A pofátlanság ha fájna …

Egyes vélemények szerint azt, hogy mi számít elmebetegségnek, csupán a létszám dönti el. … Egyetértek! … És mi számít pofátlanságnak? … A Kétharmad? … Igen!

Egyik legújabb kedvencem, a “mutyimondo” (hírleveleire az atlatszo.hu portálról lehet bejelentkezni!) jóvoltából nyílt alkalmam arra, hogy elolvassam az alábbi cikket. Felindulásom okán (én még képes vagyok erre!), pusztán egy rövid kommentet fogok hozzáfűzni!

Hogy van ez? Orbán akadémiája nem közpénzt kapott

Bár látszólag nagyon hasonló a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása és a látványsportok támogatása után járó társasági adókedvezmény rendszere, utóbbi mégsem közpénz, így Orbán akadémiáját nem vizsgálja az Állami Számvevőszék.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője firtatta a gazdasági minisztertől: mikor várható, hogy az Állami Számvevőszék vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), mint a költségvetési források felhasználásának ellenőrzésére hivatott szervek, vizsgálatot folytatnak Orbán Viktor személyes hobbi-intézménye, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia működésével kapcsolatban. A honatya arra hivatkozott, hogy a KEHI ellenőrzi a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot, ezzel egy időben pedig a NAV zárolta a Hálózat számláit, mivel szerintük szabálytalanul használtak föl közpénzt. Ez a közpénz a személyi jövedelemadókból fölajánlott 1 %-ból származik.

A képviselő szerint amennyiben az egy százalékos felajánlás közpénznek minősül, úgy a gazdasági társaságoktól az adó terhére nyújtott sporttámogatás ugyancsak közpénz. Ebben az esetben közpénznek minősül például a felcsúti fociakadémia működéséhez és stadionépítéséhez gazdasági társaságok által nyújtott sporttámogatás csakúgy, mint a Fővárosi Közgyűlés által tervezett nyolcmilliós szponzoráció is. A képviselői logika szerint a miniszterelnök valótlanságot állított, amikor kijelentette: a felcsúti stadion kizárólag magánadományokból épül.

A nezetgazdasági minisztérium parlamenti államtitkára, Cséfalvai Zoltán szerint ellentmondásról természetesen szó sincs. Mert bár – állítjuk mi – a végeredmény a két adományozási formánál kísértetiesen hasonlít – vagyis az adózó által egy szervezetnek jutatott összeg hiányzik a költségvetésből -, a kormányzati logika szerint a két folyamat össze sem hasonlítható. Cséfalvai hosszan kifejti, hogy az szja egy százalékának felajánlása mindenkire egyaránt kötelező adóbefizetés egy részének sorsáról rendelkezik, vagyis az összeg befolyik a kincstárba, majd az adóalany utasításának megfelelően vándorol tovább a megnevezett alapítványhoz.

Ezzel szemben a látványsportok – mint bármilyen tevékenység – céges támogatása mindenig az adott vállalat önkéntes döntésén múlik. Ehhez az államnak – így az államtitkár – semmi köze nincs. Azonban a kétharmad annyira fontosnak tartja a látványsportokat, hogy a fenti, önkéntes támogatást utólag adókedvezménnyel honorálja. Vagyis az adomány és a társasági adó kedvezménye nincs szoros összefüggésben – a kormányzati álláspont szerint. Ennek következtében – bár éppen az adomány összegének megfelelő tétel hiányzik a költségvetésből -, az mégsem minősül közpénznek, így tehát a felcsúti akadémiát és a stadionépítést senki nem fogja ellenőrizni.

Túl azon, hogy szerintem “Cséfalvi“-nak híjják ezt a pasast, szeretném megállapítani: függetlenül attól, hogy mi is valójában a családi neve, a merevgörcsös kínban fetrengene … ha a pofátlan hazudozás fájna!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

4 hozzászólás on “A pofátlanság ha fájna …”

 1. emigrant szerint:

  Kedves Köztársam!
  Itt egy csúsztatást engedtél meg magadnak: “bár éppen az adomány összegének megfelelő tétel hiányzik a költségvetésből” – írod. Pedig ez nem igaz, mert ennél több hiányzik. Ugyanis ez az összeg is hiányzik az adóból, és még adókedvezményt kap az adományozó ezen felül. Különben nem csinálnák. De még utánanézek a jogszabályban pontosan, ha egy kicsit jobban ráérek.

  • szendam szerint:

   Kedves Köztársbarátom!
   Ezt a cikket NEM ÉN írtam, csupán utánközöltem!
   Verstehen Sie Mir?
   Egyébként mindent fenntartok és persze semmi harag!
   Közt/bar. Üdv:
   szendam

 2. emigrant szerint:

  Drága Barátköztársam!
  Bocs, igazad van. Pedig annyira jó volt a cikk, már azt hittem, hogy…! (Hehehe…)
  Akkor az átlátszó nem érti teljesen. Itt kétszeres rablásról van szó. A cégek a sporttámogatás összegét nem az adóalapjukból, hanem az adójukból írhatták le, ez persze óriási lyukat ütött a költségvetésen, 10%-kal csökkentette 2012-ben a társasági adóbevételt (ez az adó ugye nem folyt be még a könyvelés szintjén sem), ráadásul megszűnt a sportszponzoráció, a cégek nem reklámozták magukat a sporton keresztül, mert ezért a támogatásért nem járt ellentételezés. Ezt próbálták finomítani a szabályok szigorításával, ahelyett, hogy az egészet megszüntették volna. Most az a szabály, hogy a támogató cég a megspórolt adója egy részéért köteles szponzori szerződést is kötni az adott sportági országos szakszövetséggel. Ezt meg nyilván az adóalapjukból írják le, tehát ez is adóhiányt fog eredményezni.Valójában ez csak a sporttámogatás révén megspórolt adó 10, ill. az 500 millió feletti rész 19 százalékának a 75%-a, tehát nem olyan sok, mint elsőre tűnik. A lényeg, hogy ez a támogatási forma, mivel egyértelműen az egyébként befizetendő adó rovására keletkezik természetesen közpénz, de mivel az uralkodó mondja meg, hogy mi közpénz és mi nem az, az ellenzék megint csak a száját koptatta és látszattevékenységet ill. pótcselekvést végzett. A helyzet az, hogy a törvény szerint egyes cégek kevésbé vesznek részt a közteherviselésben, mint a többi. Ilyen alapon az egész központosított adórendszert meg lehetne szüntetni. Az volna a lényeg, hogy mindenki meghatározott összeget köteles lenne a meghatározott célok és intézmények részére szabadon választott alapon közvetlenül megfizetni. Így persze nem lennének börtönök, bíróságok, minisztériumok, rendőrség és katonaság, mert azoknak nem fizetne senki. A sporttámogatás adókedvezménye csak az első tétova lépés ebben az irányban.
  Az meg a napnál is világosabb, hogy a felcsúti stadion semmilyen pozitív hatással nem lesz az ifjúság sportjára.
  Aki meg a magyar adórendszeren megpróbál eligazodni, az legyen végtelenül elszánt és optimista.
  Barátsággal üdvözöl: emigrant

 3. […] – ld.: a Felcsúti Stadion építésének finanszírozására adott államtitkári “magyarázatot“!) tenyésztett viccorgánumok (ugye nem köll őket felsorolnom?!) vették át. … […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s