Ecetfa

Az alábbi írás iskolapéldája annak, hogyan is lehet (sőt, köll!) megfogalmazni egy tárcát/glosszát:  elgondolkodtatóan komoly tartalom, szükségesen karcos (fekete)humor, jó nyelvezet. Ha ezt kinyomtatva és név nélkül az orrom alá teszik, azt gondoltam volna, hogy emigrant Köztársunk volt az “elkövető”. Ámde nem! Ez ugyanis a nepszava.hu oldalán jelent meg ma Veress Jenő tollából.

Álmodtam egy ecetfáról

Az ecetfa köztudomásúlag egy kártékonyan terjeszkedő, minden biológiai energiát kiszívó, hatalmas dudva. A kultúrnövényzet gyilkosa. Alkalmas tehát arra, hogy a kormányzat szimbóluma lehessen.

Az ecetfa gyökérzete közvetlenül a talaj felszíne alatt nagy felületet képes behálózni, így gyakran a kert távolabbi részén is megjelennek sarjai. Virágzata bugás. (A népszótár szerint a bugázás piaci lopást, csomaglopást jelent.) A növény levele és termése mérgező. Agresszív terjedése okozhat gondokat.
A minap nyilatkozott egy filmes szakember, aki arról beszélt, hogy Andy Vajna amerikai származású magyar producer, aki Hollywoodból miniszterelnöki biztosi csődvédelembe menekült, tönkrevágta a magyar filmgyártást. Vajna a magyar ecet kertvégi sarja.
A (kulturális) kormányzat pedig a buja, lombos ecetfa maga. De gyökérnek is bízvást nevezhetjük.

Sosem kérdeznék rá Orbán Viktornál egy opera harmadik felvonására, hiszen köreiben ez első szünetben szokott lenni a legnagyobb tülekedés a ruhatárban. Hogy ő – szavai szerint – Eszterházára szeretne járni jó operát nézni, azt annyira vegyük komolyan, mintha azt állítaná, hogy Abádszalókon a legjobb a vattacukor.
De sokkal aggasztóbb, hogy a kulturálatlanság (mások ezt tahóságnak neveznék) oltárán áldozva politikája fűnyíróelven tipor végig a műveltség minden letéteményesén. A filozófusokon, a pedagógusokon, a művészeken, az újságírókon – lehetőleg kijátszva őket egymás ellen is. Az iskoláskor 16 évre szorításával, a Klinghammer államtitkárral kimondatott orbáni igazsággal – ami gyönyörködtet, szép, boldogságot hoz: az haszontalan. Tandíjjal, röghöz kötéssel, megszüntetett egyetemi szakokkal, álszent hittanoktatással, satöbbivel (rabótájet, bitte!).

A filozófusok, művészek, pedagógusok ugyan – igaz, sokan éhen – jórészt túlélik a bunkóság most épülő kultuszát, de mi lesz egy emberöltőnyi gyerekkel? Ki tanítja, neveli majd az Orbánisztánt túlélő nemzedéket – ne mondjam, a jövő parlamenti képviselőit? (Ki mutat fényt az éjszakában? Ha senki, az jó?)
Az Orbán-rezsim világnagy inasiskolává kívánja tenni a boldog emlékezetű Magyar Köztársaságot.

Egy Hír tévés – más nem is fér Orbán közelébe – azért rákérdezhetne például, hogy milyen könyvet olvasott legutóbb, mi volt szép színházi élménye, melyik balett tetszett neki a legjobban… Annyira szívesen hallanám a válaszokat! Vagy látott valaki olyan filmhíradót mostanában, hogy a kultuszminiszter (nem ám a miniszterelnök!) egy komoly kulturális rendezvényen vett részt? Színházban járt, könyvhéten vásárolt, koncertet hallgatott…?
De ma ott tartunk, hogy Magyarország egyetlen kultúrnövénye a szotyola, ami a stadionokban terem, zacskóban.

Persze a kultúra megközelítés kérdése is. “Egy érdekes kulturális jelenségnek lehettünk tanúi a parlamentben”- fogalmazott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, a Jobbik pénteki performansza kapcsán. Nos, aki a szélsőjobb – amúgy ezúttal vitathatatlanul jogos – tiltakozását nevezi kultúrának, tényleg jobb, ha kerüli a valódi művészet világát. Beszennyezné.
A mérges ecetfát viszont a Jobbikkal együtt locsolgatja. Nő is szépen, lehet alatta táncolni…

Reklámok

6 hozzászólás on “Ecetfa”

 1. asher alexander szerint:

  lattam a net-en a riportot errol a demo-rol!
  benito,a magyar duce, ugy ult ott kenyszervigyorral mint aki kardot-(lehet valami mast??uram bocsass!!)-nyelt!
  jobb helyeken-(a civilizalt europaban)-ilyen esemenyek elkovetoit elobb alaposan-(fizikailag is)- megdorgaljak,majd kiutasitjak!!
  hungaristan-ban nem!!!ott kerem elbol beszarnak attol akirol sejtheto hogy legalabbis turultojasos sandwich-ot csomagolt az asszonytars ozsonnara!!
  mindenesetre igen jokat rohogtem az egesz bagazson!!!!foleg a speacher-en aki ott kuksolt a transzparens alatt feher kosztumeben,mint egy hoskoltemeny trubadurja!!csak a lant hibadzott!!
  aztan az lmp is kitette maga kis plakatjait!!rohejes volt nagyon!!
  europa megint a magyarokon rohog!!!
  kivancsi leszek EZT milyen fondorlattal fogjak a ciganyok,zsidok nyakaba varrni??mert kozuluk egy se skandalt ott az biztos!!!
  no de……………………..erdemtelen idopocsekolas!!!ez MAGYARORSZAG!!!
  Orbania jobbanmondva!!a lenyeg hogy a Fuhrer elvezi!!!

  • szendam szerint:

   Shalom! Lieber Chaver Asher! (bocsánat az esetleges helytelen írásmódért!)
   Hát mi az ördög történt, hogy már hónapok óta nem olvashatom a kommentjeidet?! Betegség, lustaság avagy sértődöttség?
   Szóval nagy szeretettel köszöntelek Téged itt és ismét!
   Írj, ha tudsz/akarsz … minél többet!
   Üdvözlettel: szendam!

   • asher alexander szerint:

    hallihooooo kedves szendam!!jol irtad!!
    betegseg vala az ok,meg a mein vezer altal gerjesztett utalat!!
    sebesultem itt-ott kisse!!van ilyen elofordul itt az ilyesmi!!doresegbol!!
    az aki megoltt mar azt se elvezheti hogy valakik-(talan)-megvettek a cipoit!!pfuuuujj gonosz vagyok megint!!
    most kisse meleg lett!!46° van!!
    persze mi ehhez hozzaszoktunk no meg ugye ez itt szaraz meleg!!paratartalom elenyeszo!!
    nem ugy mint Orbania-ban,ahol valahogy nem akarta a magyarok nagyasszonya hogy vegre orvendjen a nep es a fuhrer a sleppjevel egyutt belefulladt volna a felcsuti pocsojakba!!
    a zazrivecz gauleiter is agyonverethetett volna-(ezt a felelotlen mulasztast kerem!!)- ukrajnaban mikoron is lelult targyalni-(jo volna tudni mirol is??wikileaks esetleg valaki??)-a kommonista vezetokkel!!
    a vegen meg kiderul hogy…………………………..az elvtarsak tartjak fent az egesz jobber bagazst!
    aztan a hir hogy a kemenyseprojelmezes garda itt a szomszedban hepciaskodik-(Surya)- a hisb’allah kotelekeiben!!megjegyzem eddig 11 nyikhaj otthagyta a fogat a Golan fennsikon!!
    hirtelen felindulasbol elore megfontoltan veletlenul el is kuldtem a “kollegaknak”-(beduin egysegek a golan-on)-fotokat a gardistakrol mirol ismerhetok fel!!
    orultek a fotoknak,es megdicsertek milyen ugyes vagyok!!azt mondta legalabb lessz kiken gyakoroloni a mozgo celpontra lovest eccaka!!
    no es te??mi z’ujs veled?

   • szendam szerint:

    Lieber Chaver Asher!
    Ismételten Shalom!
    Örülök, hogy sikerült felgyógyulnod! Ez még egy fiatalnak sem könnyű, pláne ha öreg (és még “zsidó” is 😉 … bocsika! tudod, hogy ez nem az antiszemitizmusom megnyílvánulása volt!)
    Hogy mizujs velem?!
    Hát egylőre még próbálkozom túlélni a Führer und Kanzler országlását, de egyre nehezebben megy. Hiába vagyok a magam szakmájában jó sőt, nagyon jó … ha a Zembereknek már az éhenhalásra sincsen elegendő pénzük. Így osztán kimagasló tehetség és szakmaiság ide, vagy oda: lassacskán már együtt éhezem Orbanoabszurdisztán Duce-vezérelte országában a hozzám hasonló nemnyilas, nemnácikkal … lévén Mi vagyunk idehaza azok, akik A Nagyvezérnek meg a Geschenkhiházy Bandájának teljesen feleslegesek vagyunk! Igaz: abba még nem gondoltak bele, hogy miután elloptak már mindent, éhhalálba zavarták a nemkívánatos egyéneket (vagyunk úgy 5? milliónyian!) mégis ki fog HELYETTÜK dolgozni? Nekik a pénzt, az államtól ellopható adókat kitermelni/befizetni?!
    Szóval ezek a Mai Nagyonkeresztény és Nagyonnácinyilas és Horthysta Uraink/Úrnőink azt hiszik, ha teljesen kizsigerelik az egész országot, annak lakosai úgy cca. 80%-át, akkor nekik (akik kizárólag a parazita életmódhoz értenek) elérkezik az Örök Kánaán!
    És tudod mi a legszomorúbb ebben az egész tragikomédiában Lieber Chaver?!
    Hát az, hogy a kizsigerelt, tönkre tett, agyonadóztatott és hülye propagandával teletömött agyú Birkanyáj (made in Hungary!) komolyan el is hiszi, hogy a Führer és Bűnbandája meggazdagodása a saját (azaz a Nép) érdekeiben történik!
    Tehát Lieber Asher az a “mizujs” velem, hogy nem akarok már birka, avagy fejőstehén lenni! Én is egy külföldi, azaz a Vezér szerint “válsággal küszködő” Nyugat-Európa munkavállalója lenni!
    Hogy mikoron fogon itthagyni ezt a Velejéig Elbaszott Országot még nem tudom. Csak azt, hogy hamarosan!
    Shalom, Lieber Chaver! … és “Béke” legyen a Családomnak is!

   • asher alexander szerint:

    hi haver!
    innet a kapitalista kulhonbol irok!
    -(azert megse olyan szar itt az elet,plane hogy egyre tobb a kozepkelet europabol erkezo un,; “megelhetesi” bevandorolni vagyo!!akarmit is harsog oly boszen fennhangon az Orbania-i turulpecsenyen hizlalt kibli-media!!”)-
    amikor a Gyurcsany tett olyan kijelentest hogy -“akiknek nem tetszik el lehet menni”-,na akkor kellett volona egy “puszta veletlen”-(ejnyebejnye)-tollvonassal lehetove tenni a zazrivecz felek,es az orbanfik es seggnyalonczaik nagyonkeletre exportalasat!!
    -nagyonkeletre= eurazsia,es csak eggyutra oda jeggyel!!ott aztan a sztyeppeken hepciaskodhatna,samanoskodhatna,turulozhatna kedvere mindegyik!!ott meg orulnenek is neki! most nagy modi lett a saman-tourizmus arra!!
    ott kerem ket turulszoborert hofeherre nyalnak a mein vezer feneseges kiralyi valagat is!!
    nota bene!!
    -(jajjdemuveltvagyokugye???)-
    megmutattam az itteni kollegaknak milyen a turulszobor!!ugytunik nem egyedul vagyok hulye, mert oten rakerdeztek hogy “nahaaaat!!ott Orbanistan-ban is el ilyen nagy dogkeselyu??-mire en mivel gonosz belem szalla,azt talaltam valaszolni,;-bizony!!allamilag hizlaljak!!karacsonyra pulyka helyett is az van a tepsiben!!
    mert neha-neha-(de tenyleg csak igen ritkan)-jol esik az a kis gonoszkodas na!!
    hogy is csak na,;-“kotkodacs-kotkodacs egy kis jo arulkodas!jol esik am a zuzanknak jobban mint a kendermag,trefa senkit meg nem banthat,s egy-ket “dolgot” HELYRE RAK”!!
    ugye milyen igaz??-(kukori-kotkoda mese)-
    no de visszterve a temara!!
    igen!!itt tengodok a metelyben,a kapitamlista,mondialistacionista nyugaton,potom-(mire eleg az havonta?!)-per ho,; 7960 shekel-bol!-(netto!-adomentes!)
    hat igen mennyivel aljasabb dolog itt a +40° ban az uszomedenceben lobalni megfaradt oreg hereimet,egy kellemesen hus poharka 70°-os kosher sligowitz-al,vagy egy jo bourbon whiskey-el,mintsem hosiesen sugarzo arccal-(ha kisse szaros is)- onfeledten nyaldosni a hon imadott istenitett elso szent mein vezer felseges segget,saman es taltosdobok puffogo utemere!!!
    hogy is lehetek ennyire megaltalkodott mi??
    itt az ido,…………………….MOST,……………………….VAGY SOHA!!!!
    na kerem!!
    ez a sor mostra nagyon egetoen igaz!!
    udv a tavolbol!!
    erosen szipogva,orrfujva,suru konnyek kozul zsebkendot lobogtatva-(sajnos a pionir nyakkendo hianycikk!!)-udvozol,;
    asher

 2. Dávid László szerint:

  Tisztelt levélíró!

  Látom, hogy ön nem elég tájékozott a magyar növénynevek használatában. Annak a fának a neve, amelyet ön ecetfának nevez, valójában bálványfa (Ailanthus altissima). Sajnos a laikusok sokszor keverik a kettőt, pedig nem is rokonok, csupán fiatal korukban hasonlítanak egymásra kicsit. Én az ecetfát (Rhus typhina) igen kedvelem mint díszfát. Sajnálom, hogy ritkán ültetik városokban, pedig a szárazságot és a városi rossz levegőt is jól tűri. Ezt annak tudom be hogy, az emberek keverik a két fát. Sokan azért tiltakoznak az ecetfák ültetése ellen, mert a bálványfát értik alatta, pedig az ecetfa (Rhus typhina) nem rombol, hanem szépít.
  Amit az Orbán kormányról írt, azzal egyetértek!

  Üdvözlettel!

  Dávid László
  Újpest


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s