Vasárnapi ajándékul …

… szánom Kedves Olvasóimnak/Köztársaimnak Szénási Sándor alábbi írását, mely tegnap este jelent meg a 168ora.hu oldalán. Nem lesz felhőtlen a szórakozás, de időnként nagyon jókat lehet rajta kacagni!

Tankönyvek a jövőből

Tanítani fogják

Miről szól a jövő? Természetesen arról, hogy beteljesíti, amit most, a jelenben szeretnénk. Legyőzi ellenfeleinket, megoldja a haza százéves nyavalyáit, és piedesztálra emel minket, hű magyarokat, hű demokratákat, hű de igazi fiait a nemzetnek. Ámde ki az a mi? Tetszik, nem tetszik, bizony mindenki mi vagyunk, aki ma itt él, arccal a jövő felé, amely persze most még annyiféle, ahányfélének gondoljuk magunkat. Az alábbi írásban lehetséges és lehetetlen jövőket vázolunk fel, amelyek mind egyszerre léteznek – tizenegy esztendő múlva, egy választási évben. Mind persze nem lehet igaz – de hogy melyik válik valósággá, erősen rajtunk múlik.

Hazánkban csupán a 2010-es választások után sikerült megállítani azt a százéves folyamatot, amelynek során 1918 és 1920 között a magyarság először történelmi országát, 1947 és 1948 között önálló nemzeti létét, 1989-ben pedig, a kommunisták által irányított úgynevezett rendszerváltás során majdnem országát is elveszítette. A brüsszeli központú uniós birodalomban ismét csak másodosztályú tag lehettünk volna, mint korábban a moszkvai impériumban.
A magyarság erre mondott nemet annak a férfiúnak a vezérletével, aki megálljt parancsolt a bankok és multik lélektelen világának és a hazátlan liberalizmusnak, amely mára úgy szívódott fel, mint egészséges testben a káros daganat. Magyarország elindult a szabadság felé vezető ösvényen, amelyet már nem torlaszol el az unió betontömbje. A nemzeti kormány alatt saját utunkat járjuk, egyedül vagyunk, de szabadok. A jövő most születik. (Magyar történelem. Középiskolák 4. o. számára. Wass Albert Kiadó, 2024)

A múltunkat már meghamisították, most készülnek a jövőnket is ellopni. De a világválság megszilárdította és megedzette az új munkásosztályt, amely szövetségben a zöld és emberjogi mozgalmakkal, felfordíthatja az elitek mutyijában vergődő, korrupt és fejlődésképtelen Magyarországot. A fejlődés azonban nem a liberálisok által preferált multikon, a nagytőkén és nagybirtokon keresztül vezet. Igen, mi is baloldaliak vagyunk, de erőviszonyok helyett többet beszélünk a morális viszonyokról. Arról, hogy főként a tiszta közéletben, a természet tiszteletében, az ember felszabadulásában hiszünk. Itt az idő. (Régi világ – új alternatíva. Bázisdemokrata Füzetek. A Lehet Minden Más kiadása, 2024)

Ebben a félfeudális, magába zárt, államosított magyar életben a liberalizmus tartósan az idegenszívűség szitokszava. Tulajdonképpen a félelem szinonimája, amit a kisember a folyton ellenséges külvilággal és egy olyan Magyarországgal szemben érez, ahol ő egyedül van a piac hidegében, ahol az állam nem vigyáz rá. Az öngondoskodás, a több lábon állás, a vállalkozás, a siker kemény kiharcolása, a felhalmozás kényszere rettegéssel tölti el azokat, akik úgy érzik, erre nem képesek. Semmit sem gyűlölnek annyira, mint az önállóság bizonytalanságát, a forgandóságot, magát a rendszerváltást is, amikor megindult a lábuk alatt a talaj, és semmire sem vágynak jobban, mint a gondoskodó hatalomra. Mert ők magyarok. Mert ez jár nekik a sorstól és a történelemtől. Mert a vagyon – lopás. Mert a rendes emberek egyformák: aki kiemelkedik, kilő közülük, és több lesz, az gyanús vagy áruló. Mert hagyjon minket békén a világ az örökös változásokkal. Mert apa pontosan leírta a dolgok rendjét 1969-ben, amikor a kertben boronatárcsán sütött karajt: szegények vagyunk, de jól élünk. (A magyar társadalom és a liberalizmus. Cseh Péter Berlinben élő pszichológus előadása az Óbudai Liberális Körben 2024. szeptember 1-jén. Online is olvasható. Küldje tovább barátainak!)

A hamis tanításokkal szemben a rendszerváltás már a hetvenes évek végén megkezdődött, attól kezdve hitelpolitikája révén a Nyugat háromszor annyi erőforrást szivattyúzott ki hazánkból, mint a Szovjetunió.
A szocialista leplet azonban egyelőre nem vették le az országról. A nyolcvanas évek végén jött létre a kommunistának álcázott Aczél György (lokális SZDSZ) és Soros György tőzsdealkusz (globális SZDSZ) egyezsége a nemzeti politikusok, Pozsgay Imre, Bíró Zoltán, Szűrös Mátyás kiszorításáról, és az ország totális alárendeléséről a nemzetközi pénzközpontoknak. A hazug rendszerváltás és a liberálisok irányította szocialista bábkormányok gyarmattá tettek minket. Ez a helyzet azóta sem változott, az Orbán-korszak szabadságharca csak a pártpropaganda mákonyos meséiben győzött, sőt Magyarország kirablása épp egy jobboldali kormány álcája alatt vált még kegyetlenebbé. De a romokon nő a virág – a tiszta magyar önérdek seregei már gyülekeznek. (Az ifjúságnak az elhazudott történelemről. Második kurzus. Bogár László Akadémia, 2024)

Az évek óta sikeresen kormányzó hazai baloldal történetét több szakaszra oszthatjuk. Az elsőbe a hatalomról békés úton lemondó és a demokratikus intézmények felépítésében döntő szerepet játszó korábbi állampárti elit szerepe tartozik, illetve a Horn-kormány négy éve, amely alatt rendbe tette az államháztartást. Mindkét momentum arról győzte meg a társadalmat, hogy a szocialisták elsősorban az ország érdekét nézik, hiszen a Bokros-csomaggal a kormányzás folytatását is beáldoztak. A második szakaszban azonban a liberálisokkal kötött újabb koalíció megterhelte és eltorzította a baloldali értékeket, a partner erőszakos és több esetben zsaroló fellépésére nem születtek jó válaszok. Történtek hibák is, korrupciós problémák fordultak elő.
Az autokrata Orbán-rezsim leváltása után a baloldal egyértelműen kisemberpárti, szegénypárti irányt vett, az intézményeket helyreállította, a maffiapolip karjait, amelyek ráfonódtak a gazdaságra, a társadalomra, levagdosta, és békejobbot nyújtott a párbeszédképes konzervatívoknak. Magyarország a szocialista kabinet vezetésével ma az egyensúly és a társadalmi béke országa. Innen sarjad a jövő. (Az új baloldal és a harmadik fejlődési szakasz. Vitavázlatok az első évfolyam számára. Horn Gyula Szabadegyetem, 2024)

Az a meglehetősen vegyes pártszövetség, amely a tekintélyuralmi, maffiaállamot építő, a szabadság demokratikus garanciáit paródiává tevő Orbán-rendszer hosszú regnálása után, már-már polgárháborúra emlékeztető körülmények között, de szabad választáson átvette a hatalmat, mindenképpen váratlan jelenség. Azt mondhatnánk, egy száz éveken át elmaradt polgári forradalom terméke, miközben forradalomról most sem volt szó.
A magyar történelem ismétlődő, ortodox tünete, hogy bár az okozat létezik, az ok azonban nem. Ezért jogos a félelem, hogy az a nép, amely nem adta fel alattvalói szokásait, amely nem szenvedte ki magának a polgári intézmények tiszteletét, vajon megvédi-e ezeket, ha az inga újra messze leng. Hiszen az Orbán-rezsim demokratikus deficitjéhez is közönnyel viszonyult, és annak bukását nem a szabadság hiánya, hanem a gazdasági csőd okozta. Mindez nem tudható. Marad a gyanú, amelyet az elit a társadalommal szemben érez, és marad a nép megvetése, amely harmincöt éve kíséri a politikát. (Történelmi jelenünk oktatása a gimnáziumok első két évében. Miről hallgasson és miről szóljon a tankönyv? Magyar Árpád történész írása a Köznevelés című lapban, 2024 júniusa)

Egy adott időszakaszban élő embertömeg általában izgatott és fontoskodó lelkiállapotát a szakirodalom jelensokknak nevezi, ami azt jelenti, hogy a populáció a maga idejét történelmileg meghatározó és drámai kornak hiszi, amikor az ország és a társadalom sorsa éppen eldől, a trendek évtizedekre bebetonozódnak. Ez az illúzió egy régi író, Karinthy Frigyes novellájában úgy jelenik meg, hogy a szerző azt álmodja: a jövőbe kerül, és érettségiznie kell a saját korából. Ez könnyű, gondolja, hiszen átélte azt, ami itt tananyag. Ám kiderül, hogy az utókor mindent jobban, sőt másképpen tud. Végül megkérik, említsen egy híres humoristát abból az időből. Boldogan bemondja, hogy Karinthy Frigyes. A tanár ordítva pattan fel: „Maga kitalált egy nevet, amit életemben nem hallottam… Ez már mégiscsak arcátlanság!” (Schulz Kinga: Történelem-pszichológiai jegyzetek. ELTE, 2024)


2 hozzászólás on “Vasárnapi ajándékul …”

 1. tisztelthölgyeimésuraim szerint:

  A Globális SZDSZ ügynöke, ez a Soros György tőzsdealkusz, még arra is képes volt, hogy úgy tegyen, mintha nemzetünknek jót akarna és a saját – persze titkos alapítványai segítségével – pénzéből képeztette azt a semmirekellő diktátorcsemetét Orbán Viktort… Csak aljas szándék vezethette, mert ő tudta róla hogy egy szociopata senkiháziból csinál politikust…

 2. bonhomme szerint:

  Ma még maffia…
  ..
  Vagyunk a győztes fideSS-armada,
  vagyunk a Führer ezerharmada.
  Volnánk még birkamenet,
  tüntetünk Viktor mellett,
  éltetjük Vezérünket ma.
  ..
  Vagyunk a mocskos mutyi-maffia,
  vagyunk a trükkös trafik-taktika.
  Elloptuk mind a földet,
  füstölni is jó üzlet,
  jóltartjuk híveinket ma.
  ..
  Vagyunk az öntelt csibészek hada;
  valljuk, hogy minket eltart a haza.
  Egykulcsos adó mellett
  zabrálunk, amíg lehet,
  hizlaljuk offshore számlánk’ ma.
  ..
  Alkalmi prókátorok is vagyunk;
  Ipadre alkotmányt is mókolunk.
  Gránitba vésve-írva,
  már négyszer módosítva
  védjük törvényünkkel magunk’.
  ..
  Vagyunk a suttyó oligarchia;
  rákenünk mindent a Bajnaira.
  Gyurcsányozunk, libázunk,
  nem tudjuk, hol hibázunk,
  (de) féltjük a hatalmunkat ma.
  ..
  Vagyunk mi Horthy utódállama;
  Szeretnénk, hogyha soká állana.
  Öntjük mi vasbetonba,
  náci mázzal bevonva,
  láttán Hitler is ámulna.
  ..
  Nagynak szeretnénk látni mink a hont;
  ezért nem ismerjük el Trianont.
  Erdélyben ott uszítunk,
  míg mindent elpusztítunk,
  szavazzatok miránk és pont.
  ..
  Vagyunk a gőgös fideSS-maffia;
  kápónk az Orbán Győző bá’ fia.
  És hogyha többé nem lesz,
  jaj, vélünk akkor mi lesz,
  Győz majd a demokrácia?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s