Nurszultan a Barátunk

Bár a Szabadság téri “Elátkozott Emlékmű” átadásának napja bizonytalanná vált, a Városligetben már ott áll egy másik, s csak arra vár, hogy holnapután, azaz szerdán felavassa Legújabb Barátunk. Remélem lesz ott néhány tökös, polgárjogi aktivista, aki majd hangosan tiltakozik eme Maffia-kormány által gründolt, az országot ismételten lejárató nemzetközi botrány ellen!

Június negyedikén, azaz szerdán, hivatalos állami látogatásra hazánkba érkezik Nurszultan Nazarbajev, a Kazah Köztársaság elnöke. Magyarországi programjának egyik elemeként, ünnepélyes keretek között felavatja Abaj Kunanbajev három méter magas, a budapesti Városligetben álló mellszobrát. A költő arról nevezetes, hogy a világirodalom klasszikusainak kazah nyelvre fordításával ablakot nyitott népének a nemzetközi kultúrára, s maga is számos, elgondolkodtatóan szép verset írt. Bár ez még nem magyarázza meg, hogy tulajdonképpen miért köllene neki Magyarországon bárhol is szobrot emelni, de Kunanbajevvel nyilvánvalóan nincs semmi baj. Annál inkább az emlékmű Felavatójával!

Előzmény

Április huszonnyolcadikán az a hír járta be a magyar sajtót, hogy ünnepélyes keretek között, a Magyar Tudományos Akadémia(!) épületében bemutatták Nurszultan Nazarbajev önéletrajzi könyvének magyar fordítását. A kötet “laudációját” Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Horváth János, az Országgyűlés akkori korelnöke mondta el. (Részleteket lásd itt és itt!)

A Miniszter, miután rámutatott a kormány “Keleti Nyitás” politikájának fontosságára, valamint az 1500(!) éves múltra visszatekintő “kazah-magyar barátság és rokonság” tényére, “kiemelkedően fontos történelmi munkának” nevezte a kötetet, melyen keresztül nem csak “a világ egyik leggyorsabban fejlődő országának történetébe” nyerhetünk betekintést, de képet alkothatunk magunknak “egy nagyszerű államfőről” is. Ezek után úgy vélekedett, hogy a könyv “jól megírt alapja” nem csak a két nép kultúrális, de gazdasági kapcsolatainak elmélyítéséhez is.

A Korelnök, előbb méltatta a “kazah demokráciát”, Nazarbajevet mint államférfit, a kazah földreformot (melyet szerinte hamarosan tanítani fognak!) és az elnök “oligarchizálódás“ elleni harcát, úgy vélekedett, hogy ez a “tanulságos, történelmi olvasmány” méltó arra, hogy “ott legyen minden magyar iskolában, középiskolában, egyetemen, könyvtárban és falusi olvasókörben”. A kazah elnököt érintő nemzetközi kritikákkal kapcsolatban kijelentette, hogy szerinte “az egy helyén való(?!) dolog, hogy a szovjet rendszerű kormányzásban valaki diktátorként viselkedik”, de szerinte ettől Nazarbajev “fokozatosan távolodik”, s ezt ő már csak onnan is tudhatja, hogy “egyetemi professzorként” háromszor is meghívást kapott Kazahsztánba.

Hab a tortán, hogy a természetesen jelen lévő kazah nagykövet, magától értetődően még ennél is nagyobbra fújta a “laudáció” eme lufiját. A már egyébként is bűzös gázzal telt ballont azzal a még orrfacsaróbb ájerral puffasztotta tovább, hogy Nazarbajev önéletrajzi kötetét (amit egyébként nem is ő írt – párhuzam: az összes “Viktor-irodalom“!) képes volt a Mahátma Gandhiról, a George Washingtonról, illetve a Nagy Imréről szóló biográfiákhoz hasonlítani … és nem volt ott senki, aki legalább diszkréten rászólt volna: “Ezt talán már tényleg nem kéne!

Az Elnök

Nurszultan Nazarbajev, akit a fentebb linkelt tudóstások “vitatott személyiségként” eufemizálnak, a Szovjetunió 1991-es széthullásakor ült át a Kazah Kommunista párt éléről a köztársasági elnöki székbe, melyet az alkotmány többszöri átírásával, valamint egy erősen “szagos” népszavazás lebonyolításával, nemrégiben élete végéig biztosította önmagának. Uralkodását jól jellemzi, hogy a korábban alig 300 ezres, ma pedig több, mint 800 ezer lakosú Asztanát fővárossá nyilvánította, majd ott, egy 120 millió eurósra becsült beruházással felépíttette a világ egyik legnagyobb koncerttermét, egy tíz focipályányi (csónakázócsatornával és minigolfpályával is rendelkező) szórakoztató-központot, valamint a washingtoni Fehér Ház méretét tízszeresen meghaladó, piramis(!) alakú elnöki palotát is. (Ennyit, a “gyorsan fejlődő” Kazahsztánról!)

Tehette, lévén Kazahsztán alatt található a Föld ismert szénhidrogén-készleteinek három százaléka, illetve ez az ország a világ legnagyobb urán-exportőre. E krőzusi vagyon és óriási bevétel ellenére Nazarbajev rendkívül fukar. Az állami (értsd: Nazarbajev-)tulajdonban lévő cégek bányászainak például esztendők óta nem hajlandó kifizetni az őket megillető járandóságokat. Önmagával szemben azonban már korántsem ennyire “takarékos”. Tucatesztendővel ezelőtt az egyik kazah lap ugyanis kiderítette (akkoriban még Kazahsztán “nyomokban sajtószabadságot is tartalmazott”, ámde azóta ezt a hibát az Elnök már alaposan korrigálta!), hogy az állami olajbevételekből egymilliárd dollárt “irányított át” saját, titkos svájci bankszámlájára! (Ennyit az “oligarchizálódás” elleni sikeres harcról!)

Uralmi módszereire jellemző, hogy mára teljesen kiírtotta az ellenzéket, annak vélt, avagy valós tagjait üldözteti, letartóztattatja (ennek során kínvallatásoknak téteti ki őket – ezt a hatóságok már nem is tagadják!), majd börtönbe záratja. Az egyik ilyen üldözött Aron Atabek költő, újságíró és publicista, 2006-ban két esztendei börtönbüntetést kapott, melyet egyszemélyes sötétzárkában kellett leülnie! A félig megvakult értelmiségi azóta ismét börtönben van, lévén a hírhedt “Zsanaozeni Mészárlás“-t követő leszámolások során újra a Hatalom “látókörébe” került. (Ennyit a “kazah demokráciáról“!)

Utóbbi eset ékes példája annak, miként bánik Legújabb Barátunk a “saját” népével. Az előző bekezdésben említett Mészárlás (részleteket lásd ott!) még 2011 decemberében történt a még 1968-ban, kifejezetten olajfúrásra, akkor még “Novij Uzen” néven alapított városban. Az akkor már hetedik hónapja tartó bányász-sztrájk csúcspontjaként az ottani melósok, a hivatalos állami ünnep alkalmából összesereglett “méltóságokat” egyszerűen félretolták a szónoki pulpitusról, majd a saját problémáikról kezdtek beszélni. Ezt a “TEK” kazah megfelelője nem tűrhette, tüzet nyitottak a tömegre. Az ezt követő utcai harcoknak és leszámolásoknak több száz halálos áldozata és még több sebesültje volt. Ámde ez nem elégítette ki Nazarbajev bosszúvágyát: országos letartóztatási hullám indult, melynek során mindenkit (még egy színházigazgatót is!) lecsuktak, akiről feltételezték az ellenzékiséget. Százak tűntek el a börtönökben és a kínzókamrákban. Roza Tulataeva aktivistát előbb a hajánál fogva felakasztották, aztán nájlonzacskót a fejére húzva fojtogatták, később pedig többszörösen meg is erőszakolták. Az asszony azonban csak azután írta alá “vallomását”, hogy megfenyegették: tizennégy éves leányát is hasonló tortúrának vetik alá! (Ennyit a “nagyszerű államfőről“!)

Kérdés

Az még úgy kábé “érthető”, hogy a “Keleti Nyitás” úgynevezett politikája okán mostanság mindenféle obskúrus Diktátornak udvarolgat a Maffia-kabinet. Kazahsztánnak óriási árbevétele vagyon az ásványkincseiből, melynek felhalmozott tartalékaiból a Maffia-állam (csimbókosan kamatozó kölcsön formájában) lecsippenthet magának annyi milliárdot, ami pár hónapra elegendő a Rendszer üzemeltetéséhez. Mivel kazah baltásgyilkosunk pillanatnyilag nincs raktáron (az ügyről összefoglaló itt olvasható!), a Bélyeg-ötlet már elsütve! -(lásd itt!), hát nem maradt más hátra, mint az Önéletrajzi Kötet kiadatása és annak ünnepélyes ismertetése (az akkor még Pálinkás Rendszerszolga által elnökölt MTA-ban!).

No de muszáj volt ezt kormányzati (egy miniszter!) és törvényhozói (egy képviselő!) szinten “csinálni”? Egy olyan, a világ országai által mélyen megvetett, Nemzetközi Büdösbogár seggnyalós felmagasztalásával, akivel még a Másik Legújabb Barátunk, Vlagyimír Vlagyimírovics is csak három gumikesztyűt felhúzva (és gázálarcban) fog kezet? Nem lett volna elegendő ezt a frissiben összegrundolt Kazah-Magyar Baráti Társaságra, avagy esetleg a CÖF-re, de méginkább a bármire kapható Feketeakadémiára (MMA) rábízni? … Hát nem! Ugyanis …

Összefüggés

Ezt a posztot eredetileg csak holnap akartam volna megírni. Amolyan bevezetőjeként az Illusztris Vendég szerdai látogatásának, csak hogy lássuk: kikkel barátkozunk mink mostanában! Ámde tegnap délután olvastam egy cikket a Népszabadság oldalán, ami szándékom megváltoztatására késztetett. Mindössze egyetlen mondattöredékről vagyon szó (az is az írás legvégén!), de tökéletesen alkalmas arra, hogy az értő elme számára egyetlen, tökéletes képpé formálja ezeket a látszólag össze nem függő töredékeket! Ebből pedig kiderül: kik és miért barátkoznak Ilyenekkel azaz, kikkel is vagyunk mink immáron ötödik(?) esztendeje körülvéve!

Az ominózus írás Seszták Miklós, kőgazdag ügyvéd és kijelölt nemzetgazdasági miniszter nacionáléját taglalja. Ebben említés történik arról, hogy a kormányfő Facebook-oldalára feltöltött tavalyelőtti videó szerint Seszták Pap Géza, az Olajterv eddigi tulajdonosa etyeki pálinkafőzdéjében együtt danolászta vidáman Orbán Viktorral, hogy: „erre-arra jártak, sok kislányt meghágtak”. Ez az a hírhedt “Fehérvéri huszárok“-os felvétel, melyen a berúgott Orbán együtt gajdol a szintén részeg “Vágási Feri“-vel (Nemcsák Károly színész és színigazgató).

Az április végi eseményről beszámoló Origo-cikk (íme ismét annak, aki nem akar a poszt elejére lapozni!) megemlíti, hogy a laudált kötet megjelenését három, magyarországi cég “támogatta” (ergo: fizette!): “… a MOL-csoport, az Olajterv-csoport és a tiszteletbeli kazah konzul, Horváth László tulajdonában lévő L.A.C. Holding“.

Konklúzió

Az óriási földgáz- és kőolaj-kincs fölött terpeszkedő Kazahsztánban a MOL hatalmas üzletet szimatol. Ennek vezére az a Hernádi, akit a nemzetközi körözéssé fajult korrupciós ügyletéből egy komplett állam igyekszik kimosni minden létező diplomáciai és igazságügyi erőfeszítését, eszközét bevetve. Ugyancsak bizniszelni akar Pap, aki a szolnoki székhelyű Olajterv tulajdonosa, aki nem csak a miniszterelnököt, hanem a jelenleg kijelölt nemzetgazdasági minisztert is alaposan megvedeltette az etyeki pálinkafőzdéjében. Az NGM mindenható főtanácsadója pedig a szintén szolnoki illetőségű Nyerges Zsolt (pártoligarcha) öcsikéje. A szponzoráló Horváth (cégtulajdonos és tiszteletbeli kazah konzul) és a laudáló Horváth (volt törvényhozó és háromszor is Kazahsztánba invitált “professzor”) közötti összefüggést pedig már nem is tárgyalnám!

Szóval arról vagyon itten nagyba’ szó, hogy mivel Nazarbajev sokkal gazdagabb, mint az egész Fidesz-klán, csakis a hiúságát legyezgetve lehet őt lefizetni. Ezért osztán kiadatták magyarul is a könyvét, azt meg a szintén a Szolnoki Klánhoz tartozó Fazekas miniszterrel (volt karcagi polgármester!), meg a “kicsit sem érdekelt” Horváthtal (volt képviselő és korelnök) dicsértették fel az egekig. Mert ők voltak azok, akik még erre is kaphatóak voltak, ha a Központ nekik azt üzeni!

Látjátok már emberek, hogy mi a helyzet?! Magyarországból szerdán azért csinál már megint büdösbogarat a Nemzeti Kormány, mert néhány oligarcha üzletelgetni akar egy közmegvetett, véreskezű diktátorral! Gyalázat ránk, ha a szerdai “avatáson” nem lesz ott legalább pár emberjogi aktivista, akik hangos botrányt csinálnak … majd pár perc múlva az egyik rendőr-őrszobán kötnek ki! … Ahogyan “illik”. … Mert Viktor még “csak” szultán, de nem Nurszultán!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s