A “korrekt ajánlat”

Az atompisztoly hasznos dolog, csakhogy mindkét oldalra lehet célozni vele!” – mondta Salvor Hardin, Terminus polgármestere Asimov híres, “Alapítvány” című regényében. Ez az idézet jutott eszembe arról a “korrekt ajánlat“-ról, melyet a jövőre bevezetendő új Házszabály formájában tett a mai Ezerharmada politikai élet minden szereplőjének“.

Korrekt ajánlat“-nak nevezte a fideszes Gulyás Gergely azt a még a mostani parlament által megtárgyalandó és elfogadandó, de csak a következő választások után felálló Országgyűlésre vonatkozó Házszabály-tervezetet, amelyre az Ezerharmad, azaz a Balogh & Co(mondor) hamarosan rá fogja nyomni az “igen“-gombot. A mostani elképzelések szerint jövő tavasztól már nem lesz kötelező minden parlamenti pártnak helyet biztosítani a különböző bizottságokban, a törvényjavaslatok végleges formájáról, elfogadhatóságáról pedig egy Szupergrémium, az úgynevezett “Törvényelőkészítő Bizottság” lesz jogosult dönteni, akár a szakbizottságokban kialakult vélemények ellenében is. Maguk a képviselők, az Ülésteremben már csupán annyit tehetnek, hogy a plenáris ülésen kizárólag a szavazatukat adják le, a vitát a Nyílvánosság elől a különböző komiték zárt világába száműzik. Ugyancsak tilos lészen a plenáris ülésen bármiféle “szemléltető eszközt” (molinók, kisebb-nagyobb transzparensek, stb.) használni, nem lesznek napirend előtti felszólalások, a képviselők pedig nem tiltakozhatnak majd úgy, hogy esetleg testületileg vonulnak ki a teremből. S ha már a “vonulás”-nál tartunk: honanyáink és -atyáink kötelesek lesznek felállva tisztelegni az ülést levezető Elnök előtt akkor, amikor az bevonul a terembe, hogy elfoglalja helyét a Pulpituson.

Gulyás, ez a jólfésült politikai pubi arról híres, hogy bármikor képes “megmagyarázni” bármiféle olyan törvényförmedvényt, amit a Miniszterelnöki Akarat a túlsúlyban lévő kormánypárti szavazatokkal rá szokott erőszakolni az Országra. A mostaniról például aszonta, hogy az tulajdonképpen az Országgyűlés tekintélyét és működőképességét hivatott biztosítani, lévén ez a legfontosabb közfeladatot ellátó intézmény nem végezheti olyan körülmények között a munkáját (ráadásul az elvárható minőségben), ha egyes képviselők, bizonyos pártok a saját politikai érdekeik mentén, kizárólag a nyílvánosságnak szóló, demonstratív akciókkal “bolhacirkusszá” silányítják azt.

Csatlakozott hozzá a kipróbált szavahihetőségű Kósa Lajos is, aki szerint az új Házszabály csakis olyan dolgokat fog majdan megtiltani, amit “kultúrált politikus” egyébként sem tenne meg. Szerinte ilyen magától értetődő dolog az, hogy a képviselő köteles ellátni munkakörét, azaz részt venni a törvényhozás valamennyi ülésén. A testületi kivonulások ugyanis azt jelzik a polgárok felé, hogy az illető párt parlamenterei erre nem hajlandóak, tehát rossz példát mutatnak. Meg is említette, hogy ők – mármint a Fidesz – ezzel az eszközzel csak a legritkább alkalmakkor éltek, s akkor is kizárólag nyomós indokkal.

Nos, kezdjük rögtön azzal, hogy ez a két Izéke egyszerűen hazudik! Tudom, hogy ez nálunk a “normál üzemmód“, s talán fölösleges sorra cáfolni a kijelentéseiket, ámde én ezt most még is megteszem:

 1. Ez nem “Ajánlat”, hanem Diktátum!  A Gulyás-féle nyilatkozat ugyanis de facto azt tartalmazza, hogy az új szabályokba az ellenzéknek semmiféle beleszólást nem fognak engedni, hiszen a kormánypártok  által meghatározott Alapelvektől eltérni nem hajlandóak. Ezeket az Alapelveket (a parlament “tekintélye” és “működőképessége”) pedig ugye pontosan az ellenzék “sérti meg” sorozatosan a maga “demonstratív megnyílvánulásaival”.
 2. Ez a tervezet nem “korrekt”, lévén a jelenlegi Többség időben is messze túlterjeszkedik azon a mandátumon, melyet 2010-ben, az akkori választók akaratából kapott (ez nem szokatlan, hiszen a Tákolmánnyal és a Sarokreszelős Törvényekkel is ezt tette) és igyekszik csorbítani azon jogköröket, melyet a 2014-ben delegált képviselők kapnak majd az akkori voksolásokon ugyanezen polgároktól. Ez a korlátozás azonban nem csak a mindenkori ellenzékre, de a mindenkori kormánypártokra is vonatkozni fog, azaz: “bolhacirkusszá”, egyszerű “színpaddá” silányítja az Országgyűlést, amelyet ezek után a kormány fog ellenőrizni az ippeg aktuális majoritása útján! Ez pedig tulajdonképpen nem más, mint a “Kövér-projekt“, azaz az az elképelés, melyet a Házelnök idén nyáron ismételten felemlegetett, miszerint át fognak térni a rendeleti kormányzásra, s az Országgyűlésnek csupán utólagos jóváhagyási joga lenne (ez nem a Horthy-korszak, hanem a nettó Kádár-parlament!).
 3. Kósa kijelentésével (hazudozásával) ellentétben a 2006 ősze és 2009 vége közötti időszakban az volt a “ritka” (mindössze háromszor!), amikor a fideszes ellenzék nem élt a tiltakozás kivonulásos eszközével. Akkor ugye nem érezték úgy, hogy ilyesmit “kultúrált politikus” nem csinál (vagy magukat nem érezték annak?), nem gondolták, hogy ezzel “rossz példát” mutatnak a Zembereknek – pont úgy, ahogy Orbán Viktor sem érezte munkaköri kötelességének a parlamenti ülések rendszeres látogatását 2002 és 2006 között! Ez a “multátírás” azonban jól illeszkedik abba a folyamatba, ami a Tákolmány preambulumával kezdődött és átmenetileg Orbán azon kijelentésével végződött, hogy ők ugye soha nem nevezték “forradalomnak” a 2010-es választásokat, illetve azok eredményeit.

Asimov Alapítvány-sorozatának ötödik részében (“Az Alapítvány pereme“) a főhős, Golan Trevize tanácsos úgy dönt, hogy a Galaxis további sorsát ne a “Seldon-terv” alakítsa, mert abban létezik egy Alapvető Tévedés. Érzi hogy igaza van, de nem tudja, miért, ezért az Igazság megkeresésére hosszú utazásra indul (“Alapítvány és Föld“), melynek során azt sikerül is megtalálnia. Ez az Alaphiba pedig az, hogy a Terv feltételezi: “Az ember az egyetlen értelmes lény a Galaktikában“.

Nos, ezen Orbán-tervnek is létezik egy ugyanilyen Alaphibája. Nevezetesen az, hogy axiomatikusan feltételezi, hogy a 2014-es országgyűlési választások után továbbra is a Fidesz-KDNP adja majd a törvényhozási többséget, így a parlamentet immáron jogilag is teljes mértékben ellenőrző kormány fejét változatlanul “Orbán Viktor“-nak fogják hívni. Ámde mi van akkor, ha ez a kritérium nem teljesül? Nos, akkor lép be a Hardin-féle “Atompisztoly-probléma“! Az ellenzékbe szorult Fidesz-KDNP-nek még ahhoz sem lesz joga, hogy a seggét kitörölje, Orbán Viktor és Kövér László képviselők pedig nem csak a súlyos büntetés elkerülése végett lesznek kénytelenek folyamatosan az Ülésteremben tartózkodni, de még felállva köszönteniük is a Pulpitusra fellépő (mondjuk … hehehe!) Gyurcsány Ferenc házelnököt!

Akkor pedig lészennek itten fogaknak nagy csikorgatásai!

… és ezt …

szendamondja!

(P.S.: Ez pont az az eset, ami kitűnően mutat rá arra: miért is választottam blogom mottójául Albert Einstein híres mondattöredékét!)

 

Reklámok

3 hozzászólás on “A “korrekt ajánlat””

 1. emigrant szerint:

  Kedves Köztársam!
  Igazán felesleges aggódnod. Ha orbánék nem tudnák előre, hogy mi lesz a választás végeredménye, nem kínlódnának ilyen törvényekkel. De hát tudják. Azt is, hogy ki lesz a házelnök. Ilyen egyszerű az élet, ha egy országban fasiszták vannak hatalmon. Atompisztoly? Mérgezett komondor!

 2. bonhomme szerint:

  “S ha már a “vonulás”-nál tartunk: honanyáink és -atyáink kötelesek lesznek felállva tisztelegni az ülést levezető Elnök előtt akkor, amikor az bevonul a terembe, hogy elfoglalja helyét a Pulpituson.”

  Ének a Sudribunkóról

  Pszichopata van már Kövér László lábán;
  ettől szédelegne az ellenzék kábán?
  Tán csak nem szédeleg! Annyira nem gügye!
  Az egész agymenés a Házmester ügye!

  Mit ki nem talált a Durungbajcú Böszme…!
  Hogy őt a Tisztelt Ház felállva köszöntse!
  Harsogjon a Sieg Heil? Zúgja ötszáz torok?
  Ám a képviselők nem ilyen botorok.

  Tapsolni kéne, mint Rákosi korában?
  Kár hogy nem születtél kicsivel korábban!
  Óh, személyi kultusz…! Mily kedvedre volna,
  ha százezer ember percekig tombolna…!

  Az ellenzéket nem ily fából faragták!
  És bár a hatalmat magukhoz ragadták
  épp a magadfajta mocskos aljanépek,
  nem fogod megérni, hogy nyaljanak néked…!

  Belépdel a Kövér, tiszta fajú árja;
  kajánul vigyorog, mert már alig várja:
  hajbókoljon neki minden képviselő,
  félvén a hatalmat, amit képvisel ő.

  Ám most csalódik, mert néki nem bokáznak,
  lehet, hogy suttyónknak ez nemzeti gyásznap,
  ám a java még csak ezután jön elő,
  amikor szót kér egy DK-képviselő:

  “A tisztelt házelnök agyilag zokni ma!
  Még kárt tesz magában: vigyék az OPNI-ba!
  Zártosztályon van a helye, nem közöttünk!
  Bár újabb ötletén igen jót röhögtünk!”

  Elsötétül Lackónk csúf, parasztos arca;
  szálanként mered fel szépen stuccolt bajca.
  Bömbölve ugrik fel most a bársonyszékbül;
  arca holt szederjes, teljesen elkékül.

  Már-már süvítene, mint pusztító orkán,
  ám egy árva hang sem jön ki becses torkán.
  Hadonász, cikákol, veresedik bele,
  aztán összeesik; reng a padlat bele.

  Nyüzsög a házőrség, zsírurát mentendő:
  “Kórházba kell vinni! Jön már az a mentő?”
  Végre megérkeznek; szíjazzák hordágyra,
  s száguldanak vele, vadul szirénázva.

  Pusmog az ellenzék, egymás között szólva:
  “Be kár, hogy elalélt! Jó móka lett vóna,
  megnézni, mit lép, ha előterjesztenénk:
  (a) ‘Köteles örvendés’ törvényét szeretnénk

  már a mai nappal léptetni életbe,
  s ‘László’-felvonással végezni majdan be
  a tisztelt ház önös, meddő szócséplését:
  hadd lássa mindenki kötélen lengését

  a Magyar Himnusznak szentséges hangjára:
  az sem baj, ha holnap! S még jobb lenne máma!”
  Örvendj, Szittya Suttyó! Ezt úsztad meg éppen!
  De majd sor kerül rá! Mindenféleképpen!

 3. skulo szerint:

  Akkor lesz nem kicsi döbbenet ha Balczó Zoltán lesz a házelnök (mondjuk … hehehe).
  Akkor ezeka “nembarátok” – gyuri-ovi jóóól összefognak a “fasizmus” ellen.
  (az összes rájukszavazónak meg évekig lehet hallani amint a tenyere agresszíven eléri a homlokát és Ferenc Pápa főnökének nevét sóhajtja – Uramisten)
  Amúgy : Szebb jövőt


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s