A Mészáros hétmilliárdja

Kölök koromban csak úgy faltam Jules Verne regényeit, közöttük “A bégum ötszázmilliójá“-t. A sci-fit ma is kedvelem, de igyekszem haladni a korral, s próbálom rászokatni magam a manapság trendinek számító “focialista realizmus“-ra is. Nem megy könnyen, mert egyelőre még csak kevés ilyen “irodalmi műalkotás” áll a rendelkezésünkre, de ha majd megjelenik, szívesen el fogom olvasni “A Mészáros hétmilliárdja” című kötetet is!

Egyáltalán nem lepett meg a hír, hogy a Népszabadság által a minap összeállított, a százötven leggazdagabb magyart bemutató listára bejutott Mészáros Lőrinc, egykori gázszerelő kisiparos, jelenleg jólmenő üzletember is. Ráadásul rögvest a a középmezőnybe, az előkelőnek számító 88. helyre rukkolt! Azon sem lepődtem meg különösebben, hogy kedvenc bloggereim, jegyzetíróim és kevés számú barátom ezen értesülés hallatán/olvastán rögvest húzni kezdték a szájukat, s a reánk, magyarokra olyannyira jellemző, “Mibő’ lett ennek majdnem hétmilliárdja?“-típusú irígykedős/fumigálós kérdést tették fel önmaguknak, amúgy “költőien”.

Mészáros Lőrinc jobban teljesít

A kérdés azért “költői”, mert annak feltevője igazából nem is vár választ. Nem, mert mindenki(?) pontosan tudja a meglehetőst rosszmájú feleletet: Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester és cégtulajdonos, valamint focialapítvány-elnök annak köszönheti hirtelen (három esztendő alatt) jött megtollasodását, hogy ő a jelenlegi miniszterelnök “helytartója”, avagy ha tetszik, akkor az “ispánja” azon faluban (és annak tágabb környékén is), mely manapság az ország “eszmei fővárosaként” fukcionál.

Rosszmájú e felelet! – mondom én, hiszen ha e tényt (M.L. fantasztikus meggazdagodása) nem a fanyalgó ballibek torz szemüvegén, hanem az eufemizáló jóindulat, azaz a focialista realizmuson át nézzük, akkor adódik ám egy másik válasz is, melyet – ha egyáltalán foglalkozni szabad nekik e témával – az ennek talaján, rögvalóságán álló (csúszómászó!) “nemzeti orgánumok” (Agyar Hírlap és Nemzet, Heti Nyálas, Rémhír és Tahó TV.) adnak. Ez pediglen úgy hangzik, hogy:

Mészáros Lőrinc polgármester és vállalkozó a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik kimagasló alakja. Példája ékes bizonyítéka annak, hogy ma már (szemben az elmúlt nyolc évvel!) csakis becsületesen lehet nagyobb jövedelemre, tisztes polgári jólétre és vagyonmennyiségre szert tenni! Szülőfalujától az ottaniakra jellemző szorgalmat tanulta el, kitűnően választotta meg barátait, munka- és üzlettársait, cégét egy sikeres üzletpolitikára alapozva vezeti, zseniálisan írja meg sorozatban győztes pályázatait, pontosan és ‘I.a’ minőségben vitelezi ki megbízatásait. Így aljas és rosszhiszemű mindenki, aki e velejéig tisztességes vállalkozótól, köztiszteletnek örvendő polgármestertől, a ‘Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát’ önzetlenül, jószerint társadalmi munkában vezető, jó magyar emberről, bármiféle alpári ‘mutyizgatásokat’ feltételezve elirígyli a jól megérdemelt, munkaalapú meggazdagodását, amelynek mértékét csakis egy földhözragadt, ma már meghaladott, kommunista és balliberális – tehát gyurcsanyista és bajnaista – nézőpontból lehet ‘kiugrónak’, ‘szokatlannak’, ‘életszerűtlennek’, illetve ‘jelentősnek’ nevezni!

Egyetlen percig nem kétlem, hogy ha (esetleg és netalántán) a fentebb nevezett orgánumok közül bármelyik “szükségét érzi” (mert “Odafentről” az a bizonyos “Valaki”, úgymond “leszólt”), hogy megvédje a mészárosmundér becsületét, akkor majd akad olyan nemzetileg elkötelezett sajtómunkás, aki képes is lesz leírni eme “nemes felháborodás” (meg a Pártközpont) által diktált dörgedelmet és lesznek olyan, nemzetileg elkötelezett, Jómagyar Zemberek, akik ezt képesek is lesznek a Vallásuk által diktált Istenhitük szerinti dogmának, evidenciának, azaz megcáfolhatatlan alapigazságnak tekinteni. Annak feltételezése során sem érzek magamban egy fikarcnyi bizonytalankodás sem, hogy ugyanezen, vallásilag elkötelezett Jómagyar Zemberek egyetlen pillanatig sem fognak elgondolkodni az olyan “zavaró tényezőkön”, hogy Mészáros az egyetlen olyan vidéki polgármester, aki gyerekkori jóbarátja Orbán Viktornak, eladdig rejtezkedő vállalkozói tehetségét és üzleti zsenialitását pedig ippeg és punkt akkor találta meg (szinte másodpercre pontosan), amikor a Barát elfoglalta a miniszterelnöki széket. Persze, hogy nem, hiszen kinek hiányzik a kognitív disszonancia?!

Vannak azonban kétségeim is! Mármint annak ügyében, hogy a Népszabadság hogyan tudta kikalkuláni Lőrincünk vagyonát, vajon milyen és honnan szerzett információkra alapozott? Mint említettem volt, Mészáros nertárs nem csak vállalkozó, de polgármester, azaz választott tisztviselő is. Ennek és a vonatkozó (még mindíg hatályos!) törvény alapján nekije évente köllene vagyonbevallást adnia, amely ugyi elvileg nyílvános információnak is számít. Csakhogy a felcsúti önkormányzat, meg az azt vezető pémester ebből a szempontból sem egy locskafecske, ugyanis a helyhatóság honlapján Lőrinc urunkról a következő információk szerepelnek:

felcsut1

Hát, ennek alapján baromi nehéz lehet a vagyonára következtetni, pláne úgy, hogy az eziránt érdeklődő egyik hírportált a helyi jegyző csakis akkor lett volna hajlandó felvilágosítani, ha az orgánum hivatalos okirattal (minden oldal aláírva? – álá Klubrádió) bizonyítja, hogy valóban létezik, a főszerkesztő hiteles dokumentummal (anyja neve 444-szer?!) és legalább egy egyházalapításnyi (10 ezer fő) tanúval igazolja, hogy ő a főszerkesztő, illetve ha a Jegyző Úr számára is elfogadható indokokat tud felsorolni annak ügyében, hogy vajon mire és “milyen jogos cél, vagy kötelezettség teljesítése érdekében” igényli Mészáros Lőrinc egyébként köznyilvános vagyonbevallását! Ha pedig ez a 444.hu-nak és Uj Péternek nem sikerült, akkor vajon miként és hogyan tudta elnyerni Sisa András kegyeit a Népszabadság? Netán okirattal bizonyította, hogy jó öt évtizede létezik és jelenik meg ezzel a címmel? Hogy van főszerkesztője és “jogos cél”-t, vagy “kötelezettség”-et teljesít? Ha pedig nem, akkor honnan származnak az információi? … Kiszivárogtatták? … Valakik?

Nos, nekem ippeg ez a bajom ezekkel a “Gazdaglistákkal már szinte pont azóta, hogy az akkor még olvasható (sőt, szerintem a legjobb napilapnak számító) Magyar Hírlap elkezdte, aztán a Napi Gazdaság, meg a Népszabadság folytatta ezek összeállítását és közlését. Nem csak azt nem tudni, hogy valójában milyen adatokon alapszanak a közölt információk, hogy valójában mely szempontok alapján kerülnek erre rá a különböző személyek, hanem … és ez az én “tüském” a közéleti “körmöm” alatt! … hogy kik és miért maradnak le róluk, de rendszeresen?!

Hogy az ördögbe lehetséges az, hogy ezeken a méregdrágán és lapmellékletként az orrunk alá dugott lajstromokon soha, de soha nem szerepelt Simicska Lajos?

Hogy az ördögbe lehetséges, hogy míg (miniszteri és miniszterelnöki) hivatali ideje alatt minden évben pontosan megtudhattuk, hogy Gyurcsány Ferenc a cégei (“Altus”, “Motim”, “Betaroll”) útján mintegy hárommilliárdos vagyon birtokosa (2010-ben pedig 90 millió forint osztalék kedvezményezettje), addig soha, de soha nem közölte velünk senki, hogy mekkora ingó- és ingatlankupacon ücsörög Orbán Viktor?

Ezekről (Lajos és Viktor) senkinek nincs semmiféle információja? … Avagy a közzétételhez szükséges bátorsága?

Ugye jogosak ezek a kérdéseim?! Ugye nem csak én gondolom úgy, hogy ezekkel az értesülésekkel, megalapozott(?) becslésekkel évek, sőt minimum egy évtized óta adós nekünk a magyar sajtó, pontosabban annak nem orbánpárti része, kezdve mondjuk a Népszabadságtól és bezárva az egyetlen létező oknyomozó portál, az atlatszo.hu-ig?!

Amíg ezen infókra várakozunk, amíg majd a távoli(?) jövendőben(?) végre megjelennek(?) “A Mészáros hétmilliárdja“, a “Simicska Lajos első tízmilliárdjai – Szárnypróbálgatások“, illetve az “Orbán Viktor: ‘Így nyertem a legtöbbet!’” című dokumentum-kötetek, addig kénytelenek leszünk beérni a “bátor” és “ellenzéki” magyar sajtó egyéb “oknyomozásaival”!

Már látom is az első szalagcímet: “Hogyan lett a hétmilliárdos Mészáros Lőrincből gázszerelő?!“.

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

3 hozzászólás on “A Mészáros hétmilliárdja”

 1. emigrant szerint:

  Kedves Közársam, Szendam!
  Egyetértve kételyeiddel, valami kis hibaigazítást azért közbeszúrok. Ez a derék polgármester nem O. (Nulladik) Viktor, avagy külföldiül V. (Ötödik) Orbán földije, hanem inkább a mienké. Ugyanis karcagi az istenadta, igaz, hogy ezt csak őtőle tudjuk, de hátha egyszer igazat mondott. (Gyengébbek kedvéért: Karcag Szolnok megyében van, az egyetlen környék, ami Felcsútnál is fontosabb.) Mészáros tehát a szolnokiak előretolt embere Felcsúton, mint a fazekasminiszter, a “tiszteltbíróság” miniszternéni és az ő nyergesattilája. A Szolnoki Ideiglenes Ellenforradalmi Szélhámos-Maffiózó Kormány égisze alatt nincsenek véletlenek.
  Üdvözlettel: emigrant

  • szendam szerint:

   Kedves Köztársam és Barátom!
   Mivel a legnagyobb jóindulattal és baráti szeretettel vagyok “megnyílvánulva” Veled szemben, ezért nem vitatnám en direct a “hibaigazításodat”.
   Mivel M.L.-ről életrajzi adatot pont olyan gyakorisággal lehet fellelni, mint a vagyonbevallásáról, így én csak ezt a cikket tudom a származását illetően “okadatolni”:
   http://www.origo.hu/itthon/20130529-portre-meszaros-lorinc-felcsuti-polgarmesterrol-a-puskas-akademia-elnokerol.html
   Ebből az idézet:
   “Az egykor a falu egyik legszegényebb családjában élő, saját erőből vállalkozást építő Mészáros ma a kormányfő bizalmasa, polgármester, földbirtokos és nagyvállalkozó.”
   Hát, ebből nekem Karcag semmiképpen nem “jön le”!
   Minden másban egyetértünk!
   Köztárs és Baráti üdvözlettel:
   szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s