Birkanyáj a lápmezőn

Annak idején, az engem betanító újságíró Mesterem, számos egyéb mellett a következő jótanácsot adta: “Ha objektíven akarsz felmérni egy helyzetet, avagy egy közösséget, lépj kettőt hátra és egyet felfelé!“, azaz próbáljam meg kivonni magam az adott szituációból, hogy az érintettség, a mindennapos megszokás “Fája” ne takarja el előlem az “Erdőt“.

Tegnap este éjszakába nyúló beszélgetést volt szerencsém folytatni egy már hetedik esztendeje Németországban élő barátommal, aki azóta sem rest szorosan nyomon követni a hazai eseményeket, s ezer kilométer távolságból is észre vesz Magyarország elmocsarasodott “erdőségében” néhány olyan, igencsak érdekes “facsoportot“, melyek nekem eleddig fel sem tűntek.

Szörnyű régen nem láttuk már egymást! Pontosan mikor is mentél ki?
– Hat éve és nyolc hónapja, konkrétan 2006. november 29.-én intettem búcsút ennek az önsorsrontó országnak.
Úgy emlékszem, hogy igencsak sebbel-lobbal távoztál.
– Egyetlen hónap alatt számoltam fel mindent, adtam el a lakásomat.
Talán kaptál valamilyen jó ajánlatot?
– Nem. Úgy ugrottam fejest a “medencébe”, hogy azt sem tudtam, mennyi víz van benne, a német nyelvtudásom pedig éppen csak a “kutyaúszásra” volt akkor elegendő.
Akkor nem értem, mire volt ez a nagy sietség. Pláne, hogy idehaza jól menő vállalkozásod volt.
– Én meg azt nem értem, hogy te mit nem értesz. Pont te, aki ölég jó ösztönnel vagy képes felismerni a folyamatokat, az azok mélyén zajló “játszmákat”? Ne mondd nekem, hogy 2006 őszén még nem érezted a “büdöset”! A készülő, fideszes Mocsárvilág rothadó bűzét! Nekem ehhöz bőven elég volt az őszi Puccskísérlet, az akkori kormány teszefoszasága, a magukat “liberális demokratáknak” sőt, “értelmiségieknek” nevező, doktríner szépelgők hozzáállása eme nettó, állam- és alkotmányellenes bűncselekményhez, meg az a háttérmutyizgatás, amit a szocik pénzemberei még ezek után is folytattak a puccsita Fidesz “Don“-jaival. … Azokkal az elefántokká nőtt piócákat, akiket sem azelőtt, sem azután soha, de soha nem akartak a jól kiérdemelt börtönökbe juttatni sőt, hagyták a maguk és az ország fejére nőni!
A Fidesz kezében volt az ügyészség, ezt ne feledd!
– Duma! 2002-től minden eszközük meg lett volna arra, hogy ha talán nem is a bíróság, de a Köz megvetése elé állítsák ezeket a figurákat. … Jó, a csetlő-botló, állandóan kiegyezésekre törekvő, gyenge Medgyessy talán erre valóban nem volt alkalmas. No, de a dinamikus, jelentős vagyona okán megvesztegethetetlen, ráadásul a “Külső Kör“-ből, a “mezei” párttagok palotaforradalmával hatalomra jutott Gyurcsánynak minden lehetősége (és köztámogatottsága!) meg volt arra, hogy felborítsa az asztalt … nyílvánosan! Nem tette, mert elébb nyerni akart, utána meg a józan észre (Magyarországon? Ugyan!) apellálva és csak négyszemközt verte azt a bizonyos borítandó asztalt. A “Beszéd“, alaposan megvagdalva nyílvánosságra került, jól elcsámcsogott rajta kormánypártitól kezdve, ellenzékin át “független értelmiségiig“, mely utóbbiak jelentős része vagy teljesen “abiotikus” hülye volt, vagy a Fidesz fizetési listáján is szereplő, számító senkiházi. … Az meg sem a szociknak, sem Gyurcsánynak eszébe nem jutott, hogy az ellenőrzésük alatt álló közszolgálati médiák útján közzé tetessék az egész Beszéd vágatlan anyagát. … Ha megteszik, talán nem itt tartunk.
No, ettől azért még nem kellett volna nagyhirtelenjében világgá futni.
– Talán, de miután azt láttam, hogy a Puccsisták nem csak hogy megússzák a dolgot, de még sikerrel állítják be magukat vétlen áldozatoknak is, Gyurcsányék meg idióta módon tartva magukat egy torz “gentleman’s agreement“-hez, a titkosszolgálatok által összegyűjtött, leleplező anyagokra “rátették a páncélszekrényt”, már tudtam, hogy az Orbanista Bűnözőknek áll a zászló, a hatalomba pedig kényelmes luxusgép (pl.: a korabeli “Sólyom” Airlines) fogja őket berepíteni, különösebb erőfeszítés nélkül. Márpedig ha ilyen alakok kaparintják meg (ismét!) a kormányrudat, akkor gazdagabb fantázia nélkül is elképzelhető, mit fognak majd művelni: áldemokráciává torzítva a köztársaságot bebetonozzák magukat, közben pedig mindent ellopnak, mindent tönkre tesznek. … Az idő engem igazolt. … Tudod, a minap ezzel kapcsolatosan láttam egy kitűnő “mémet“:

… bárki is készítette, tökéletesen beletrafált a “tízes mezőbe“!
Azóta nem is jöttél haza?
– Nem. Nem láttam értelmét és időm sem volt. Építettem az egzisztenciámat és igyekeztem beilleszkedni az ottani társadalomba. Nem mondom, hogy könnyen ment, de igazából nehéz sem volt. Németország közel sem olyan xenofób, mint Magyarország, ráadásul ott tudással és szorgalommal igenis lehet érvényesülni … nem úgy, mint idehaza.
Most miért jöttél haza még is?
– Eltemetni apámat, s hogy magammal vigyem anyámat. Nem fogom őt itt hagyni EZEKnek, s barátom, ha eszed van, te is felpakolod a Családot, a “betyárbútort” és jössz utánam! … Alig két hetet töltöttem itt, de már elegem van, s nem volt nehéz megállapítanom, hogy ennek az országnak vége van! Hosszú időre! Márpedig én, 41 esztendősen nem akarok még temetkezni, pláne nem romok alá.
Elismerem, hogy pocsék a helyzet, de Orbánéknak már csak tíz hónapjuk van hátra és mehetnek a “levesbe”.
– Drága barátom! Te most szándékosan vagy hülye, avagy csak tetteted magad? Tény, hogy az országban borzalmas az általános hangulat. Közel hét esztendei távollét után megdöbbentett az a generális nyomor, meg az az ideges, agresszív rosszindulat, ami itt tapasztalható. Nem köll ahhoz sem szociológusnak, sem politológusnak lenni, hogy az ember lássa, az államilag kedvezményezett nagyon gazdagok pár százezres és az államilag elnyomott nagyon szegények sok milliós csoportjára szétesett társadalom mennyire rettegve gyűlöli egymást, úgy táborok között, mint azokon belül is! … Az előbbiek falakkal, megerősített kerítésekkel felszerelt, biztonsági őrök által felügyelt lakóparkokba és villanegyedekbe húzódva igyekeznek elzárkózni a Plebsz elől, akiket ugyan irgalmatlanul lenéznek, de úgy félnek tőlük, mint ördög a tömjénfüsttől. Ha ki is merészkednek a Létező Magyarország ingoványos terepére, akkor azt “nyakig begombolt”, belülről blokkolt ajtajú, sok tízmilliós luxusautókon teszik, s Istent, embert, közlekedési szabályokat nem ismerve, maximális sebességgel száguldanak át az egyik “védett helyről” a másikra. Ha netalán valami (mondjuk egy nyugdíjas házaspár a hírhedt Habonyárpit) akadályozná őket a rettegő rohanásukban, hát nincs senki, aki náluknál agresszívebben viselkedne. De nem azért, mert az elé tolakodó/keveredő rozzant Suzuki, avagy a papi-mami páros miatt néhány percnyi kését szenved a “rettenetesen fontos és sürgős” dolgaik elintézése, hanem mert le kell lassítaniuk, talán még meg is állniuk, s így “közvetlen, fizikai veszélynek” teszik ki magukat! … Nem tapasztaltál ilyesmit magad is?
Jaj, de hányszor!
– Közben pedig félnek egymástól is, nehogy a másik klán egy ügyesebb és még szervilisebb seggnyalással kipottyantsa őket a Vezér által képviselt Szupermaffia kegyeiből, s ezáltal elveszítsék azon befolyásukat, vagyonaikat, kivételezett és törvényeken felül álló pozícióikat, melyeket “A Párt“-tól kaptak hasonló módszerekkel és hűbéri alapon. Ilyesmiknek is lehettünk tanúi nemrégiben.
Csányi és Demján?
– Igen! … De nézzük most a Nyomor Táborát! Utálják, gyűlölik a “törvényesen” sőt, “Alaptörvényesen” rájuk erőszakolt, felkapaszkodott és köztudomásúan amorális, bűnöző Arisztokráciát, de egyúttal félik is, mert a jelenlegi szisztémában ezeken múlik az ők … életszínvonalának? … nyomorszínvonalának(!) megőrzése. … Persze bármikor meglincselnék őket – természetesen a “legális” módszerrel, tehát választások útján – , csakhogy az “Elit” által átírt és magára szabdalt, fúrt-faragott, erkölcstelen és antidemokratikus, torz törvények okán ehhöz összefogásra lenne szükség, az általános néplélek (ha tetszik: “szociopszichózis”) miatt pedig egy Ellenzéki Vezérre. … Utóbbi azért nincs (még?), mert klikk-harcok dúlnak az Oppozíción belül, előbbi meg azért, mert a táborbéli csoportok azon dulakodnak, hogy az állami kegyből, a gazdagok asztaláról nekik leszórt/odavetett morzsákból, lerágott csontokból minél többet szerezzenek meg … a többiek, a hasonszőrűek elől.
Van még idő arra, hogy kialakuljon az összefogás és az egység is.
– Akkor pedig a határon kívüliek szavazataival fognak Orbánék nyerni!
Nem olyan népszerűek ők “Odakint”, mint ahogyan látszik.
– Nem is erről beszélek, hanem a csalás legalizált lehetőségéről. Nagyon jót röhögtem, amikor a minap azt olvastam, hogy az Ellenzék a levélben történő külhoni szavazás kérdésében azon jajongott, hogy annak a bizonyos “belső borítéknak” a hitelessége egyszerűen ellenőrizhetetlen, majd ezt a Választási Bizottság fidesznyik elnökasszonya még be is ismerte. Ámde a csalás elsődleges lehetősége ugyanis nem itt van!
Hanem?
– Barátom! Abban az országban, ahol egy kilenc esztendeje halott ember köszönőlevelet kap a miniszterelnöktől azért, mert idén tavasszal aláírta a “Rezsicsökkentés” nevű népbutítás “megvédelmezését” hivatott gyűjtőívet, … megjegyzem, erről is láttam egy nagyon jó mémet a “Varánusz“-on:

választás 2014.jpg

… ott bizony az is előfordulhat, hogy egy állampolgárságot ugyan soha nem kért külhoni, avagy kért, de voksolni eszébe sem jutó, mindezek ellenére leadja a szavazatát, s ippegpont véletlenül, amúgy “nemzeti elkötelezettségből” a Maffiapártra!  … A beérkező borítékokat meg ugye kik is ellenőrzik? Kizárólag a Pártállammegbízhatói“! Ugye?
Hát, erre még nem is gondoltam. De ennek ellenére ez az egész a szakemberek szerint ugyan tényleg csalás, de csupán 2-3 mandátum sorsáról dönthet.
– Rendben, barátom! Maradjunk akkor a te vallott “murphyzmusodhoz“, meg a Valósághoz egyáltalán nem illeszkedő optimizmusodnál! Tegyük fel hát, hogy nagyot nyer a Demokratikus Ellenzék! De utána mi lesz?
Legalább tíz év küszködés, amíg normalizálódnak a viszonyok.
– De mely viszonyok? A gazdaságiak?
Igen.
– Ahhoz elegendő 3-5 esztendő is egy következetes, nemzetileg(!) elkötelezett és rigorózusan nem korrupt politika esetén. Ámde itten nem a Matolcsyzmus irgalmatlan ostobaságai, meg az orbanista Állampárt/Pártállam legalizált szabadrablásai okozták a legfőbb gondot, hanem az, ami idáig vezetett! Az a szociálpszichológiai leromlás, az a társadalmi pszichopátia, mely már évszázadok óta jellemzi a honi társadalom jelentős többségét! … Te magad írtad, nem is egy posztodban, hogy Orbán és díszes társasága “nem a Holdból pottyant közénk, nem az ‘Epsilon Eridani’ ufonautái szállították őket ide, de még csak nem is egy Titkos Intézet génmanuipulációs végtermékei ők, hanem ‘A Zemberek’ általános hozzáállásának, nem létező polgári öntudatának látható, kézzel fogható, évtizedek óta is ható és most a Politikai Pöcegödör aljából felemelkedett eredménye!“. … Ugye ezt írtad?
Igen.
– Tartod még a véleményed?
Természetesen.
– No, akkor állapítsuk meg közösen (élve a te egyik kedvenc képzavaroddal):  az Orbanizmus annak eredménye, hogy a magyar politikai jobboldal és a kádárizmus “Elvetett mételye termőtalajba hullt“. Márpedig amíg van “métely” és van “termőtalaj”, addig jöhet koronként bármikor egy akármiféle, tisztességes szándékú Reformer (pl.: Széchenyi), egy “Politikai Lutheránus” (pl.: Gyurcsány), avagy egy nem hataloméhes, szerény, szimpatikus és jól felkészült “Gazdasági Guru” (pl.: Bajnai), minden tevékenységük néhány esztendő alatt dugába fog dőlni, mert az a Nép, amelyik a “Jövőjét” kizárólag a magának hazudott “Történelmében” látja, jogainak és életminőségének autonóm kikényszerítéséhez nem ért, évszázados hagyományaihoz híven bármikor hajlandó lesz újra a diktatúra igájába hajtani a fejét a “Régihazugok” újnak tetsző “Régihazugságaira” hallgatva! … Ergo: akinek esze van és felelősségérzete a gyermekei iránt, tudomásul veszi, hogy az, amit “Magyarország”-nak nevezünk egy “Jurassic Park“, ahol elaggot elméletek, lejárt szavatosságú eszmék dinoszauruszai kószálnak, egy “Skanzen“, ahol a feudális klerikalizmus, az idegengyűlölő nacionalizmus, a piacgazdaságnak hazudott Maffiakapitalizmus, az összehazudozott “történelem” és “kultúrfölény” düledező építményeit tatarozgatják össznépi összefogással újra és újra, néhány esztendei és hamvába holt modernizációs kísérletek után! … Aki pedig itt akar maradni, hát … “Birkanyáj a lápmezőn“. … Lesz aki kikapaszkodik lesz, akit a pásztornak és puliknak álcázott farkasok felfalnak, de mégtöbben lesznek, akik beleragadnak, s szépen lassan, hosszú kínlódás után megfulladnak!

… és ezt nem …

szendamondta!

Reklámok

10 hozzászólás on “Birkanyáj a lápmezőn”

 1. bubu64 szerint:

  Kedves Szendam!
  Sajnos tökéletes leírása a mai magyarországi helyzetnek. Gratulálok. Nagyon tetszett.

 2. chackal85 szerint:

  Jó.

 3. emigrant szerint:

  Látod Köztársam, hát ezért nem szoktam hozzászólni. Bubu64 elmondta előttem. Egyébként Magyarország legfőképpen abban különbözik a működő országoktól, hogy a végtelenségig központosított, nincsenek meg az önkormányzatiság praktikusan megállapított szintjei, azaz a megfelelő hierarchia. Szubszidiaritás, ahogy műveltebb uniós pályázatkezelők mondják, de nem értik. Ahol van önkormányzat, ott sincs már semmilyen önálló döntési lehetősége, a források központosítása és újraosztása miatt. Így már pályázni se tudnak semmire, mert az önrészt is csalniuk kell, és akkor meg a kivitelező maffiák markába kerülnek. (A pénz felét ellopják, viszont a másik feléből valami kárt csinálnak.) A nem létező önkormányzati szinteket álintézményekkel, mint járási hivatal, megyei közgyűlés, pláne közig hivatal, valójában államigazgatási regionális központokkal helyettesítik, sőt állandóan összekeverik őket az önkormányzatokkal. Mivel ezzel a jelenséggel szemben semmilyen ellenzéki elképzelést sem látok megfogalmazódni, nem látom a szociális válságból történő kibontakozás lehetőségét. A rendszerváltás óta az események egy – méghozzá rossz – irányba tartottak, a mind erősebb centralizáció felé. Ennek az útnak a végén csak egy dolog lehetséges – igen köztársaim, a diktatúra. Ez rendszerelméleti egyszeregy. Orbán csak beteljesítette a történelmi szükségszerűséget. Ha most valaki levonja azt a következtetést, hogy ezek szerint szegény maga is csak áldozat, akkor csak annyit mondok, hogy úgy kell neki, megérdemelte.

 4. Jani szerint:

  Szendam! Ez nagyon jó, meg is osztottam, mert ezt mindenkinek el kell olvasni…!

 5. bonhomme szerint:

  “Édes hazám, Magyarország,
  De megtört a rabszolgaság.
  Fejünk felett narancs átok,
  Nem tűrjük ezt, hippi srácok!” (Kacsa, a hippiköltő nyomán)

  A végső stádium

  Orbánisztán, Mutyisztán,
  Itt áll, tisztán fasisztán.
  Az igazság már oly pőre,
  Bárki látja, ha nem dőre.

  Elvakult fideSS-hivők,
  Nem sejtik a zord jövőt:
  Az őrült agya elborul;
  Azt képzeli, ő egy turul.

  Egy szent ember, nem vitás;
  A felcsúti Messiás.
  Habzó szájjal azt üvölti:
  – Mindenkit meg fogok védeni!

  S ha végül nyeregbe száll,
  Lázár, s Rogán asszisztál.
  Hadak útján végigsöpör
  Menet közben lószart söpör.
  (Hadak Útján végigrúgtat;
  Meghódítja a Tejútat).

  Tonyó, Jankó, ti jöttök!
  Ki lesz majd az új elnök?
  Durungbajcú Duci Laca!
  Neked is van gárdád, tata!

  Éppen te is beszállhatsz;
  A trónra aspirálhatsz.
  Esélyed, mint a Rogánnak;
  Annal jobban nem utálnak.

  Böszme kis akarnokok
  Váltanák a zsarnokot.
  Gyilkos viszályuk hatása:
  Magyarország pusztulása.

  Nem kéne ezt végigvárni;
  Kezdjünk el rendet csinálni!

 6. Avi szerint:

  Kertész Ákos!
  Ugye?

 7. talalom szerint:

  Nem néztem utána, de ha jól emlékszem 2006-ban egy héten belül megjelent a teljes szöveg, először a miniszterelnök blogjában, aztán a Népszabiban is. Csakhogy olyan tömegnek, amelyik egy egyszerű bővített mondatot sem ért meg, szinte lehetetlenség megmagyarázni. Sokáig (a ’60-as évektől a ’70-es évekig) mentem volna én is külföldre, aztán jobb lett. 2003-ban kezdtem el újra gondolkodni a dolgon, bár akkorra már elég idős lettem. Aztán a fiamat kapacitáltam: ha én már nem is tudok, legalább neki, meg az unokámnak jusson normális élet. Mostanra megdühödtem. Egy frászt! Nekem ez a hazám, miért én menjek el? Juszt se hagyom, hogy végképp a mocsárba süllyedjen!És nem igaz, nem vagyok egyedül – elég sokan vagyunk.

 8. […] Mi Vagyunk A Kisebbség! Ahogyan azt nemrégiben Németországból haza látogatott Barátom is mondta: a magyar társadalom annyira atomizálódott már, hogy szűk csoport- és családi érdekein […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s