Cöcöcöcö! Nahát-nahát! Ejnye-bejnye!

A Nagyfőnöknek milliók, a Melósnak meg jó, ha pár ezer – így osztják a jutalmakat, prémiumokat az állami cégek (is) manapság (is). Viktor meg fel vagyon háborodva … akárcsak a magánvállalatok tulajdonosai a minimálbér miatt.

Az esztendők óta megszokott “menetrend” szerint, így, az év végén “csarnok elsőre” beérkezett a szokásos állami jutalom/prémiumosztogatás, az ezzel kapcsolatos sajtóbotrány, no meg Unser Victor unásig ismert “felháborodása”. Ilyenkor a különböző orgánumok (Blikktől kezdve Népszaván át … mondjuk … Origóig) arról szoktak cikkezni, hogy az általában nem a profitabilitásukról közismert állami vállalatoknál, meg a kizárólag közpénzekből “működő” és nem a skrupulózusan körültekintően tisztességes gazdálkodásukról híres intézményeknél (a “Klik” pl. alig egy év alatt 20 milliárdos adósságot gyűjtött össze … Nekünk, meg a Kölkeinknek!), függetlenül az adott szerv és annak vezetőinek teljesítményétől, röpködnek (ki az ablakon) a súlyos milliók a Karácsonyfa alá. A “Jézuska” persze elsősorban nem a melósoknak hordja a pénzt (ők általában akkor kapnak, ha marad … a veszteségből!), hanem a “menedzsmentnek” (Költségtakarékossági okokból Melós ment, “Menedzsjött! … megfordítva A GÉZA poénját!). A soros botrány idén például arról (is) szólt, hogy míg Dávid nertársnő, a MÁV vezérigazgatója 20 milla környékén részesülhetett az “elismerésben”, a mezei “sínbohócnak” jó, ha átlag 25 ezer jutott. … De, mint már írtam volt, ez megyen itt már sok-sok esztendők óta.

A 2010-es Fülkforr előtti utolsó ilyen botrány 2009-ben robbant ki, tartalma hasonló volt. Akkor még, azokban a Daliás Időkben, nem csak a “szokásos” Szargyártó, de maga A Vezér is kiállt a kamerák és mikrofonok elé (akkoriban még odafért a hasa a szabvány méretű pulpitushoz és az orcája sem lógott ki egy normál, ötvenkét centis képernyőről), osztán zengzetesen elkezdett “Pofátlanság“-ról szónokolni és bejelenteni, a “Namajdmi“-t.

A Fülkforr után azonban beköszöntöttek a hatalomgyakorlás és a kormányzás szürke hétköznapjai, a “Namajdmi” pedig kissé átlényegült. Egymás után köllött kinevezni a Kipróbált Nertársakat a különböző, állami szinekúrákba, amelyeknél ugyan bevezették a kétmilliós jövedelem-maximumot, de mintha elfeledkeztek(?) volna ugyanezt a jutalmakra és a prémiumokra is alkalmazni. Ki is tört hát a soros botrány 2010-ben, amit azonban nem lehetett a szokásos kommunistázással, meg pofátlanságozással elintézni, hiszen addigra már az összes érintett Macskajuliskát és Macskajancsit személyesen Ő, a Szeretett Vezető kötözte fel az Uborkafára.

Ezért osztán a Führer azt a taktikát választotta, hogy ő biza’ most nagyon, de nagyon meg van lepődve és felháborodva … “Cöcöcöcö, nahát-nahát, ejnye-bejnye!” …, a felelősséget simán rátolta az ilyen cégeket közvetlenül felügyelő “szak”tárcára (NFM – miniszter: Fellegi), s míg Szóvivője (hogy melyik? … hát az Ippeg Aktuális! … kijafasz tudja megjegyezni őket?! … különben is: érdemes?) útján megizente a Zembereknek, hogy a polgárilag helyes magatartás szerint “A teljesítményt el kell ismerni!” (hiszen ezér’ lett ugyi bevezetve az Egykulcsos!), közben meg szépen, csöndben bevezette A Szabályt, miszerint minden ilyen kifizetést a Miniszterelnökségnek, tehát személyesen Neki köll engedélyeztetésre benyújtani!

Ámde O. (Nulladik) Viktor minden istenkirályi igyekezete ellenére (pl.: “Médiatörvény” és  “-hatóság“) ezek a kifizetési sajtóbotrányok csak nem akartak elmaradni. Ezért osztán 2012-ben az volt a szöveg, hogy irgum-burgum, “Veszteséges országban nem lehet prémium!“, hiszen a GDP akkor éves átlagban 1,7, az utolsó negyedévben meg 2,4 százalékos “negatív növekedést” mutatott, majd kiröffentette magából, hogy “Mindenki fizessen vissza mindent, avagy ajánlja fel jótékony célra!” (gondolom a felcsúti Puskás-akadémia az “Elfogadható”-kategóriába tartozott!), ám ha ezt nem teszi, “… a lemondás is lehet alternatíva!“.

Most meg, hogy ismét kitört az a bizonyos “prémium-buzgár” (pedig “Dunaparte Napoleon” ugyi ezt a “gátat” is személyesen igyekezet ellenőrizni!), már csak annyi a miniszterelnöki szöveg, hogy “vizsgálatot követek” és “mindenki fizesse vissza” … a kétmilliós plafon fölötti részt. … A teljes visszapengetésről ugyi azért nem lehet szó, mert a GDP első (+0,9%), illetve a második negyedéves (+1,2%) adataiból “sikerült” levezetni azt az axiómát, hogy “… a kormányzat helyes gazdaságpolitikája következtében töretlen a fejlődés“, a felelősök megnevezéséről pedig azért nem, mert ugyi már két éve a Miniszterelnök(ség) a közvetlen engedélyező! … Hehehe! … “Ügyes”, nemde?!

Miközben fecseg az Állami Felszín, hallgat a Mély, azaz az úgynevezett “VersenyszféraMélymocsara! Márpedig az igazán csimbókos premizálások (ha nem is közvetlenül, tehát cash-ben) itten is gyakoriak, arról meg nem is beszélve, hogy a “svarcosan” minimálbéres foglalkoztatás elsősorban erre a gazdasági szegmensre a rendkívül jellemző. Nem tudom, kinek milyen tapasztalatai vannak, de magam voltam tanúja annak az alig egy hónappal ezelőtti esetnek, amikor a közel hárommilliárdos cégtulajdonos a társaság pénzéből frissen megvásárolt (de nem magyar rendszámot viselő … az vót rajta, hogy “FL … számszámszám”), cirka 50 milliós luxuskocsijából (a hűtőn a “Háromágú Csillag“, hátul meg az “500SEL” felirat!) kihajolva nyálasra ordította a nyolcadik esztendeje minimálbéren tartott alkalmazottját azért, mert az gyerekszületés okán némi béremelésért volt bátor folyamodni: “Majd ha kitermeled bazdmeg! Akkor bazdmeg! Ha nincs pénzed, akkor meg ne bazdmeg! … Meg ne halljak többet tőled ilyesmit bazdmeg, mert kirúglak bazdmeg és huszat találok a helyedre bazdmeg!“.

Ez a jelenet azért jutott eszembe, mert a nemrég az egyik vidéki napilap online oldalán olvastam egy cikket (elnézést, hogy nem tudom linkelni, de a kósalandi szerver nemigazán működik, én meg nem tölteném ezzel az időmet!), amelyben a minimálbér január elseji “emeléséről” és az erről alkotott vállalkozói véleményekről volt szó. A “Helyi Diurnus” ugyanis elolvasta a Policy Agenda (“PA“) azon felmérését, miszerint 2010 óta ugyan “dinamikusan emelkedik” a minimálbér bruttója (cca. 70 ezerről a mostani 101.500-ra), de a “kézhez kapott” összeg ugyanezen időszak alatt 60.236 forintról mindössze 66.482-re, azaz a teljes “plusz” adó után alig több, mint hatezer forint, miközben az adózás előttié bő harmincezerre rúg (ötszörös a szorzó!) … megjegyzem, ezt a PA nélkül is lehet tudni! Ennek kapcsán megkérdezett néhány “Helyi Nagyvállalkozót” (“HNV“), akik “jelentős számban foglalkoztatnak minimálbéreseket” aziránt érdeklődve, hogy mi erről a véleményük.

Nos, ezek a “HNV“-k azon véleményüknek adtak hangot, hogy “…a minimálbér emelésének együtt kellene járnia az elvárások növekedésével, hiszen itt munkabérről és nem pedig valamiféle szociális juttatásról van szó” (miközben ugyanezen HNV-k csuklás nélkül vesznek “kölcsön” alkalmazottakat a helyi, valójában Kósa-tulajdonú közmunkás-foglalkozatótól, ahol meg ugyi szociális segélyért cserébe munkát köll végezniük a rászorultaknak!). Mánpedig ez a legkisebb garantált bér sokkal inkább az utóbbit, mint az előbbit szolgálja, ráadásul még “bérfeszültséget is okoz“, hiszen míg a teljesítménybéreseknek senki és semmiféle garanciát nem nyújt (?! … ez nem a Munkaadó dóga lenne?), addig a “minimálosok” pusztán kormánydöntéssel juthatnak “évről évre magasabb jövedelmekhez” (a PA-felmérésből láthatjuk, hogy mennyi is ez a “növekmény”)! Az igaz ugyan, hogy a minimálbér intézményére valamilyen formában szükség van, hiszen “az embereknek élniük kell valamiből“, de ezt nem a “valódi munkát végzők terhére és felbosszantásával” kéne megoldani. … És mi ebből a “legaranyosabb”? Hogy ezeket a nyilatkozatokat a HNV egyike sem merte névvel vállalni! No nem azért, mert a cikket olvasván az így lepiszkolt alkalmazottjaik talán rájuk borítanák a cégszékházat. Ugyan, dehogy! … Hanem hogy meg ne sértsék a Méltóságos Hatalmat, aminek mindenféle teljesítmény-elvárás és annak növekménye nélkül fizetik be az időnként bejelentett melósaik után járó egyre magasabb sarcot, meg a “Demokratikus Járulékot“! … Ugyi?!

Egy minapi hír szerint a “Gyarmatosítótól” (EU) lenyúlt újabb 24 milliárd forintból az “Ellátásból” már kiesett, tartósan (tehát több, mint három hónapja) munka nélkül lévő közmunkások mintegy százezrének az óvodások szintjére “belőtt”, többhónapos “kompetencia-fejlesztő” tanfolyamokat szerveztek. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen közmelós és közmelós között számos különbség akadhat, s elképzelhető, hogy bizonyos minimális tudás híján azért nem jutnak ahhoz a beígért Egymillió Munkahely részarányos valamelyikéhez, mert mondjuk nem tudnak köszönni, avagy fényképről felismerni a különböző betegségeket.

Ámde mi lenne, ha egy újabb 24 milliárdból a Munkáltatóknak is meghírdetnének egy Kompetenciafejlesztő Tanfolyamot, amit legelőször személyesen A Mi Boldogságos Fényességünk próbálna ki ippeg punkt a Választásokig terjedően  (ha mulaszt, ki van rúgva!)? … Há’ miér’ ne?

Kőtöttünk Mi, meg az EU ennél sokkal nagyobb (magyarországi) hülyeségekre sokkal többet is! Ennek meg talán még haszna is lenne! Bár ahogy ezt a honi társaságot ismerem: pénz a Zsebben, tudás meg az Agyon kívül! … Ahogy szokás.

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

One Comment on “Cöcöcöcö! Nahát-nahát! Ejnye-bejnye!”

  1. bonhomme szerint:

    “…ugyanezen HNV-k csuklás nélkül vesznek “kölcsön” alkalmazottakat a helyi, valójában Kósa-tulajdonú közmunkás-foglalkozatótól, ahol meg ugyi szociális segélyért cserébe munkát köll végezniük a rászorultaknak…”
    Volt már ilyesmi a náci Németországban is, csak ott kreatívabban minimalizálták a járulékos költségeket: a napi 7-800 kcal-os ételen tartott munkavállalókat (izé, rabokat) fejenként és naponta 2 birodalmi márkáért adták kölcsönbe jónevű, ma is ismert cégeknek.

    Amúgy elírtál néhány szót: “Médiatörvény” és “-hatóság“ ?
    Helyesen: Médiaönkény és Médiatahóság! 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s