Olvastam valamit …

… egészen pontosan: valamiket. Az egyiket tegnap este, a neves magyar bibliofil, Ráth-Végh IstvánAz emberi butaság” című könyvében (Gondolat, 1962.), a másikat pedig ma reggel találta feleségem a Facebook-on. Előre is bocsánatot kérek mindenkitől, akiknek nincs türelmük terjedelmesebb írásokat végigolvasni! Nekik javaslom: ezúttal erőltessék meg magukat!

Ráth-Végh István:

Pénzen vett halhatatlanság

“Az utas megáll a genfi Quai du Montblanc közepén, s elnézeget keletre, ahol a havasok fejedelmének sziklatömege magasodik. Mikor megtelt a látvány gyönyörűségével megfordul, s ekkor egy földi fejedelem feltornyosuló emlékműve döbbenti ámulatba. Ki lehetett a nagy uralkodó, aki itten pihen, a világ egyik legszebb pontján, örökké szemben a Montblanc örökös havával?

II. Károly braunschweigi herceg – világosítja fel az emlékmű felirata.

Az utas áhitatos lélekkel mélázik az emlékmű előtt. Mégis csak szép dolog, ha a hálás utókor ilyen áldozatos pompával örökíti meg elhunyt nagyjainak emlékét. Pedig voltaképpen ez a braunschweigi herceg nem is volt svájci, tehát igen jeles erényei lehettek, hogy az idegen föld ekkora dísz közepette őrzi haló porait.

A valóság az, hogy uralkodói trónon még soha nem terpeszkedett ennél haszontalanabb ember.

Tizenkilenc éves korában jutott trónra, s ettől kezdve minden cselekedetét egyetlen alapelv irányította: hogyan lehet az országból és a népből minél több pénzt kicsikarni. Adókat emelt, állami birtokokat kótyavetyélt el, s a befolyó pénzeket a saját pénztárába irányította. Hét esztendei zsarolás, erőszakoskodás és garázdálkodás után nem maradt egy jó embere sem, s az 1830. évi forradalmak vihara őt is elsöpörte országából. De volt annyi szimatja, hogy mielőtt még lecsaptak volna rá, óriási vagyonát és híres gyémántjait átcsempészte a határon.

Párizsban telepedett le, s ott úri kedvtöltésnek és gyémántjainak élt. Ezeket vasajtókkal biztosította, elfalazott titkos fülkékben őrizte, s külön könyvet vezetett róluk. A könyvben pontosan le volt írva minden egyes darab; az is, hogy mikor vette, hol vette és mennyit adott érte? A francia császárság bukása után elment a kedve a párizsi élettől. Genfbe költözött, még néhány évig élt, s végre 1873. augusztus 19-én rokonsága megérte a várva várt napot: a herceg immár a túlvilági vasajtókat próbálta nyitogatni.

A nagyúri atyafiság összegyűlt Genfben a végrendelet kihírdetésére. Vajon kikre hagyta óriási vagyonát? Ki kapja a sok milliónyi értékű részvényeket és aranyrudakat? Melyik hercegasszony keblén fognak szikrázni a világhírű gyémántok?

Egyelőre az atyafiak szeme szikrázott a pofontól, amelyet a halottnak végrendelkező kezétől kaptak. Általános örökösül Genf városát nevezte meg azzal a kikötéssel, hogy temetéséről és emlékének megörökítéséről a város köteles gondoskodni. A temetés legyen fejedelmi személyhez illő; koporsóját nyílvános helyen emelendő mauzóleumban kell elhelyezni. Ez a síremlék a veronai gótikus művészeti csoda, az “Arche degli Scaligeri” másolata legyen, kiegészítve őseinek márványmásaival és tulajdon bronz lovasszobrával.

A nemes herceg megrendelte a saját halhatatlanságát.

A városi tanács a hagyaték nagyságából meggyőződött az elhunyt férfiú lelki nagyságáról és engedélyezte a halhatatlanságot. A halandó testet tömör ezüstkoporsóba zárták, erre még egy paliszander-burkolatot ácsoltak, s harangzúgás és ágyúdörgés közepette, búsan lefüggő gyászzászlók árnyékában elhelyezték az ideiglenes sírban. A végleges emléken hat szobrász dolgozott; nem takarékoskodtakk sem a márvánnyal, sem a bronzzal.

Tehették, a hagyaték értéke huszokétmillió svájci frankra rúgott.”

Nos mindehhöz pusztán annyit fűznék hozzá, hogy élénken kíváncsi vagyok arra: O. (Nulladik) Viktor vajh’ kire/mire fogja hagyni egyre terebélyesedő vagyonánt (az elmebaját miránk!), ha majd elérkezik “Az Idő“: Felcsútra, Bakura, avagy Valaholszigetek Noname fővárosára? …

… Jut eszembe! Ezt akár meg is szavazhatnánk! Nemde?

 

***

A Facebook ismeretlen “szerzője”:

… mert van a Balkánon egy állam, ahol …

“Egy 17 éve kivándorolt és azóta is az USA-ben élő barátom szavai csengenek a fülembe akinek mindössze 8 általánosa volt ‘Itthon’ majd saját lakás, kocsi, éttermek ‘Ott’. Azt mondta, hogy: ‘ Ha nem boldogulsz Magyarországon az az ország hibája,viszont ha nem boldogulsz az USA-ban csak magadat okold!‘ …

…mert van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos.

Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. Ahol a vonatok menetrend szerint késnek.

Ahol mindenki focizik és arra költ az állam a legtöbbet, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek.

Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak.

Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget. Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az okosakat, értetlenségből, bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot.

Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj.

Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan. …

… és ahol HÁROM LEHETŐSÉGED VAN!:

  1. LOPSZCSALSZHAZUDSZ ÉS NEM VAGY MAGADRA BÜSZKE, DE TÚL ÉLSZ!

  2. MINDENT HÁTRA HAGYSZ, MERT RÁJÖSSZ, HOGY MINDENÜTT JOBB!

  3. VAGY TISZTESSÉGESEN BELETÖRŐDSZ, TÖNKREMÉSZ, ELADÓSODSZ ÉS ÉHEN HALSZ!”

No, ehhöz meg a világon semmiféle kommentet hozzáfűzni nem tudok!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s