Voks populi …

Vox populi, vox dei!” – állítja a közismert latin mondás, amelynek “igazságához” a népen élősködő, annak hátán a hatalomba felkapaszkodott demagóg diktátorok mindenkoron tartották magukat. Persze úgy – mármint az ügyesebbje – , hogy alkalmas propagandával a saját voxukat rágták bele a populus szajkós szájába. Ennek legnagyobb, hazai mestere a Mi Viktorunk, aki még egyszer (és talán utoljára?) harcba indult a “voks populi“-ért.

A fentebb idézett latin mondás természetesen nem arról szól, hogy a Nép szájából mindenkoron az Isteni Bölcsesség szavai szüremkednének ki … sőt, éppen ellenkezőleg. Ez a bonmot tulajdonképpen csak egy használati utasítás azon Haszonlesőknek, akiknek célja nem a nép boldogítása, hanem pusztán a Hatalom, s ennek megszerzése érdekében nem átallják zászlajaikra tűzni a legnagyobb ostobaságokat sem, illetve támogatni a legalpáribb ösztönöket, indulatokat.

Őket nevezhetjük tulajdonképpen “demagógoknak“, azaz “népvezéreknek“. Ők azok, akik mindig gondosan ügyelnek arra, hogy a lehető legnagyobb egyedszámú tömeg előtt beszéljenek és mindig pontosan azokat a vélekedéseket hangoztassák, azokat az indulatokat gerjesszék fel, melyeket az adott tömeg legostobábbjai “képviselnek”. Erre pediglen úgy “segítenek rá”, hogy a közönség soraiba beépített, alkalmas számú provokátorok mindig a kívánt pillanatban pattannak fel, s például a harsogó “Igaza van! Éljen Viktor! … Viktor! … Viktor!” felkiáltással dagadtra tapsikolják a “Harminc Ezüsttel” előzőleg már alaposan megkent tenyerüket.

Hogy miért van szükség minél nagyobb tömegre, azt a híres “Oxford-teszt” (ez nem azonos a szcientológusok által “alkalmazottal”!) szemlélteti talán a legjobban. Ez a felmérés ugyanis azt bizonyította, hogy az adott csoport intelligenciahányadosa fordított arányban áll a létszámával, s teljesen független attól, hogy az azt alkotó egyének külön-külön mekkora IQ-val (avagy éppen erkölcsi érzékkel) rendelkeznek. Mivel az ember alapvetően falkalény, hajlamos alkalmazkodni az általános(nak hitt) véleményhez még akkor is, ha azzal egyébként (otthon, szűk körben) nem ért egyet, s ez a kényszer pedig fordítottan arányos a civilizációs szintjével, azaz az IQ-jával és az erkölcsi érzékével.

Ezért van szükség a beépített emberekre. Ők azok, akik megteremtik a nyájszellemet elébb úgy, hogy hangoskodásukkal felbiztatják a legostobábbakat (és így kompenzálják azok mélységes kisebbségi komplexusaikat) az általuk normál esetben csak csöndesen, de kitartó konoksággal képviselt hülye véleményeik harsogó kinyilvánítására; illetve úgy, hogy a “tömeghatás” kiváltásával a kevésbé butábbakat, de nem kellően civilizáltakat rákényszerítsék a Demagóg céljainak legmegfelelőbb magatartásra. Ha a tömegben ezek után mégis maradt néhány valódi egyéniség, azt meg szépen kiutáltatják maguk közül mondjuk úgy, hogy valami dehonesztáló jelzőt (“komcsi”, “libsi”, “hazaáruló”, “bérenc” … stb.) ragasztatnak rá. (Erről egy tökéletes elemzést lásd itt!)

A demagógok, kizárólag a “Voks populi” megszerzéséért, a legostobábbak által képviselt “vélemény” felkarolásával indított kampányára tökéletes példa egy debreceni eset. Történt ugyanis, hogy a “Telenor” nevű norvég cég honi “leánya” a település déli negyedében – javítandó az ott egyébként valóban pocsék szolgáltatási minőségét – egy magántelken fel akart állítani egy 30 méteres magasságú átjátszóadót. Mint minden ilyen esetben, itt is megszólaltak az “autodidakta természetgyógyászok”, s nem törődve azzal a ténnyel, hogy egy ilyen reléállomásnak oly’ csekély a kimenő energiája, hogy az semmiféle ionizáló hatással nem bírhat, rögtön nekiálltak aggódni a feltételezhető “egészségkárosító hatás” miatt. Mások – az önképzett ingatlanszakértők – meg azon kezdtek jajveszékelni, hogy a környező épületek értéke ezáltal romlani fog.

Nem is lett volna ebből semmi baj, ha a Telenornak nem pont az idén, tehát a Választási Esztendőben jutott volna eszébe a telepítés, hanem mondjuk tavaly, avagy azelőtt. Az egészség- és értékromlás miatt aggódók alig tucatnyi csoportját ugyanis – a választási érdekekre való sandítással – felkarolta a körzet fideszes önkormányzati képviselője (egyébként matematika-fizika szakos tanár!), illetve az újraválasztásért sorompóba állt, szintén fideszes honatyája (egyébként a Debreceni Egyetem egyik tanszékvezetője!). Ők osztán ezeket a tényleg elképesztően ostoba véleményeket a hivatalosság rangjára emelték és addig turmixolták a nettó butaság eme szózagyvalékát, hogy a Telenor végül elállt a beruházástól.

No, ki “győzött”? Hát nem az ész, az értelem és a közhasznosság! Hanem csakis a Butaság, meg az Önérdek! Az érintett városrész “0620“-as telefonnal, illetve mobilinternettel rendelkezői ugyan továbbra is pocsék minőségű szolgáltatást fognak kapni, de legalább az “egészségük meg vagyon védelmezve” (mindaddig, amíg a reléállomásokkal teletömött “belsőbbvárosba” nem teszik a lábukat), a képviselgő uraknak pediglen leesett néhány “piros pont”, amit majd az Ostobaság Börzéjén (választások) hamarost voksokra válthatnak. … A Telenor véleménye? … Hát, azt hagyjuk! Ezek a norvégok egyébként sem hasonlítanak a meglehetősen erőszakos, viking őseikre. A TV2-t is milyen szépen eladták az Orbánpártnak! … “Ha már annyira köllött nekik, hát miért mi fizessük a veszteséget?” – gondolták magukban, s valljuk be: igazuk volt!

*

A Demagóg általában tehetséges ember. No ez persze soha nem az országvezetési és problémamegoldási képességeiben ütközik ki, hanem az esetek döntő többségében a felelősség áthárításában. A Mi Viktorunk ebben tökéletes művész! Nem csak azt volt képes (az ostobák és a befolyásolhatók sajna rendkívül népes körében) elhitetni magáról, hogy a 24 esztendei, kizárólag politikusként szerzett jövedelmével egyáltalán nem indokolható, minimum 350 milliós (? … hahaha! … szorozzuk meg kettővel és tegyünk hozzá még legalább két nullát!) magánvagyona ellenére ő egy szerény életvitelű “naccsaládos” és plebejus, de még azt is, hogy ő az, aki mindezek ellenére “visszaállította a munka becsületét”, s ha bármiféle gond jelentkezik az ő uruszágában, az mindig valami belső (ellenzék) és külső (multik, no meg az EU) ellenség aknamunkájának egyenes következménye. No, de azér’ vagyon Ő, hogy “megvédjen” minket … mondjuk a saját manyup-megtakarításainktól, a munkahelyeinktől, a gyermekeink normális oktatásától, alkotmányos jogainktól … s ha ez még sem sikerül oly’ nagyszerűre, hát akkor a REZSItől!

A Rezsirizsa egy igazi “wunderwaffe” a Mi Tökéletességünk kezeiben! Ezzel olymértékben be tudta kábítani az Ostobák rendkívül népes, honi táborát, hogy a teljesen pocsék és szinte minden társadalmi csoportot (az össznépesség cca. 80 százalékát!) alaposan megsértő – hogy ne mondjam: tuljadonképpen szembe köpő! – “politikáját” egy “megvédendő tökéletességnek” állított be, amely mellett ippeg és punkt az azzal legrosszabbul jártak kötelesek kiállni. Az egyik ilyen Rezsidióta, miután simán bekajálta az ok-okzati reláció megfordítását, a következőket írta bele olvasói levélként az egyik vidéki napilapba (csak a mobilfóniával kapcsolatos kitételeit fogom részletesebben idézni és bár lehet, hogy egy kicsit hosszú lesz, de szükséges!):

“Magyarország kormánya  már megkapta a fenyegetést, ha a rezsicsökkentést tovább folytatja, akkor a brüsszeli hatalmasságok megtorolják. Mi a rezsi? Egy költség, amit fizetni kell a szolgáltatásért. …
A mobiltelefonok használati díja is egy költség, része a rezsinek. Már előre elhatározták (mármint az EU – szendam), hogy egységesítik az árakat, egy tarifa lesz minden tagországban a nyártól. Jó is, meg nem is. Miért?
Az állampolgárok jövedelme nem azonos, minden ország állampolgárait azonos foglalkozási elv szerint csoportosítva kellene jövedelmük szerint vizsgálni! Akkor lehetne összehasonlítani a költségeket.
Hiszen ha a kiadásokat százalékosan vizsgáljuk a jövedelmek arányában, egyes országokban még a nyári csökkentés után is magasak lesznek a mobilhasználati díjak. Lesznek olyanok, ahol filléres összegekért lehet telefonálni, míg másokban továbbra is nagy teher lesz! …
Az lenne a jó, ha ezeket a terheket – rezsi és minden más – az illető állampolgárok kereseteihez igazítanák, százalékosan kalkulálva. Így már elfogadható lenne a brüsszeli rendteremtés!
Nekem, mint magyar állampolgárnak a havi bevételemhez képest a rezsi aránya sokkal magasabb, mint például egy német állampolgárnak. Én a havi bevételemnek 70 százalékát költöm erre, míg az csak húszat. Persze bennünket szabad, lehet sarcolni a multiknak! …
Ki fogunk állni a kormány döntése mellett … arányos árat akarunk fizetni, vagy azonos jövedelmet kapni!”

Ímé tehát az a “vox” (avagy inkább: “echo”), amit a Poulista Demagóg rágott bele a Populus szájába, cserébe a voksokért! Alig hiszem, hogy bármit ehhöz hozzá kéne még fűznöm.

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

3 hozzászólás on “Voks populi …”

 1. lovermann szerint:

  ez a dihidrogén -oxid esete a hülyeséggel. mindenki ellenezte, aztán kiderült ez a szarság nem más mint a víz H2O. NA ÚGY MÁR KELLETT. értem mit mondasz, de ez nem változik, a hülyeség állandóan létező fogalom marad az emberiség történetében és tényleg fordítottan arányos a tömeg nagyságával. így aztán nagy reményeink ne legyenek ebben az országban

  • szendam szerint:

   Egyetértek!
   Ámde engedj meg egy megjegyzést: ez már a harmadik nickneved, amivel nálam kommentelsz! Semmi gond, csak nem értem a koncepciót!
   Üdv!
   szendam

 2. lovermann szerint:

  sok helyen kommentelek, lehet hogy összekevertem?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s