Cseppben a tenger …

Kifejezetten érdekes és roppant tanulságos cikk jelent meg ma a hvg.hu oldalán. A történet a “Fidesz” néven és pártként bejegyzett gazdasági vállalkozás egyik helyi “kirendeltségével”, illetve annak kerületi helytartójával lebonyolított mutyira alaposan ráfaragó cégtulajdonos esetét mutatja be. … A zuglói “Csepp“-ben ott az egész NER-tenger!

A sztori tulajdonképpen banális abból a szempontból, hogy ilyesmi már nem egyszer fordult elő kies hazánkban, a Mutyisztánná, Bitanglanddá lesilányított Magyarországon. Mivel én egy lusta dög vagyok, nem is fárasztanám magam azzal, hogy kivonatoljam a sztorit, inkább ideschmittelem a lapban megjelentek kritikus részét:

Önkormányzati vezetőket hozhat kínos helyzetbe egy, az internetre felkerült hangfelvétel, amelyen arról esik szó, hogy húsz százalékot kellett visszaosztani az önkormányzattól elnyert épületfelújítások után a vállalkozóknak Zuglóban. A beszélgetésen Ferdinandy István zuglói alpolgármesternek panaszkodik egy vállalkozó, hogy a helyi vagyonkezelő vezetőjének visszaosztott pénz nagyjából annyi, amennyivel a munkákat elnyert céget, az időközben csődeljárás alá került HBF Építőipari Kft.-t megmenthetnék. A felvételen szereplő üzletember elmondja azt is, csalódott a Fidesz-érában, mert a baloldalhoz képest a „jobboldal még saját embereit sem hagyja élni”.

Érdekes találkozó zajlott le Zuglóban egy, az internetre a napokban feltöltött hangfelvétel szerint, amelyen a HBF Építőipari Kft.-vel kapcsolatban egy vállalkozó, majd maga a cég vezetője arról számoltak be a kerület egyik alpolgármesterének, Ferdinandy Istvánnak, hogy csődeljárás indult a cég ellen, miután a XIV. kerületi önkormányzattól nem jutottak hozzá a pénzükhöz, miközben ők a beruházás értékének húsz százalékát, összességében százmillió forintot visszaosztottak készpénzben a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. akkori vezetőjének. (A hangfelvétel két verzióban került fel a netre, a rövidebbet itt, míg a hosszabbat itt hallgathatja meg.)

A HBF Építőipari Kft.-vel kapcsolatban a hvg.hu 2011-ben megírta, hogy ez a vállalkozás nyerte el az önkormányzat tulajdonában lévő lakóépületek és intézmények felújítási munkálatait mintegy 480 millió forintért. A cég azért csípte egyesek szemét, mert a vállalkozás Papcsák Ferenc polgármester korábbi választási körzetében, Baktalórántházán is dolgozott. Az önkormányzat részéről akkor a szerkesztőségünkkel azt közölték, hogy az ingatlanfelújításokra nem volt hatályos keretmegállapodás vagy szerződés, ezért kellett új közbeszerzési eljárást kiírni a munkák megkezdéséhez, és a pályázók közül a HBF Építőipari Kft. tette a legjobb ajánlatot.

A vállalkozás, amely 2011-ben még örülhetett a munka elnyerésének, a cégnyilvántartás adatai alapján jelenleg gondokkal küszködik, május 3-ától csődeljárás alatt áll. A kft. vezetői, hogy mentsék, ami menthető, a felvételen elhangzottak szerint mindent megtettek, így többek között a munkát adó vagyonkezelőt és annak tulajdonosát, az önkormányzat vezetőit is megkeresték, és így jutottak el a felvételen szereplő Ferdinandy István alpolgármesterhez is.

Ferdinandy István középen

Hogy ettől a lépéstől mit várhattak, az nem világos, mivel az alpolgármesterről megjelent korábban, hogy nincs túl jó viszonyban felettesével (a hangfelvételen egy “legendásan jóban vagyunk” kiszólás utal erre). Az ügy még márciusra nyúlik vissza, akkor – ahogyan a hvg.hu is beszámolt róla – Papcsák Ferenc a képviselők előzetes értesítése nélkül megvonta helyettese hivatali jogköreit. Ferdinandy az egyike volt annak a hat Fidesz–KDNP-s képviselőnek, aki ellenszegült a polgármester akaratának, és nem támogatta a BVSC és a hozzátartozó Szőnyi úti sporttelep átvételének tervét.

A visszafogott polgármester

A felvétel szerint a találkozón – a hanganyag alapján – a HBF vezetőjének rokona, aztán a beszélgetés közepén maga a cégvezető is arról beszél, hogy a munka elnyeréséért húsz százalékot kellett letenniük a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. akkori vezetőjének, Mazsu Gergelynek. „És tudod Mazsu volt a behajtó – tehát oda kellett hordani a lóvét, de megmondom őszintén, becsületszavamra, nem hazudok – 100 millió forint lett elhordva. Úgy zsebbe” – hallatszik a felvételen. Az elvégzett munkákat azonban a férfi szerint az önkormányzat nem teljesen fizette ki, emiatt került bajba a HBF, és a cég tulajdonosainak ingatlanjai, autói hamarosan oda lehetnek – sorolta a vállalkozó. Amennyiben az önkormányzat mégis átutalná az elmaradt 45-50 millió forintot, akkor „még tudnának egyezkedni”.

Ezt a vállalkozó – mint állította – elmondta a polgármesternek is, aki azt felelte, hogy semmit sem tud a sarcról. „Húsz százalék? De g..i ez a Mazsu!” – idézte a férfi a Papcsák Ferenc által közölteket. A vállalkozó úgy vélte, Papcsák nélkül „ezt nem merte volna megcsinálni a Mazsu”. A vállalkozó szerint azért nem berzenkedtek a sarc ellen, mert azt gondolták, hogy a pártkasszába kell az összegnek bekerülnie. „De ezek lenyúlták simán, ezek nem adtak oda senkinek semmit” – jegyezte meg.

Egy gerinces seftes

„Mazsu… hát nem csak ő egyébként, szerintem a másik is hazudik” – mondta a polgármesterre utalva a vállalkozó –, „mert azt mondja, hogy ő nem tudott róla, meg ez van, én ezt nem hiszem el. Nem tudom elképzelni, hogy egy Mazsu egyedül csibészkedett itt anélkül, hogy a Papcsák ne tudott volna róla.” A későbbiekben pedig erre visszatérve arról beszél a férfi, hogy „Papcsák azt mondja, hogy ó, hát ő nem is tudta, hogy 20 százalékot kell letenni… ráfogta a Mazsura. A Mazsu meg mondja, hogy neki megvan minden felvétel, e-mail, mert most megy a rendőrség is, csak hát ugye félek tőle, hogy ez el lesz kefélve, hogy nem lesz ebből semmi. De bár lenne, mert… az a véleményem: hogyha valakivel seftelek, akkor legyek gerinces.”

Ferdinandy István ezután arról érdeklődött, hogy miután a cégnek nehézségei akadtak, megkeresték-e Mazsu Gergelyt. A vállalkozó válaszában azt állította, hogy amikor a Zuglói Vagyonkezelő vezetőjével, annak tavaly augusztusi távozása előtt beszéltek, Mazsu arra hivatkozott, hogy a pénzt „Papcsák nyúlta le”. Most pedig egymásra mutogatnak – tette hozzá. Pedig, ha a vagyonkezelő a 45-50 millió forintos tartozását megadná a HBF-nek, akkor a cég nem menne tönkre, és az alvállalkozókat is kifizethetnék – jelezte a vállalkozó, miért is lenne fontos, hogy a vagyonkezelő fizessen. A vagyonkezelőnél azonban likviditási gondokra hivatkozva nem fizettek.

A hvg.hu információi szerint azok a cégek sem jutottak pénzükhöz, akik a 7-Mester Kft. alvállalkozóiként végeztek el óvoda- és bölcsődefelújításokat. Az elmaradt fizetség miatt – úgy tudjuk – hat alvállalkozó kérte a cégbíróságtól a végelszámolás alatt lévő 7-Mester felszámolását. Az önkormányzat honlapján található képviselő-testületi határozatok szerint a likviditási gondok orvoslására idén év elején a “kiemelt beruházások elkülönített betét”-számláról 417 millió forintot vezettek át a “költségvetési elszámolási” számlára.

Hogy a vagyonkezelőnél problémák adódtak, mutathatja az is, hogy számvitel rendjének megsértése, hűtlen kezelés és hanyag kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett tavaly szeptemberben Papcsák Ferenc és Várnai László XIV. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő is. A Fővárosi Főügyészség az eljárással kapcsolatban azt közölte a hvg.hu-val, hogy a XVI. kerületi kapitányság folytatja a nyomozást, és gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki. A Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit közölt szerkesztőségünkkel, hogy zajlik a nyomozás.

Papcsák Ferenc szerint minden rendben
„A Zuglói Önkormányzat példásan gazdálkodik, és minden megrendelt munkát, a fizetőképességét figyelembe véve, a szerződésekben szereplő határidőket betartva kifizet, a HBF Építőipari Kft.-vel is ez történt” – közölte a hvg.hu megkeresésére Papcsák Ferenc. A válaszában különböző – cikkünk témájához nem kapcsolódó – fejlesztéseket említő polgármester nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy hol tart az a nyomozás, amelyet az ő feljelentése alapján indítottak a rendőrök a vagyonkezelőnél tapasztalt esetleges visszásságok kivizsgálására, és amely immár lassan egy éve folyik.

A zuglói polgármester válasza szerint ugyan minden rendben, de a HBF ügyvezető igazgatója, Katona Zoltán a hvg.hu-nak azt mondta, jelenleg tárgyalást folytatnak az vagyonkezelővel – hivatalos nevén a Zuglói Városgazgdálkodási Közszolgáltatási Zrt.-vel –, hogy hozzájussanak a tavaly és tavaly előtt elvégzett munkák, köztük gyorsszolgálati munkák után nekik járó 40-50 millió forintjukhoz. „Bízunk abban, hogy végül megegyezzünk, és a kft.-t még meg tudjuk menteni.” A cégvezető szerint Papcsák Ferenc talán azért nyilatkozhatta a hvg.hu-nak, hogy a kifizetések a HBF felé is rendben vannak, mert hajlanak a megállapodásra. Katona Zoltán azokra a híresztelésekre, amelyek szerint a vagyonkezelővel szerződött cégeknek vissza kellett fizetniük bizonyos összegeket, úgy reagált, nem tud ilyenekről, és nem tudja azt sem, hogy azok honnan keletkeztek, és kiknek az érdeke ezek terjesztése.

A vállalkozó a beszélgetés során ecsetelte azt is, hogy az „előző banda” tagjai (bizonyára ezzel az MSZP-kormányra utal) legalább hagyták élni egymást, mint megjegyezte, hiszen a “másik is ember, van családja, gyereke”. A férfi úgy vélte, megmételyezi a mostani kormányzás időszakát, hogy nagyon kapzsi emberek is bekerültek a rendszerbe, és a Fidesz saját embereivel is kitol. A beszélgetés során egyébként úgy vélekedett, hogy „a Papcsák úgyse lesz már itt polgármesterjelölt, az biztos, de még országgyűlési képviselő se legyen szerintem, én azt gondolom, az lenne jó”.

Amiért mégis “posztra érdemesnek” tartom ezt az esetet, az nem más, mint a kárvallott és csőd szélén álló cég vezetőjének néhány tanulságos kijelentése és főleg a magatartása. Vállalkozókám azt ugyan természetesnek veszi, hogy le köll jattolnia az önkormányzati megrendelésért cserébe, de sokallja a 20 százalékot (Kíváncsi lennék mit szólna, ha egy debreceni bizniszbe ugrott volna bele? Ott állítólag már évek óta 30 százalék a tarifa! – szendam). Ámde még erre is hajlandó volt (száz milla! … kápéban! … zsebbe! – gigaméretű “Nokiás doboz“), mert ő azt hitte, hogy az a pártkasszába folyik be. Csakhogy kiderült, hogy “ezek a gecik” azt az utolsó fillérig lenyúlták, ráadásul még 40-45 millióval adósaik is maradtak a vállalatnak, ami miatt most elúszni látszik az egész cég! … Hát micsoda dolog az, hogy A Párt már a saját nertársaival is kitol, s hogyan engedheti meg azt a Nagyságos Fejedelem (Nulladik Viktor), hogy ilyen Papcsák-féle, meg Mazsu-féle, “nagyon kapzsi emberek is” bekerüljenek A Rendszerbe?! Mert ottan ugyi csak az olyan, hozzá hasonló, “becsületes” nertársaknak lenne helyük, akik a seftelésben is “gerincesek”. Bezzeg a Régi Szép Időkben, azaz az “előző banda” idején legalább hagyták élni a zembereket, szemük előtt tartva, hogy “a másik is ember, van családja, gyereke”.

Hát bizony-bizony: Sic transit gloria Pártkassza-tömők! Nem Katona Zoltán vállalkozó az első olyan cégtulajdonos, akit a Maffia – miután “kihozta belőle a maximumot” –  eldob, mint egy kinyomott fogkrémes tubust. Ehhöz hasonló eseteknek voltunk már tanúi akkor, amikor Orbán karvaly simán kivájta Demján holló szemét, avagy amikor Lázár sakál ráuszúlhatott Csányi keselyűre. Ugyanerre a sorsra jutott mintegy 3 millió, Manyup-tag honfitársunk, negyedmilliónyi rokkant és korkedvezményes nyögdíjas, jó 180 ezernyi pedagógus, s úgy en bloc négymillió, nyomorba, avagy annak szélére taszajtott polgártársunk is, akik kénytelenek voltak megenni az Orbán-szendvicset (két Ígéret között egy nagy Pacipénisz). … Ez persze nem zavarta Vállalkozókámat, mert nem ő volt a károsult. Ámde most, hogy ő került a “cső végére”, azon nyomban az Igazság után kezd kiáltozni. Ezt azonban nem ám a Köznyílvánosságnál (a HVG-nek simán letagadta az egészet!), nem is a Bűnüldözésnél (széllel szemben pisálni?!), hanem a Maffia helyi, erősebb kutyája által alaposan megharapott, ugyancsak helyi blökijénél keresi, mert hátha ő “gerincesebb” a seftelésben, s hátha össze tud hozni vele egy olyan (újabb!) mutyit, amellyel hozzá juthat ahhoz a pénzhez, melyet egy már korábban, a közkassza rovására tető alá hozott és “böcsülettel” le is jattolt csencselés után a zsebében érzett.

Hát erről vagyon itten nagyba’ szó, kedves Köztársaim … és egyéb, emberszabású honfitársaim! Zugló (de az összes fővárosi kerület és az ország valamennyi települése is!) csupán egy Csepp, de benne van az egész NER-tenger: a mutyilében úszkáló ragadozók és zsákmányállatok (szerepek időnként felcserélve!), az amoralitás bűzlő iszapjában csúszó-mászó férgek és ázalékállatkák!

Ideje lenne már lecsapolni ezt az egészet!

… és ezt (nem csak) …

szendamondja!

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s