Krisztus Közgépe

Ahogy az elmebaj egyre jobban elhatalmasodik az ország fölött, úgy szaporodnak az abszurdabbnál abszurdabb ötletekről, a mind pofátlanabb közpénzlenyúlásokról szóló értesülések. Nemrég például az derült ki, hogy bizony már a római katolikus egyháznak is van saját “Közgépe“, amelyik “beruházni” szeretne. … Természetesen a Közkassza költségére és – ugyancsak természetesen – focistadionba!

Az Első Orbán-ciklusban a “Hasznosítandó Nemzeti Vagyon” (“HNV“) a termálvíz volt. Ekkor dívott az a mánia, hogy az ország összes lukát teletömködték gyógyfürdőkkel (a meglévőek kapacitásait pedig agyonbővítették), függetlenül attól, hogy volt-e/lesz-e rájuk igény, azaz hogy miből, miféle bevételekből fognak majd azok üzemelni. A szegény “Stefi grófról méltatlanul elnevezett állami fejlesztési alapból 1998-2002 között számolatlanul röpködtek ki a közmilliárdok olyan beruházásokra, melyekből nem elsősorban az érintett önkormányzatok húztak busás hasznot, hanem a “közeli” kivitelezők. A létesülések után ezek az “Élményfürdők” osztán sok szempontból azonos “karriert” futottak be. Voltak ugyan olyanok, amelyek képesek voltak az enyhe profitabilitásra (pl.: Hajdúszoboszló, a köztudatba való beágyazódottsága okán), de a többség ordas veszteségeket “termelt”, amelyeket aztán vagy finanszírozott a tulajdonos (pl.: Debrecen), vagy pár havi/évi működés után bezárta kapuit (pl.: Esztergom).

A Második Orbán-ciklusra Unser Victornak úgy tűnik sikerült végre kiáztatnia tyúkszemeit a termálvizekben, ismét fel tudta húzni a stoplis cipőt, s a HNV immáron az Élsport, azon belül is pedig legelsősorban a Labdarúgás lett. A két Mánia között azonban az a legfőbb különbség, hogy míg a hazai gyógyvizek elsöprő többsége valóban jó és hatékony, ténylegesen is képvisel több-kevesebb (piaci) értéket, addig a magyar futball … hát, hogyan is írjam, hogy meg ne sértsem nagyon? … minőség szempontjából leginkább a fekáliával kilencven százalékban telített szennyvíz ihatóságához hasonlítható. Ennek ellenére most az a “stíl”, hogy ha az ország valamelyik lukában lehet találni egy csapatra való falábút, meg a hozzájuk közel álló, őket istápolgató, a (valójában nem is létező) “dicsőségben” sütkérezni óhajtó “Közeli Személyiséget“, oda rögvest fel köll húzni egy stadiont. Amit osztán persze a kutya sem fog látogatni, mivel az ezen “Élménystadionok” pályáin csetlő-botló “hivatásosok” nyújtotta, kilencven percnyi “benyomás” értéke maximum egyetlen “Lótúró Rudi” árával ér fel, a lelátókon ügyködő “törzsszurkolók” tevékenységére pedig legfeljebb a rendőrség és az ügyészség (lehetne) kíváncsi. … A csapatokat működtető “gazdasági társaságokról” már nem is beszélve, amelyekre pedig a NAV-nak sem ártana odafigyelnie (nem teszi!).

Mindezek ellenére most erre a területre (áramlanak?) ömölnek az állami milliárdok, nagyobbrészt közvetve (az adófizetés normál sínpályáiról kisiklatott “TAO-pénzek“), kisebb részt pedig közvetlenül (a miniszterelnöki önkény által uralt “Tartalék-alap” rovására), amelyekből persze megint csak a kivitelezők, a Közgép-közeli cégek hasítják ki a legnagyobb profitot. Természetesen az igazságosság jegyében meg köll jegyeznem: ennek a Mániának azért a csapatokat “működtető”, de valójában nettó pénzmosodákként üzemelő társaságok is haszonélvezői, hiszen egy nemrégiben hozott intézkedés következtében megszabadulhatnak az évek során felhalmozódott adósságaiktól (ismét, mert ilyesmire úgy tíz évvel ezelőtt már volt egyszer példa … sajnos!).

Én különösen jókat szoktam mulatni azon, hogy amikor a Fidesz-közeli ismerőseimet arról kezdem faggatni: ugyan mondják mán’ meg, mirefel ez a nagy fociköltekezés, akkor kínosan feszengve előadják “Az él- és tömegsport, az ifjúság egészséges életmódja, állóképességének évtizedek óta elmaradt fejlesztése szükségességéről” szóló dumát, ami olyan hamisan cseng, hogy azt bizonnyal nem a Habonyárpi agyalta ki (ő három napnyi folyamatos részegség után is jobbra lenne képes!). Amikor meg említést teszek az oktatás, az egészségügy és a kultúra közismert finanszírozási “nehézségeiről” (jujj, de “finom” voltam!), arról, hogy az iskoláinkat “működtető” Klebelsberg Központ alig egy év alatt 20 milliárddal, a kórházaink meg úgy 70 milliárdal (összességében hat Fradi-stadionnal!) maradtak adósaik beszállítóiknak, akkor meg az a szöveg, hogy “Most erre van pénz!“.

És tényleg: most erre vagyon pénz és bizony megveszekedett bolond az, aki meg nem értve az “Idők Szavát” esernyővel és nem pedig lavórral, vödörrel, avagy dézsával (netalán szélesre tárt gyomrú olajtankerrel) áll az Állampárti Egekből hulló költségvetési milliárdok alá!

Számos példát lehetne felsorolni, az ilyen “innovátorokról“, de közülük is messze magasan kiemelkedik a Minden Rendszert Át-, Meg- és Túlélő Magyar Katolikus Egyház, amely tökéletes tehetséggel érzett rá arra, miként is lehet elnyerni az Ippeg Aktuális Rezsim kiváltságokban és anyagi juttatásokban is alaposan lemérhető Kegyeit. Ha a pénzesőnek éppen az volt az ára, hogy a frontokra gyilkolni kivonuló katonákat, avagy a zsidókat a gázkamrákba “besegítő” csendőröket köllött “Isten Áldásában részesíteni”, akkor megtették. Ha meg az, hogy az “Imperialista Háborús Uszítók” elleni küzdelemhez “békepapokat” kinevelni, akkor meg azt tették (az olyan “renitenskedőket”, mint pl. Bulányi páter, meg … khm … “ad acta” tették). Ha meg a legújabb Rezsimváltás után az volt a Hatalom óhaja, hogy a szószékekre mellette nyíltan kampányoló “harcos papokat” állítson, akkor meg azt tették. … Mindegy is volt nekik, csak az Alkalmazkodással betölthessék Legalapvetőbb Funkciójukat: “Jézus Urunk Hitének fenntartását“, akár annak árán is, hogy a hívők száma meg úgy megfogyatkozik, mint lakótelepen ciánozás után a csótányok populációja.

A Klérus személyi összetétele természetesen nem heterogén: egyeseket több, másokat kevesebb (alkalmazkodó) tehetséggel áldott meg  az Úr. Vannak Maradiak, akiknek botfülük van és vannak Újítók is, akik egy kimagaslóan tehetséges zeneművész abszolút hallásával rendelkeznek az Idő (és a Hatalom) Szavának érzékeléséhez. Utóbbiak közül messze magasan emelkedik ki Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi egyházmegye püspöke, aki nem csak arra volt képes, hogy a szokásos, gazdálkodási … izé … rendellenességeket a szimpla perselyfosztogatás helyett egy korlátolt felelősségű társaság megalapításával “abszolválja”, de még arra is, hogy ezzel az ippeg regnáló miniszterelnök mániájához is alkalmazkodjék. A “Szeged 2011 Kft.” ugyanis futballcsapatot működtet(ne, ha vóna), így osztán joggal aspirál már arra is, hogy Szegeden “egy ötezer főt befogadni képes, nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas stadion” cirka hárommilliárdosra becsült beruházását tető alá hozza! Ja, hogy Szegednek akkor volt utóljára “élvonalbéli” focicsapata, amikor a Kissrigó még a zöldellő nyárfacsemetén fütyörészett? Hát ez lényegtelen, pláne akkor, ha a belügyi államtitkár csapata kaphatott 400 millát (meg jövőre is ugyanennyit) a mezőkövesdi libalegelőre, az NB I.-ben pedig baromira gyengén muzsikáló Pécsnek is leesik egy ugyanennyibe kerülő stadion. A nemzetközi mérkőzés meg akkor lesz majd, amikor a szintén focirajongó Ferenc pápa odaküldi a Vatikán válogatottját (óriási lesz majd a nemzetközi érdeklődés, ahogyan a páterek övig felgyűrt csuhában rúgják a bőrt!). A Hit ugye csodákra képes, az Imából pedig még akár gól is születhet! Nemde?! Arról meg nem is beszélve, hogy ha az Egyház érdeke ezt kívánja, hát akkor Krisztusnak is köll egy “Közgép”! Ugyi!?

Rendicsek, a Hírös Városban is lészen stadion. No de ki az Ördög … akarom írni: az Isten fogja azt majd finanszírozni, pláne a városi Fideszesekkel kötött szerződés alapján?! Osztán meg hogyan gondolja a megyéspüspök összeszedni a 30 százalékos önrészt, pláne egy olyan kft. által, amely tavaly volt kegyes 98 milliós veszteséget összehozni. Nos, itten majd megint csak az Imádság, az így lenyúlható állami pályázatok, meg főleg a Hívek Perselypénze fog segíteni a gondon. No meg az a rendkívül “okos törvény“, amit ippeg a minap szavaztatott meg az Agyalágyult Köpcös az Idióta Ezerharmaddal, ami szerint minden cég, korlátlan összegben, adómentes juttatásként adhat dolgozóinak sporteseményekre szóló belépti jegyeket. … Remélem e téren a Szeged 2011 Kft. az élen fog járni!

Hát nem mulatságos ez az egész? … Röhögnék, ha lenne min!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

One Comment on “Krisztus Közgépe”

 1. bonhomme szerint:

  A megyéspüspök hozsannája

  Megfogtuk az Isten lábát, emberek;
  Orbán seggét nyalom, akit tisztelek!
  Új stadiont építünk most tinéktek,
  mert a cirkusz, az nagyon kell a népnek!

  Mindennapi kenyerünk? Az felejtős!
  Dolgozzon, ne tüntessen a sok szájhős!
  Már mindenkit vár a munka világa:
  mért emigrálsz szerteszét a világba?

  Havi negyvenhétből, meg két kecskével
  jobban élsz, mint akár csak három évvel!
  Jobban teljesítünk, csak még nem érted,
  bár vasárnap folyton erről beszélek.

  Mise után perselybe dobd a pénzed:
  jobb helye van nálunk, mint ha feléled.
  Cserébe majd te is jöhetsz a meccsre,
  ám ha lázadsz, hát elvisznek majd Recskre.

  Első Viktor, drága isten-királyunk!
  Mosolyogj, mert mindannyian imádunk!
  Senki nem tud szotyolát úgy köpködni,
  és ha látunk kormánygéppel röpködni,

  tudjuk, helyreteszed majd az Uniót,
  és elhozol nékünk minden földi jót;
  nem kell ide választási ígéret:
  anélkül is elhisszük majd tenéked!

  Országszerte hirdetik a plakátok:
  ámulatba ejtjük mink a világot!
  Mi leszünk a mérték és az etalon:
  irigykednek reánk egész Nyugaton!

  Imázsodra jellemző, hogy maholnap
  újszülöttet nem hívnak, csak Viktornak!
  A lányoknál a nejed a névadó:
  minden leánygyermek legyen Anikó!

  Narancssárga egyenzubbonyt viselünk,
  mert téged a párttal együtt szeretünk!
  Zászlónkat is narancsszínre cseréljük,
  s mindannyian egy emberként reméljük:

  százhúsz évig uralkodsz majd békében,
  s köpködöd a szotyolát egyvégtében!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s