Egy kis “móka” – vasárnapra

Szokásos, kora reggeli netböngésztemben két cikkre is ráakadtam a Galamuson. Mindkettő kellően “mulatságos” volt, csakhogy míg az egyik (ezt is érdemes elolvasni – tanulságul!) komolynak lett szánva, a másik eleve szarkasztikusan íródott. Ezért döntöttem végül e mellett.

Endrődi Gábor:

Hogy ne legyen nyúlkálás

A közelmúltban Mohácson megtartott rezsicsökkentési fórumon a kormánypárt alelnöke, az egyik budai kerület polgármestere ismét az elszámoltatás fontosságát hangsúlyozta. „Fontos, hogy elcsípjük a Gyurcsányékat, a Hagyót, a mit tudom én kicsodát. De még fontosabb az üzenete a most hivatalban lévőknek, hogy nincs nyúlkálás… mert nem lesztek kihúzva a szarból párt alapon.” Bátor, megszívlelendő szavak ezek, a jórészt nyugdíjasokból álló hallgatóság is egyetértően bólogatott. Mi mégis azt hisszük, a köztiszteletben álló politikus valamit alaposan félreértett.

Nyúlkálni ugyanis csak a mások tulajdona után lehet. Saját tulajdonát az ember magától értetődően használja, gondozza, sőt, ha úri kedve úgy tartja, ad is belőle. Most, hogy végre visszatértünk ahhoz az ezeréves, érdemben soha nem cáfolt jogelvhez, hogy az ország az uralkodóé, aki azt nem másvalakitől, mint magától Máriától kapta megőrzésre és gyarapításra, a közelmúlt eseményei egy szempillantás alatt  más megvilágításba kerülnek.

Mert vajon ki merné vitatni az uralkodónak azt a jogát, hogy ha veszélyben látja az egyszerű nép idős korára félretett filléreit, a pénzt prosperáló nemzeti vállalataink részvényeibe fektesse? Zajongjon akárhogyan is a kalmárnépség, nem a lelkiismeret, a kötelességtudat első számú parancsa ez? Létezik-e nagyobb arcátlanság, mint pert indítani az ellen az uralkodó ellen, aki, látva a kisszövetkezetek gondjait, a nehéz időkben kérés nélkül is a segítségükre sietett? Tévedünk, ha a felségárulás semmi mással össze nem téveszthető illatát érezzük a levegőben?

A nemzeti együttműködés rendszerében, polgármester úr, senkinek sem kell nyúlkálnia. Vagy nyúlkálásnak tekinthető, ha valaki, akinek az ősei már a honfoglaláskor is gázszerelők voltak, most a megkérdőjelezhetetlen tisztaságú pályázati rendszerben a Szapolyaiak örökébe lép? Kétségbe vonhatja-e valaki, hogy megkaphatta volna azt a néhány községet egy hűségeskü fejében is? Fájhat-e a magyar szívnek, ha a Rothschildok helyett most végre azok kapnak esélyt, akik Európában talán még nem, de Körmenden már hírnevet szereztek maguknak előrelátó, gondos gazdálkodásukkal? Vagy szégyellnie kellene tán magát annak a két szorgalmas embernek, aki hétvégi túlórapénzeit nem magára költi, hanem egyszerűen vesz egy kereskedelmi televíziót, hogy a magyarnak végre ne a imperialista hírgyárosok hamisításaiból kelljen tájékozódni?

A honfoglaláskori gázszerelők leszármazottja és a bölcs uralkodó – MTI/Koszticsák Szilárd
(A honfoglaláskori gázszerelők leszármazottja és a bölcs uralkodó – MTI/Koszticsák Szilárd)

Az uralkodó bölcs; tudja, hogy segítők nélkül nem óvhatja meg az ellenségektől körülvett országot.  S a bőkezűen mért uradalmakért, a nemzeti parkokért, a késhegyre menő konkurenciaharcban elnyert vasútépítési megbízásokért egyetlenegy dolgot kér cserébe: hűséget. Komplikáltabb időkben ezt a párt és a nép iránti hűségnek nevezték; talán ezért is látunk teljes valamikori pártalapszervezeteket felsorakozni a nemzetmentés barikádjain. De a hangsúly a lojalitáson van. A jelek szerint az uralkodó és a párt iránti hűség kölcsönösen felcserélhető – ha emlékezetünk nem csal, a KGB alkalmazottai is jóval kevesebbet jártak templomba a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben, mint mostanában.

Nem kisszerű piszkálódásnak, hanem büszkeségtől kipirult arcoknak kellene fogadniuk azt, ha a nádor együtt vadászik a talán még a miénkénél is ősibb európai uralkodócsaládok sarjaival. És ha az országfő nehéz, éjszakába nyúló tárgyalások után megegyezik az egyik legrégibb európai demokrácia cárjával, sőt az magára vállalja a költségek nagyobbik részét, hogy az egyszerű emberek hajlékaiban jövőre is kigyulladjon esténként a fény, azt legalábbis a tisztelet és a hála hangjainak kellene üdvözölniük. Ahogy az egyik legkarakánabb kormánytisztviselő intette nemrég az ellenzéki képviselőt a parlamentben: szájára ne vegye uralkodónk nevét.

Igen, történtek tévedések is. Őszintén be kell vallanunk, amikor a kincstár legutóbb szerény hajlékokat épített a nemzetközi fináncoligarchia áldozatainak, nem kellően számolt azzal, hogy még ma is akadnak olyanok, akik vonattal járnak be a munkahelyükre vagy az iskolába. Pedig a notabilitások el-elbeszélgetnek a sofőrjeikkel reggelente, de azt egyik sofőr sem mondta, hogy Ócsáról nem ők viszik be a városba az embereket. Előfordult az is, hogy nemzetstratégiailag fontos birtokegyesítések során egy-egy jobbágylegelő messzebb került az állatok óljaitól. Majd korrigáljuk a tévedést. Addig is a szolgálati autó átviszi őket, ha éhesek. Az meg egyenesen nevetséges, hogy egyesek erdőirtással vádolják az első gyermek férjurát. Az erdők ugyanis ab ovo a koronához tartoznak; ha az első gyermek fogpiszkálót csinálna belőlük, ahhoz se lenne köze senkinek.

Az országépítésnek persze lesznek ellenségei. Nem kell hozzá jóstehetség: mindig vannak. Lesznek majd magyarnak látszó egyedek, akik  szerint ezt a szánalmasan komikus, késő feudális álarcosbált emlékművestől, vitézi rendestül egyetlen erősebb nyugati széláramlat kisöpri a forgószínpadról.  De ne törődjünk ezzel. A fontos az, hogy nyúlkálás, polgármester úr, nos nyúlkálás, az nem lesz.

Reklámok

2 hozzászólás on “Egy kis “móka” – vasárnapra”

 1. bonhomme szerint:

  Kedves szendam,
  tetszett a lapszemléd.
  Át is mentem a galamusra, elolvastam még pár friss cikket mellé.
  A felcsúti faluházast is.
  Valami olyasmi fogalmazódott meg bennem, hogy mozgalmat kéne indítani
  Repülőteret Csajágaröcsögére!
  vagy
  Űrközpontot minden tanyára!
  néven.

 2. bonhomme szerint:

  Közben és is mókáztam egy csöppet:

  Arany János – bonhomme:

  A császár spanja

  Habiszti
  Fannika
  sóderét megírta,
  átlátszó
  dumával
  parasztot vakítva.

  Urunknak
  e kamu
  fáj vagy százezerbe
  havonta,
  de nyeli
  sok-sok százezer be.

  “Híveim!
  Értsétek
  meg, ez a Gordonka
  a Gyurcsány
  mellett a
  legnagyobb gondom ma.

  Elmondom
  tinéktek
  őszintén és tisztán:
  miattuk
  szűnhet meg
  végül a Mutyisztán.

  Nem segít
  ezen most
  Kubatov listája,
  s ez az én
  csőrömet
  igencsak piszkálja.

  Szívemen
  hordom én
  az ország érdekét;
  még inkább
  a spanok
  anyagi helyzetét.

  Földdel, vagy
  trafikkal
  fizetek tinéktek!
  Tüntessük
  el ezt a
  két bolsi pribéket!

  Azt vártam,
  segít majd
  Szabó-Szőke Feri,
  csak hát a
  nevét már
  mindenki ismeri.

  Gondoltam,
  írok egy
  levelet Moszkvába,
  csakhogy én
  nem bízom
  a Magyar Postába’.

  Őszintén
  bevallom:
  Ímélhez nem értek,
  de talán
  köztetek
  akad, ki segélhet.

  Írnék a
  Putyinnak,
  küldjön egy osztagot:
  tüntessék
  el nekem
  ezt a két pasmagot.

  Nem merem
  rábízni
  Habiszti Fannira:
  benne sem
  bízom meg
  mostanság annyira.

  Ki viszi
  hamarabb
  levelem Moszkvába?
  Remélem,
  Putyin nem
  dobja a Volgába.”

  Viszem én,
  viszem én,
  hét nap elegendő.”
  „Mit addig
  kinlódnék,
  hét egész esztendő!”

  „Viszem én,
  hozom én
  válaszát három nap.”
  „Az én agy-
  bajomnak
  három egész hónap!”

  „Istenem,
  istenem,
  mért nem adál szárnyat,
  hogy utól-
  érhetném
  A császári vágyat!” –

  Ímhol jön,
  ímhol jön
  éjsötét Predator,
  s kilő egy
  Hellfire
  rakétát magától.

  Nem várt az
  ellenzék
  évekig hiába:
  a töltet
  betalál
  császár ablakába.

  Lánglovag
  nem talált
  egy gyűszűt egészben:
  elhamvadt
  minden a
  hatalmas tűzvészben.

  “Köszönjük,
  elnök úr,
  hozsánna, hozsánna!
  Új demok-
  ráciát
  építünk utánna!”


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s