hanem “csatlósaikon keresztül” vívják ütközeteiket. Ámde hogy kik is valójában eme összecsapás résztvevői, ki hová is tartozik, azt nagyon nehéz pontosan meghatározni … bár egyáltalán nem lehetetlen.

Az elénk táruló kép azt mutatja, hogy itt kétpalotaháború” dúl. Az egyik a Maffia Gazdasági és Politikai szárnya között. Ennek harci kürtjét még maga Orbán szólaltatta meg a majd’ két esztendővel ezelőtt, Sárvárra kihelyezett, “szezon-nyitó” frakcióértekezleten. A Töpszli ekkor jelentette ki, hogy a kabinet az addigi “szakmairól”(?!) áttér a “politikai” kormányzásra, melynek legfőbb célja “a 2014-es választások megnyerése”. Ekkor már Lázár volt a miniszterelnökségi államtitkár (a “Szolnoki Klán” környékén sündörgő Varga Misu helyett), aki egyértelműen a Politikai brancshoz tartozik, s aki még azt is elérte, amit Vargának nem sikerült: az inkább a Gazdaságiakhoz tartozó Pintér kezéből kicsavarta a titkosszolgálatok felügyeletét.

Ez volt a simicskák első veresége, amelyet számos követett még, s egyelőre a kormány jelenlegi, személyi összetételében és hatásköri eloszlásában csúcsosodott ki. A Gazdaságiak nem csak a fejlesztési források fölötti felügyeletüket vesztették el, de még miniszteriális pozícióikat is: Fazekasnak csak a földtúrás maradt (üres zsebbel), Zsuzsikánét (Lajos bácsi személyes megbízottját) pedig az egyértelműen Orbánhoz kötődő “politikai”, Seszták “Off-shore” Miklós váltotta. Hogy mikor és miért bomlott meg az addigi összhang a vezér és a Simicska-Nyerges csoport között, pontosan nem tudni. A legvalószínűbb az, amit a Figyelő pendített meg a minap (lásd itt!): a Gazdaságiak túl mohón és túl sokat nyúltak le, a Politikaiaknak így alig maradt valami, s ezért ők lázadozni kezdtek. Az egymásra uszítás taktikájával uralkodó Orbán pedig úgy döntött, egy újabb “Egyensúlyt” (pontosabban: Aszimmetriát) hoz létre azzal, hogy a hatalom jelentős részét a Politikaiak térfelére tolja át.

Csak hát az a bibi, hogy a Politikaiak alapvetően amatőrök és ostobák. Uralmi rendszerüket úgy építették ki, hogy mára sikerült eldugítani a rendszerműködtetés alapjául szolgáló EU-forrásokat, ez pedig mindnyájukat súlyosan érint. A “Meccs” tehát (és éppen ezért) itt még nincsen “lejátszva”: ha nem sikerül megnyitni a brüsszeli pénzcsapot, avagy találni valamilyen alternatívát (Moszkva, Baku, Aszmara, illetve valamelyik ezekhez hasonló, obskúrus diktatúra?), akkor véres leszámolások szemtanúi leszünk … az meg egyenes út a Széthulláshoz, a Bukáshoz (sajnos az országnak is).

A másik küzdelem pedig magán a Politikai Szárnyon belül folyik. Tétje, hogy ki lesz a Vezér Legfőbb Bizalmasa, azaz a “Főkormányzó Személye Körüli Miniszter“. Az Aspiránsok kiléte ismert: Lázár János és Rogán Antal. A közöttük dúló csata nem újkeletű, ezt már Lengyel László is alaposan kivesézte még 2012 októberében (lásd itt!), de az idő előrehaladtával egyre durvuló. Eszközökben (a jól bevált lejáratás) nem válogatva ütik-vágják egymást ahol érik, de persze nem személyesen (be-beszólunk egymásnak egy-egy sajtótájékoztatón), hanem sunyin (bele-bele sugdosunk időnként valamit a Vezér, avagy a Sajtó kagylófülibe).

Utólag visszatekintve ölég jól látszanak már e két “személyiség” lábra menő gáncsoskodásainak egyes fázisai. Rogán egyfajta “átmenetet”, avagy ha tetszik “hidat” képez a Gazdaságiak és a Politikaiak között. Ezért Lázár legelébb ezen a területen támadott: elérte Orbánnál, hogy ötszázszorosára emeljék a játékgépek adóját. Rogán hárít: kibulizza, hogy ez alól kedves barátja, az “Ötkerben” kaszinót üzemeltető Vajna Bandi legyen a kivétel. Lázár nem nyugszik: betiltatja a kaszinókat is. Ámde Rogán nemsokára eléri: Bandi három koncessziót kapjon a lehetséges nyolcból. … El tudom képzelni, milyen jól szórakozott Orbán azon, hogy hol az egyik, hol meg a másik fejét “megsimogatva”, még vadabb birkózásra késztesse őket! Azok meg uszultak is rendesen …

Jöttek persze a személyeskedések is, ráadásul nagyon régóta! Lázárról “kiderül”, hogy havi 600 ezerért béreltet magának lézerblokkolós luxuskocsit (rá is ragad a “Lézer Jani” gúnynév), majd az is, hogy miket is mondott (“… annyit is ér!“) a hódmezővásárhelyi közgyűlésen még 2008-ban (három esztendővel korábban!). A válasz: a sajtónak hirtelen feltűnik, hogy Rogán hátizsákja nem éppen “középkategóriás” és bizony a karórája sem egy “Pobjeda” (hetekig cikizik vele a szerencsétlent!). Reakció: Lázár lebukik a soponyai állami erdészetben, főrendűek társaságában folytatott vadászatával. Visszarúgás: a frakcióvezető-polgármesterről kiderül, hogy kissé amnéziásan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, s még a javítás során is feledékenynek bizonyult. (Pont a Kampány kellős közepén! Szegény Szkinhed Zsóti, a budapesti szocielnök alig győzi megvédeni barátját: lekussoltatja az Egyenlítő blogot és még a szövetséges E-PM egyik vezetőjével is hajlandó volt ölre menni – utóbbit lásd itt!) Válaszgáncs: kiderül a még a soponyainál is dzsentristább, csehországi vadászat-megrendelés (23 milla – 3 ezer fácán!), meg a “titkos kiküldetések” kétmilliós szállodaszámlái (utóbbi “civil áldozata” lett az Origo főszerkesztője).

No ekkor lépett közbe Orbán. Lecsendesítette az egyébként általa is feltüzelt marakodókat, majd a tőle megszokott “Divde et impera“-módon újabb háborús helyzetet teremtett. Lázárnak a miniszterelnökségi miniszter funkciójával ugyan óriási hatalmat adott, de rögvest tüskét is vert a körme alá. Mint hírlik ugyanis a Vezér Rogánnak szánja az ő személyes kabinettjének vezetését, amivel Dr. Ötker ugyan Lázár beosztottja lesz, de ugyanakkor jóval közelebb is a Nagyemberhez, mint Dzsoni. Ezt ugyan még lehet ellensúlyozni azzal, hogy egyetlen percig sem mozdul el a Felséges Valag mellől, s ha a Kabinetfőnök bármivel megpróbálkozna, akkor rögvest kontrázni tud. Ámde a “zseniális” Főnök tartogatott még egy kokit az ő kedvencének.

Kéthavi lebegtetés után tegnap végre megalakult az Új Kormány. Hogy mi az ördögért köllött ilyen soká várni, azt csakis a Palotaháborúval lehet magyarázni, hiszen jelentős személyi változások nem történtek (igaz, azt még mindig sűrű homály borítja, hogy kiket nevez ki majd államtitkároknak – valósággal hemzsegni fognak a kormányon belül!), “mindössze” a Miniszterelnökség hatásköre bővült ki, de alaposan. Az alakuló ülésen azonban a Szeretett Vezető bejelentette: cuccolás lesz kedveskéim! Ő maga, a Miniszterelnökséggel egyetemben kolostorba vonul. No nem a szó szoros értelmében (sajnos), hanem úgy, hogy behurcolkodik a Várban lévő Karmelita-házba. Csomagolnia kell Hende Hadvezérnek is, kijelölt lakhelye Székesfehérvár lesz, míg Földmutyi Fazekasnak Debrecennel köll megbarátkoznia. Ők ugyan 2016 március 15-re kapták a kilakoltatási végzésüket, de a Vidékfejlesztési Államtitkárságnak az esztendő végéig mennie köll … Kecskemétre! Ez a hivatal meg ugye a Miniszterelnökséghez, az meg Lázárhoz tartozik! S hogy mi ennek az értelme? Hát azon kívül a világon semmi, hogy Dzsoninak bizony főhet a feje: ki tudja mit sutyorog majd a Kabinetfőnök az őrizetlenül hagyott Orbánnak (róla is!), míg ő fel-alá száguldozik az M5-ön Budapest és Kecskemét között?! (Röhögnék, ha lenne min.)

Hát ez a nagy büdös helyzet itten, a bizantikus Észak-Balkánon. Miközben Lipótmező Lovagjai egymásra rontanak, a kavargó küzdelem felvert porába szépen lassan belefúlnak az olyan apróságok, mint például az állam- és a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy, a szociálpolitika, a gazdaság irányítása, a fejlesztések, maguk a zemberek, no meg persze az ország érdekei. Remélem azok, akik így vagy úgy de újra hatalomba segítették ezt az amorális, elmebeteg bandát, most nagyon boldogok, hiszen ugyi pont erre vágytak. Ha még sem, akkor meg kezdjenek végre gondolkodni, no meg mozgolódni is!

Ha már a kormány széttelepítésénél tartunk: nem lehetne ezt az egészet úgy en bloc valami jó messze lévő helyre kihelyezni? Nekem a Hold például tökéletesen megfelelne. … Már feltéve, ha a “Lipót” újranyitása nem jöhet szóba.

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

6 hozzászólás on “Lipótmező lovagjai”

 1. öregszeder szerint:

  Kedves Szendam! Jó, hogy ilyen részletesen foglalkozol ezekkel az összefüggésekkel, mert így pontosabban látom azokat a dolgokat, amiket eddig csak feltételeztem. A lustaságom és főleg a kiábrándultságom miatt sem kedvem sem időm nincs ennyire belemászni az összefüggések kinyomozására. Ennek viszont az a hátulütője, hogy nem tudok csípőből vitatkozni senkivel, csak magammal. Remélem, ezek a dzsentrik, felkapaszkodott pojácák kinyírják egymást, mert normál halandó ezeket nem képes pofán vágni sem.
  Van azonban a posztodban számomra még egy döbbenetes állítás. Konkrétan:”…Magyarországon diktatúra van, csak a szépelgő hülyék és a sunyi rendszerszolgák tagadhatják.” Az a megdöbbentő ebben, hogy ezt mindenki olyan természetességgel veszi tudomásul, mintha ez a világ leg törvényesebb eseménye lenne. Azt nem vagyok képes megérteni ( ez lehet, hogy az én hibám), hogy a magukat demokratikusnak mondó pártok mijafaszért nyugszanak ebbe bele? Ugyanis, ha a demokrácia megvédéséért nem képesek erőt, határozott kiállást mutatni, akkor nem is tudják megvédeni, továbbá senki nem fogja támogatni őket az amúgy halandzsa politizálásukban. Azonban főleg az a bajom velük, hogy még az akaratát sem vélem felfedezni bennük, hogy ilyen irányban lépéseket tegyenek pedig már Drágabolgár úr is diktatúráról beszél.

  • szendam szerint:

   Kedves Köztársam!

   Bocs, hogy csak most válaszolok!

   Azt, hogy Agyarországon diktatúra vagyon, ha nem is “természetességgel”, de tudomásul köll venni, lévén csak így lehet harcolni ellene.
   A T. Ellenzék azért nem mondja ki ezt nyíltan (kivéve Gy.F. és a DK), mert akkor kiderülne (s itt most kvázi idéznélek), hogy nem képesek erőt, határozott kiállást mutatni, azaz védeni a Demokráciát (igaz, ami nincs, azt “védeni” már lehetetlen!). Ha viszont ezt beismernék, akkor kiderülne a halandzsázás, s elveszítenék támogatóikat, akik pedig néhányuknak (lásd: 29 coci) ölég kényelmes állást biztosított az álparlamentben, s fog talán majd az álönkormányzatokban is.

   No, hát szerintem erről vagyon itten nagyba’ szó!

   Üdv!
   szendam

 2. bonhomme szerint:

  “A természet lágy ölén majd jólesik a sziklatúra,
  Korrupciót garantálja a fasiszta diktatúra”
  (via Reklám Sámson – rádiókabaré, 1976)

 3. Dubois szerint:

  Mottó a cikk margójára:

  Ezért zárt hát be az OPNI,
  Hogy ők tudjanak vígan lopni.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s