Csekonics nertárs

A közmondásos “Csekonics báró” arról volt “híres”, hogy két kézzel szórta pénzét, prédálta vagyonát az éppen aktuális passzióira. Mai reinkarnációja, “Csekonics nertárs” (alias: Orbán Viktor) ugyanezt teszi, csak nem a sajtátjából!

Az már legalább egy esztendeje köztudott, hogy az Orbán által “alapított”, “Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány“-ba (FUNA), illetve az az által működtetett “Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiá“-ba (PLA) egyszerűen dől a pénz, melynek forrása (ha nem is közvetlenül, de) az államkassza. Az “atlatszo.hu” oknyomozó/tényfeltáró portálon ma megjelent írás olyan adatokat közölt, melyek még a legfantáziadúsabb közvélekedéseket is messze felülmúlják, s kitűnő látleletét nyújták annak, hogy az orbanista szemléletmód szerint mi is az a “magán alapítvány“, milyen is az a bizonyos “közhasznúság“, no meg a “civilség“?!

Az atlatszo.hu fentebb linkelt cikke ugyanis a FUNA nemrégiben közzé tett, s a tavalyi esztendő gazdálkodásáról szóló, úgynevezett “közhasznúsági jelentés“-ből csemegézett. Ebből az derül ki, hogy a 2011-es esztendőhöz képest a FUNA bevételei tavalyra mértani haladvány szerint növekedtek. Míg tavaly előtt, az Orbanista Törvénygyár (leánykori nevén: “A Magyar Köztársaság Országgyűlése”) által pontosan e célból produkált, “Társasági Adófelajánlás (TAO)“-ról szóló jog?szabály alapján történt befizetésekből még “csupán” 512 millió forinttal volt kénytelen megelégedni, addig 2012-re ugyanez a forrás már 2.127 millióra növekedett! Hasonló a helyzet a különböző cégek által nyújtott, TAO-n kívüli adományokkal is: 2011-ben 658 millió forint, tavaly pedig már 850 millió. Így nem csoda, hogy míg az Alapítvány a tavaly előtt abszolvált 1.190 milliós bevételéből akkor még csak 370 milliósnyereséget” könyvelhetett el, addig tavaly, a 2.970 milliós inputból már 1.700 milliót! Erre pedig az idén nagy szükség van, hiszen gőzerővel megy a 3.500 fős stadion építése, amely – az előzetes kalkulációk szerint – összesen 3.200 millió forintot fog felemészteni! 

Mindez egy dinamikusan fejlődő, általános támogatottságnak örvendő és ígéretes jövendő elé néző közhasznú alapítvány képét vetíti elénk, ha nem lennének itten árnyoldalak is! Ezek egyike az, hogy a FUNA “civil” támogatottsága bizony alapos, közel 30 százalékos hanyatlást mutat. Míg 2011-ben az szja.-ból felajánlható 1 százalékból 53 fő rendelkezése folytán 320 ezer forint folyt be, addig tavaly már csak 223 ezer (55 adózótól). Mindez annak ellenére, hogy a Beszámoló szerint az Alapítvány összesen 530 általános- és középiskolás korú sportoló karrierjét támogatja (közülük 160 a bentlakó, helyben oktatott kollegista, kik után az Alapítvány nem rest felvenni az állami normatívát!). Ebből pedig egyenesen következik, hogy ha feltesszük: minden felajánlás az érintett családoktól származik, a szülőknek mindössze 10 százaléka érzi kötelességének a patronálást, s azt is hanyatló jövedelem mellett! … Ami azonban se nem növekedett, se nem csökkent, azaz második esztendeje kitartóan stagnál, az az “alapítói befizetés“. Orbán Viktor ugyanis mindkét esztendőben következetesen 0, azaz Nulla forintot adományozott valószínűleg nem csekély magánvagyonából, jövedelmeiből! /Jut eszembe! Kíváncsi lennék, hogy ki mit gondol arról, mekkora lehet a Miniszterenöki Magánvagyon?! Várom a tippeket!/

Miért ‘közhasznú’ a Felcsút Alapítvány? – teszi fel a teljesen jogos kérdést az atlatszo.hu, amikor az ehhöz szükséges három kritériumból csupán egyet “képes” teljesíteni. A hatályos törvény szerint az első ismérv az, hogy az illető alapítvány éves bevételeinek legalább 2 százaléka “civil” felajánlásból származik. Ez a FUNA esetében mindössze 0,007 százalék! A második kritérium az úgynevezett “társadalmi támogatottság“-ot méri abból a szempontból, hogy az illető alapítványnak hány önkéntes munkatársa van. Ebből a szempontból a FUNA még az előbbihez képest is sokkal rosszabbul áll, ugyanis 110 foglalkoztatottja közül kereken 0, azaz Nulla az önkéntes! Amit teljesíteni tud, az a harmadik kritérium, az úgynevezett összbevétel/közhasznú költés aránya, bár hogy miként teszi ezt úgy, hogy közben ordas profit keletkezik, azt nem értem, s a cikkből nem is derül ki.

Ami azonban kiderül, hogy a kicsavart orbanista logika szerint hogyan is működik egy “közhasznú és civil alapítvány” Abszurdisztánban: közvetve avagy “áttételesen”, de gyakorlatilag 100 százalékos állami támogatással, s mindezt úgy, hogy sem az adományok felhasználása, se az azokból keletkező vagyontárgyak fölött a társadalom semminő módon nem diszponálhat ugyanis azok (ismét csak “áttételesen”) a miniszterelnök magánvagyonát képezik! Jellemző, hogy az államkasszától elvont TAO a FUNA legfőbb bevételi forrása, jellemző az is, hogy az “egyéb felajánlások“-at tevő cégek (MOL, OTP, CBA, Közgép, stb.) részben államilag befolyásoltak, az állam csöcsén élnek, tulajdonosaik számára az Orbanista Törvényművek eleddig már számos, személyre szóló “lex“-eket vasvellázott össze, azaz: a miniszterelnök személyes haverjai, csókosai, akik így nem a saját, hanem a miniszterelnöki akarat által az ő kasszáikba irányított közpénzek egy részét csrogatják vissza a miniszterelnök saját, személyes (megalo- és egyéb) mániájának finanszírozására.

Jellemző az is, hogy az Alapítvány működtetésébe maga a miniszterelnök csupán egy ingyenes földhasználattal (az a föld honnan is van?) szállt be, a támogatásban részesülő kölkök szüleinek 90 százaléka meg úgy gondolja, hogy “ha Viktor nem, akkor mi se“, mert “az nekünk egyébként is jár” … mint pl. az ingyentrafik, vagy az ingyenföld, meg az ezekből származó jelentős bevétel! … Egy a focista “utánpótlás-nevelés” mizériáival/”környülállásaival”, meg a felcsúti viszonyokkal tisztában lévő ismerősöm az esztendő elején azt mondta: “Felcsút az ‘Elit” kölkeinek van kitalálva. Oda csak egyetlen, igazi Parasztgyerek teheti be a lábát! … Igen, Ő!” … És mindezt KÖZPÉNZEN! Mert Csekonics nertársnak és bandájának még önmagukra sincs kedvük a sajátjukból költeni! … Faszari-kapari, bunkó társaság!

Latjatok feleim szümütükkel…“, ez Abszurdisztán, ez Maffiaföldje! Jövő májusban eldönthetjük(?), hogy ilyen maradjon-e Magyarország?! … Az lesz az utolsó esélyünk!

… és ezt …

szendamondja!

P.S.: Az elmúlt két évtizedben az “Orbán Viktor” nevet soha, egyetlen adakozási listán nem lehetett olvasni. … Még a saját pártjáén sem. … Aki ezt nem hiszi: ott a “Gugli” és próbáljon megcáfolni!


2 hozzászólás on “Csekonics nertárs”

  1. […] Vezető! (Hát akkor mit várjunk a Hívektől?!) Én, egy úgy két héttel ezelőtt közzé tett posztomban, szavazásra is bocsátottam a kérdést, melyből az derült ki, hogy Olvasóim kb. hat tizede 10 […]

  2. […] törvényi kritériumait sem teljesíteni képes (erről a pontos beszámolót lásd itt!) Alapítványnak. Ámde, mint tudjuk, “Az a legjobb hazugság, amelyik nem szégyelli […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s