Ha valaki még nem értené …

… akkor itten (alantabb), egy kitűnően elemző cikk segítségével megvilágítanám: hogyan tehetett néhány nappal ezelőtt, Orbanisztánban kétharmados törvényhozási többségre szert egy olyan párt, amelyik tulajdonképpen elbukta a választásokat!

Egyetlen nappal a “Választások” után, kedvenc kocsmámban összegyűlt a Jónép és többségük azon kezdett tanakodni: miként lehetséges az, hogy bár az Orbán-féle Maffiapárt 1998 óta nem kapott ilyen kevés szavazatot, mégis … és ismét … Ezerharmadossá vált?! A tanakodás alapja az volt, hogy “Anyangyal“, a Kocsmárosnő elvégzett egy kisebb, magán-közvéleménykutatást, amelyből kiderült: az “Apamegörző” mintegy 50 fős törzsgárdájából mindössze négyen szavaztak a Fideszre, ketten pedig a Jobbikra. “Vagy én élek nagyon hülye helyen, vagy EZEK tényleg csaltak!” – mondta Anyangyal, majd nekem (mint közismert ballib bloggernek) szegezte a kérdést: “Szerinted?!“.

Erre én magyarázni kezdtem a Renccert. Azt nevezetesen, hogy itt nem (elsősorban) MOST, a szavazatok összeszámlálásának fázisában történt A Nagy Csalás, hanem KORÁBBAN, úgy két esztendővel ezelőtt, amikor a Maffiapárt ennek az egésznek a “jogi alapjait” (baltával) összefabrikálta.

– A korábbi, tehát a 2010-ben érvényes szabályok szerint az egyéni körzetekben két szavazási forduló volt, ha és amennyiben ott a részvételi arány nem érte el az 50%+1 főt és ebből az egyik jelölt sem szerezte meg a leadott (érvényes) szavazatok minimum 50%-át, plusz egyet! – kezdtem a “tájékoztató előadást”. – Ilyen esetekben, két héttel később egy újabb szavazást rendeztek, melyen az a három jelölt indulhatott csupán, akik a legtöbb voksot gyűjtötte be. A Töpszli ippeg és punkt ezen Szabálynak köszönhette nem csak azt, hogy 2002-ben majdnem megfordította a Népakaratot, de az 1998-as és a 2010-es győzelmét is.

És?!
– És az történt, hogy I. Medveseggberekedt Enyveskezű Viktor királyunk (az a bizonyos “Paksi Hapsi“, kinek előbb “csak” Tokaj, majd az Egész Országhímvesszeje csepegtette a nektárt” – copyright by Székhelyi József) levonta a konzekvenciát (meg a mi vagyonunkból, jövedelmeinkből a maga és társai “alkotmányos járadékait” – főleg “Azemútnégyévben“), s úgy döntött: a továbbiakban senki nem élhet azzal a lehetőséggel, ami őt kétszer is a Hatalomba juttatta! … Itt és most természetesen és elsősorban a “Jogi Környezetről” beszélek és nem pedig a közismert, “Nemzeti Idiotizmus“-ról, melynek eklatáns példáit már 2010-ben is megtapasztalhattuk.
– És?!
– És az történt, hogy a Felkapaszkodott Alcsúti nem csak a tokáját és hasát, meg a megalomániáját és a szociopátiáját, illetve a minimum 70 milliárdos vagyonát és a “nemzet” idiotizmusát kezdte “alkalmas eszközökkel” növelni, hanem a Győzelmi Esélyeit is. Ezért osztán csináltatott a “Balog&Co.(mondor)“-társasággal egy olyan “Választójogi Törvényt”, miszerint a voksolások idején nem a legtöbb szavazatot elnyert jelölt kapja a mandátumot, hanem az, aki a sok-sok indulóból a relatív többséget szerzi meg!
– Hogy is van ez?
– Végtelenül egyszerű! Nézzük meg ezt a táblázatot: (forrás)
https://i0.wp.com/nepszava.hu/document/45/original/hhhh.jpg
Mi is derül ki ebből? Hát az, hogy bár a Maffiapárt 1998-óta ilyen kevés szavazatot még nem kapott (kevesebbet, mint 2010-ben!), ennek ellenére övé a Kétharmad. Mindez pedig azér’ lehetséges, mert bár megőrizték a korábbi szisztémából a “kompenzáció” lehetőségét, ámde azt kiterjesztették a “győztesre” is! Ezért osztán a négy esztendővel ezelőttihez képest kábé 600 ezerrel kevesebb szavazattal is nagyobb parlamenti képviselethez jutottak, mint ha a “Választások” a 2010-es szabályok szerint folytak volna.
– De ha ilyen kevesen támogatják, hogyan lehet “A Legnagyobb”?
– Úgy, hogy közben “Egyfordulóssá” tették a választásokat, eltörölték a korábban még meglévő “Érvényességi Küszöb“-öt és egy “Relatív Többség“, azaz igazából: egy “Aktív Kisebbség” kezébe tették le a döntéshozatal jogát. A vasárnap “kipróbált” rendszer szabályai szerint ugyanis, ha egy adott választókerületben leadnak összesen 100.001 szavazatot tíz indulóra és ebből kilencen fejenként tízezret kapnak, de a tizedik viszont 10.001-et, akkor az utóbbi a “győztes” (avagy, ha tetszik: a “Viktor”). Az igaz ugyan, hogy az ottani választók szűkközel 90 százaléka látni sem akarta az Illetőt, de akkor is ő a Képviselő! Plusbonus még a pártja is kap egy nem is kevés “kompenzációs szavazatot”. … A táblázatból látszik is: a Maffiapártra leadott kb. 2,136 millió szavazat “igazából” 3,05 milliónak számított, így osztán most 133 mandátumot kapott az elérhető 199-ből, míg a korábbi (a választói akaratot már akkor is alaposan eltorzító) szisztéma szerint “csak” 126-ot!
– No de ez törvénytelen!
– Nem, “csak” szabálytalan, illetve etikátlan! Ezzel persze mindenki tisztában lehetett vóna, ha egyáltalán hajlandó lett vóna odafigyelni (és nem csak mondjuk a Picináci Vonára), majd a közel 40 százalék nem szarta vóna le úgy a sajátja, mint a leszármazottjai “Szebb Jövő”-jét! … Ámde történt, ami történt. Sokunk nem figyelt oda “A Lényeg“-re: egyesek Harminc Ezüstért (stallumok, trafikok, állami földbérletek és közbe’szerzések), mások meg egy-két rézgarasért (“Rezsicsökkentés“) adták el Önmagukat és Utódaikat egy olyan Állammaffiának, mely pár esztendő múlva simán megpattan innen. Utánuk az a bizonyos “Vízözön“, előttük meg az a bizonyos Valaholszigeteki Bankszámla!

Hogy mi lesz majd “EZEK után“? Nos, ahogyan azt Szüdi János is leírta a a nepszava.hu ma reggeli kiadásában: “Feltehetően kell egy új nemzedék, amely megkérdezi szüleitől: mit csináltatok 2014. április 6-án?” … Ezek a “szülők” pedig MI leszünk, függetlenül attól: vasárnap szavaztunk-e, illetve “mire”?!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

4 hozzászólás on “Ha valaki még nem értené …”

  1. bubu64 szerint:

    Ha jól emlékszem Gyurcsány Ferenc éhségsztrájkkal hívta fel a figyelmet erre, de csak gúnyolták a jobbikák. Azt hiszem ezentúl kussoljanak, azok is, akik nem mentek el szavazni.

  2. Névtelen mint a szendam szerint:

    Tetszik ez a Picinácizás még akkor is ha hiányolom az írásból a Rokkant-komcsizást! Szerintem megért volna néhány ironikus mondatot az is, hogy mennyiben és kikben keresendő, hogy közel négy millió ember közömbös maradt! És végezetül, bár nem vitatható a “választási szabály erkölcsössége” de azért miért kéne elvárni, hogy a győztes kérjen elnézést!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s