Az Utolsó Poszt(?)

Mielőtt még bárki azt hinné, hogy ezzel a bejegyzésemmel befejeztem a posztolást és bezárom a blogoldalam, szeretném közölni: erről szó sincs! Továbbra is írom a véleményemet (amíg tudom/akarom és van miről), továbbra is maradok a WordPress-en, de könnyen lehet, hogy mindazért, amit alantabb le fogok írni, egyszer és mindenkorra ki leszek tiltva az Amerikai Népszava (AN) egyébként sivatagosan kihalt online oldaláról! … Én ugyanis már ezen sem csodálkoznék.

Amerikai Népszava kommentelés

Amikor az AN online oldala sok évvel ezelőtt elindult, Bartus László azt írta: ez a “vebszájt” egyfajta “Noé bárkája” lesz, melyen a Liberalizmus, a Köztársasági Eszme, a Szabad Sajtó és a Véleménynyilvánítás át tud majd hajózni az Orbanista Diktatúra Özönvizén. Ugye így volt?!

Kezdetben nem is volt semmi baj. Én például azért szoktam át az AN-re a budapesti Népszaváról, mert ott a gyáva szerkesztőség nem csak nem merészelte (akkor még) leírni az Orbanizmusról kifejthető és kézenfekvő véleményeit, hanem mert az egyes cikkeket véleményező komment-oldalakról hamarabb tiltották ki a “Ballibeket“, mint a töményen mocskolódó és minden témát, lassan kialakuló párbeszédet szétoffoló Fidesznyikeket és (később a) Vonaistákat. Persze ebben is volt némi megérthető körülmény: lásd a már elhalt Szannamária által fémjelzett Médiamindenhatóságot és a fideszes Médiatörvényt!

Bezzeg az AN-en! A honi viszonylatokban “merésznek” számító, a hazugságokat és disznóságokat nevén nevező cikkek jelentek meg egyre-másra, s párját ritkító volt a Szerzői Gárda is: Andrassewtől Ungváriig, bezárólag a kvalitatív, alkalmi jegyzetírókkal. Persze a véleményző felületen itt is megjelentek a Trollok, de Bartus (“admin.“) azokat elébb csak szép szóval próbálta moderálni, s ha az nem hatott, hát úgy rúgta őket picsán, hogy az az Egyetlen Bitjük sem érte a földet. (Brávóóó!)

Osztán kezdtek szaporodni az aggasztó jelek. Miután az AN egy kicsi, de annál esszenciálisabb ‘intézménnyé” nőtte ki magát, elébb a “tudósítások” többsége kezdett “véleménycikkre” hasonlítani, később a Kvalitatív Szerzők maradoztak el egyre-másra az oldalról, majd “admin.” avatkozott be mind aktívabban és ellentmondást nem tűrőbben a kialakult komment-folyamba.

Ennek egyik legemlékezetesebb mozzanata (hogy ne mondjam: Közbülső Végkifejlete – bocsánat a képzavarért!) az volt, amikor Bartus tulajdonos/főszerkesztő úgy döntött: az oldalon túlzottan elburjánzott gyurcsanyista véleményközlők okán, letiltja az AN cikkeinek kommentelhetőségét. Mindezt azért, mert akkor ő éppen Gyurcsány Ferencet tartotta a magyar demokrácia újrateremtésének egyik legfőbb akadályának. Ám mivel ezzel “Noé bárkája” számos “utasa” nem értett egyet sőt, vitába merészeltek szállni Vele (“Noé”-val!), hát a “Véleményszabadság” Amerikából Magyarországra sugárzandó Eszméje jegyében: fogja be a pofáját Mindenki, de még Az is, Aki egyébként egyetért a Tulajdonossal!

Ez a “Haragszom rátok! ugyan nem tartott sokáig (egy hét sem? – s közben folyton frissült az Oldal)), de osztán jöttek a következő “Dilik”. Például az, hogy Bartus szerint a Diktatúra Ügynöke, tehát Hazaáruló mindenki, aki hajlandó indulóként, avagy szavazóként részt venni a 2014. évi “Választásokon”. Ebben mondjuk bizonyos szempontból tényleg igaza volt (hiszen történt, ami történt!), de talán ezt nem egy Prédikátor purifikáló hangnemében köllött volna előadnia. Hanem mondjuk úgy, ahogy egy Amerikához szokott Demokratának: nyugodtan és okosan érvelve, illetve tudomásul véve, hogy vannak más vélemények is, s az azok képviselői nem föltétlenül gazemberek.

Ehelyett, most itten vagyon az újabb “Haragszom Rátok”! Ámde már nem csak a hozzászólások lehetőségeitől vagyon elzárva az AN oldalát felkereső, hanem a tudósításoktól is! Az utolsó hír pontosan egy hetes (ápr. 15.), s ha a “Vélemény” oldal időnként frissül is, azon már sem Para-Kovácsot, sem másokat nem lehet olvasni, csakis a Tulajdonost! Azaz “Noé”-t, aki mindenkit kihajigál a Bárkából, mert csak magát tartja méltónak túlélni a Vízözönt.

Nem tudom, mennyire végleges ez az állapot az Amerikai Népszava online oldalán. Azt sem, hogy ez a posztom egyáltalán megjelenhet-e az AN “sidebar”-ján. Csak reménykedni merek benne, hogy Bartus hamarosan észhez tér, s mint egy veretes nevű újság újraindítója, tulajdonosa, főszerkesztője, annak ellenére is újra felvállalja a maga által meghirdetett Cél (talán soha nem) elérését/teljesítését, hogy a Buta Nép nem, vagy alig-alig érti a szavait, az üzeneteit!

Én, mint egy mezei blogger, bármikor megtehetem, hogy kirúgok mindenkit az oldalamról, majd azt megszüntetve, egyetlen sort le nem írok többé. Ámde egy Újságíró, egy Lapszerkesztő ilyesmit soha nem tehet, kivéve ha azt nagyon, de nagyon alaposan, meg főleg objektíven megindokolja!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

10 hozzászólás on “Az Utolsó Poszt(?)”

 1. bubu64 szerint:

  Szendam!
  Én pedig továbbra is olvasni fogom az írásaidat. Az, hogy lesz miről írnod halálbiztos.:)

 2. ??? szerint:

  Kedves Szendam, szerintem Bartus örömmel csinálta volna, ha lett volna rá kereslet. Amint biztos tudod számtalan dolgot tervezett még az elején szabad rádió, tv stb., csak hát ámerikában semmit nem adnak ingyen. A „kvalitatív” szerzők többsége is inkább átpályázott jó pénzért az ATV-hez.
  Egy normális újság nem működik támogatók nélkül, úgy mint egy egyszemélyes, kedvtelésből írt blog. De az nagyon jó, hogy vannak ilyen blogok.
  És azt sem csodálom, hogy BL nem látja értelmét még négy, vagy ki tudja hány évig a közvetítését az itt folyó baromságoknak.
  Nem tudom mennyi az esélye annak, hogy felnyílik az emberek szeme és elsöprik ezeket oda ahova valók. Enélkül pedig csak a mocsár marad.
  Hát én így látom.
  Üdv.

  • szendam szerint:

   Kedves “???”

   Egyetértünk: Mocsár van! Sőt, egyre mocsarabb és egyre büdösebb is! É egyre gusztustalanabb békák, valamint egyéb lények csúsznak-másznak benne, erkölcsöt és mindenféle nemzetizmus brekegve/vartyogva/cirippelve/cuppogva nekünk
   .
   Ez valóban mindaddig így lesz, amíg fel nem nyílik az emberek szeme.

   Ámde ez mindaddig lehetetlen, amíg ezek az Emberek nem kezdenek valós információkhoz jutni. Amíg a kertévéikben, meg a közszógálatiban ostoba reklámokat, meg kormánypropagandát látnak. Amíg ugyanezeket olvashatják az idióta és elvetemült print-kiadásokban, elektronikus webszájtokon.

   A Mocsarat le köll csapolni! Például úgy, hogy független hírforrást adunk az Embereknek, ezáltal meg nekik a lehetőséget, hogy a Szabadság kristálytiszta levegőjét és ne a (fél?)Diktatúra miazmás kipárolgásait szívják be a tüdejükbe.

   Erre vállalkozott anno Bartus és most pont ezt tagadja meg! Immáron nem is először!

   Pénz nélkül nem megy? Én nem akarok kotorászni Bartus Laci zsebében, de szerintem jobb körülmények között él, mint Mihancsik Zsófia, aki a “Galamus”-t szerkeszti. Ő még önmagának sem nagyon tud fizetni, nem hogy a szerzőinek. Akik azonban nagyon is kvalitatívak és nem kifejezetten tapasztalható náluk, hogy baksisért az ATV-re igazoltak volna! Kattints rá a honlapra és látni fogod: igazam van!

   Persze tudom, hogy nekem, innen a “partvonal” mellől, baromi könnyű etikára hivatkozva hadonásznom az egyetlen, neteldugott, ráadásul pénzbe még nem is kerülő blogoldalammal. Ha az ember benne vagyon valamiben, akkor azt már teljesen másként látja (erről szól egyébként a mai posztom is: https://szendamondja.wordpress.com/2014/04/23/nem-mindegy/ !).

   Ámde nem én vállaltam “Noé” szerepét és most nem én vagyok az, aki a “Bárkából” kihajigál mindenkit, sértődötten mondván: nem érdemlitek meg!

   Tisztességesebb lett volna azt írni: “Kedveskéim! Bocsika, de bele- és belétek fáradtam. Nekem többet ér az én nyugalmam, a new yorki magyar lap szinte passziós szerkesztése, mint hogy olyan agyalágyult idiótákkal foglalkozzam nap-nap után, mint Ti, meg az otthoni Társaitok! Üdv! B.L.”

   Nemde?

   Ha más a véleményed, írd meg nyugodtan! Én innen csak nácikat és fasisztákat szoktam kivágni! …
   … ezér’ vagyok én “csak egy” blogger! 😉

   Üdv!
   szendam

   • ??? szerint:

    “csak egy” blogger! 😉 ,
    Minden tiszteletem a Galamusé és Mihancsik Zsófiáé, de -igaz csak egy nem lényegtelen hajszálnyit- más értékrendet képvisel, mint az AN, és tudtommal ott sem lehet hozzászólni. Mintha neked válaszolt volna BL a tegnapi cikkben. És szerintem több magyarországi támogatója is van.
    Más:
    Mondtam én olyat, hogy a blog alacsonyabb rendű mint az újság? Egyszerűen más. De ez a felület gondolom adna rá lehetőséget, hogy bárki akár újságot is csinálhat rovatokkal, stb.
    És egy lehet, hogy torz hasonlat a kommentelésről:
    Ha átjön hozzám egy barátom, és elkezdi a fejét verni a falba, és amikor szólok neki, hogy ne csinálja, akkor az én fejemet kezdi beleverni, hogy ez nem is annyira rossz, egy idő után megkérem bármennyire szeretem, hogy inkább otthon verje a fejét a falba. Persze ha más terve van, akkor megint szívesen látom.
    Hogy valami kritikát is mondjak, én nem hiszem, hogy csak az AN képviselné azt az álláspontot amit hirdet a magyar sajtóban, csak mondjuk én nem ismerek mást.

    Üdv: még “csak egy” blogger sem, hanem egy hozzászóló, aki sokszor megbánja amit írt, mert rájön, hogy hülyeség volt, vagy lehetett volna sokkal jobban is csinálni. 😦

   • szendam szerint:

    Kedves Köztársam!

    Elolvastam B.L. tegnapi, szokás szerint biblikusra sikeredett, de minden szempontból helytálló jegyzetét. Ami az egészben a legnagyobb nóvum volt, az a cím és a dátum!
    Ilyesmit (sőt, pont ezt) Bartus már sokszor leírt, s én sokadjára is azt mondanám/kommentelném, hogy nagyon sok az igazság benne … de nem tehetem, lévén hozzászólni TILOS! (Ezért írtam meg hosszas várakozás után ezt a posztomat is!)
    Az persze egy másik kérdés, hogy a “Választások” bojkottjával egyáltalán nem értek még most sem egyet, ámde az ezt követő, hasonló megmozdulásokkal mindenképpen! Néhány nappal ezelőtt én például arra szólítottam fel (huh, micsoda nagyképűség tőlem! … tényleg!) a valóban demokratikus ellenzék minden, parlamentbe bejutott pártját, hogy az Országgyűlés Alakulóülésén egyszerűen álljanak fel és vonuljanak ki a teremből, amikor le köllene tenniük az esküt a Tákolmányra. Mert ugyanis EZ lenne a Valódi Árulás és Kollaboráció a részükről, nem pedig az, hogy erősen lejtő pályán is megpróbáltak focizni, bízva abban, hogy a Jónép talán rájön: mi is vagyon itten nagyba’ szó! (Nem jöttek rá, mert egyrészt teleharsogták a kagylófüleiket a Rezsicsökkentéssel, másrészt az Ellenzék elbalfaszkodta a propagandáját!)
    Próbáltam kutatni, hogy B.L. a tegnapi jegyzetében hol is válaszol nekem (kvázi)? Esetleg a “lakájmédia” megemlítésénél? Lehet, bár sem “média” sem “lakáj” nem vagyok (tudomásom szerint), maximum az Ő egyes elméleteinek (pláne immáron a gyakorlatának) kritikusa.
    A Galamus-szal való párhuzamot csakis a financiális részről hoztam fel. Igaz, hogy ott (SEM!) lehet hozzászólni, az is igaz, hogy eltér a “szellemisége” az AN-től, de utóbbi már csak mostanság! Keresd meg az AN 2011-12-es cikkeit, pláne a “Vélemény” rovatban megjelent írásokat! A szerzőgárda ugyan részben igen, de a “szellemiség” gyakorlatilag semmiben nem különbözik!
    Ha nem tetszik, hogy egy vendéged a saját feje után még a tiédet is a faladba veri, akkor csak azt a vendéget tiltsd ki az otthonodból és ne az összest! Ugyi?
    Nem gondoltam és írtam, hogy szerintem Te “alacsonyabb rendű”-nek tekintenéd mondjuk az én blogomat! Mindössze megjegyeztem: aki lapot szerkeszt, legyen az elektronikus is, ne tévessze azt össze egy magánbloggal! Nem ugyanaz a funkció és a kategória sem. Amit én, a “mezei blogger” megtehetek, azt egy Szerkesztő nem! A hülye hozzászólók kipicsázása nem tartozik ebbe a körbe.

    Nos, egyelőre ennyi jutott az eszembe. Várom további megjegyzéseidet, hozzászólásaidat … egyéb témákhoz is!
    Üdv!
    szendam

 3. méhecke szerint:

  Csak azért is “kedves” Szendam!

  Rendesen kitoltál velem,szinte egész nap az írásod járt az eszemben.Én értem BL.-t,de piszkosul haragszom rá.Vártam is,hogy mikor dobja be (újra) a türcsit.Valóban tisztességesebb lett volna ha leírja:“-Kedveskéim! Bocsika, de bele- és belétek fáradtam. Nekem többet ér az én nyugalmam, a new yorki magyar lap szinte passziós szerkesztése, mint hogy olyan agyalágyult idiótákkal foglalkozzam nap-nap után, mint Ti, meg az otthoni Társaitok! Üdv! B.L.” de őt (is) más fából faragták.Ő az okos írásai közé rengeteg érzelmet is vitt és az ilyen emberek néha besokallnak.Velem is ez történt amikor ok nélkül kivágtak a NOL ról. Hetekig nem is olvastam politikai cikkeket-véleményeket. Jó volt az ottani kommentelő csapat.Később ugyan ez megtörtént a Népszavánál is.Szanyi kapitány és Mesterházy 1-1 cikkéhez írtunk páran építő jellegű kritikát ,erre minket tettek ki.Az anyázó félfasisztákat megtartották (lelkük rajta). De az AN. és benne BL.Para stb-stb cikkei-véleményei nagyon hiányoznak nekem (is). És az ottani kommentelők. Szóval,azért haragszom rá,mert szerettem.

  ???
  2014, április, 23 – 14:23
  “szerintem Bartus örömmel csinálta volna, ha lett volna rá kereslet”
  Volt rá kereslet és ide a rozsdás bökőt,hogy pár hét-hónap múlva drasztikusan nőni fog a kormánnyal szembeni építő(!) jellegű kritikát megfogalmazó blogok-újságok iránti kereslet.A víz mindig utat tör magának (idővel).

  Végül: van rá egy nagyobb összegű fogadásom,hogy BL. újra írni fog.Az ilyen emberek nem bírják ki (hála az égnek).

 4. öregszeder szerint:

  Kedves Szendam! Voltam már én is kiborulva B.L. hogy is mondjam , hisztijétől. Még komolyan meg is haragudtam rá, amiért tökéletesen diktátorként viselkedett és közben a demokrácia bajnokaként aposztrofálta magát. Sokáig nem is vettem részt nála semmilyen beszélgetésben. Azonban amilyen durva tud lenni a hisztije, olyan érzékeny témákat tud jól megragadni. Ezért néha nem tudtam visszafogni magam és csak-csak leírtam a véleményem, ami nagyrészt megegyezik az övével. Ez főleg az ellenzék tavalyi tevékenységére és a választásokra vonatkozik. A mostani szaliceum(by Dajka Margit) és a néha megjelenő, vasárnapi prédikáció hosszúságú véleménycikkei már nem szolgálják sem az ő, sem az érdeklődők érdekeit. Az unalomig ismétlődő témái és véleménye elvadítja az olvasókat a “bárkától”. Ez a bárka így nem visz senkit sehova, nopláne nem ment meg semmitől, semeddig. A magam részéről óriási érdeklődéssel figyelem, hogy az ellenzék hogyan próbálja meg megfejteni a kudarc okait, miért nem hajlandók megvédeni a volt demokráciát, milyen érveket találnak a felelősségük mentegetésére, látszik-e bármilyen igazi önvizsgálat, mennyire leszünk kiszolgáltatva orbán szocialista rendszerének és vajon meddig? Kertész Ákos : Kádár népe. című véleménye például feldobott, mert nagyon értelmes érvelés volt pl. Gyurcsány érvelésére mely szerint az ellenzék nem tudta Kádár buta népét átvinni a demokráciába. Baromi fontos gondolatok, eszméletlen fontos érvek. Millió kérdés foglalkoztat még és gondolom hozzám hasonlóan még sokan másokat is. Aki ilyenkor belém rúg és csak a saját hangját szereti hallgatni attól én elfordulok. Ki fog akkor őrá figyelni? Könnyű a válasz:SENKI! És akkor hiába nyitja meg esetleg újra a kommentelés lehetőségét. Bár ha jól belegondolok a magyar embert bárki annyiszor csapja be, ahányszor csak akarja. Miért pont B.L. ne tenné meg másodszor, harmadszor, sokadszor?
  -Gyere, mond el a véleményed!
  -Á mégse mond. Hülyeségeket beszélsz, takarodj innen!
  -Gyere vissza, csak vicceltem!
  Erre én azt szoktam mondani: anyukáddal szórakozzál! Már nem tudok rá haragudni, KÖZÖMBÖS. Ezzel a felsőbbrendű aroganciával csak közönyt tud aratni. Ő tudja, mit akar.

 5. ??? szerint:

  A Galamusról szóló részre gondoltam a jegyzetben. Egyébként egyetértek veled, és azt kivételesen nézni fogom a tv-ben, ahogy megtagadják az eskütételt az alaptörvényre, és kivonulnak előtte az álparlamentből.

  • szendam szerint:

   Attól tartok, hogy nézni ugyan fogjuk, de látni nem! 👿

   • dubitus szerint:

    Nem fogjuk látni eskü előtti kivonulásuk, mert nincs erkölcsi alapjuk annak megtagadására.
    .
    Az Ártálmányra esküt fognak tenni, hiszen bekerülésükkel már elfogadták azt. Annak alapján és a sokszor megbuherált választási törvény alapján kerültek ebbe az egérfogóba.
    Amennyiben nem tesznek esküt, illegitimnek aposztrofálják azt.
    Ha viszont ez így van, nem legitim ottlétük sem.
    A választáson indulásuukal elfogadták a feltételeket, a “pénztártól távozás után reklamációnak helye nincs”!
    Jómagam osztottam B.L. nézetét a bojkottról.
    Nincs helye reklamációnak a második hely miatt olyan versenyen, ahol előzetesen – a részvétellel – elfogadottak a verseny szabályai.
    (Kedvenc példám: aki köztudottan csalókkal ül le szalonpókerezni, ne sikítson, ha veszít!)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s