Egykoron és manapság

Már nem emlékszem hol és kitől, de egyszer és valakitől a következőt olvastam: “A Fejlődés olyan, mint egy folyó. Tehet ugyan olykor ‘vargabetüket’, néha úgy tűnhet, hogy visszafelé halad, de az irány akkor is Előre mutat!

Nem kívánom most kielemezni ezt a (szerintem) logikai bakugrást tartalmazó gondolatot, mindössze alkalmazni a magyar történelemre. Arra mondjuk, hogy például a honi Alvilág, vajon tényleg képes volt-e a fejlődésre. Lássunk erre két, valódi példát!

Tulajdonszerzés egykoron …

Még 1996-ban, Kies Hazánkban (annak egyik csilivili fürdővárosában) történt, hogy a Helyi Nagyember szállodatulajdonost csinált magából. A rendszerváltás körül(belül) “ügyesen” meggazdagodott  üzletember ugyanis megtudta, hogy az egyik romokban heverő állami nagyvállalat (illetve annak szakszervezete) tulajdonában álló, kissé elhanyagolt üdülő eladósorba került, majd némi alkudozást és korrupciót … utána járás és lobbizást követően azt sikerült is “jutányos áron” megvásárolnia. Persze máig nem tudni pontosan, hogy az ügyleten mennyit bukott az illető nagyvállalat/szakszervezet (netán az állam), azt sem, hogy abból mennyi haszna származott az eladói oldalt képviselő nagyvállalati/szakszervezeti (netán állami) tisztviselőnek, de tény, hogy az érintett magánszemélyek elégedettek voltak, lévén a kontraktusra aláírás és pöcsét került.

A Nagyembernek természetesen legfeljebb halovány fogalmai lehettek a szálloda- és vendéglátóipar működésének mikéntjeiről, ámde voltak gazdag tapasztalatai. A Mediterraneum évek során végiglátogatott luxus szállodáiban szerzett élményei alapján pontosan tudta: hogyan is “nézzen ki” és mit is “tudjon” majd az Ő Hotelje. Szóban és hevenyészett rajzok útján közölte is a kiválasztott Építésszel, hogy mi és hol legyen, hány és mekkora szobát akar, hogyan helyezkedjenek el a kiszolgáló egységek (étterem, bár, fürdő, mosoda, stb.). Ámde pár nap teltével a Mérnök rossz hírekkel szolgált: a Nagyember Nagytervéhez kicsi a telek, hiányzik még vagy ezer négyzetméter!

Hol legnagyobb a szükség, legközelebb a segítség!” – tartja a mondás, s ez esetünkben szó szerint értendő … már ami a távolságot illeti! Az “ügyesen” felvásárolt ingatlant ugyanis Keletről és Délről tizennégy, átlagosan 250 négyzetméteres telek kerítette körbe. Ezek többségén (11) az 1970-80-as esztendőkben épült, kielégítően karbantartott “Zimmer frei”-ek álltak, melyek méretükben és felszereltségükben elsősorban a korabeli Honeckerland (NDK) turistáinak igényeit igyekeztek kielégíteni. Akkoriban (az Újraegyesítést követően) pedig már leginkább a kispénzű belföldi, illetve a minálunk is nyomorultabban élő káeurópai nyaralni vágyók kedvelt szálláshelyei voltak. Ezek azonban útjában álltak a Nagy Projektnek, így azokat a szó átvitt és “szerinti” módja alapján is el köllött takarítani!

Ezért osztán a Nagyember Ügyintézői (“két-háromajtós ruhásszekrények”, tetováltan marcona kinézettel) mindössze 72 óra alatt felkeresték valamennyi cimmerferist, s ugyanennyi idő alatt “rá is beszélték” őket az eladásra. Annak érdekében, hogy az összesített vételár ne lépje túl az előre meghatározott költségkeretet, a Nagyember még az akciót megelőző napon életveszélyessé nyilváníttatott 13 ingatlant a helyi önkormányzattal, melynek élén az a polgármester állt, akit 1994-ben (az első adandó alkalommal!) közvetlenül választott a település élére a helyi lakosság 70 százaléka (az érintettek is!), s aki egyébként évtizedes haverja, illetve számos vállalkozásában üzlettársa volt hősünknek.

Azon pedig nem köll csodálkozni, hogy azt a hat, legbátrabb extulajdonost, akik “birtokháborítás, magánlaksértés, személyes szabadság korlátozása, zsarolás és kényszerítés” címén feljelentést tettek a Hatóságnál, a rend helyi őrei sürgősen lebeszélték szándékukról. Ugyanis az az egyetlen ingatlantulaj, aki megúszta a polgármesteri hivatal által “határozatilag” támogatott, szekrényemberes “meggyőzést”, a városka rendőrkapitányának leánykája volt!

A Luxushotel 1998. májusában, 1,1 milliárd forintot felemésztő (ebből 470 millió forintnyi, kamatmentes állami kölcsön! – “valaki” valószínűleg megint jól járt!), rohamtempós építkezés után megnyitotta kapuit és akárcsak korábban a Feljelentők vallomásai, mára a Rendőrkapitány és a Polgármester is “ad acta” került (utóbbiak közvetlenül a Nagyember “fizetési listájáról”)! … Senki nem emlékszik már rájuk.

… és manapság

Még 2013-ban, Kies Hazánkban (annak csilivili kormányán belül) történt, hogy az Országos Nagyember banktulajdonost csinált magából. A kormányváltás körül(előtt,közben,után) “ügyesen” meggazdagodott politikus ugyanis Tanácsadójától (S…cska) megtudta, hogy a tökéletes állapotban lévő Takarékpénztárak által alapított, részükről eladni egyáltalán nem szándékozott Takarékbank leszakítandó, zamatosan érett gyümölcsként ring a Nemzeti Együttműködés Fáján. Némi maffiaügyvédek által összetákolt maffiatörvénykezést … gondosan körültekintő jogalkotási folyamatot követően, mindössze 655 milliónyi (az állami Postától származó) forintocska látens kifizetésével sikerült 3 milliárdnyi tulajdonrészt szereznie, mely ippeg elegendő volt ahhoz, hogy a teljes vagyont az Arra Avatottak és Méltóak, azaz a Nemzeti Köz(g)éposztály kezibe adhassa. Azt persze még nem tudni, hogy az ügyleten mennyit buktak a takszövök részjegyesei, illetve mennyit is fognak majd nyerni a Bitangkormány Kedvezményezettjei a majdani reprivatizáció után, de tény: mind az eladói, mind a vevői oldal teljesen elégedett lehetett, hiszen a kontraktusra pöcsétek és aláírások kerültek.

A Puffasztott Kertitörpének persze halovány fogalma sincs a pénz- és hitelpiac működésének mikéntjéről, de gazdag tapasztalatokkal rendelkezik. Ő (és társai) a lopott pénzekkel már számos offshore-paradicsom bankját látogatta végig, így élményei alapján pontosan tudta: hogyan is köllene “működnie”, illetve mit is kéne “tudnia” az Ő Bankjának. Hevenyészett folyamatábrákkal és szóban közölte is kijelölt Kormánybiztosaival, hogy a “megmentett” vagyonok és betétek mely’ csatornákon és meghitelezett, “közeli” cégeken keresztül, melyik valaholszigeteki bankszámlákra landoljanak majd. Ámde a Szakértők szinte azonnal rossz hírekkel szolgáltak: jogi háttér és kellő tulajdoni hányad híján nem lehet rávenni a részjegyeseket arra, hogy mindenben az Ő Akaratát szolgálják!

Hol Kétharmad van, ott Isten(komplexus) van!” – tartja a mondás modernizált változata, s ez esetünkben a szó “szerinti” és átvitt értelmében is értendő! Hát rittyentettek is gyorsvást egy okoska törvénykét, miszerint a takszövök részjegyesei dönthetnek: direkte, avagy indirekte akarják átadni, azaz elveszíteni a tulajdonukat. Az előbbi azt jelenti, hogy ha az “Átalakulásra” nem szavaznak igennel, akkor rögvest mehetnek a levesbe, az utóbbi pedig azt, hogy csak az után. Így osztán nem is csoda, hogy tegnap a Jónép csak megszavazta amit köllött, Az Ország (azaz az Ő) legnagyobb megelégedésére.

Mondani sem köll talán, hogy persze itt is volt legalább egyetlen Kivétel! Nevezetesen az a pénzintézetté átalakult egykori takszöv, amely abban látott hatalmas üzletet, hogy a Felcsúti Mauzóleumot hitelezze meg csekélyke pár száz millával, s melynek vezetője véletlenül ippeg az a Zember, aki a székesfehérvári “Elit Fociklub” tulajdonosa. … Hiába: nem csak a kvantumfizika ismeri a “kiszámíthatóan fatális véletlen” fogalmát!

No, azt még nem tudni, hogy ezek után pontosan mikor fog tönkre menni az eleddig egészen jól működő takszövhálózat, csak azt, hogy fog és hogy hogyan. Amikor el kezdik majd prédálni a Vagyont és a Tőkét, valószínűleg egyre többeknek fog eszükbe jutni: nem biztos, hogy ezen kasszákban van jó helyen a betétem! Akkor pedig kitör a pánik és mindenki rosszul jár! … Kivéve Őket, mert Nekik így is, meg amúgy is nagyonjó!

***

Az elmúlt évszázadok során már komplett kódexeket írtunk tele a “Varga”-betűkkel. Ideje lenne már megtanulnunk az abc többi karakterét is. Például: “A“: autonómia; “D“: demokrácia; “F“: fejlődés; “J“: jogállam; “K“: köztársaság; “Ö“: öntudat; “P“: polgáriság; … “V“: vezérmentesség!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

One Comment on “Egykoron és manapság”

  1. emigrant szerint:

    Az emberek csak azért nem teszik át a pénzüket máshová, mert 1. nincs nekik, 2. máshol sem lenne nagyobb biztonságban. A pánikhoz egyébként energia kellene, az meg már nincs.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s