Öt

Bár önmagamat liberálisnak sőt, időnként még értelmiséginek is merészelem tekinteni/nevezni, gyakran csuklik meg bennem ez a talán téves elképzelés. Különösen, ha (az önkinevezett) “liberális értelmiségiek” (éceszgéberek, morálfilozófusok) szövegeit hallom/olvasom.

Ezek az emberkék pont olyan heveny öntudattal dumálgatnak egy Nemlétező Magyarországról, mint Napoleon Dunaparte, s mindössze annyi közöttük a különbség, hogy az előbbiek pusztán “öntévedésben” vannak, az utóbbi pedig “üzletszerűen elkövetett” hazudozással él … naponta többször is! További hasonlatosság közöttük, az önimádat, a tévedhetetlenség hite s az, hogy mindegyik a másik tevékenységét tekinti Önmagára (és az Országra – ki mit azonosít azzal!) nézvést veszélyesnek. Bár semmiféle közös nyelvet nem beszélnek egymással, abban teljes mértékben megegyeznek, hogy ezen “Kockázati Tényező” legfőképpen a mai Ellenzékben testesül meg.

Amikor azt olvasom kedvenc bloggerkollégám, Fabius oldalán, hogy szerinte továbbra sem a Farkasházy Tivadar-féle szárszói talákozóról pikírt és ostoba “riportot” közlő sajtóskríblerek voltak a hülyék, hanem “Teddy“, aki a “retyózsurnalizmus” eme … díszpéldányait kihajította a saját telkéről (a második dilinyós “beszámoló” után!), akkor komolyan az az érzésem, hogy nekem ment el az eszem. Azért, mert ugyan magam is gyakran írok “Fabius”-hoz hasonló, karcos posztokat, de én (meg ő is) csupán bloggerek vagyunk, akik ezt megtehetik. Ámde az index.hu két balfékje, szakmai niemandja mégis csak hivatásos (azaz: fizetett) zsurnaliszta, akiktől még a saját benyomásokat is tartalmazható “riport” műfajában is elvárható (nem föltétlenül csak a mértéktartás, de az mindenképpen) hogy legalább tisztában legyenek azon személyek kilétével (neveivel), akikről írsogálnak! /Engem úgy bő húsz esztendővel ezelőtt Falus Gábor, a Népszabadság rovatvezetője azért baszarintott le ordítva, mert egyszerűen nem akartam elhinni, hogy a “Budapesti Taxis Kamará”-nak van “országos főtitkára” is! … volt!/ Arról már nem is beszélnék, hogy az egész “riportjuk” hemzsegett a szubjektumtól és valami egészen baromi módon hiányolta az objektumot, azaz a tényeket, a tudósítást. Így osztán a firkálmányaik inkább hasonlítottak egy matolcsysta költségvetési törvényre, mint egy valódi tudósításra/riportra.

Ámde mit kezdjek azzal, ha már a sajtószakma olyan “nagy öreg“-je is képtelen helyén kezelni a dolgokat, értelmezni az elhangzottakat, majd mindezek alapján (elfogultságon alapuló prekoncepció szerint) olyan jegyzeteket ír, mint Tóta W.? Amikor az általam nem különösebben kedvelt MSZP nem kifejezetten kedvelt mai elnöke, Mesterházy Attila azon, szárszói mondatát, hogy “…innentől kritizálni csak négyszemközt lehet!“, úgy fordítja/magyarja, hogy “… kendtek feltalálták a Fideszt!“. Holott állítólag ő is részt vett (megfigyelőként) a szárszói dzsemborin, így tudnia köllene, hogy M.A. milyen előzmények után és pontosan kinek szánta ezt a kitételét. Egyáltalán nem a párttagoknak, a leendő szavazóknak (ahogyan azt Tóta W. tótavére ferdíti), hanem Bajnai Gordonnak! Egy ilyesmit, egy ilyen felkészült és jótollú újságírónak észre nem venni, az vagy ordas szakmai hiba, avagy … de ebbe már (főleg Tóta esetében) bele sem merek gondolni!

Persze Tóta W.-nek sokban igaza van! Például abban, hogy itten a szavazókorúak/jogosultak jelentős része egyáltalán nem a “2010-es állapotok”, tehát a pártpénztárnokok és oligarchák békés egymás mellett élésének állapotját sírja vissza. Már csupán azért sem, mert ez a “harmónia” már legalább 2006 óta megbomlott, s különböző bomlott elméjű emberek (politikusok és oligarchák) esküdtek össze a Köztársaság és annak Alkotmányos Rendjének megdöntésére! Ez pediglen 2010-ben azért sikeredett nekik, mert a Zemberek egy aktív kisebbsége egyszerűen leszarta az “ingyen kapott“! (©  Heller Ágnes – Szárszó, 2013.) Demokráciát, egy nagy és passzív többsége pedig veszni hagyta! Innentől, ezen tényből kiindulva pediglen beszéhet/írhat akármelyik liberális-doktríner Tótavé arról, hogy mánpediglen csakis a Tiszta Értelem, az Észérvek és az Őszinteség alapján lehet itten kampányolni és baromira kerülni köll a mindenféle Populizmust; meg hogy egy szabadelvű és demokratikus pártszövetségben nem szabad tiltani (még a szavak szintjén sem) a “kibeszélést”, azaz az egyéni vélemények korlátlan kikiabálását, az egyszerűen figyelmen kívül hagyja a Tényeket!

Mán pediglen a Tények azok, hogy az orbanista diktatúrát NEM a többek között fülöpházáról származó, komondoros polgármester/képviselők rittyentették nekünk ide! Nem a Holdból pottyantak pont erre a 93 ezer négyzetkilométerre és még csak nem is az Epsilon Eridani ufonautái szállították ide őket, hanem MI, aktívan avagy passzívan választottuk meg őket, illetve hagytuk, hogy egyáltalán a választhatóság (nem jogához, hanem a) lehetőségéhez jussanak! … Ezek az alakok! Ezek a kitömött pacipéniszek, akik egy normális országban, többségükben normális választók esetén még egy iskolaszéki tagságig sem jutottak volna el (hasonlatosan a Vezérürü/leak-ükhöz) nem hogy futószalagon törvényhozókig, akik havi 400-500 ezer forintért cserébe bármikor elárulják még a saját gyerekeiket is (mert annyira ostobák, hogy nem tudják: a mostani “elit” jogait bármikor meg lehet vonni vezérileg a mostani “elit” által megszavazott törvények alapján!).

Ezek az alakok egy fortélyosan kimódolt és nagyon lebutított kampányszövegek által juthattak hatalomhoz, s mindez azért, mert a Jónép (a Zemberek) erre fogékonyak voltak! Azt a Harmincegynehány Százalékot, akik a Führerre szavaztak, ez a populista szöveg érintette meg, s terelte (az országgal együtt!) tévútra! Majdenm ugyanennyien voltak, akik nem voltak vevők erre az egész turhahegyre s voltak hajlandóak szavazni a Ballib oldalra, de mégtöbben voltak azok, akik inkább otthon maradtak, s burkolództak hallgatásba, mert az a bizonyos Ballib oldal össze-vissza beszélt és egyszerűen szégyelte hangoztatni a kétségtelen eredményeit! … Bezzeg a “Jobbkonz”! … a Semmivel is Sikerpropagandát folytat és nem is sikertelenül! EZEKNEK a választóknak köllene (Tótavé szerint) “őszinte” és “össze-vissza beszélő” Kampányt rendezni? Télleg? Az önfelkent és prekoncepciózus “liberális” szerint EZ lenne a MEGOLDÁS, s ha az a Ballib oldalnak nem megy, akkor inkább még négy(?) év Orbanizmus, tehát Netto Maffiaállam?! Na ne és Jesszusom! Ez az egész hozzáállás már annyira ostoba, hogy a zsenialitás határát súrolja!

A jelenlegi választók (arra hajlandók) egy jelentős része olyan emberke (fehérjehalmaz), akiknek én még választójogot sem adnék (ők meg nekem, lévén nem azonos a “polgári” öntudatunk). Ők azok, akik 1990-2002 között általában mély hallgatásba és passzivitásba burkolództak. Most ők a hangadók, az “aktív kisebbség”! Mi, a korabeli (2010-ig) “aktívak” pedig a mai passzívak azok, akik a közvéleménykutatók szerint “nem tudja/nem válaszol“! És miért? Mert nem lát egy egységes, összetömörült, ugyanarról beszélő, ugyanarra ujjal mutogató, tömbösödött Ellenzéket (monolit kormánypártal szemben?!), amelyet hatalomra juttatva ismét és már megint ingyé’ kaphatná vissza a Demokráciát!

És hogy ez mennyire igaz: nézze meg mindenki (Fabius kolléga és Tóta W. is) ezt a cikket, meg ennek fotóit!
Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria     Sátrat vert a PM a Sándor-palota előtt - Fotógaléria

ÖTEN TÜNTETTEK MINDÖSSZE A MAFFIA-DIKTATÚRA ELLEN! Ha Tóta W., Fabius kolléga és a két indexes is ott lett volna, már KILENC főre növekedik a Polgári Öntudat képviseletének netto száma.

Ezek a “választók” meg a “polgári öntudat”?! Amit az önfelkent Ballib Pápák prédikálnak úgy, hogy miközben nem csak a Helyzettel, de még a Saját Szakmájuk csínyjával-bínyjával sincsenek tisztában?!

Maradjunk csak a jól bevált “Populizmus“-nál! Ha ez az ára, hogy Tóta W. tovább fikázhassa (szabadon) a ballibeket, akkor legyen!

… és ezt …

szendamondja!

PS: Aki pediglen elfelejtette volna: a Tákolmány (már négyszer módosítva!) oktrojálásának napján Hatalmas Tüntetés volt az Operaház (katt a linkre!- megéri!) előtt, ahová a fociöltözős komondorosok nem a kultúrát, nem a tákolmányosságot gyűltek össze megünnepelni … HANEM ÖNMAGUKAT! EZT AKARJUK?!

Reklámok

11 hozzászólás on “Öt”

 1. Avi szerint:

  Kedves “Szendam”. Sajna ezt nem akarja megérteni rengeteg amúgy rokonszenves barátom.

 2. talalom szerint:

  Kedves Szendam! Talán én voltam az első – de mindenképpen a “fehér hollók” között -, aki úgy másfél évvel ezelőtt indulatoskodtam az AN-en ebben az ügyben, ha jól emlékszem Para-Kovács fintorgása okán. (Para szintén hajlamos finnyázni, csak éppen fényévekkel színvonalasabban, mint TW.) A legnagyobb megdöbbenésemre rengeteg dicséretet és 96 +-kaptam (Te jártál régebben arrafelé, tudod, hogy ez nagyon sok). Örömmel látom, hogy egyre többen kérik ki maguknak az “egyik kutya másik eb” típusú morgolódásokat. Nem akarnám én itt magam fényezni (hiszen amúgy is tökéletes lennék, csak az az átkozott szerénység!:)))), de a legtöbb politikával foglalkozó újságírónak – hivatásosnak – semmi érzéke nincs a politikához. Lihegve kajtatnak személyi ellentétek, megerősítetlen pletykák után, és közben alig ejtenek szót a valódi politikáról. Még a sokak által istenített Kálmán Olga sem azt kérdezi az interjúalanyok többségétől, hogy hogyan gondolná ő az ország sorsát, vagy mit tenne másképp egy konkrét ügyben, leginkább arról faggatózik, hogy mit szól XY ahhoz, hogy ÁLLÍTÓLAG mit mondott róla ZA. Kit érdekel?
  Éppen most ismétlik az ATV-n a néhai Albert Györgyi beszélgetéseit politikusfeleségekkel. Az ablakon ugornék ki dühömben – bár max egy bokaficamot kockáztatok a földszintről. Hillernével beszélget, aki főiskolán tanít. És versenyben biztosítják egymást, hogy az iskolába aztán politikát ne! Hát ezért tartunk itt: mert normális országban már a középiskolában szó esik legalább arról, hogy milyen országban élünk, mi a szerepe a pártoknak, a parlamentnek, az alkotmánynak, a jogrendnek, a választásoknak. Há’szen az a gyerek mindjárt szavaz! Tudnia kellene, hogy mégis, mi függ a választásán. Ezért van az, hogy a legtöbben azt várják az országgyűlési képviselőjüktől – sőt, mint személyes tapasztalatom volt az ügyben, maga a képviselő is azt hiszi, ez a dolga -, hogy megcsináltassa a háza előtt a járdát… Aztán csodálkozunk, hogy miféle alakok nyomogatják a díszes Házban a mindannyiunk sorsát befolyásoló gombokat.
  És ebben a mucsai mutyiban vidáman lubickolnak a “megmondóemberek” – bőszen fikázva persze a “kamarillapolitikát” – amit többnyire ők maguk állítanak elő.

  • szendam szerint:

   Kedves talalom!
   Hát … Igen!
   Nem is nagyon rekommentelnélek, lévén nincs mit. Inább olvasd el a ma közzé tett legújabb posztomat (“Nulláder”)!
   Köztársi üdvözlettel: szendam!

 3. öregszeder szerint:

  szendam!
  Teljes mértékben egyetértek ezzel az írásoddal. Most is bebizonyosodott,hogy jobban ki tudod hámozni a lényeget, mint én. Drágabolgárúr a műsorában beszélgetett “Teddy”-vel arról, hogy miért rúgta ki a nettó provokátorokat a saját civil rendezvényéről. Hát nagyon érdekes volt. Teddy azt mondta lényegében, hogy a felesége és a vendégei védelmében lépett fel határozottan, mert az ő értékrendje szerint itt volt az a határ, amit már ő nem enged átlépni. Drágabolgárúr, jobb szó híján kötözködve, mint közéleti eseményként rendezett találkozóról lévén szó, a sajtószabadság korlátozásaként próbálta feltüntetni a dolgot. Teddy visszakérdezett, hogy akkor drágabolgárúr-nál hol a határ: a kurucinfo-nál? A válasz IGEN volt. Teddy azt mondta, hogy őnála magasabb a léc. Neki adok igazat. Fura alak ez a Farkasházy, sokan hülyének nézik, lekezelik, de nagyon is gerinces kis fickó. Ami pedig a másik vesszőparipám drágabolgárúrral és a hasonszőrűekkel kapcsolatban az a nagy polgári öntudatuk. Ha már annyira sajtószabadság, akkor ők hol a pokolban voltak, amikor Nagy Navarroék tüntetőit a földön húzgálták a biztonsági őrök, a rendőrség cinkos összekacsintásával? A stúdió melegében szörnyülködtek egy jóízűt:” nahát-nahát, nem szép dolog ez”, oszt jónapot! Micsoda példamutató civil kurázsi! Arról nem is beszélve, hogy Navarroék az igazi közszolgálati média képviselői, akik tesznek is azért, hogy az is maradhasson ez a média. Drágabolgárúrék ugyebár üzleti alapon működő privát médiaként kisajátították a közszolgálatiságot. Dehogyis akarnak ők a konkurenciáért, az adófizetők pénzéből működtetett TV-ért, rádióért küzdeni. Még ezek után mernek bármit is mondani! Ezek merik magukat pártatlan, közszolgálati újsáírónak nevezni magukat? Hogy sülne ki a szemük a szégyentől!
  Az ingyé kapott demokráciáról meg csak annyit, hogy nem volt azé az ingyé, kezicsókolom. Nekem konkrétan a fél életembe került a dolog, már ha számít ez rajtam kívül bárkinek is valamit. Szerintem mindenki így járt, aki nem beleszületett a demokráciába. Terjedelmi okokból és az egyértelműség miatt ezt nem gondolom, hogy részleteznem kéne, de ha valaki nem érti, akkor szívesen.

  • szendam szerint:

   Kedves öreg “szeder” Barátom és Köztársam!
   Köszönöm a dícséretedet, de a “kihüvelyezés”-re mindenki képes lenne, aki komolyan vette/veszi Nulladik Viktor elhíresült mondatát (“Ne arra figyeljenek…” stb.). Arról én nem tehetek, hogy a “Ballib” jelentősen meghatározó kisebbsége (többsége?) egyszerűen nem hajlandó hinni se a fülének, se a szemének és nem az orbánilag megadott “koordináták” alapján méri be a kormányzati intézkedéseket, propagandaszövegeket! (Ezen témát illetően éppen most tettem közzé egy újabb posztot!)
   Ugyanakkor szeretném megjegyezni, hogy a Drágabolgárúrral kapcsolatos megjegyzéseid is az “át-nem-látó” kategóriába esik. Ugyanis az általam különösebben nem kedvelt Klubrádió Bolgárura csupán azt teszi, amit egy egyszereplős vitaműsorban a vezetőnek tennie köll: képviseli a jelen nem lévő “ellenfél” véleményeit is! Igaz, ennek manapság már a világon semmi értelme, lévén a “hírszolgáltatás” cca. 90%-a Fidesz-kézen(közön) van. Abban persze igazad van, hogy Nagy Navarróék tüntetését a Drágabolgárúr sem támogatta személyes(!) jelenlétével, de mondd meg őszintén: elvárható ilyesmi egy kb. 70 esztendős embertől akkor, amikor feleannyi idősek sem nagyon aposztrofálták magukat, pedig képviselői fizetéssel és mentelmi joggal is fel vannak szerelkezve? Navarróék tiltakozása egyébként NEM őrízte meg a “királyi” média közszolgálatiságát (ippegpunkt ennek, mai napig is egyre fokozódó hiánya ellen tüntettek), a Klub pedig tényleg egy üzleti vállalkozás, de ne tudd meg, mennyi “fizetést” kapnak ezért (akárcsak a magyarországi Népszava munkatársai – ld. Andrassew “Távoli napló” c. blogjának egyes bejegyzéseit!)!
   Szóval kezeljük mán egy kicsinyt helyén a dolgokat, s vegyük tudomásul:
   – a Ballib sajtósok is csak pénzből élhetnek!
   – ezt a Ballib sajtót az “emútnyócév” kormánya (és annak kedvezményezett “vállalkozói”) sem támogatta anyagilag soha annyira, mint az akkori “Ellenzék”, meg az ahhoz köthető “Vállalkozói Kör” a mára 90%-os többséget szerzett sajátját (többek között ezért tartunk mi itt, ahol!), így előbbi gyakorlatilag ki van éheztetve, plusbonus: hivatalilag megbírságoltatva, bíróilag elítéltetve!
   – és úgy általában: “A háborúhoz három dolog kell: Pénz, Pénz és Pénz!” … no meg kellően agresszív utcaharcos-tüntetők, mellyel a Ballib oldal (ippeg, mert ballib, s ezért “értelmes”) soha nem rendelkezett!
   Ami a Heller-féle megállapításodhoz fűzendő kommentedet illeti: lásd ott!
   Köztársi üdvözlettel: szendam!

   • öregszeder szerint:

    Kedves szendam!
    Jó, elfogadom, hogy drágabolgárúr a maga 70 esztendejével (isten éltesse sokáig) ne menjen oda a TV székházhoz tiltakozni. Azonban talán többet és többször is bemutathatnák Navarroék ténykedését és a kormány reagálását. Napirenden tarthatnák a témát, hogy a kormány ne tudja elhallgatni, elhazudni. Nekem az a problémám, hogy nem látszanak őszintének, hiába azok. És arra már érzékeny vagyok, ha azt érzem, hogy be akarnak csapni vagy hazudnak. Ami a pénzből élés és a megalkuvás témáját illeti, hát az valóban nagyon bonyolult kérdés, de a porhintést akkor is kerülni kéne. Farkasházy kiállását ebből a szempontból is értékelem, pedig ő sem mai gyerek. Azt hogy Navarroék kiállása szélmalom-harc lett főleg a szakma és a civil szervezetek melléjük nem állásának tulajdonítom. És itt szokott bejönni a Milla a témába, mert szerintem mindennel foglalkoztak, csak a sajtószabadság megvédésével nem. Andrassew Ivánt nagyon tisztelem, tetőtől talpig becsületes, elkötelezett újságírónak tartom.A baloldal és a média kapcsolatához nincs mit hozzáteni, azzal amit elmondtál, nem lehet vitatkozni.
    Mindezzel együtt megfogadom a tanácsodat és megpróbálom objektívebben, nyitottan, a helyén kezelni a dolgokat.

   • szendam szerint:

    Kedves öregszeder!
    Igazából nagyon sok dologban egyetértünk (ha nem így lenne, nem olvasnál és nem kommentelnél – ugye?!), csak más szemüvegen keresztül nézünk. Ennek oka az, hogy más-más tapasztalataink vannak és nem azonos az előéletünk sem. Én egy féig polgári-liberális család 46-ik esztendős sarja vagyok, s Rendszerváltás idején még huszonéves fiatal felnőtt (azaz: ifjonc) voltam. Ráadásul politológia-filozófia szakos és mégráadásabbul akkor még újságíró is … no meg botcsinálta, helyi pártpolitikus is. Azóta nálam is sokminden változott, s már látni vélem, hogy akkor mit is baszarintottunk el … én is, mások is … mindnyájan!
    Az biztos, hogy Te meg én … tehát “Átlagék” nem ilyen lovat akartunk!
    Az “objektivitás” meglehetősen “szubjektív” megítélés alá esik! 🙂 Bocsika a képzavarért! … Szóval ne fogadj meg tőlem semmiféle tanácsot, max. annyit: “Lépj egy kicsit hátrébb, meg feljebb! Lehet, hogy úgy jobban látod a témát!” – ezt egy engem betanító, tapasztal zsurnaliszta mondta anno. Ámde mi csak kommentesek és bloggerek vagyunk, tehát azt tehetünk, amit akarunk!
    Kellemes vasárnapot és üdv: szendam!

 4. öregszeder szerint:

  Az ingyé kapott demokráciához még annyit, hogy különösen bosszant ha Heller Ágnes beszél orbitális hülyeségeket. Csak halállal lehett volna fizetni érte, hogy jobban megbecsüljük? Így is emberi életekbe, sorsokba került. Az nem számít? Inkább a vezetők nem törődtek vele, beleszédülve a hatalomba. Ez akkor is így történt volna, ha rengeteg halottal sukerült volna csak rendszert váltani. Igaz, hogy akkor kevesebb komcsi lenne a fidesz vezetésében és holdudvarában, de bőven akad még “eszkimó” erre az egy fókára.

  • szendam szerint:

   Kedves Öregszeder!
   Heller nem beszél “orbitális hülyeségeket”! Az Új Rendszert, pontosabban azt, amiről azt hittük, hogy Demokrácia lesz, minden honpolgár készen (konzervben: “tessék felmelegíteni, osztán felbontani … s ami benne van, hát fezabálni!”) kapta, mindenféle “forradalmi út”, mindenféle “kiharcolás” nélkül, a magyaroknál szokásos “kiegyezéses” módszer szerint! Ippeg ezért nem is volt annak semmi becsületje.
   Azt a minimális demokratizmust és polgári öntudatot, melyet összeszedtünk ’89-90 fordulóján, többségünk mán az első választásokkor feladta a tőle megszokott Államhit érdekében akkor, amikor a “Nyugodt Erő”-re voksolt minimum a második fordulóban. Ez a banda osztán tönkre vágta a magyar ipart, mezőgazdaságot és úgy általában mindent! Osztán a csalódás után a jónép bemászott a “régiúj” párt esernyője alá, csakhogy ne érje az egyébként általa kívánt, de fel nem fogott Kapitalizmus savas esője. Attól meg tényleg megkapta a kapitalizmust, s mire annak vetése beérett vóna, hát inkább az Újéhes Munkakerülők Ifjonchadát szavazta be a Horn által nemszívesen, de az országért érzett felelőssége okán összehozott Készbe! Innen lehetne még folytatnom a felsorolásokat, de az TÉNY, hogy a mai Állam-monopolkapitalista Diktatúrát mán megint a Jónép egy Államhívő és aktív kisebbsége szakajtotta a nyakunkba, s ennek a minoritásnak egy majoritása még csak meg sem akar szabadulni tőle, lévén haszonélvező, avagy annak hiszi magát!
   Mindez pediglen azért lett lehetséges, mert Magyarországon vagyunk, magyarok vagyunk, olyan “történelmi tapasztalatokkal” melyekből a büdös életben soha nem tanultunk, s amely arra visz bennünket, hogy 200-300 forint látens megtakarításáért bármikor feladjuk a szabadságjogainkat. (Hányan rohantak ki a szakszervezetekből 1990-ben, miután nem lett kötelező a tagság? Mennyit is “takarítottak meg” ezzel, osztán mennyit is veszítettek? Ki is kényszerítette erre őket … saját filléres “előnyszerzésük”-ön kívül? Mégosztánabb: kik is választották meg, tűrték meg (pláne az Orbanizmus kellős közepén) szakszervezeti vezetőknek a Gaskóhoz hasonló senkiket?
   Az Ingyennek sosincs becsületje! Pláne Magyarországon! Ezt Te is tudod!
   Köztársi üdvözlettel: szendam!

   • öregszeder szerint:

    Kedves szendam!
    Ez az a téma, amiben nem értek veled egyet, tisztelve a véleményed. Azt gondolom, hogy véres forradalom sem becsültette volna jobban meg a kiharcolt jogállamot és demokráciát a magyarsággal. Akkor is így jártunk volna. Magad is azt mondod, hogy “Mindez pediglen azért lett lehetséges, mert Magyarországon vagyunk, magyarok vagyunk, olyan “történelmi tapasztalatokkal” melyekből a büdös életben soha nem tanultunk…”. Nem azért alakult így az elmúlt húszegynéhány év, mert ” ingyé vót” a kezdet. És azt sem tudom elfogadni, hogy csak a véráldozat lett volna meghatározó vételár. Emlékszem a tömeges elbocsájtási hullámokra ’90-ben , ’91-ben és ’92-ben a privatizált ipari cégeknél, gyáraknál. Rettegve figyeltük a listákat, hogy kik szerepelnek a kirúgottak közt. Nálunk a gyárban két év alatt 2000 főből csináltak 160 főt. Akkor akit kirúgtak borzasztóztóan szégyellte: ilyen szar ember lenne ő, hogy nincs helye annál a cégnél, ahol inaskorától dolgozott, ami a második otthona volt, vagy szinte az egész életét ott dolgozta le és megbecsülték, tisztelték a kollégák? És ez egyik napról a másikra megszűnt. Volt olyan kollégám, aki vonat alá ment, mert nem tudott elhelyezkedni és nem tudta lelkileg feldolgozni. Két kisgyereket és egy csomó adósságot hagyott hátra. Akkor most ingyé vót? Igen, azoknak ingyé vót, akik akkor meg tudták szedni magukat és most azzal vannak elfoglalva, hogy az akkor hoppon maradt vagy kezdő maffiózok ne tudják elvenni tőlük. De a meghatározó többség hasonlóan járt, mint a kollégám. Csak a sorson múlt, hogy ki élte túl és kezdett új életet és ki nem. De az újrakezdés az a nulláról vót ám, azért keményen küzdeni kellett, ha úgy tetszik meg kellett fizetni az árát. Az új életet a büdös nagy demokráciában nem adták ingyé és a játékszabályok is egyoldalúak voltak. 2002-ben milyen volt a nagy béremelés előtt a tanárok, orvosok, nővérek, óvónők fizetése. Mire futotta belőle? Milyen életet lehetett abból élni? Bocs, ha hosszú vagyok, de ezt nagyon fontos témának tartom.

   • szendam szerint:

    Kedves öregszeder Köztársam!
    Úgy veszem észre, tökéletlenre sikeredett a rekommentem is!
    Én ugyanis (szerintem Heller Ágnessel összhangban) nem azt állítottam, hogy a Rendszerváltás UTÁNI volt “ingyé'”, hanem az, ami ELŐTTE volt! Előtte ugyanis a jólbevált, magyar szokás szerinti módszer – tehát nem sorozatos tüntetésekkel és nonstop sztrájkokkal (mint a lengyelek), avagy vérrel (mint a románok), hanem “kiegyezéssel” – segítségével “kaptuk”. Így nem is volt reveláció, nem volt katarzis! … Szerintem ennek köszönhető az az iszonyatos ár, amit utána fizettünk … munkahelyekkel, egzisztenciákkal, lecsúszással, éhezéssel. Ezt nem is akarom tagadni, lévén akkor újságíró voltam, s jól ismerem a korabeli viszonyokat!
    De miért is volt ez a borzalmas ár? Azért, mert a Jónép 1990-ben, az első szabad választásokon elszalajtotta a katarzis, a reveláció utolsó előtti esélyét: nem a teljes rendszert radikálisan, tehát gyorsan és ezért minél kevesebb fájdalommal járó megreformálását (SZDSZ – szerintem!), hanem az új helyzethez alkalmazkodni képtelen, a régi módszereket a klerikális tekintélytisztelettel párosító “Nyugodt Erő”-t (MDF) választotta. Hogy utóbbiak mit műveltek, azt Magad is tapasztalhattad: szétkárpótolt/mutyizott tsz-ek, csókos hülyék kezébe juttatott (“privatizált”) iparvállalatok, mely utóbbiak azért estek atomjaikra, mert a manageroviból szalajtott új, népnemzeti tulajnak semmiféle szakismerete, piaci összeköttetése és tapasztalata nem volt, csak “racizni” (azaz kirúgni, leépíteni, hitelt felvenni – “visszaosztásért”! -, meg csődbe vinni tudott, működtetni/fejleszteni/alkalmazkodni meg nem. Ehhöz plusbonus Antallék ostobasága: elfordulás a szovjet/orosz piactól!
    Ha az eszdéeszes utat jártuk volna (persze ez csupán “gondolatkísérlet”, s pucér egyéni vélemény!), akkor ugyan lettek volna leépítések, de hozzáértő külföldi tulajdonosok kezébe kerülhetett volna az ipar, kiknek tevékenységét (ha beteljesül a korabeli SZDSZ-ígéret) privatizációs szerződésekkel kontrollálta volna az állam. … Persze ez is csak egy “volna”! Ennek ellenére állítom: ha akkor másként dönt a Jónép, ma nem itt, a szakadék szélén, illetve utána egy lépéssel állnák!
    De ez megint csak az én “volna”-elképzelésem!
    Remélem most skerült egy kicsit érthetőbb lennem!
    Köztársi üdvözlettel: szendam!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s