“Echo te absolvo”

Bocsánat azért a talán rendkívül hülye címért, mellyel ezt a posztot bevezetem, de az alábbiakból – remélem – kiderül: miért torzítottam el a katolikus liturgia egyik legjellemzőbb mondatát, az “Ego te absolvo“-t, azaz az “Én téged feloldozlak“-ot ippeg és punkt erre. … Segítségül annyit: a hangsúly a “Feloldozás“-on van!

Az elmúlt három napban, némi “lakhelyelhagyási kötelezettségek”-ből kifolyó költözködés okán, nem csak Abszurdoorbanisztánban, hanem még Diszkomfortiában is lakni voltam kénytelen –  lévén nem volt internetem. Ez pedig számomra olyan volt, mint ha levágták volna a másik lábamat is. … Hogy? … Mi? … Hogy miért “a másik”-at is? Nos azért, mert többek között megélhetési okokból kénytelen voltam az Ugocsauruszág egyik (keleti) oldaláról a másikra (nyugati) átvándorolni, ami meg egyenesen hozta magával a megszokott környezetemtől, de legfőképpen a Családomtól való elszakadást. (Nem akarok panaszkodni … azaz mégis, de csak “lájtosan” … a “keserűt” pedig igyekszem kiköpködni, bár évekig fog tartani és semmi nem garantálja, hogy sikerülni is fog!)

Áber nyicsevó! – ahogyan azt a bad-pyrnborni “német” munkás szokta volt mondani egy erdőmélyi sajtüzem hátsó udvarán. Ez pediglen meg erősen hajaz az ezerkilencászötvenes évekbeli “Józsi bácsi” hozzáállására. Utóbbi alakját A Géza véste bele minden korombéli (meg annál idősebb) ámbör emlékezetébe: “Az elvtárs nem lép be a Téeszcsébe?!” – kérdi a hosszú, barna bőrkabátot viselő “aktivista”. “Dehogyis lépek, há’ nem mént el az eszem!” – hangzik a válasz, mire kap egy akkora “ijesztést”, hogy a fal adja a másikat. “Jajajj! Há’ mé’ nem ezzel kezdték rögtön az eetársak! Ha muszáj, akkó’ szívesen!“.

Így köll tehát a Szükségből Erényt kovácsolni! Vagy legalább is azt hiszem, s ezt a “receptet” nem csak az ötvenes évek Józsi bácsija követte annó. Hanem bizony azon, “kábé” hatvan évvel későbbi, de a föld- helyett (elvileg) az agyművelésre áttért utódai is, akik ma azt akarják bemagyarázni nekünk(!), a szerintük Ostobáknak: jelenlegi állapotjainkért (tehát az orbáni, ezerharmados Maffia-kormány regnálásáért) nem ők, az önálló véleményalkotásra (elvileg) képes, kvalitatív értelmiségiek a hibásak, hanem a Zemberek … no meg persze Agyurcsánybajnaimegabaloldal!

Kitűnő példa erre az az írás, melyet az általam rendszeresen olvasott (és általában mindenkinek ajánlott) “Örülünk, Vincent?” blogger-közösség oldalán még kedden jelent meg “Pásztörperc“, azaz “P/c” kolléga jóvoltából. A linket ugyan megadtam, de érdemesnek tartom itten és most teljes terjedelmében utánközölni!

Tézis1: A magyar választó (mármint a többség) nem valakire/valamire szavaz, hanem valaki/valami ellen. E tétel egzakt bizonyítására persze képtelen vagyok, úgyhogy aki nem ért egyet, nyugodtan hagyja itt abba, a továbbiak ugyanis — szándékom és reményeim szerint — a tézisekből következnek.

Tézis2: Orbán Viktor nem népszerű. Persze, megvannak a maga elvakult rajongói, mint ahogyan pl. Gyurcsánynak is. Ráadásul ezeket az elvakult rajongókat többet látjuk, mint Gyurcsány híveit
— egyrészt, mert tényleg többen vannak;
— másrészt, mert sokkal aktívabbak, látványosabb demonstrációkat és gyakrabban szerveznek;— harmadrészt, mert a köztévé sokkal szívesebben mutatja őket, mint pl. Gyurcsány híveit.

Igaz ugyan, hogy a politikusok népszerűségi listáján övé a stabil 2. hely (az 1. Árpi bácsi óta kvázi automatikusan jár a közt. elnöknek, olyannyira, hogy egy darabig még Schmitt P. is volt első) — az a 43–45 pont azonban, ami neki ehhez elég, még a “bakfitty” kategória alsó határát sem éri el; a rendszerváltás utáni első években ezzel még a lista fölső harmadába se kerülhetett volna be. Ezzel összhangban a közvélekedés szerint Orbán 22 év legrosszabb miniszterelnöke. Mögötte azonban, a fölényesen vert mezőnyben olyan fickók (Gyurcsány, Bajnai) tolonganak, akik ugyanezen közvélemény szerint kevésbé rosszul teljesítettek. Megérne egy önálló beszélgetést annak tisztázása, miért látja a őket a “köz” Orbánnál sokkal ellenszenvesebbnek, most azonban elégedjünk meg a tény rögzítésével: Orbán kihívóit a választók utálják, miként a kukorica-gölödint.

Utálták őket négy éve, utálják most is: e szempontból semmi változás. Négy év múlva is utálni fogják őket. Utálnak mindenkit, akit a Gyurcsány-korszakkal azonosítanak: minél közelebb érzik az illetőt Gyurcsányhoz, annál jobban. Így hát a népszerűtlen Orbán mögött maga Gyurcsány több mint húsz(!), Bajnai és Mesterházy egyenként úgy tíz-tíz ponttal szakad le (Bajnai jobban kötődik Gy.-hoz, de ezt Mesterházy jelentékeny személyes alkalmatlanságával és tehetségtelenségével ki tudja egyenlíteni). Gyurcsány egymaga, illetve Bajnai és Mesterházy párban már untig elég a neveikkel fémjelzett alakulat stigmatizálásához — így, hogy hárman erősítik a negatív érzületeket, az ellenszenvkeltő hatás már-már tökéletes.

A szorgos választópolgárok ránéznek az összefogók listájára, és ki-ki azonmód megtalálja rajta azt, akit ő, személyesen a leginkább utál — aztán szavaz valaki másra. Voltaképpen még örülhetünk is, ha ez a más Orbán Viktor; mert akik Orbánt is eléggé utálják, zömmel a nácikra szavaznak majd.

 Az összefogók mellett érvelők szerint a választásnak egyetlen célja lehet: Orbán leváltása, bármi áron. Fejlettebb változatban hozzáteszik, hogy de azért úgy, hogy ne a nácik jöjjenek utána — mert már érzik, hogy ennek is van esélye. Legfőbb argumentumuk az, hogy 0. Viktor leváltására kizárólag az összefogók esélyesek, tehát aki nem rájuk adja a voksát, az Orbánt erősíti. Ez nemcsak velejéig demagógia (aki nem szavaz Orbánra, nem is erősíti őt — köszöni szépen, fenti, rajta kívül álló okoknál fogva elég erős ő maga is), hanem érvelési hiba is.

Tudom, hogy ez a kétosztatúság (vagyunk mi, a jók, meg vannak ők, a gonoszak) a szekértáborozó magyar politikai kultúra édes gyermeke. Tanultam azt is, hogyan hat a választójog a bejutó pártoxámára: minél nagyobb a választókerületi mandátumok aránya, annál kevesebb a párt. Csak hát még az angolszász rendszerekben is tűnnek el pártok, és váltják fel őket újabbak — írmagja sincs pl. a whigeknek. Tehát:

1. Az összefogók nem tudják megakadályozni Orbán győzelmét — sőt, újabb kétharmadát se.

2. Azok, akik mindkét nagy blokkal elégedetlenek, nem reménykedhetnek másban, minthogy a “kicsik” közül valamelyik fel tud nőni, a következő négy évben meg tud erősödni.

Fogalmam sincs, lesz-e ilyen a jelenlegi “kis” pártok közül. Azt azonban tudom, hogy amelyik most nem éri el az 1 %-ot (amitől kezdve jár neki a költségvetésből egy kis pénzecske) az a következő négy évben kvázi ismeretlen marad. Az ismeretleneknek ugyanis fizetniük kell azért, hogy megjelenjenek a sajtóban, és nekik nem lesz rá pénzük.

Az “összefogók” ebben a négy évben úgy “állhatnának talpra”, ha megvizsgálnák vereségeik okait. Sorra vennék, mit, hol és miért csináltak rosszul. Az alkalmatlanokat és a közvélemény számára elfogadhatatlanokat elzavarnák, és megpróbálnának alkalmasokat és egyúttal elfogadhatókat állítani a helyükre. Most, előre megmondom: ha a közbeszédben “baloldalinak”, ill. “ballibnek” nevezett politikai erők közül az összefogók kapják a legtöbb szavazatot, akkor erre semmi esély. Akkor kijelentik, hogy “mindenről a Fidesz meg az az agresszív, közpénzből fizetett reklámja tehet” — ők nagyon jók voltak, csak hát széllel szemben…

Szóval, aki az összefogókra szavaz, a náciknak ágyaz meg 2018-ra.

Én ugyan elismerem, hogy P/c “kollégához” képest messze el vagyok maradva úgy a képzettségben, mint a tudományos fokozatokban. Egy politológia-filózófai szakos csontkovács (tényleg!) elvileg meg se próbálja felvenni a vitát egy olyan, magasan kvalifikált szakemberrel, aki nem csak tökéletesen tudta leleplezni a “Vörösiszap-katasztrófát” övező orbáni mítoszokat, de simán kimutatta, hogy az általunk rendszeresen, “ásványvíz”-ként megvásárolt “hákettőók” többségében még annyi hasznos nyomelem sincs, mint az Orbán-féle NER-ben a demokrácia (mindezen írások megtekinthetőek az “Örülünk, Vincent?“-en, külön nem linkelem!). No de az a kitétel, hogy nem érdemes jövő vasárnap a magukat “Kormányváltók”-nak nevezőekre szavazni, mert … izé és estébé … no meg azzal csak a nácik 2018-as győzelmét lehet megalapozni?

Hát, mit is mondjak úgy, hogy meg ne sértsem a kollégát nagyon? Esetleg azt, hogy OSTOBASÁG? Avagy azt, hogy KICSAVART LOGIKA? Hiszen ezek szerint jelenleg és csupán csak ez az alternatíva:

Ami azért lássuk már be, közel sem ilyen egyszerű! “A Lopás”, az valóban megtörtént mindkét oldalon. Ámde istenbizti és télleg A Baloldal a rosszabb? Istenbizti és télleg vagyon ennek a Zországnak még négy esztendeje, hogy kiigya, de fenékig a Méregpoharat, majd abból okuljon? Istenbizti és télleg EZ AZ AZ ORSZÁG, amelyiknek lakói valaha is és bármiből is okultak vóna(Vona)? Nem lehetne (lehetett volna már 1990.-ben) esetleg a Téértelmiség részéről valami “Népnevelő” kampányt indítani … esetleg a kölkeink érdekében! … azér’, hogy legalább az Utódaink képesek legyenek felismerni: “A Világ nem bipoláris, nem fekete-fehér, hanem a szürke különböző árnyalata! Nincs patyolat-fehér, de van matt-fekete és nekünk csak arra van lehetőségünk, hogy a szürke minél halványabb legyen!“.

Nos “P/c” kamikaze-hozzáállásától ugyan nem sokban különbözik, de legalább indokoltabb Tölgyessy Péter véleménye (ld.: itt!). Szerinte azér’ nem érdemes kormányt váltani, mert az egész Rendszer egyetlen emberre van szabva, így abban az Ellenzék majd “nem tudna boldogulni”. Mondja mindezt az SZDSZ-ből, majd a Fideszből is kiugrott (utóbbiból inkább kirúgott!) alkotmányjogász, ex-képviselő, aki szerint a mai Baloldal soha ennyire még nem volt felkészületlenebb az ország kormányzására, mint most! Annak ellenére, hogy kijelenti: az Orbán-rendszer prolongálásából nemzeti katasztrófa fog származni.

Hurrá! Nem kéne esetleg és netalántán tenni ez ellen valamit?

Tölgyessy és P/c szerint nem! Az előbbi szerint ugyanis a Zemberekben “Megbicsaklott a valóságérzékelés“, az utóbbi szerint pedig: “…ilyen a magyar választópolgár“! Hát persze, ha a magát kvalitatívnak tekintő/képzelő Értelmiség egyes személyiségei ilyen kamikaze-stílust képviselnek, lemondva a jobbítás (és nem a jobbikosítás) szándékáról! Ez pedig szégyen és gyalázat, aminek nem Széchenyi grófhoz, hanem XV. Lajoshoz van köze (“Utánam a Vízözön!“).

Engem ez az egész kísértetiesen emlékeztet a 2010-es választásokat megelőző hetekre! Akkor mást sem hallhattunk/olvashattunk a “kvalitatív értelmiségiektől”, hogy “Nem lesz baj a Fidesz valószínűsíthető kétharmadából“. … Hát lett! … Most meg ugyanezen emberkék egy része azt sutyorogja a kagylófüleinkbe, hogy A Baj ugyan már megtörtént, a mindent szétrohasztó, tehát rákos Betegség ottan vagyon a Társadalom és a Zország testiben, de a gyógymód … a kórt még tovább fokozó “politikai homeopátia! … Salvor Hardin, “Terminus” első polgármestere az ilyesfélére azt mondta: “Ez akkora ostobaság, ami már a zsenialitás határát súrolja!“.

Én nem vagyok Asimov regényhőse. Én csak annyit tudok tenni, hogy megkérdjem: ezeknek az embereknek vannak gyerekeik és ha igen, hajlandóak játszadozni az ő jövőikkel?!

Ha igen, akkor ők nem Emberek, csak Zemberek, akik korabeli (2010) ostobaságaikat (végbélig benyelt fideszes, hablatyolós és karaktergyilkos propaganda) mentendő, önmagukat feloldozandó (absolvo), visszhangozzák (echo) a lejárt szavatosságú, bizonyítottan hamis elméleteiket!

… és ezt …

szendamondja!


3 hozzászólás on ““Echo te absolvo””

 1. asher alexander szerint:

  tartok tole hogy a “valasztasok”-nak gunyolt hujeseg-(kenyer es cirkusz a nepnek,addig se ugyel masra….)-elore le van jatszva!!legalabbis addig mig van mit ellopni!!orben nem egy osztozkodos tipus ezen a teren,es kulonben is hogy van az hogy meg nem koronaztak meg??!

 2. bonhomme szerint:

  Érdekes eszmefuttatás… most mondjam azt, hogy minden országnak olyan az értelmisége, mint amilyet megérdemel?
  Vigaszként itt az új eposzom:

  Pax Russzkaja

  Masíroz a MIR-kamenet
  “let, palej i rek”-en át,
  hogy időben kinyalhassa
  Vologya cár valagát.

  Bayer Zsolti ír egy imát,
  sto “Mü ljúbim Rógyina”;
  ezt röfögik a CÖF-ögök,
  hadd örüljön Vologya.

  Az áll majd a CÖF-molinón:
  “Mü búgyem kolónyija!”
  Milyen mélyen kell Viktornak
  majd zsebünkbe nyúlnia?

  Muszkavezér, újpufajkás
  a Pocakos Tábornok;
  s ha protestálsz, elnyelnek majd
  az új haláltáborok.

  Követeli: az oroszok
  jöjjenek szépen vissza!
  Döntése keserű levét
  majd egész népe issza.

  A Jevropejszkij Szajuzban
  mi leszünk az ellenség;
  orosz Föderációnak
  előretolt helyőrség.

  Egy kérdésem maradt már csak:
  az a szép nap mikor lesz,
  midőn újra elmondhatjuk,
  hogy “Tavárisi konyec”?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s