“Áfá”-ból “Trianon”

Hogy mi az ördög köze van az Általános Forgalmi Adónak (“ÁFA“) a Trianoni Békeszerződéshez? Jó kérdés, de vagyon rá válasz! Érdemes kapaszkodni, mert lészen itt egy-két kisebb “kanyar” is.

Aszonta L. Simon László költő, ex-államtitkár, “cigánymeggyes” rabfoglalkoztató kertész és mindenható, kultúrális főlótuszkaktusz, hogy Trianon vérző seb a nemzet lelkén, olyan, feldolgozatlan trauma, melyet csakis úgy lehet meghaladni, ha őszintén feltárjuk a Múltat, s azzal bátran szembe is nézünk. … Eddig egyetértek, s mint a történelemtudomány amatőr szerelmese, erről pofázok már évtizedek óta, többek között a “Nyomják Krahácsot!“-típusú, mélymagyar busongóknak is … mindenféle kézzel fogható eredmény nélkül. Azért nem jutok velük soha dűlőre, mert az egyetértési “mínium”, amit ilyenkor közösen sikerül elérnünk, kimerül abban, hogy a Győztesek által a békeszerződés formájában reánk erőltetett területfelosztás valóban igazságtalan volt. De hogy hogyan és miként jutottunk el odáig, … na itten már rögtön megszakad az egyeztetés folyamata.

Mert olyanokat nem lehet mondani ezen “turbómagyaroknak”, hogy az Első Világháború elvesztése szinte törvényszerű volt, lévén a korabeli “Kerjobbkonz” társaság egy rosszul felszerelt, részben elavult fegyverzettel rendelkező hadsereggel menetelt a csatába; hogy az “Úri Osztályhoz” tartozó hivatásos tisztek annyit értettek a (korabeli) modern hadvezetéshez, mint tyúk az ábécéhez, úgy irányítgatták a csapatokat, hogy a frontvonalra még csak ki sem dugták az orrukat, s úgy bántak a tartalékosokkal és a sorállományúakkal, mint a kapcarongyokkal és az (egyébként állandó “hiánycikknek” számító) ágyútöltelékekkel. Azt sem, hogy a hadsereg demoralizálódásához és széteséséhez éppen ezen tiszturaknak volt a legtöbb közük és nem a “ballibeknek” (kommunisták, szocdemek, károlyisták), azaz egyetlen szó nem igaz a “Hátbaszúrási Elmélet“-ből. Arra sem lehet ráirányítani ezen Jóemberek figyelmét, hogy ez az óriási területveszteség talán nem következett volna be, ha az “Ezeréves Állam” nemzetiségiei nem kívánkoztak volna ki olyannyira a Királyság kötelékéből és ez egyáltalán nem annak következménye, hogy őket erre “külföldi hatalmak ágensei” úgymond “feltüzelték”, hanem annak a velejéig ostoba, a magyar szupremáciát hírdető, nemzetiségi politikának, amelyet a Trianont megelőző évtizedekben szakmányban folytattak például a manapság felmagasztosult Tisza grófok.

De térjünk csak vissza L. Simonra, aki most nem verset, hanem közpénz óhajtana költeni egy újonnan gründolandó “Trianon Múzeum“-ra! Mert szerinte ez a nagy, össznemzeti “szembenézés” csakis ezen módon érhető el. S mivel a cél “szent”, az óhaj meg “nemes”, igazán megéri erre áldozni a költségvetés mindössze 2 milliárdját, ami valóban bagatell összeg a stadionokra fordítottakhoz képest, s szinte észre sem vehető a Simicska(Orbán)-cégeknek kiutalt, közbe’szerzési tíz-száz milliárdok mellett.

Nem is lenne nekem ezzel a világon semmi bajom, ha ebből a neofita Kerjobbkonz társaságból ki tudnám nézni a valóban őszinte és tudományos igényt. Ha képes lennék feledni a tapasztalataimat és el tudnám nekik hinni, hogy ez az új, állami intézmény nem csupán a mélymagyarok újabb, történelemhamisító (sőt, történelemhazudó!) kultusz- és rettenethelye, illetve a tehetségtelen, valójában semmihez nem értő és semmirevaló pártkáderek, csilivili állami fizetéssel járó temetője lesz. De erre már sajnos nincs bennem ölégséges jóindulati kapacitás, mert – bő másfél milliónyi “polgártásam”-tól eltérően – én tisztában vagyok azzal, hogy kikkel vagyunk mi itt körülvéve.

Ámde ismét csak kanyarodjunk vissza Elsimonra! A manus, eme módosító javaslatában megjelölte a gründolandó állami intézmény finanszírozási forrását is. Nem másban, mint a NER-állam jövőre növekvő áfa-bevételében, amely a Vargalázatos-féle büdzsé-tervezet szerint 2014-ben 1,6 százalékos bővülést fog mutatni. Elsimon, lévén ő “kultúrális szakember” ezt simán el is hiszi, s így hozomra mánis kőtene egy kis pénzmagot a még be sem folyt lovettából. … Rabfoglalkoztató kertész-költőként bizonyára még sosem hallott a “medve” bundájáról, meg az arra való előre ivásról.

Mások azonban már igen! Így például a csupa fidesznyikből álló Állami Számvevőszék, az Orbánnak alázatosan talpat(?) nyaló Költségvetési Tanács sőt, még a világ egyik legostobább … izé … legzseniálisabb, “unorthodox közgazdásza” által “irányított” Magyar Nemzeti Bank is. Mindhárom szervezet ugyanis arra merészelt vetemedni, hogy a Varga-féle költségvetési törvénytervezet (remélem a karcagi Misu pezsgőt bontott, hiszen ugyan eleddig már kétszer is volt pénzügyminiszter, de ez az első olyan büdzsé-javaslat, ami alá ő kanyarinthatta az aláírását! … hehehe!) bevételi számításait minimum “kétséges”-nek minősítse. Hogy pontosan miért is, arra a három véleményező már nem tért ki részletesebben, de a “Policy Agenda” (“PA“) nevű elemző cég a tegnapelőtt megjelent tanulmányában már igen (a linket lásd a bekezdés elején!).

A “PA” szerint ugyanis Varga, mindössze csak a legújabb kampányfogást, azaz a “Rezsiharc“-ot, illetve annak pénzügyi következményeit volt szíves “kifelejteni” a számításaiból. Az újabb, mától érvényes, 11,1 százalékos “rezsicsökkentés” ugyanis az áfa szempontjából minimum 20 milliárdos bevételkiesést fog okozni (és akkor még nem is számoltak az így totál veszteségbe döntött szolgáltatóktól be nem folyt nyereségadóval!). Ráadásul a 2014-es, 1,6 százalékra kalkulált áfa-többlet nem a valós, idei tényekhez viszonyított, hanem a tavalyi, elkurcsyánus képzelgésekhez, annak a 2013-as Költségvetés Törvénynek eredeti számaihoz, melyeket az idén már hétszer(!) köllöt módosítani! Márpedig az idén szeptemberig (többek közt a “rezsicsökkentésnek” hála) már jelentősen kevesebb általános forgalmi adó folyt be a közkasszába, s ha erre rárakódik még a mai naptól fogva az újabb, kizárólag kampánycélokat (és a nagyfogyasztó gazdagok érdekeit) szolgáló újabb, erőszakos hatósági ármérséklés, akkor jövőre az áfá-ból nem hogy 1,6 százalékos többletbevétel, hanem 11 százalékos csökkenés lesz az eredmény!

No de kit érdekel ez? Ha a “szakminisztert“, illetve a Nagyfőnököt nem foglalkoztatja a dolog, akkor miért kéne egy “kultúrális szakpolitikusnak” ilyen bagatell ostobaságokkal törődnie? Hát nem így van?

Úgyhogy növekvő áfa-bevétel ugyan nem lesz, de hogy újabb hülyemúzeum, az persze igen, abban olyan biztos vagyok, mint hogy most ezt a posztot írom. Mert így “működik” ez a velejéig abszurd Patyomkinisztán, a “Grazi Klinika” 93 ezer négyzetkilométeres Dühöngője!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

One Comment on ““Áfá”-ból “Trianon””

  1. hisztis myrtill szerint:

    Kedves Szendam!

    Már elég régóta vagyok fiatal,de valahogy jól emlékszem egy képre.Éppen könytári cetliket irogattam alá amikor váratlanul becsörtetett 2 alak és kicsit félretolt.Csak ámultam mer hirtelen nem tudtam eldönteni ez most / tücsökvalagu lovaglócsizmába gyürt nadrág fekete inggel/ a waffen ss vagy a hitlerjugend.Aztán dejavu -azóta még régebben vagyok fiatal-kb.18 év megint megláttam Őt.És keresem kijáratot.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s